Εχετε αυτό το ποσό; Η ΑΑΔΕ μπαίνει σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Εχετε αυτό το ποσό; Η ΑΑΔΕ μπαίνει σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Με το νέο σύστημα που θα τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος η ΑΑΔΕ θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία καταθέσεων, μεταξύ άλλων, σε ορισμένες περιπτώσεις

Το νέο αυτό σύστημα έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Με αυτό τον τρόπο θα διαπιστώνεται αν το ύψος της κινητής περιουσίας και οι δαπάνες διαβίωσης δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στην εφορία οι φορολογούμενοι που βρίσκονται υπό έλεγχο.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νέο σύστημα

Άμεση πρόσβαση στα στοιχεία καταθέσεων, χορηγήσεων, επενδύσεων, θυρίδων ακόμα και ηλεκτρονικών πορτοφολιών για τους φορολογούμενους που βρίσκονται υπό έλεγχο θα έχει η ΑΑΔΕ από τον Ιανουάριο του 2024 καθώς τίθεται σε λειτουργία σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας που θα αξιοποιεί τα δεδομένα του Αρχείου Χρηματοπιστωτικών Προϊόντων και Αναλυτικών Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών

Το νέο σύστημα θα δώσει τη δυνατότητα στις ελεγκτικές αρχές να λαμβάνουν με εξπρές διαδικασίες και να επεξεργάζονται στοιχεία και πληροφορίες από τα πιστωτικά ιδρύματα για το ύψος των καταθέσεων τους επενδυτικούς λογαριασμούς, τις πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες, τις τραπεζικές θυρίδες, τους λογαριασμούς και τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια για τα ελεγχόμενα πρόσωπα.

Τα στοιχεία αυτά θα αντιπαραβάλλονται με τις φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν το ύψος της κινητής περιουσίας και οι δαπάνες διαβίωσης δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που εμφανίζουν στην εφορία. Σε περίπτωση που δεν καλύπτονται θα θεωρείται αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας και το υπερβάλλον ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 33%.

Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή ορίζει τη σύσταση Συστήματος Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας «Bank Account Nexus Crosscheck APPplication» – BANCAPP για την αυτοματοποιημένη διαβίβαση των αρχείων αιτημάτων άρσης απορρήτου χρηματοπιστωτικών δεδομένων . Για την άρση απορρήτου, μέσω του συστήματος , προϋπόθεση είναι η γνώση και συμπλήρωση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του φυσικού ή νομικού προσώπου ή νομικής οντότητας για το οποίο πραγματοποιείται η άρση του τραπεζικού απορρήτου ενώ για την υποβολή αιτήματος άρσης πρέπει να έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες έγκρισης της άρσης του τραπεζικού απορρήτου που προβλέπονται για τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Στο νέο σύστημα θα πρέπει να διαβιβάσουν δεδομένα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των υποκαταστημάτων αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων, τα ιδρύματα πληρωμών ,τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος ,τα οποία δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, με ή χωρίς φυσική εγκατάσταση, και τηρούνται στο Μητρώο της Τράπεζας της Ελλάδας.

Τα στοιχεία που θα αποστέλλουν τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προσδιορίζονται αναλυτικά στην απόφαση και αφορούν:

1. Καταθέσεις πρώτης ζήτησης και προθεσμιακές

2. Χορηγήσεις

3. Επενδυτικούς λογαριασμούς με παντός είδους χαρτοφυλάκια επενδυτικών προϊόντων και αξιογράφων, όπως αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, μετοχές, τραπεζοασφάλιστρα, παράγωγα, Repos κ.λπ.

4. Πιστωτικές κάρτες

5. Τραπεζικές θυρίδες

6. Λογαριασμούς Πληρωμών

7. Προπληρωμένες Κάρτες

8. Ηλεκτρονικά πορτοφόλια

Τα στοιχεία και οι πληροφορίες που διαβιβάζονται, δύναται να ανατρέχουν στην τελευταία δεκαετία από την ημερομηνία υποβολής κάθε αιτήματος παροχής πληροφοριών ενώ κάθε αίτημα πρέπει να απαντηθεί το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών. Ως ημερομηνία έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του Συστήματος και ένταξης των υπόχρεων στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα έχει οριστεί η 1η Ιανουαρίου 2024.

ΑΑΔΕ: Με εισαγωγές και εξαγωγές “μαϊμου” μηδένιζαν τον ΦΠΑ τους

Ταυτόχρονη επιχείρηση σε Ελλάδα και Γερμανία πραγματοποιήθηκε από 13 έως 15 Νοεμβρίου 2023, στο πλαίσιο έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με σκοπό την εξιχνίαση κακουργηματικής διασυνοριακής απάτης που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ΦΠΑ κατά τα έτη 2021 και 2022, ύψους 30.700.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν από την ΕΛΑΣ 63χρονος και 37χρονος κατόπιν σχετικών ευρωπαϊκών ενταλμάτων του Γραφείου της Κολωνίας Γερμανίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, για περίπτωση απάτης (φοροδιαφυγή από κοινού σε μια ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση).

Η υπόθεση αφορά τη διερεύνηση δράσης εγκληματικής οργάνωσης με πεδίο την κατ’ εξακολούθηση τέλεση διασυνοριακής απάτης σχετικά με τον ΦΠΑ στην οποία κεντρικό ρόλο διαδραματίζει εγχώρια εταιρία που εμπορεύεται ηλεκτρονικές συσκευές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, προέκυψε ότι η εν λόγω εταιρία προέβαινε σε εισαγωγές, απευθείας ή μέσω τρίτων εταιριών, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϊόντων αξίας εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία στη συνέχεια πουλούσε μέσω τρίτων ημεδαπών εταιριών στον τελικό καταναλωτή χωρίς να αποδοθεί ο ΦΠΑ που αναλογούσε ή πραγματοποιούσε εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τρίτες εταιρίες να αιτούνται την επιστροφή του ΦΠΑ.

Για να καλύψουν τη δράση τους πραγματοποιούσαν τις συναλλαγές μέσω διαδοχικών πωλήσεων υπό τη μορφή κυκλώματος «carousel» και απάτης τύπου «εξαφανισμένου εμπόρου», και έτσι ισορροπούσαν τον ΦΠΑ που προέρχονταν από τις παραπάνω πωλήσεις, παρουσιάζοντας στις εκάστοτε περιοδικές δηλώσεις ίσα ποσά ΦΠΑ εκροών και εισροών.

Τέλος, προέβαιναν στη νομιμοποίηση των εσόδων τους μέσω της ανάμειξης αυτών με άλλα νόμιμα περιουσιακά στοιχεία που διέθεταν και τα χρησιμοποιούσαν στις οικονομικές τους δραστηριότητες ή στην αγορά διαφόρων περιουσιακών στοιχείων, αποκρύπτοντας την προέλευση και τον τρόπο διάθεσης τους.

Κατά την επιχείρηση στη χώρα μας, από υπαλλήλους της Υποδιεύθυνσης Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Θεσσαλονίκης της Α.Α.Δ.Ε. (Υ.Ε.Δ.Ε.Ε.), με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, παρουσία αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, καθώς και σε ορισμένες έρευνες παρουσία Γερμανών Ποινικών Φορολογικών Ελεγκτών, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 5 εγκαταστάσεις των υπό διερεύνηση εταιριών και σε 10 συνολικά οικίες εμπλεκομένων προσώπων στη Δυτική Αττική, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • μεγάλος όγκος ψηφιακών και φυσικών αρχείων που αφορούσαν τον κύκλο εργασιών τους, προς περαιτέρω επεξεργασία, αξιολόγηση και αξιοποίηση,
  • 10 οχήματα, στην πλειονότητα τους πολυτελή,
  • 260.470 ευρώ σε μετρητά,
  • 8 φορητοί υπολογιστές,
  • 5 tablets και 7 μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών,
  • 33 κινητά τηλέφωνα,
  • 17 μονάδες αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (USB STICKS)
    κάρτα SIM, memory stick, 2 micro SD,
  • συσκευή για λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων,
  • 24 κάρτες (χρεωστικές, προπληρωμένες, πιστωτικές) διαφόρων τραπεζικών ιδρυμάτων,
  • 24 ρολόγια διαφόρων επωνυμιών,
  • 5 αεροβόλα όπλα και
  • πλήθος σημειώσεων

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών συνελήφθη και ένας 26χρονος για παράβαση της νομοθεσίας για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, ο οποίος στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Οι συλληφθέντες με εντάλματα οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, η οποία διέταξε την προσωρινή τους κράτηση προκειμένου παραδοθούν στις Αρχές της Γερμανίας.

Exit mobile version