Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού
Το μέτρο αναμένεται να ξεκινήσει εντός Σεπτεμβρίου, καθώς το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει πως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προετοιμασία.
Μέχρι σήμερα, η ψηφιακή κάρτα εφαρμόζεται σε κλάδους που απασχολούν πάνω από 750.000 εργαζομένους, ενώ με την επέκταση στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης θα προστεθούν περίπου άλλοι τόσοι εργαζόμενοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στο 1,5 εκατομμύριο.
Η καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο, με στόχο τη διασφάλιση της τήρησης του ωραρίου και την καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο, οι εργαζόμενοι θα αμείβονται ακριβώς για τον χρόνο που εργάζονται και τα δικαιώματά τους θα προστατεύονται. Το μέτρο ήδη εφαρμόζεται σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, δημόσιες επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες φύλαξης, βιομηχανίες και λιανεμπόριο.
Η επέκταση του μέτρου στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά εντός του Σεπτεμβρίου, με σκοπό να εντοπιστούν τυχόν δυσκολίες εφαρμογής, δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων αυτών των τομέων. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, το υπουργείο θα αξιολογήσει τις επιδόσεις της πιλοτικής φάσης και θα προχωρήσει σε αναγκαίες βελτιώσεις, ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Στόχος είναι η προστασία των εργαζομένων χωρίς να επιβάλλονται γραφειοκρατικά εμπόδια στις επιχειρήσεις.
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Οι παρατυπίες των εργοδοτών και οι καταγγελίες των εργαζομένων
Ωστόσο, παρατηρούνται περιπτώσεις παρατυπιών και αθέμιτων πρακτικών από πλευράς εργοδοτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2024 καταγράφηκαν 7.024 παραβάσεις στις εργασιακές σχέσεις, εκ των οποίων το 16,07% αφορούσε την ελλιπή χρήση της ψηφιακής κάρτας. Επιπλέον, οι παραβάσεις που αφορούν τους πίνακες προσωπικού ήταν οι συχνότερες, καταδεικνύοντας την πρόκληση εφαρμογής των νέων μέτρων.
Παράλληλα, εργαζόμενοι στον τομέα του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας καταγγέλλουν ότι πολλοί εργοδότες χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους για να αποφύγουν την τήρηση της ψηφιακής κάρτας, όπως την άσκηση πιέσεων στους εργαζομένους να εμφανίζονται ως μέτοχοι μικρών ποσοστών, προκειμένου να εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης της κάρτας. Αυτή η πρακτική εκμεταλλεύεται κενά της νομοθεσίας που επιτρέπουν σε όσους κατέχουν πάνω από το 0,5% των δικαιωμάτων ψήφου να μην ακολουθούν την ίδια διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργοδότες στους κλάδους εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας είναι υποχρεωμένοι να ενεργοποιούν το σύστημα για όλους τους εργαζομένους τους που εργάζονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας και φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας. Σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται παραβίαση της υποχρέωσης αυτής, προβλέπεται πρόστιμο ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Το μέτρο αυτό έχει ως στόχο να εξασφαλίσει την τήρηση των ωραρίων και τη δίκαιη αποζημίωση των εργαζομένων, διασφαλίζοντας παράλληλα την αποτροπή αδήλωτης εργασίας και άλλων παρατυπιών.
Τέλος χρόνου για το IRIS
Σήμερα, Δευτέρα 2/9 λήγει η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι για τη σύνδεση του επαγγελματικού λογαριασμού τους με το σύστημα άμεσων πληρωμών (στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή λειτουργεί το σύστημα IRIS).
Για όσους δεν εγγραφούν στο IRIS μέχρι τη λήξη της προθεσμίας το πρόστιμο αγγίζει τα 1.500 ευρώ.
Μέσα από το σύστημα αυτό επιτρέπεται να δέχονται άμεσες πληρωμές από τους πελάτες τους και να επωφελούνται από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η υπηρεσία όπως σημαντικά μειωμένο ή και καθόλου κόστος προμηθειών καθώς και ταχύτητα στη διεκπεραίωση των συναλλαγών.
Συνολικά 12 τράπεζες παρέχουν πλέον την υπηρεσία: Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Viva.com, Optima Bank, Attica Bank, Παγκρήτια Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.
«Στόχος μας είναι να πείσουμε όλο και περισσότερους, ώστε να επωφεληθούν από αυτές τις μειωμένες προμήθειες»
«Είναι η τελευταία μέρα εντός της προθεσμίας, μπορούν και αύριο και μεθαύριο να το κάνουν αλλά υπάρχει η απειλή του προστίμου. Το IRIS είναι ένα σύστημα άμεσων πληρωμών, δωρεάν για τους πολίτες και με ελάχιστες προμήθειες για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Δεν υπάρχει περιορισμός στις πληρωμές αρκεί να μην ξεπερνούν τα 500 ευρώ.
Οι προμήθειες είναι κατά 50% λιγότερες από το εάν δεχόμασταν μία συναλλαγή με POS. Άρα είναι προς το συμφέρον των ελεύθερων επαγγελματιών και έχει απεριόριστες πληρωμές. Ισχύει και για το τιμολόγιο. Μπορεί κάποιος να κόψει τιμολόγιο και να πληρώσει μέσω IRIS», τόνισε μιλώντας στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» το πρωί της Δευτέρας 2/9 ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος αναφερόμενος στο IRIS.
«Αν κάποιος “ξεχαστεί” το πρόστιμο είναι 1.500 ευρώ. Δεν θέλουμε να λειτουργήσουμε εισπρακτικά. Ο στόχος μας είναι να πείσουμε όλο και περισσότερους, ώστε να επωφεληθούν από αυτές τις μειωμένες προμήθειες. Είναι ένα εργαλείο εντελώς δωρεάν» δήλωσε κλείνοντας.