Επίδομα μητρότητας: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα – Ποιοι παίρνουν 7.470 ευρώ

Επίδομα μητρότητας: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα - Ποιοι παίρνουν 7.470 ευρώ

Σε λίγες ώρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων για το επίδομα μητρότητας

Ανοίγει σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα μητρότητας από μητέρες μη μισθωτές. Οι εν δυνάμει μητέρες θα πρέπει να επισκεφθούν την ιστοσελίδα dypa.gov.gr.

Οι μητέρες που δικαιούνται το επίδομα θα λαμβάνουν για 9 μήνες ποσό ίσο με το νέο κατώτατο μισθό (830 ευρώ), δηλαδή συνολικά 7.470 ευρώ, κατόπιν ελέγχου της ασφαλιστικής τους ενημερότητας. Παράλληλα, οι νέες μητέρες θα πρέπει να καταβάλλουν τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους, χωρίς βέβαια – τουλάχιστον κατά το πρώτο διάστημα– να διατηρούν ενεργή την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μητέρες θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήμερες. Σε περίπτωση οφειλών θα αποκλείονται από τη λήψη του επιδόματος και θα μπορούν να το πάρουν μόνο εφόσον εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής.

Μάλιστα, προβλέπεται και αναδρομική ισχύ, καθώς την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας δικαιούνται και όσες μητέρες απέκτησαν παιδί έως και 14 εβδομάδες, πριν από τη λήξη του 2023 και, ειδικότερα, από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά.

Ειδικά, για την περίπτωση της υιοθεσίας, η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας εκκινεί από την επομένη της τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης της υιοθεσίας, ανεξάρτητα από το εάν η δικαιούχος έλαβε επίδομα λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ.

Την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών δικαιούνται και η τεκμαιρόμενη μητέρα του άρθρου 1464 του αστικού κώδικα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας και η μη μισθωτή που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια έως και την ηλικία των οκτώ ετών.

Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως επτά μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης. Για όσο χρόνο ο πατέρας λαμβάνει την άδεια που του έχει μεταβιβάσει η μητέρα, δικαιούται τις παροχές που προβλέπονται, εφόσον είναι ασφαλιστικά ενήμερος. Σε περίπτωση που ο πατέρας εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, λαμβάνει, πλέον της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας και ασφαλίζεται με βάση το ασφαλιστικό καθεστώς στο οποίο υπάγεται.

Σε περίπτωση απόκτησης παιδιού από ομόφυλους συζύγους, ο δικαιούχος της ειδικής παροχής γονέας καθορίζεται με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι αλλαγές στα επιδόματα

Αυξημένες παροχές και επιδόματα θα λάβουν μέχρι το Πάσχα πάνω από 1 εκατομμύριο άνεργοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα αλλά και μητέρες, λόγω των πληρωμών που προγραμματίζουν η ΔΥΠΑ και ο ΟΠΕΚΑ.

Σε δηλώσεις της η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, όπως αναφέρουν Τα Νέα, έδωσε το χρονολόγιο των πληρωμών:

Δώρο Πάσχα: Αυξάνεται το δώρο Πάσχα για τους εργαζόμενους που αμείβονται με βάση τον κατώτατο μισθό. Ειδικότερα περίπου 560.000 εργαζόμενοι θα δουν αυξημένο δώρο Πάσχα λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού από 780 σε 830 ευρώ.

Επίδομα ανεργίας: Μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ στα 510 ευρώ, από 479 που ήταν.

Επίδομα γέννησης: Αυξημένο επίδομα γέννησης θα λάβουν στο τέλος Απριλίου οι γυναίκες που γέννησαν από την 1η Ιανουαρίου 2023 κι έπειτα. Το νέο επίδομα γέννησης αυξάνεται σε 2.400 έως 3.500 ευρώ αναλόγως του αριθμού των τέκνων και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2023.

Επίδομα μητρότητας: Αίτηση στην πλατφόρμα στην ιστοσελίδα dypa.gov.gr θα πρέπει να υποβάλουν από αυτή την εβδομάδα οι μη μισθωτές εργαζόμενες για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας.

Δώρο και επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ: Νωρίτερα θα γίνει η καταβολή του δώρου Πάσχα σε χιλιάδες ανέργους από τη ΔΥΠΑ. Η καταβολή θα πραγματοποιηθεί την εβδομάδα 22 με 26 Απριλίου ενώ τις ίδιες ημέρες θα γίνει και η προπληρωμή των τακτικών επιδομάτων και της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

Τι θα γίνει με τις αυξήσεις στις συντάξεις

Πέντε σενάρια για μεγαλύτερα ποσά αυξήσεων στις συντάξεις βρίσκονται στο τραπέζι της υπουργού Εργασίας, Δόμνας Μιχαηλίδου, σύμφωνα με την Απογευματινή.

Σύμφωνα με στελέχη στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου να αυξηθούν οι συντάξεις θα πρέπει να υπερπηδηθούν τα εξής εμπόδια:

  • Οι αναπροσαρμογές είναι κατώτερες του επίσημου πληθωρισμού (7,75% με πληθωρισμό 9,6% και 3% φέτος με τιμάριθμο στο 3,6%). Από το 2025 οι αυξήσεις στις συντάξεις θα συνδεθούν με τους μισθούς των εν ενεργεία εργαζομένων για κάθε έτος.
  • Οι κατώτερες του επίσημου πληθωρισμού αυξήσεις ψαλιδίζονται από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και την επιβολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχου. Για παράδειγμα, μια σύνταξη 650 ευρώ του 2021, φέτος υπόκειται σε παρακράτηση φόρου, καθώς ξεπέρασε τα 720 ευρώ. Μέσα στο καλοκαίρι θα υπάρχει ρύθμιση για πρόσθετες αυξήσεις 20 – 150 ευρώ το μήνα σε 400.000 συνταξιούχους με κύρια σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ για αναπροσαρμογή της ΕΑΣ.
  • Μείωση του ποσοστού αναπηρίας βάσει του οποίου θα μπορούν να λάβουν σύνταξη οι αγρότες. Από το 2025 θα έχουν τη δυνατότητα λήψης σύνταξης αναπηρίας με ποσοστό 50%, αντί για 59%, που ισχύει σήμερα, όπως και στα άλλα Ταμεία.
  • Εξορθολογισμός και ισότητα στο θέμα της απασχόλησης χήρων γυναικών, καθώς σήμερα απαγορεύεται σε χήρες μητέρες να εργαστούν γιατί θα χάσουν το 50% της σύνταξης λόγω θανάτου. Εξετάζεται η δυνατότητα να εργάζονται, πληρώνοντας την εισφορά μόνο του 10%, χωρίς να περικόπτεται η σύνταξη.
  • Αναλογικότερη εθνική σύνταξη και στους έχοντες πάνω από 20 έτη ασφάλισης.
Exit mobile version