Απογευματινά χειρουργεία: Πώς θα κάνετε δωρεάν με voucher

Απογευματινά χειρουργεία: Πώς θα κάνετε δωρεάν με voucher

Δεκάδες χιλιάδες δωρεάν απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να πραγματοποιηθούν μετά την έγκριση της ΕΕ

Το «πράσινο φως» από τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΕ έχει πάρει η χρηματοδότηση των περίπου 37.000 δωρεάν απογευματινών χειρουργείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την τελική έγκριση της Κομισιόν να αναμένεται το επόμενο διάστημα. Η μέγιστη καθυστέρηση στην έγκριση, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη, μπορεί να είναι μέχρι το τέλος του έτους, εάν το πρόγραμμα ενταχθεί στην πανευρωπαϊκή γενική αναθεώρηση του RRF.

Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Υγείας την Τετάρτη (11/09/2024). Για τον υπουργό Υγείας, τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία αποτελούν ένα προσωπικό στοίχημα, καθώς χρειάστηκε δύσκολη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για να πειστούν τα ευρωπαϊκά όργανα να εντάξουν το πρόγραμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο μεγάλος όγκος των δωρεάν χειρουργείων θα γίνει μέσα στο 2025.

Το «εργαλείο» των δωρεάν χειρουργείων θα συμβάλλει στη μείωση της λίστας αναμονής και κυρίως των περιστατικών που περιμένουν για πολύ καιρό. Θα απευθύνεται σε ασθενείς με αναμονή άνω των 4 μηνών. Κατά μέσο όρο, η αναμονή κυμαίνεται από τους 8 έως τους 12 μήνες, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που φτάνει τα δύο χρόνια.

Αυτή τη στιγμή, απογευματινά χειρουργεία πραγματοποιούνται σε 48 νοσοκομεία της χώρας και υπάρχει πραγματική εικόνα μετά την εκκαθάριση της λίστας, που έγινε μέσω τηλεφωνικών επαφών με 150.000 πολίτες, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Με το νέο πληροφοριακό σύστημα, το υπουργείο Υγείας γνωρίζει πλέον τι αναμονή υπάρχει ανά κλινική και το εργαλείο αυτό θα χρησιμοποιηθεί και για τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία. «Θα είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολο να παρακάμπτεται η σειρά» τόνισε ο Υφυπουργός.

Μόλις ανακοινωθεί η έναρξη των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων, οι πολίτες θα έχουν real-time πρόσβαση στη λίστα, διευκρίνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ως επιπλέον δικλείδα διαφάνειας, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι όποιες κλινικές δεν εκκαθαρίζουν τη λίστα αναμονής τους «προς τα πίσω», δεν θα έχουν πληρώνονται από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Δωρεάν για τους πολίτες απογευματινά χειρουργεία θα υπάρχει δυνατότητα να γίνουν και σε ιδιωτικές κλινικές, με τη χρήση voucher. Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξετάζεται, μάλιστα, προς τον ιδιωτικό τομέα να κατευθυνθούν «ομάδες» χειρουργείων (πχ. καταρράκτης). Η επιλογή αυτή θα δίνεται εάν το δημόσιο νοσοκομείο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει, ώστε να ολοκληρωθεί η δράση και μέσα στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα απογευματινά χειρουργεία, η εφαρμογή του συστήματος των DRGs και η αναδιοργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και των εφημεριών των νοσοκομείων -κυρίως στην Αττική- θα συνθέσουν ένα διαφορετικό περιβάλλον για το ΕΣΥ, από το 2026, τόνισε τέλος ο υπουργός Υγείας.

Απογευματινά χειρουργεία: Όλες οι αλλαγές που έρχονται στο ΕΣΥ

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, έδωσε στη δημοσιότητα τους πίνακες προσωπικού που υπηρετεί σήμερα στο ΕΣΥ και πρόσθεσε: «Κάθε μέρα χειρουργούνται 3.500 χιλιάδες άνθρωποι στο ΕΣΥ, 60.000 περνούν από τα εξωτερικά ιατρεία και 6.500 χιλιάδες νοσηλεύονται. Αν δεν λειτουργούσε το ΕΣΥ θα κατέρρεε και η κοινωνία. ‘Αλλο να λέμε έχει προβλήματα το ΕΣΥ, άλλο να λέμε καταρρέει». Το ΕΣΥ ποτέ δεν είχε στηριχθεί όσο τώρα, κατέληξε και έδωσε στη δημοσιότητα συγκριτικά στοιχεία για το τι παρέλαβε η κυβέρνηση την 7η Ιουλίου 2019 και τι συμβαίνει σήμερα.

Σχετικά με τη λίστα αναμονής για χειρουργεία, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το σύστημα που θεσπίστηκε το 2017 λειτουργούσε άναρχα, όμως από το 2024 έγιναν 150.000 τηλεφωνήματα σε πολίτες, εκκαθαρίστηκε η λίστα χειρουργείων και έχουμε περάσει σε ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που το νοσοκομείο μπορεί να βλέπει τις αναμονές ανά κλινική.

Σταδιακά, θα εφαρμοστεί ένα σύστημα όπου οι ασθενείς δεν θα μπορούν να παρακάμπτουν τη σειρά αναμονής.
Ο κ. Θεμιστοκλέους προανήγγειλε αλλαγές στο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων της Αττικής, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα, με τη συμβολή των γιατρών των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.

Τέλος, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στα έργα αναβάθμισης υποδομών μέσω του Ταμείου Ανθεκτικότητας:

-Ψηφιακός μετασχηματισμός του τομέα της Υγείας

-Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός υποδομών υγείας

-Εθνικό πρόγραμμα πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης»

-Αναβάθμιση και Οργανωτικές μεταρρυθμίσεις υπηρεσιών υγείας

-Μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας

-Θεσμικές μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας

Ειρ. Αγαπηδάκη: Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό

Έως το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό και την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), όπως ανακοίνωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης στην υγεία, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η κ. Αγαπηδάκη επανέλαβε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, όπως τα οικονομικά κίνητρα σε νέους γιατρούς που θα επιλέξουν τη γενική ιατρική ή την παθολογία (30.000 ευρώ), τη στελέχωση του συστήματος του προσωπικού γιατρού με 2.500 γιατρούς ακόμη, ώστε όπως είπε όλοι οι πολίτες να έχουν τον προσωπικό τους γιατρό και την ίδρυση επτά πανεπιστημιακών κέντρων υγείας που θα αναλάβουν και το κομμάτι της τηλεϊατρικής στα νησιά.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά ενισχύεται και το κομμάτι της περίθαλψης των παιδιών. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει δωρεάν κάλυψη για περισσότερα από 500.000 παιδιά.

Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες ξεκινά το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, και κάλεσε τους πολίτες να μην αγνοούν τα sms για τις απλές προληπτικές εξετάσεις.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε ότι τα προβλήματα του ΕΣΥ οφείλονται στη διαρροή ανθρώπινου δυναμικού και στις διαχρονικές παθογένειες με κοινό παρανομαστή την έλλειψη οργάνωσης. «Μέχρι τώρα δεν υπήρχε οργανωμένο σύστημα πρόληψης και σήμερα έρχεται το κράτος και οργανώνει αυτό το σύστημα. Αυτό θα συμβεί σε κάθε τομέα του ΕΣΥ», τόνισε.

«Το νέο ΕΣΥ θέλει νέα υλικά και αν θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας χρειάζονται νέες δεξιότητες και νέες ειδικότητες. Ανθρώπους που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες. Σε αυτό επενδύουμε», κατέληξε η κ. Αγαπηδάκη.

Exit mobile version