Εφορία: Έτσι «ξεφουσκώνει» ο λογαριασμός του 2023

Εφορία: Έτσι «ξεφουσκώνει» ο λογαριασμός του 2023

Εφορία: Για να κερδίσει κάποιος φορολογούμενος το φορο-μπόνους θα έπρεπε το 2022 να είχε πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ με ηλεκτρονικό χρήμα από μια λίστα 20 επαγγελμάτων

Το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης να «ξεφουσκώνει» έως και 2.200 ευρώ θα δουν φέτος οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν το 2022 με ηλεκτρονικό χρήμα δαπάνες σε επαγγελματίες που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις που θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται στα τέλη Μαρτίου, κάνει πρεμιέρα και η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος έως και κατά 5.000 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητα.

Για να κερδίσει κάποιος φορολογούμενος το φορο-μπόνους θα έπρεπε το 2022 να είχε πραγματοποιήσει δαπάνες ύψους 16.667 ευρώ με ηλεκτρονικό χρήμα από μια λίστα 20 επαγγελμάτων, καθώς αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα το 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών συγκεκριμένων δαπανών. Για να έχει την έκπτωση φόρου 2.200 ευρώ θα πρέπει να φορολογείται με συντελεστή 44% που σημαίνει πως δηλώνει εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Για χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, η μείωση φόρου είναι μικρότερη.

Οι δαπάνες που οδηγούν σε έξτρα έκπτωση φόρου αφορούν πληρωμές για κτηνιατρικές υπηρεσίες, εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, στέγης και παραθύρων λαμαρίνας κ.λπ., σκυροδέματος, υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού και οικιακές υπηρεσίες, ανάπτυξη φωτογραφιών, σχολές χορού, γυμναστήρια και δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου με συνδρομή, διάφορες υπηρεσίες ελεύθερου χρόνου, προσωπική φροντίδα και νοσηλεία (εξαιρούνται νοσοκομειακές δραστηριότητες), νομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες φροντίδας παιδιών. Οι δαπάνες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα [χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες, προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards), e-banking, ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal].

Εφορία: Φόροι και κομπιουτεράκι

Η μείωση του φόρου αφορά αποκλειστικά τον φορολογούμενο που πραγματοποιεί τις δαπάνες και το τυχόν πλεονάζον ποσό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον άλλο σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης όπως ισχύει με την κάλυψη από τις ηλεκτρονικές αποδείξεις του 30% του εισοδήματος. Για παράδειγμα αν η μείωση του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τις δαπάνες είναι 6.000 ευρώ, δηλαδή ξεπερνά το ανώτατο όριο των 5.000 ευρώ ετησίως, το υπερβάλλον ποσό των 1.000 ευρώ δεν αφαιρείται από το εισόδημα του ή της συζύγου.

Εφορία: Εισοδήματα 2022

Τα εισοδήματα του 2022 θα φορολογηθούν φέτος χωρίς ουσιαστικές διαφορές. Φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και αγρότες θα φορολογηθούν με συντελεστές από 9% (για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος) έως και 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ με ενδιάμεσους συντελεστές 22%, 28% και 36% οι οποίοι επιβάλλονται κλιμακωτά για κάθε επιπλέον 10.000 ευρώ εισοδήματος (από 10.001 έως και 20.000, από 20.001 έως και 30.000 και από 30.001 έως και 40.000 ευρώ).

Εφορία: Η έκπτωση φόρου

Ο φόρος που προκύπτει σύμφωνα με την εφαρμογή της ως άνω κλίμακας μειώνεται κατά 777 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα. Η μείωση του φόρου ανέρχεται σε 810 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα παιδί, 900 ευρώ για δύο παιδιά , κατά 1.120 για φορολογούμενους με τρία παιδιά και κατά 1.340 ευρώ για φορολογούμενους με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το τέταρτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ποσών αυτών, η μείωση του φόρου περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.

Εφορία: Εισοδήματα από ακίνητα

Για όσους δηλώνουν εισοδήματα από ακίνητα – χωρίς να υπάρχει επιχειρηματική δραστηριότητα – οι συντελεστές κυμαίνονται από 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ έως και 35% για τα εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 35.000 ευρώ. Στο ενδιάμεσο κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως και 35.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 35% με το φόρο του συγκεκριμένου κλιμακίου να ανέρχεται σε 8.050 ευρώ.

Εφορία: Προκαταβολή φόρου

Η προκαταβολή φόρου κυμαίνεται από 55% έως και 100%. Συγκεκριμένα για φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα η προκαταβολή φόρου είναι 55%, για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες 80% και για τις τράπεζες 100%.

Η προκαταβολή φόρου μειώνεται στο μισό, όταν υποβάλλεται δήλωση για πρώτη φορά από φυσικό πρόσωπο που αποκτά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.

Εφορία: Πώς θα ξεκλειδώσετε φορο-εκπτώσεις

Το ρολόι έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα για την πρεμιέρα των νέων φορολογικών δηλώσεων. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ αναμένεται να ανοίξει στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου με την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023.

Ο φόρος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων θα εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου 2023 και η τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Τα σημεία που θα πρέπει να εστιάσουν οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν εκπτώσεις φόρου είναι τα εξής:

Εφορία: Πρώτο

1. Έκπτωση φόρου λόγω τέκνων: Φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2022 εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, καθώς και όσοι άσκησαν κατά τη διάρκεια του 2022 αγροτικές δραστηριότητες ως κατ’ επάγγελμα αγρότες δικαιούνται έκπτωσης φόρου. Η έκπτωση αυτή μπορεί να φθάσει μέχρι τα 777 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, μέχρι τα 810 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 900 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 3 εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν των τριών ισχύει επιπλέον έκπτωση φόρου 220 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, όσοι μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες βαρύνονται με τέκνα δικαιούνται προσαυξημένης έκπτωσης φόρου.

Εφορία: Δεύτερο

2. Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Στο νέο έντυπο Ε1 θα προστεθεί ένας νέος κωδικός στον οποίο θα αναγραφούν οι δαπάνες που εξοφλήθηκαν το 2022, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, με αποδέκτες συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών. Τα ποσά θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες, αλλά, εφόσον ο φορολογούμενος διαφωνεί με το ύψος τους, μπορεί να δηλώσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τις αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει. Η χωριστή αναγραφή των συγκεκριμένων δαπανών, γίνεται για να υπολογιστεί χωριστά η πρόσθετη έκπτωση του φόρου μέχρι 2.200 ευρώ, για δαπάνες προς επαγγελματίες, οι οποίοι, βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής. Θα υπάρχει και ένας ακόμη νέος κωδικός, στον οποίο θα συμπληρωθούν τα ποσά που πλήρωσαν με ηλεκτρονικά μέσα οι φορολογούμενοι το 2022 για αμοιβές σε 8 κατηγορίες επαγγελματιών υγείας. Κάθε απόδειξη από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μετράει διπλά για την κάλυψη του 30% του ατομικού εισοδήματος κάθε φορολογουμένου και την αποφυγή πληρωμής επιπλέον φόρου 22%.

Εφορία: Τρίτο

3. Μείωση φόρου εισοδήματος κατά 200 ευρώ για τους έχοντες αναπηρία 67% και άνω: Πρόσθετη μείωση φόρου ποσού 200 ευρώ προβλέπεται για τον φορολογούμενο και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς του εφόσον είναι:

α) πρόσωπα με τουλάχιστον 67% αναπηρία βάσει γνωμάτευσης του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή της Ανώτατης του Στρατού Υγειονομικής Υπηρεσίας (ΑΣΥΕ) για την πιστοποίηση αναπηρίας. Δεν λαμβάνεται υπόψη επαγγελματική ή ασφαλιστική αναπηρία,

β) ανάπηροι αξιωματικοί και οπλίτες οι οποίοι έχουν αποστρατευτεί,

γ) θύματα πολέμου ή τρομοκρατικών ενεργειών που δικαιούνται να λαμβάνουν σύνταξη από πολεμική αιτία,

δ) πρόσωπα που δικαιούνται σύνταξη από το δημόσιο ταμείο ως ανάπηροι ή θύματα εθνικής αντίστασης ή εμφυλίου πολέμου.

Εφορία: Τέταρτο

4. Μείωση φορολογητέου εισοδήματος λόγω πληρωμής ασφαλίστρων για εξαγορά χρόνου ασφάλισης: Οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλαν το 2022 οι μισθωτοί σε ασφαλιστικούς οργανισμούς υποχρεωτικής ασφάλισης για να εξαγοράσουν χρόνο ασφάλισης (π.χ. χρόνο στρατιωτικής θητείας) μειώνουν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτή εργασία. Για να διασφαλίσει τη μείωση αυτή, κάθε μισθωτός θα πρέπει να αναγράψει το ποσό των εισφορών που πλήρωσε για εξαγορά στον αντίστοιχο κωδικό.

Εφορία: Πέμπτο

5. Ποσά που δεν θεωρούνται εισοδήματα απαλλάσσονται και από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης και ταυτόχρονα καλύπτουν προστιθέμενη διαφορά εισοδήματος λόγω τεκμηρίων. Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, έσοδα από πωλήσεις ακινήτων (αφαιρουμένων των δαπανών κτήσης των ακινήτων), έσοδα από πωλήσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων, εφάπαξ παροχές ασφαλιστικών ταμείων, χρηματικές αποζημιώσεις για ηθική βλάβη, έσοδα από δάνεια, κληρονομιές, δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών, κέρδη από λαχεία, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ, ΤΖΟΚΕΡ, ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ, οι προνοιακές παροχές που χορήγησε ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρίες, οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που καταβλήθηκαν το 2022.

Χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις – Οι προϋποθέσεις

Την κατάργηση του προστίμου για όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος προβλέπει διάταξη που θα συμπεριληφθεί σε σχέδιο νόμου το οποίο θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον το ποσό του φόρου δεν ξεπερνάει τα 100 ευρώ. Δηλαδή, για μηδενικές, πιστωτικές ή και για δηλώσεις που προκύπτει φόρος έως 100 ευρώ δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Μάλιστα, για όσους φορολογουμένους υπάρχει εκκρεμοδικία, είτε δηλαδή έχουν προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών είτε στα διοικητικά δικαστήρια, η κατάργηση του προστίμου θα έχει αναδρομική ισχύ.

Εφορία: Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο

Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο ορίζει πρόστιμα από 100 έως 500 ευρώ και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής για τους φορολογουμένους που υποβάλλουν εκπρόθεσμα κάθε χρόνο μετά τις 30 Ιουνίου (συνήθως η ημερομηνία παρατείνεται), τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εφόσον από την εκκαθάριση των δηλώσεων αυτών προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου και εφόσον τη στιγμή της εκπρόθεσμης υποβολής έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου.

Στις περιπτώσεις κατά τις οποίες από τις εκπρόθεσμες δηλώσεις προέκυπταν μηδενικά ή πιστωτικά εκκαθαριστικά, οι φορολογούμενοι πλήρωναν μόνο 100 ευρώ πρόστιμο, το οποίο σε περίπτωση πιστωτικού εκκαθαριστικού συμψηφιζόταν με την επιστροφή φόρου.

Σύμφωνα με τον νόμο, σήμερα επιβάλλεται πρόστιμο:

• Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

• Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος επιβαρύνεται, κατ’ αρχάς, με το πρόστιμο

των 100 ευρώ. Εάν έχει παρέλθει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε επιβαρύνεται και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

• Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε το πρόστιμο φθάνει στα 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία. Τα πρόστιμα αυτά θα διατηρηθούν.

 

Exit mobile version