Καιρός: Ακραίες θερμοκρασίες σήμερα – Δείτε πού

Καιρός: Ακραίες θερμοκρασίες σήμερα - Δείτε πού

Καιρός: Λόγω του νέου κύματος καύσωνα, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο για τους δημοσίους υπαλλήλους

Με τις ακραίες θερμοκρασίες του καύσωνα να αναμένονται από αύριο Παρασκευή (21.7.2023), ολόκληρη η χώρα ετοιμάζεται να «νιώσει» 45άρια. Γι’ αυτό και η Πολιτική Προστασία και το υπουργείο Υγείας έδωσαν οδηγίες στους πολίτες για την αντιμετώπιση του καιρικού φαινομένου.

Ήδη, η ΕΜΥ επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, αναφέροντας ότι ο καύσωνας θα φέρει θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου από αύριο. Μάλιστα, το νέο αυτό κύμα θα κορυφωθεί την Κυριακή, κάτι που σημαίνει ότι έρχεται ένα «καυτό» τριήμερο.

Λόγω του νέου κύματος καύσωνα, το υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε εγκύκλιο για τους δημοσίους υπαλλήλους ενώ η Πολιτική Προστασία και το υπουργείο Υγείας έδωσαν τις απαραίτητες οδηγίες στους πολίτες για να προστατευτούν από τον καυτό ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ:

Αύριο Παρασκευή 21-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

  • στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
  • στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 43 με 44 βαθμούς Κελσίου
  • στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου
  • στη Θράκη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο 22-7-2023 και την Κυριακή 23-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν:

  • στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου
  • στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, η Αττική, περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, της Πελοποννήσου, η Ρόδος, η Σάμος και η Ικαρία βρίσκονται στην κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς για αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία.

Καιρός – Meteo: Ακραίες θερμοκρασίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Meteo, από σήμερα ξεκίνησε η 2η φάση του καύσωνα με σταδιακή σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, ενώ παράλληλα, αύξηση στο μέγιστο θα σημειώνει το επίπεδο επικινδυνότητας.

Στο χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνεται η απόκλιση της θερμοκρασίας σε σχέση με τις κανονικές για την εποχή τιμές της σε υψόμετρο 1500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας την Παρασκευή 21/07.

Το ύψος των 1500 μέτρων χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών. Όπως βλέπουμε, οι αέριες μάζες πάνω από τη χώρα μας θα είναι 8-10 βαθμούς θερμότερες από το κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Σύμφωνα με το Meteo, αύριο Παρασκευή το επίπεδο επικινδυνότητας 3 σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία αναμένεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα, και επίπεδο επικινδυνότητας 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) στα Ιωάννινα.

Καιρός: Ποια συμπτώματα μπορεί να μας προειδοποιήσουν ώστε να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια

Οι υψηλές θερμοκρασίες του περιβάλλοντος μπορεί να προκαλέσουν:

  • Αδυναμία
  • Εξάντληση
  • Κράμπες
  • Θερμοπληξία. Αυτή η απειλητική κατάσταση εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, κυρίως σε περιόδους καύσωνα και εκδηλώνεται με απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (> 40-41°C), έντονο αίσθημα δίψας, ξηρότητα και ερυθρότητα δέρματος, συγχυτική συμπεριφορά, ακόμα και με σπασμούς και απώλεια συνείδησης-κώμα.

Επιπλέον, σε περιόδους καύσωνα μπορούν να εμφανιστούν συμπτώματα οποιασδήποτε προϋπάρχουσας υποκείμενης καρδιακής νόσου όπως:

  • Θωρακική δυσφορία/άλγος
  • Δύσπνοια
  • Αίσθημα παλμών
  • Ζάλη
  • Απώλεια συνείδησης

Στην περίπτωση εμφάνισης οποιουδήποτε από τα ανωτέρω συμπτώματα, ο ασθενής θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια από καρδιολόγο.

Καιρός: Τι πρέπει να κάνουν οι ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ασθενείς με υποκείμενη καρδιακή νόσο, όπως στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, βαλβιδοπάθειες, μυοκαρδιοπάθειες, πνευμονική υπέρταση, θα πρέπει να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και των μετακινήσεων κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας (12:00-16:00). Διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος με συχνά, χλιαρά ντους. Επιλογή κατάλληλου ρουχισμού (ελαφρύς, ανοιχτόχρωμος ρουχισμός).
  2. Αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας και της υπερβολικής άσκησης.
  3. Αποφυγή μεγάλων γευμάτων. Η επαφή με το νερό της θάλασσας πρέπει να γίνεται σταδιακά και να έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 2 ώρες από το τελευταίο γεύμα.
  4. Παραμονή σε δροσερό χώρο, κατά προτίμηση αεριζόμενο με φρέσκο αέρα ή σε κλιματιζόμενες αίθουσες.
  5. Κατανάλωση άφθονων υγρών (έως 1.5-2 λίτρα). Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια οφείλουν να ελέγχουν τακτικά το σωματικό βάρος τους για την αποφυγή πιθανής συστηματικής συμφόρησης από την αυξημένη χορήγηση υγρών.
  6. Περιορισμός στην κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και καφεΐνης, καθώς επιτείνουν την αφυδάτωση.
  7. Κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών, πλούσιων σε νερό (π.χ. πεπόνι, ροδάκινο, αγγούρι, ντομάτες κ.λπ.)
  8. Τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής μετά από επικοινωνία με τον καρδιολόγο. Πιθανότατα απαιτείται η μείωση της δοσολογίας ή και της συχνότητας χορήγησης των αντιυπερτασικών φαρμάκων, ειδικότερα επί εμφάνισης συμπτωμάτων όπως αδυναμία, ζάλη. Πιθανή μείωση της δόσης της διουρητικής αγωγής ιδιαίτερα σε περίπτωση υπότασης, αδυναμίας, σύγχυσης, ζάλης. Η τροποποίηση της διουρητικής αγωγής πρέπει να γίνεται υπό τακτικό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και του σωματικού βάρους.

Η προσοχή, λοιπόν, των συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είναι απαραίτητη. Επιβεβλημένη, επίσης, είναι η επικοινωνία με τον καρδιολόγο επί εμφάνισης συμπτωμάτων (δυσφορία/άλγος, δύσπνοια, αίσθημα παλμών, ζάλη κ.λπ.) για τη βέλτιστη ρύθμιση της αγωγής και την πρόληψη των δυσάρεστων επιπτώσεων της υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος στο καρδιαγγειακό, καταλήγει ο κ. Σιάσος.

Exit mobile version