Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Ποιοι κάνουν ξανά αίτηση για τα 2.000 ευρώ

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Ποιοι κάνουν ξανά αίτηση για τα 2.000 ευρώ

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Ποιοι φοιτητές αναμένεται να λάβουν φέτος διπλό επίδομα. Πότε ξεκινούν οι συγκεκριμένες αιτήσεις.

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση που αφορά όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση για το στεγαστικό επίδομα ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 και ανήκουν στην περίπτωση συγκατοίκησης, σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 1 της υπ΄αριθμ.128839/Ζ1/20-10-2022 (Β΄5438) κοινής υπουργικής απόφασης:

«Στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικεί με άλλο προπτυχιακό φοιτητή ΑΕΙ που φοιτά για την απόκτηση πρώτου πτυχίου και δεν έχει υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, κι εφόσον τα Τμήματα/Σχολές σπουδών του φοιτητή και του συγκατοικούντος φοιτητή βρίσκονται στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ».

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις το πληροφοριακό σύστημα θα ανοίξει εκ νέου, το διάστημα από Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022 έως Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022, προκειμένου να συμπληρωθούν στις ήδη υποβληθείσες αιτήσεις αποκλειστικά και μόνο τα ακόλουθα πεδία που αφορούν στον συγκατοικούντα φοιτητή:

α) Αριθμός της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή,
β) Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του συγκατοικούντος φοιτητή,
γ) Αριθμός Φορολογικού Μητρώου ( Α.Φ.Μ.) του προσώπου, όπως έχει δηλωθεί στο μισθωτήριο του συγκατοικούντος φοιτητή.

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Διπλό φοιτητικό στεγαστικό επίδομα -Η εγκύκλιος

Τα στοιχεία συγκατοίκησης θα υποβάλλονται μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην ειδική εφαρμογή για το στεγαστικό επίδομα https://stegastiko.minedu.gov.gr.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή των στοιχείων συγκατοίκησης είναι ο συγκατοικών φοιτητής να είναι κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας σε ισχύ και να είναι και κάτοχος Α.Φ.Μ..

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την Α.Α.Δ.Ε. για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Τι άλλαξε στους όρους – Δείτε τι αναφέρει το ΦΕΚ

Σε αλλαγές στη διαδικασία των δικαιολογητικών για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών προχώρησε το υπουργείο Παιδείας με τροποποίηση της υπουργικής απόφασης.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, όπου και τροποποιείται η 140832/Ζ1/25-8-2017 απόφαση σχετικά με το Στεγαστικό επίδομα φοιτητών των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Με τις τροποποιήσεις αυτές εφαρμόζεται η αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ και στα 2.000 ευρώ για όσους συγκατοικούν, όπως σχετικά προβλέπει το άρθρο 181 του ν. 4972/2022, και καθορίζονται τα επιπλέον στοιχεία που πρέπει να συμπληρωθούν από τους φοιτητές σε ότι αφορά τη συγκατοίκηση.

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Οι αλλαγές στην ΚΥΑ

«Καθορισμός διαδικασίας και δικαιολογητικών για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος στους φοιτητές των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης»

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Το άρθρο 1 με τίτλο «Πεδίο Εφαρμογής» αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 1 – Πεδίο εφαρμογής

α) Οι διατάξεις της παρούσας απόφασης εφαρμόζονται για τους προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, Έλληνες υπηκόους ή υπηκόους άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους οποίους χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ.

β) Στην περίπτωση φοιτητή που συγκατοικεί με άλλο προπτυχιακό φοιτητή ΑΕΙ που φοιτά για την απόκτηση πρώτου πτυχίου και δεν έχει υπερβεί τη διάρκεια φοίτησης ως προς τα εξάμηνα που απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών, κι εφόσον τα Τμήματα/Σχολές σπουδών του φοιτητή και του συγκατοικούντος φοιτητή βρίσκονται στην ίδια πόλη ή περιφερειακή ενότητα, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ».

2. Στο άρθρο 4 με τίτλο «Διαδικασία χορήγησης στεγαστικού επιδόματος» επέρχονται οι παρακάτω αντικαταστάσεις και τροποποιήσεις:

α. Το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται ως εξής: «Οι αιτήσεις για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για κάθε ακαδημαϊκό έτος υποβάλλονται εντός προθεσμίας από 1 έως 30 Ιουνίου εκάστου έτους, εκτός εάν ορισθεί διαφορετικά με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα, να είναι κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας σε ισχύ και κάτοχος Α.Φ.Μ. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής ψηφιακής εφαρμογής που υλοποιεί και υποστηρίζει η ΕΔΥΤΕ Α.Ε.,ως εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: β. Η περ. β) της παρ. 1 με τίτλο «Διαδικασία» αντικαθίσταται ως εξής:

«β) τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του ιδίου, του/της έτερου γονέα (σε περιπτώσεις διαζευγμέ νων, θανόντων ή άγαμων γονέων, το αντίστοιχο πεδίο παραμένει κενό) και του φοιτητή εάν δικαιούχος είναι ο γονέας, ή μόνο το Α.Φ.Μ. του ιδίου και του/της συζύγου του στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής (σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας)».

γ. Στην παρ. 1 με τίτλο «Διαδικασία», μετά την περ. δ) προστίθενται τα ακόλουθα: «Σε περίπτωση συγκατοίκησης συμπληρώνονται και τα ακόλουθα: ε) τον αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή, στ) τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του συγκατοικούντος φοιτητή, ζ) τον Α.Φ.Μ. του προσώπου, όπως έχει δηλωθεί στο μισθωτήριο του συγκατοικούντος φοιτητή»

3. Στο άρθρο 5 με τίτλο «Έλεγχος κριτηρίων – Δικαιολογητικά», μετά την περ. η της παρ. Β’ προστίθεται παρ. Γ’, ως εξής:

«Γ. Για τη χορήγηση του επιδόματος στις περιπτώσεις συγκατοίκησης του άρθρου 1 της παρούσης, ο έλεγχος των κριτηρίων και η υποβολή των απαιτούμενων, κατά περίπτωση, δικαιολογητικών ορίζεται ως εξής:

α) Ακαδημαϊκή Ιδιότητα του συγκατοικούντος φοιτητή: ελέγχεται με αυτόματη διασύνδεση – διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με το Πληροφοριακό Σύστημα Ακαδημαϊκής Ταυτότητας.

β) Το μισθωτήριο του δικαιούχου περιλαμβάνει τον ΑΦΜ που δηλώθηκε: ελέγχεται με αυτόματη διασύνδεση – διαλειτουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήμα τος υποβολής αιτήσεων με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από όπου αντλούνται τα σχε τικά στοιχεία, σύμφωνα με την περ. ιδ’ της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 4174/2013 (Α’ 170), όπως προστέθηκε με το άρθρο 60 του ν. 4415/2016 (Α’ 159). γ) ΑΦΜ προσώπου όπως έχει δηλωθεί στο μισθωτήριο του συγκατοικούντος φοιτητή: ελέγχεται σύμφωνα με το παράρτημα Α περ. (γ) με αυτόματη διασύνδεση-διαλει τουργικότητα του Πληροφοριακού Συστήματος υποβολής αιτήσεων με τα αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων από όπου αντλούνται τα σχετικά στοιχεία, σύμφωνα με το άρθρο 17 του ν. 4174/2013 (Α’ 170), όπως προστέθηκε με το άρθρο 60 του ν. 4415/2016 (Α’ 159)».

Φοιτητική κατοικία: Αύξηση του στεγαστικού επιδόματος με αναδρομική ισχύ

Η αύξηση στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα με αναδρομική ισχύ για το περσινό έτος και η δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών αποτελούν τους δύο άξονες ενίσχυσης για τους φοιτητές και σπουδαστές, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσιάστηκε η Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης.

Το επίδομα, που έχει ήδη εξαγγελθεί και αφορά την αύξηση σε 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ, εκτός του ότι θα ισχύσει και για τους σπουδαστές των ΔΙΕΚ, θα καταβληθεί φέτος το φθινόπωρο αναδρομικά επιπλέον για το 2021-22. Επίσης, το επίδομα αυξάνεται σε 2.000 ευρώ σε όλες τις περιπτώσεις συγκατοίκησης.

Οι δικαιούχοι του διευρυμένου επιδόματος υπολογίζονται σε περίπου 50.000 φοιτητές και σπουδαστές, επισήμανε η κ.Κεραμέως.

Ο προϋπολογισμός του ΥΠΑΙΘ για το φοιτητικό επίδομα ανέρχεται στα 75 εκατομμύρια ευρώ, με μια αύξηση που ξεπερνάει τα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Ειδικές ρυθμίσεις έχουν δρομολογηθεί, τόνισε η κ. Κεραμέως, για φοιτητές και σπουδαστές στα τρία ακριτικά Πανεπιστήμια, Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας και Δημοκρίτειο Θρακης, καθώς τα κριτήρια για τους δικαιούχους διευρύνονται από τα 30.000 στα 40.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα.

Όσο αφορά τις φοιτητικές εστίες σε πέντε περιοχές της χώρας, Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Δυτική Αττική, Κρήτη θα δημιουργηθούν μέσω ΣΔΙΤ περισσότερες από 8.150 κλίνες, με κόστος πάνω από 540 εκατομμύρια ευρώ. Η έναρξη της κατασκευής τους έχει προγραμματιστεί για το 2023 και η ολοκλήρωσή τους το 2027.

Exit mobile version