SOS για το ελαιόλαδο – Τι θα συμβεί στις τιμές

SOS για το ελαιόλαδο - Τι θα συμβεί στις τιμές

Όλο και πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα με το ελαιόλαδο στη χώρα μας το οποίο είναι πλέον απλησίαστο για πολλούς

Από πέρσι το ελαιόλαδο έχει καταγράψει ράλι στην τιμή του, ενώ για φέτος οι ελαιοπαραγωγοί αναφέρουν ότι τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα. Και αυτό γιατί, όλα δείχνουν πως οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή. Μάλιστα, αναφέρουν ότι εάν δεν σημειωθούν βροχοπτώσεις, δεν θα έχουμε λάδι.

Χαρακτηριστικά, όπως δήλωσε ο πρόεδρος των μικρών αγροτικών συνεταιρισμών Ελλάδας, Μύρων Χιλεντζάκης, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1:

«Η βροχόπτωση θα καθορίσει τις τιμές παραγωγού και αν έχουμε και λάδι φέτος. Η εικόνα των ελιών τώρα είναι απελπιστική, είναι εικόνα που βλέπουμε τέλος Οκτωβρίου είναι αφυδατωμένες οι ελιές. Εάν δεν έχουμε φθινοπωρινές βροχοπτώσεις οι παραγωγοί δεν θα πάνε καν να μαζέψουν τις ελιές. Άρα προς το παρόν με την εικόνα που έχουμε η τιμή είναι δυσοίωνη και στον παραγωγό και στον έμπορο. Τα αποθέματα είναι πάρα πολύ λίγα παγκοσμίως, είναι ελάχιστα.»

Επίσης, αναφορικά με το αν θα πρέπει να μπούμε σε αλλαγή των καλλιεργειών λόγω της έλλειψης νερού, ο ίδιος σχολίασε:

«Οι καλλιέργειες δεν μπορούν να αλλάξουν γιατί δεν υπάρχει σωστός στρατηγικός σχεδιασμός από το υπουργείο γιατί αν υπήρχε σωστός σχεδιασμός και είχαμε προβλέψει όλα αυτά που φωνάζουν οι επιστήμονες επί σειρά ετών σήμερα δεν θα είμαστε εδώ που είμαστε. Επομένως μια πολυετείς καλλιέργεια όπως είναι το αμπέλι ή η ελιά δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. H Κρήτη έχει κανει σύμβαση με τον ίδιο σύμβουλο που έχει γίνει με τη Θεσσαλία, μια ολλανδική εταιρεία, ώστε να μας φτιάξει τον ενιαίο φορέα διαχείρισης υδάτων της Κρήτης.

Η Κρήτη έχει νερό αλλά το νερό αυτό δεν μπορεί να το διαθέσει ούτε στους πολίτες αλλά ούτε στους παραγωγούς. Να σας φέρω ένα παράδειγμα βιολογικός καθαρισμός της πόλης του Ηρακλείου, πάνω από 35 χιλιάδες κυβικά νερό το 24ωρο χύνονται στη θάλασσα γιατί δεν υπάρχουν τα δίκτυα να τα διοχετεύσουμε στην ύπαιθρο ή να τα βάλουμε σε αποταμιευτήρες νερού και να μην χάνονται. Αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, αυτά είναι τα λάθη των πολιτικών, αυτή είναι οι λανθασμένοι στρατηγικοί σχεδιασμοί που κάνανε επί σειρά ετών και τώρα που ερχόμαστε στα δύσκολα αρχίζουμε και βλέπουμε τα μαύρα σύννεφα και χτυπάμε το καμπανάκι.»

Πού θα κινηθεί φέτος η τιμή στο ελαιόλαδο

Από την πλευρά του, στις αρχές Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), Μανώλης Γιαννούλης, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και εκτίμησε ότι φέτος η παραγωγή θα κυμανθεί μεταξύ 250-280.000 τόνων.

Όμως προκειμένου για να καταστεί αυτό δυνατό, θα πρέπει τα καιρικά φαινόμενα να είναι ήπια, να μην υπάρχουν έντονες θερμοκρασίες και αντίθετα να πέσουν κάποιες βροχές.

«Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι να υπάρξει μια ομαλή εξέλιξη των καιρικών φαινομένων μέχρι την περίοδο της συγκομιδής, η οποία είναι σε τέσσερις μήνες από σήμερα» τόνισε προσθέτοντας ότι «οι υψηλές θερμοκρασίες και η ανομβρία προκαλούν μια ανησυχία στους παραγωγούς».

Αναφορικά με την τιμή παραγωγού, ο Πρόεδρος της ΕΔΟΕ επισημαίνει ότι ήδη καταγράφεται μια υποχώρηση. «Σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά, που βρεθήκαμε πριν από 3-4 μήνες, όπου η τιμή ήταν στα 9,5 ευρώ το κιλό, σήμερα έχουμε πέσει στα 7 ευρώ το κιλό στο εξαιρετικό παρθένο».

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις «η τιμή θα υποχωρεί όσο πλησιάζει η συγκομιδή, και εφόσον έχουμε επαρκή προσφορά» όμως όπως είπε «σίγουροι δεν είμαστε». «Η παραγωγή θα παίξει σημαντικό ρόλο», ανέφερε.

Όπως και επίσης η ξηρασία. Και ο κ. Γιαννούλης εξηγεί: «Η ξηρασία έχει δύο συνέπειες, πρώτον θα χαθεί αναγκαστικά ένα κομμάτι του καρπού, γιατί το δένδρο θα προσπαθήσει να “προστατεύσει” τον εαυτό του και η δεύτερη είναι ότι η απόδοση του καρπού είναι μικρότερη, συγκρατητικά με όταν έχει πέσει βροχή».

Αποθέματα σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν, όχι μεγάλα, αλλά θα επαρκέσουν και με το παραπάνω έως την ερχόμενη συγκομιδή.

Οι Ισπανοί μαγειρεύουν πλέον με ηλιέλαιο αντί για ελαιόλαδο μετά τη ραγδαία άνοδο των τιμών

Το ηλιέλαιο εκθρόνισε το ελαιόλαδο που θεωρείτο ο «βασιλιάς» στις κουζίνες της Ισπανίας, της μεγαλύτερης παραγωγού ελαιολάδου στον κόσμο, καθώς οι αυξανόμενες τιμές αναγκάζουν τους καταναλωτές να στραφούν σε φθηνότερες επιλογές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι Ισπανοί αγόρασαν 107 εκατομμύρια λίτρα όλων των ειδών ελαιολάδου στο πρώτο μισό του 2024 και 179 εκατομμύρια λίτρα ηλιέλαιου, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ένωση εμφιάλωσης ελαιόλαδου στην Ισπανία, Anierac.

Μέχρι πρότινος το ελαιόλαδο ήταν το δημοφιλέστερο λάδι για μαγείρεμα στα ισπανικά νοικοκυριά, αντιπροσωπεύοντας το 62% των πωλήσεων κατ’ όγκο το 2023, την ώρα που το ηλιέλαιο αντιπροσώπευε σχεδόν το 34%, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου καταγράφει πτώση στην Ισπανία», δήλωσε ο Πριμιτίβο Φερνάντες, εκπρόσωπος Τύπου της Anierac. «Υπάρχουν νοικοκυριά που συνήθιζαν να αγοράζουν μονάχα ελαιόλαδο και για πρώτη φορά αγοράζουν τώρα ηλιέλαιο και ελαιόλαδο», συμπλήρωσε.

«Οι πωλήσεις ελαιόλαδου κατ’ όγκο μειώθηκαν κατά 18% από το πρώτο μισό του 2023», καταγράφει η Anierac. Οι πωλήσεις του ηλιέλαιου αυξήθηκαν κατά 25% κατ’ όγκο πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Ένα μπουκάλι ηλιέλαιο κόστιζε κατά μέσο όρο 1,86 ευρώ το λίτρο πέρυσι, ενώ τα ακριβότερα είδη ελαιόλαδου κόστιζαν 6 ευρώ το λίτρο, 50% περισσότερο σε σύγκριση με το 2022, βάσει των επίσημων στοιχείων.

Η Ισπανία συνήθως προμηθεύει περίπου το 40% του ελαιολάδου παγκοσμίως, όμως τα κύματα καύσωνα την άνοιξη και μια παρατεταμένη ξηρασία μείωσαν τις συγκομιδές ελιάς τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των τιμών του ελαιόλαδου σε επίπεδα ρεκόρ.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα φτωχά ισπανικά νοικοκυριά να δυσκολεύονται να προμηθευτούν το βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής, επιλέγοντας το φθηνότερο ηλιέλαιο, σύμφωνα με μια έκθεση του υπουργείου Γεωργίας σχετικά με τις τάσεις στην κατανάλωση τροφίμων το 2023.

Στα τέλη του προηγούμενου έτους, το ελαιόλαδο καταναλωνόταν κυρίως από τα νοικοκυριά της μεσαίας και μεγαλοαστικής τάξης, επισημαίνεται στην έκθεση.

Πέρυσι, μπουκάλια του ενός λίτρου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου πωλούνταν περίπου 14,5 ευρώ σε ορισμένα σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα να εντάσσονται στις κατηγορίες των προϊόντων λιανικής στα οποία τοποθετούνται ετικέτες ασφαλείας.

Τον Ιούνιο, η ισπανική κυβέρνηση μείωσε τον ΦΠΑ στο ελαιόλαδο, προκειμένου να το καταστήσει πιο προσιτό, ακόμα κι αν οι τιμές έχουν καταγράψει μικρή πτώση φέτος.

Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Ισπανίας, Mercadona, μείωσε την τιμή του ελαιόλαδου κατά 25% φέτος και αυτήν την εβδομάδα προσφέρει τα μπουκάλια του 1 λίτρου σε μια τιμή κάτω των 7 ευρώ, με στόχο να προσεγγίσει τους καταναλωτές, σύμφωνα με μία πηγή από την εταιρεία.

 

Exit mobile version