Μηχανογραφικό: Δείτε εδώ! Αυτές είναι οι σχολές με σίγουρη δουλειά

Μηχανογραφικό: Δείτε εδώ! Αυτές είναι οι σχολές με σίγουρη δουλειά

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος καθώς οι υποψήφιοι των πανελλαδικών πρέπει να έχουν συμπληρώσει το μηχανογραφικό έως τις 18 Ιουλίου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, υπάρχουν τουλάχιστον 130 πανεπιστημιακά τμήματα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε επαγγέλματα υψηλής ζήτησης, όπως αυτά αποτυπώθηκαν σε έρευνα. Πριν από λίγες εβδομάδες, μία μελέτη της ΕΥ Ελλάδος, του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Επιχειρείν του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Endeavor Greece, με τίτλο «Εκπαίδευση, επιχειρηματικότητα και απασχόληση: Ζητείται προσέγγιση», κατέγραψε την πραγματική ζήτηση της αγοράς εργασίας μέσω των αγγελιών.

Τα αποτελέσματα δεν συνάδουν, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, με την πληθώρα των πανεπιστημιακών τμημάτων που βρίσκονται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Σε βάθος εξαετίας, ο κλάδος της Πληροφορικής βρίσκεται στην πρώτη θέση ως ο πιο περιζήτητος βάσει αγγελιών εργασίας σε ποσοστό 32,5%. Μαζί με τους κλάδους του ξενοδοχειακού τομέα και των επαγγελματικών υπηρεσιών καλύπτουν το 56,7% των θέσεων που ζητούνται.

Στην Ελλάδα, πάντως, λειτουργούν στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας τουλάχιστον 19 τμήματα που συνδέονται με τον κλάδο της Πληροφορικής, με τις βάσεις εισαγωγής να κυμαίνονται – ανάλογα με την έδρα τους – από 9.000 έως 7.000 μόρια.

Μηχανογραφικό: Από δύο πεδία

Η πρόσβαση γίνεται από το 4ο επιστημονικό πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής), αλλά και από το 2ο επιστημονικό πεδίο (Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών). Όλα τα τμήματα είναι ανοιχτά και από τα δύο επιστημονικά πεδία (Τμήματα Πληροφορικής, Ψηφιακών Συστημάτων, Επιστήμης Υπολογιστών), ενώ οι υποψήφιοι του 2ου είναι οι μόνοι που έχουν πρόσβαση στις πολυτεχνικές σχολές των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Μηχανογραφικό: Τουριστικά

Στον ξενοδοχειακό τομέα η ζήτηση χτύπησε «κόκκινο» το 2023 με 2.654 αγγελίες, υπερδιπλάσιες από τις 1.267 του 2022. Και σε αυτό τον κλάδο τα πανεπιστήμια προσφέρουν, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, τουλάχιστον επτά τμήματα, τα οποία αφορούν τον Τουρισμό ή και συνδυασμό σπουδών με διοίκηση επιχειρήσεων, με τις βάσεις εισαγωγής να κυμαίνονται από 8.800 μόρια έως και 15.300 μόρια.

Οι ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής

Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο οι Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, θα είναι ορατά στους υποψηφίους μόνο τα τμήματα, στα οποία έχουν εξασφαλίσει την ΕΒΕ.

Δείτε τους πίνακες εδω

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν αρχικά να επεξεργάζονται το μηχανογραφικό τους δηλώνοντας τις προσωρινές τους προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση Μηχανογραφικού) και στη συνέχεια, να προχωρούν στην οριστικοποίησή του μέσω της τελικής υποβολής του (Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου), μέσα στην προθεσμία, που θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας. Σημειώνεται, ότι οι Ε.Β.Ε. προκύπτουν από τις μέσες επιδόσεις των υποψηφίων ανά Επιστημονικό Πεδίο/Τομέα σε συνδυασμό με τους συντελεστές, που όρισαν οι ίδιες οι Σχολές ήΤμήματα των Πανεπιστημίων στις Πανελλαδικές 2024.

Να σημειωθεί, ότι μια Σχολή ή Τμήμα μπορεί να έχει επιλέξει ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής από το 80% έως το 120% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων – ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές. Αντίστοιχα, μπορεί να έχει επιλέξει και για το Ειδικό Μάθημα – εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές – ως Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής Ειδικού Μαθήματος ή Ειδικών Μαθημάτων το 70% ή το 110% της μέσης επίδοσης των υποψηφίων ή οποιαδήποτε από τις ενδιάμεσες τιμές μεταξύ αυτού του διαστήματος.

Για όσο διάστημα παραμένει ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή του μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα μπορούν να απευθύνονται στα Λύκειά τους, για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή, εφόσον δεν διαθέτουν οι ίδιοι.

Πώς υπολογίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα θέτει ως ΕΒΕ ποσοστό Χ% του μέσου όρου (ΜΟ) των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των τεσσάρων μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4), του επιστημονικού πεδίου του υποψηφίου [ΜΟ=ΜΕΜ1+ΜΕΜ2+ΜΕΜ3+ΜΕΜ4)/4]

Το Υπουργείο καθορίζει το εύρος για το ποσοστό Χ%.

Ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ορίστηκαν οι τιμές 0,80 και 1,20 αντιστοίχως.

Ως συντελεστής της ΕΒΕ μπορεί να οριστεί αριθμός με έως δύο δεκαδικά ψηφία, ο οποίος βρίσκεται εντός του ανωτέρω διαστήματος ελάχιστης και μέγιστης τιμής.

Exit mobile version