Σοκ στα ταξίδια με αεροπλάνα – Τι αποφασίστηκε

Σοκ στα ταξίδια με αεροπλάνα - Τι αποφασίστηκε

Αλλάζουν όλα στα ταξίδια με τα αεροπλάνα καθώς η Κομισιόν φέρνει περιορισμούς που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβρη

Νέους περιορισμούς θέτει η Κομισιόν σε ό,τι αφορά τις χειραποσκευές στα αεροπλάνα. Οι προσωρινές αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου 2024 και θα αφορούν τα υγρά τα οποία μεταφέρουν οι επιβάτες στις χειραποσκευές τους.

Από τις αλλαγές δεν θα επηρεαστούν τα αεροδρόμια τα οποία ήδη εφάρμοζαν το όριο των 100 ml ούτε εκείνα τα οποία δεν έχουν εγκαταστήσει EDSCB. Συγκεκριμένα, οι περιορισμοί θα ισχύουν στα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία έχουν εγκαταστήσει Explosive Detection Systems for Cabin Baggage (συστήματα εντοπισμού εκρηκτικών για χειραποσκευές), στα οποία μέχρι τώρα επιτρέπεται οι επιβάτες να μεταφέρουν δοχεία τα οποία περιέχουν πάνω από 100 ml. Αυτό αλλάζει από την 1η Σεπτεμβρίου. Έτσι, κάθε δοχείο με υγρό θα επιτρέπεται να περιέχει έως 100 ml στα αεροδρόμια τα οποία χρησιμοποιούν τα εν λόγω συστήματα.

«Το προληπτικό αυτό μέτρο δεν αποτελεί απάντηση σε κάποια νέα απειλή, αλλά αφορά ένα προσωρινό τεχνικό ζήτημα. Η απόφαση αφορά τα C3 σκάνερ, την τελευταία τεχνολογία σε αυτόν τον τομέα, η οποία έως τώρα επέτρεπε στους επιβάτες να ταξιδεύουν δίχως όριο για τα υγρά τα οποία είχαν στις χειραποσκευές τους», σημειώνει το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης. «Η αλλαγή, πέρα από τα αεροδρόμια της ΕΕ, αφορά επίσης και εκείνα σε Ισλανδία, Ελβετία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία τα οποία χρησιμοποιούν αυτή την τεχνολογία στους ελέγχους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν.

Αεροπλάνα: Το ισχύον νομικό πλαίσιο

Πέρα από τη συγκεκριμένη αλλαγή, σύμφωνα με τους γενικούς κανονισμούς της Κομισιόν, για τις χειραποσκευές πρέπει να τηρούνται τα εξής:

  • Ποτά, οδοντόκρεμες, καλλυντικές κρέμες ή τζελ πρέπει να είναι τοποθετημένα σε διαφανείς πλαστικές σακούλες μέγιστης χωρητικότητας 1 λίτρου.
  • Τα υγρά τα οποία αγοράζονται από τα Αφορολόγητα μπορούν να μεταφέρονται στις χειραποσκευές, υπό τον όρο ότι τόσο αυτά όσο και η απόδειξή τους έχουν τοποθετηθεί σε σφραγισμένη σακούλα ασφαλείας την οποία λαμβάνει ο ταξιδιώτης κατά την αγορά. Μέχρι να φθάσει στον τελικό προορισμό, ο επιβάτης δεν μπορεί να ανοίξει τη σακούλα ασφαλείας, με εξαίρεση τους αξιωματικούς ασφαλείας όταν προβαίνουν σε έλεγχο. Αν η σακούλα ανοιχτεί σε έλεγχο και ο επιβάτης έχει πτήση ανταπόκρισης σε άλλο αεροδρόμιο, πρέπει να ενημερώσει τον αξιωματικό ασφαλείας, ώστε τα υγρά να επανατοποθετηθούν σε νέα σακούλα ασφαλείας.
  • Τυχόν αιχμηρά αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα, όπως π.χ. ψαλίδια, δεν επιτρέπονται στην καμπίνα του αεροσκάφους.
  • Το μέγεθος και ο αριθμός χειραποσκευών οι οποίες επιτρέπεται να έχουν μαζί τους οι επιβάτες στην καμπίνα του αεροσκάφους καθορίζονται από τις αεροπορικές εταιρείες.
  • Εκρηκτικά και εύφλεκτα υλικά -π.χ. πυροτεχνήματα, αεροζόλ για βάψιμο με ψεκασμό ή άλλες εύφλεκτες και τοξικές ουσίες, όπως οξέα- απαγορεύονται στις πτήσεις. Τέτοια υλικά δεν μπορούν να μεταφέρονται ούτε στις χειραποσκευές ούτε στις παραδιδόμενες αποσκευές.
  • Απαγορεύεται η μεταφορά στην καμπίνα του αεροσκάφους οποιουδήποτε είδους όπλου.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν καταναλώνετε αλκοόλ στα αεροπλάνα

Την ανησυχία του σχετικά με τη «σημαντική αύξηση», τους τελευταίους μήνες, των προβλημάτων συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια των πτήσεων εκ μέρους επιβατών που έχουν καταναλώσει ναρκωτικά και αλκοόλ, διατύπωσε ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους, Ryanair, όπως αναφέρει το healthstories.gr.

Ο Μάικλ Ο΄Λίρι επέκρινε τις αρχές σε ολόκληρη την Ευρώπη ότι δεν «λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους» αυτήν τη μάστιγα και τις καλεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στην πώληση αλκοόλ στα αεροδρόμια.

Αύξηση ανάρμοστων συμπεριφορών λόγω αλκοόλ

Πρόκειται, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντής της ιρλανδέζικης εταιρείας, για ένα πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη, το οποίο όμως είναι ιδιαιτέρως σοβαρό στα δρομολόγια μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και ορισμένων προορισμών, όπως η Ίμπιζα.

«Διαπιστώσαμε, όπως οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες, μια σημαντική αύξηση των ανάρμοστων συμπεριφορών εκ μέρους επιβατών, ιδίως στις πτήσεις προς αυτούς τους προορισμούς διακοπών αυτό το καλοκαίρι», είπε, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες.

«Πρόκειται για μια πραγματική πρόκληση για εμάς», συνέχισε ο ίδιος. Ο διευθυντής ζητά «από τις αρχές να περιορίσουν την ποσότητα αλκοόλ που μπορεί να σερβιριστεί στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια στο μέγιστο των δύο ποτών ανά επιβάτη», αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ryanair, που εξυπηρετεί 37 χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, μετέφερε σχεδόν 184 εκατομμύρια επιβάτες κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023-2024.

Η αύξηση των καθυστερήσεων σε πολυσύχναστα αεροδρόμια επιτείνουν αυτές τις κακές συμπεριφορές, με τους επιβάτες να πίνουν παραπάνω εν αναμονή της πτήσης τους, εξήγησε ο Μάικλ Ο΄Λίρι.

«Άλλοτε, ο κόσμος έπινε πολύ και κατέληγε να πέφτει», είπε επίσης ο επικεφαλής της Ryanair. «Όμως, όταν έχεις ένα μείγμα “σκόνης” και αλκοόλ, είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστείς αυτού του είδους την επιθετική συμπεριφορά», πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τις ουσίες που εννοεί.

Οι χειρότερες πτήσεις

Οι πτήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της νήσου της Ίμπιζας είναι «οι χειρότερες», σημείωσε. Ορισμένα δρομολόγια που αναχωρούν από αεροδρόμια του ΗΒ, όπως το Λίβερπουλ, το Μάντσεστερ, η Γλασκόβη και το Εδιμβούργο είναι ιδιαιτέρως προβληματικά.

Όμως, ο Μάικλ Ο΄Λίρι εξήγησε ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα με πτήσεις από ή προς την Ιρλανδία και τη Γερμανία.

Στις πτήσεις με την Ίμπιζα, η Ryanair δεν επιτρέπει πλέον στους επιβάτες να επιβιβάζονται μαζί με ένα μπουκάλι, ακόμα και με νερό.

«Τους επιτρέπαμε πριν να παίρνουν μονάχα μπουκάλια νερό, χωρίς να υπολογίζουμε ότι στην πραγματικότητα ήταν γεμάτα με βότκα», εξήγησε ο διευθυντής της Ryanair

Exit mobile version