Δημοσκόπηση: Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν το τέλος του έτους

Δημοσκόπηση: Η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν το τέλος του έτους

Δημοσκόπηση: Όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δημοσκοπήσεις, καθώς το 2023 θα είναι χρονιά εκλογών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να συνεχίζει να βρίσκεται αρκετές μονάδες μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση: Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Προβάδισμα ασφαλείας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πώς συνεχίζει να έχει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα».

Η έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα 16-21 Δεκεμβρίου και σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων δείχνει τη ΝΔ να προηγείται με διαφορά 8,1 ποσοστιαίων μονάδων, συγκεντρώνοντας ποσοστό 33,4% έναντι 25,3% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας της Marc είναι η υποχώρηση κατά 1,1% του ΠΑΣΟΚ, από την οποία ενισχύονται η ΝΔ σε ποσοστό 0,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,6%. Η παράταξη του Νίκου Ανδρουλάκη συγκεντρώνει πλέον ποσοστό 10,5% -δηλαδή το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν και ανέλαβε την αρχηγία.

Στην πρόθεση ψήφου ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,8%, η Ελληνική Λύση με 4,1% και το ΜέΡΑ25, το οποίο, με το 3,1% που συγκεντρώνει, περνά τον πήχη της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται υπέρ του σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη ΝΔ, ή προκρίνει τη λύση μιας κυβέρνησης συνεργασίας με τη συμμετοχή της ΝΔ.

Περισσότεροι από το 50% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να υπερασπιστεί καλύτερα τα συμφέροντα της χώρας απέναντι στην Τουρκία (54,5%) και να διαχειριστεί καλύτερα τις κρίσεις (50,1%).

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει μεγαλύτερη απήχηση στον κόσμο, με το 47,7% να έχει θετική γνώμη. Την ίδια ώρα θετική άποψη για τον Αλέξη Τσίπρα έχει το 33,4%, προσπερνώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος έπεσε στο 32,4% (σ.σ. από τον Μάρτιο έχει χάσει πάνω από 10%).

Όσον αφορά τα ζητήματα που προβληματίζουν τους πολίτες το 81,3% βάζει ως προτεραιότητα την ακρίβεια με 81,3%. Στη συνέχεια ακολουθούν τα ελληνοτουρκικά θέματα με 41%, ενώ η εγκληματικότητα και τα φαινόμενα βίας βρίσκονται στην 3η θέση με 37,2%.

Το 2023 θα είναι χρονιά εκλογών, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Τα σενάρια σχετικά με την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής τους, είναι πολλά.

Την ώρα που η ημερομηνία των εκλογών παραμένει ρευστή, με τον Κυριακό Μητσοτάκη να αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις του για το πώς θα κινηθεί μετά τις γιορτές στο πατρικό του στα Χανιά κι όχι στο Μέτσοβο όπως είχε πει στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, διάφορα σενάρια συνεχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Δημοσκόπηση: Η πιθανή ημερομηνία για εκλογές

Σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή των Βαΐων (9 Απριλίου), με τη δεύτερη κάλπη να είναι πιθανότερο να στηθεί είτε στις 8 είτε στις 15 Μαΐου.

Η εφημερίδα προσδιορίζει πέντε λόγους που ο πρωθυπουργός τείνει να επιλέξει την παραπάνω ημερομηνία. Αφενός με αυτόν τον τρόπο εξαντλείται ουσιαστικά η κυβερνητική θητεία, άρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται συνεπής στην δέσμευσή του (στο υπουργικό συμβούλιο) για εκλογές στο τέλος της τετραετίας, αφετέρου θα έχουν αποσαφηνισθεί μία σειρά από εξαγγελίες που έχουν γίνει, όπως το market pass, η αύξηση των συντάξεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού, την 1η Μαϊου.

Η 9η Απριλίου είναι η Κυριακή των Βαϊων, μία εβδομάδα πριν το Πάσχα, και ο χρόνος μέχρι την προκήρυξή τους επιτρέπει στην κυβέρνηση να έχει επαρκή κοινοβουλευτικό χρόνο για την ψήφιση μεταρρυθμίσεων (όπως αυτή για τα «πόθεν έσχες»), καθώς και να έχει σχηματίσει καθαρή εικόνα για την δημοσιονομική κατάσταση, ενώ στο πίσω μέρος του μυαλού του πρωθυπουργού βρίσκεται και η διαμόρφωση συνθηκών που θα περιγράφουν την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το πρόβλημα που μελετούν στο Μέγαρο Μαξίμου είναι, ωστόσο, οι ετεροδημότες που θα πρέπει να μετακινηθούν στις εκλογικές τους περιφέρειες μία εβδομάδα πριν το Πάσχα -όταν δηλαδή γίνεται παραδοσιακά η μετάβαση προς τους προορισμούς της επαρχίας-, ενώ είναι σαφές πως με αυτό το σενάριο, που κατά την εφημερίδα θεωρείται βέβαιο, η διαδικασία των διερευνητικών εντολών (τρεις ημέρες για κάθε ένα από τα τρία πρώτα κόμματα, χωρίς, φυσικά, την υποχρέωση να εξαντληθεί αυτό το περιθώριο) θα υλοποιηθεί την Μεγάλη Εβδομάδα. Το τελευταίο δεν είναι σύνηθες και δημιουργεί προβληματισμούς, ωστόσο όλα δείχνουν πως οι αποφάσεις έχουν ληφθεί.

Δημοσκόπηση: Πού ψηφίζετε

Τα σενάρια για το πότε θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές δίνουν και παίρνουν χωρίς κανείς να είναι σε θέση να γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία. Αυτό που είναι σχεδόν σίγουρο είναι ότι όταν θα προκηρυχθούν οι εκλογές εμείς θα πρέπει να αναδείξουμε την νέα κυβέρνηση και θα πρέπει να πάμε στην κάλπη.

Ξέρουμε όμως που ψηφίζουμε; Σε αυτό το ερώτημα μας βοηθά η εφαρμογή που του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις» η οποία μας δείχνει το εκλογικό κέντρο στο οποίο υπαγόμαστε. Τα στοιχεία που χρησιμοποιεί η εφαρμογή έχουν επικαιροποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου του 2022.

Ο σκοπός της εφαρμογής είναι να ενημερωθούν οι ψηφοφόροι για το που ψηφίζουν στις επερχόμενες εθνικές εκλογές . Σημειώνεται πως οι πολίτες καλό είναι να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή και να φροντίζουν να επιβεβαιώσουν την ακριβή τοποθεσία στην οποία πρέπει να μεταβούν προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Εκλογές 2023 – Πού ψηφίζω: Δείτε ΕΔΩ 

Δημοσκόπηση: Πού και πως ψηφίζω

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας – ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα (διαγώνια διαγράμμιση) ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος ή αν ο φάκελος δεν φέρει τη σφραγίδα και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Δημοσκόπηση: Πόσους σταυρούς βάζουμε;

Εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών της εκλογικής περιφέρειας. Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους, ως ακολούθως:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και

δ) στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Δημοσκόπηση: Πώς μπορούν να ψηφίσουν οι ομογενείς

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού είναι οι εκλογείς να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια για τις εκλογές:

  • να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
  • να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Ως «φορολογική δήλωση», νοείται η υποβολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Έντυπο Ε1), αναλυτικής δήλωσης εισοδημάτων από μίσθωση ακινήτων (Έντυπο Ε2), κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Έντυπο Ε3) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9), όπως κάθε φορά ισχύουν. Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει τα τριάντα (30) έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού

Ο εκλογέας μπορεί να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού οποτεδήποτε και για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών από την ημερομηνία αποδοχής της αίτησης. Εφόσον η αίτηση εγγραφής γίνει αποδεκτή, οι εκλογικοί κατάλογοι θα ενημερωθούν με τα επικαιροποιημένα στοιχεία εντός δύο μηνών. Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε να μεταβάλει τα προσωπικά στοιχεία του, να αναστείλει την εγγραφή του για ορισμένο χρονικό διάστημα και να ακυρώσει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Οι εκλογικοί κατάλογοι θα ενημερωθούν με τα επικαιροποιημένα στοιχεία εντός δύο μηνών.

Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε να μεταβάλει τα στοιχεία της αίτησής του. Εισέρχεται στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr και υποβάλλει αίτηση μεταβολής στοιχείων, καταχωρίζοντας τη νέα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του και τους νέους τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας. Οι εκλογικοί κατάλογοι θα ενημερωθούν με τα επικαιροποιημένα στοιχεία εντός δύο μηνών. Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε να αναστείλει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Εισέρχεται στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr και υποβάλλει αίτηση αναστολής εγγραφής εκλογέα. Μπορεί να ενεργοποιήσει εκ νέου την εγγραφή του, μέσω της εφαρμογής apodimoi.gov.gr, υποβάλλοντας αίτηση άρσης αναστολής εγγραφής εκλογέα. Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε να ακυρώσει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής

Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, ο εκλογέας λαμβάνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της αίτησης με αριθμό πρωτοκόλλου και ξεκινά η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης της αίτησης για τις εκλογές. Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρίζεται εντός δύο μηνών στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού και για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο εκλογέας ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής.

Οι εκλογείς, εφόσον αδυνατούν οι ίδιοι να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, μεταβολής, αναστολής ή διαγραφής εκλογέα, έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στις αρμόδιες προξενικές αρχές της χώρας. Με αυτοπρόσωπη παρουσία, τον ΑΦΜ τους και με την αρωγή διαπιστευμένου υπαλλήλου των προξενικών αρχών, μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την αίτησή τους στην εφαρμογή.

Exit mobile version