Συναγερμός με τις ιώσεις στα παιδιά

Συναγερμός με τις ιώσεις στα παιδιά

Ιώσεις: Μεγάλη πίεση προκαλεί στο ΕΣΥ η έξαρση των ιώσεων σε παιδιά.

Συναγερμός έχει σημάνει με τις ιώσεις. Στο νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” που εφημέρευε προσήλθαν 509 παιδιά, εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν 34 εισαγωγές non covid.

Μεγάλη είναι η έξαρση των ιογενών λοιμώξεων σε παιδιά. Μάλιστα για πρώτη φορά χθες Τετάρτη 14/12 αναπτύχθηκαν ράντζα στην Γ’ Παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου “Αττικόν” κατά τη διάρκεια εφημερίας, καθώς ήταν ανεπτυγμένα πάρα πολλά περιστατικά. Το σύνολο των ανεπτυγμένων κλινών στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου “Αττικόν” ανέρχεται στις 33 κλίνες.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου “Αττικόν” Σπύρο Αποστολόπουλο, υπάρχει ασφυκτική πίεση διότι καθημερινά γίνονται εισαγωγές για νοσηλεία από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Είτε για μονοήμερη νοσηλεία, είτε για πολυήμερη νοσηλεία λόγω προγραμματισμένου χειρουργείου, η κάποιας πάθησης, η παρακολούθησης περιστατικών.

Σήμερα από τις 33 κλίνες στην παιδιατρική κλινική οι 30 είναι κατειλημμένες. Απο τα παραπάνω περιστατικά, 6 παιδιά από 1 έτους έως 15 ετών, νοσηλεύονται με γρίπη. Στο νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” που χθες εφημέρευε προσήλθαν 509 παιδιά, εκ των οποίων πραγματοποιήθηκαν 34 εισαγωγές non covid. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την 1η Υγειονομική περιφέρεια στο νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία” 12 παιδιά νοσηλεύονται με Covid-19. Οι εισαγωγές περιστατικών γρίπης ήταν 7 και οι νοσηλείες 18. Σε ότι αφορά τον κορονοϊό, παρατηρείται πτώση στους δείκτες -70% σε σχέση με πέρυσι και στα παιδιά αλλά και στους ενηλίκους.

Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία και όχι πανικό στους γονείς. Τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής και επικαιροποίηση εμβολιασμών στα παιδιά.

Ιώσεις: Η Ευρώπη εκπέμπει sos

Επείγουσα προειδοποίηση εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την εξάπλωση της γρίπης, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV και του κορονοϊού σε όλη πλέον τη γηραιά ήπειρο.

Συστήνεται επαγρύπνηση και τήρηση μέτρων. Αν και δεν γίνεται λόγος για υποχρεωτικότητα, εντούτοις, διατυπώνεται σύσταση για χρήση μάσκας και εφαρμογή τηλεργασίας, όπου κρίνεται απαραίτητο.

Σύμφωνα με το Κέντρο, η ταυτόχρονη κυκλοφορία των τριών ιών δημιουργεί υψηλό κίνδυνο σημαντικής πίεσης στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης για τους επόμενους μήνες!

Όπως είναι γνωστό, τόσο η γρίπη όσο και ο RSV εμφανίστηκαν νωρίτερα φέτος και φαίνεται να προκαλούν περισσότερα κρούσματα αφού τα μέτρα κατά του κορονοϊού τους δύο προηγούμενους χειμώνες φαίνεται να εξασθένησαν την ανοσία μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

Το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται και «αναζωπύρωση» του κορονοϊού αν και προς το παρόν η επιδημιολογική κατάσταση κρίνεται ελεγχόμενη.

Οι γιορτές των Χριστουγέννων, μάλιστα, μπορεί να γίνουν αιτία μεγαλύτερης έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων, λόγω των συναθροίσεων, των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων και των μετακινήσεων.

Όλα αυτά ενισχύουν τον κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρές πιέσεις στα συστήματα υγείας της Ευρώπης. Η διευθύντρια του ECDC Dr. Andrea Ammon επισημαίνει ότι οι εθνικές αρχές θα πρέπει να μεριμνήσουν για την επάρκεια κλινών και εξοπλισμού ιδίως σε κρίσιμες υγειονομικές δομές όπως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Με άλλα λόγια, οι εθνικές κυβερνήσεις καλούνται να προετοιμάσουν τα νοσοκομεία ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν σε αυξημένο αριθμό εισαγωγών και σοβαρών περιστατικών.

Εκτός της πίεσης στην υγειονομική περίθαλψη, η ταυτόχρονη κυκλοφορία του RSV, του ιού της γρίπης, του SARS-CoV-2 και άλλων ιών του αναπνευστικού μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις προσωπικού λόγω αναρρωτικής άδειας. Υπογραμμίζεται, λοιπόν, ότι κάθε χώρα θα πρέπει να φροντίσει για την επάρκεια δυναμικού στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στις ΜΕΘ, ώστε να μπορεί να διατηρηθεί η ασφαλής αναλογία ασθενών – προσωπικού που θεωρείται κρίσιμη για την ποιότητα της περίθαλψης.

Μπροστά σε αυτούς τους κινδύνους, το ECDC προτείνει να εφαρμοστούν καλές πρακτικές υγιεινής στην κοινότητα και να εξεταστούν μέτρα όπως η χρήση της μάσκας και η εφαρμογή τηλεργασίας, προκειμένου να αποτραπεί ένα «κύμα» ιώσεων που θα δοκιμάσει τα συστήματα περίθαλψης.

Ιώσεις: Το ECDC προτείνει ακόμη

  • Να υλοποιηθούν άμεσα εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με έμφαση στη χρησιμότητα του εμβολιασμού κατά της γρίπης και του κορονοϊού.
  • Να ενημερωθούν αναλυτικά οι επαγγελματίες υγείας ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα τα περιστατικά αναπνευστικών λοιμώξεων και να αποτρέπουν την περαιτέρω εξάπλωσή τους εντός υγειονομικών δομών όπως οι κλινικές νοσηλείας, οι ΜΕΘ, οι παιδιατρικές πτέρυγες αλλά και οι μονάδες χρόνιας φροντίδας.
  • Να διασφαλιστεί η τήρηση των εθνικών οδηγιών για την προφύλαξη των βρεφών από τον RSV
  • Να εφαρμοστούν κατάλληλα μέτρα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων, ανάλογα με τα κατά τόπους επιδημιολογικά δεδομένα και με επίκεντρο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
  • Αύξηση των τεστ και επιδημιολογική επιτήρηση του RSV (η οποία σήμερα δεν είναι υποχρεωτική, όπως ισχύει για τη γρίπη ή τον κορονοϊό)
  • Προώθηση των κανόνων υγιεινής, με έμφαση στο τακτικό πλύσιμο των χεριών, την παραμονή στο σπίτι για τους ασθενείς, την αποφυγή συγχρωτισμού

Ιώσεις: 7+1 μύθοι και αλήθειες 

Η γρίπη, τα κοινά κρυολογήματα και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός προκαλούν ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου εξάρσεις σε μικρούς και μεγάλους. Χώρια ο νέος κορωνοϊός, η διασπορά του οποίου άρχισε να εντείνεται την τελευταία εβδομάδα.

«Κοινά χαρακτηριστικά των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος είναι το συνάχι, το φτάρνισμα και ο πονόλαιμος, ενώ έχουν και πολλά άλλα συμπτώματα που τις διαφοροποιούν μεταξύ τους. Όσο συχνές κι αν είναι, όμως και όσο και αν έχει προοδεύσει η επιστήμη, εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε πολλούς μύθους γι’ αυτές», επισημαίνει η Ειδική Παθολόγος δρ Χρυσούλα Λιάκου, MD, PhD, η οποία παραθέτει τους πιο συχνούς από αυτούς και εξηγεί ποια είναι η αλήθεια, ώστε να αποφύγουμε τα λάθη που μπορεί να παρατείνουν την ταλαιπωρία μας.

Μύθος: Μπορεί να κρυολογήσουμε, αν βγούμε στο κρύο με βρεγμένο κεφάλι ή/και χωρίς ζεστό μπουφάν

Το κρυολόγημα δεν προκαλείται από το κρύο, αλλά από 200 διαφορετικούς ιούς.

Ασφαλώς και πρέπει να ντυνόμαστε ζεστά όταν βγαίνουμε στο κρύο, αλλά αυτό δεν σχετίζεται με το κοινό κρυολόγημα, αλλά με το ότι ο οργανισμός μας καταπονείται όταν εκτίθεται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Όσον αφορά τα αυξημένα κρυολογήματα του χειμώνα, αυτά αποδίδονται κατ’ αρχάς στον εγκλεισμό μας σε κλειστούς χώρους, όπου μεταδίδονται πιο εύκολα οι ιοί. Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη έδειξε πως όταν εισπνέουμε κρύο αέρα, διαταράσσεται ένας φυσιολογικός ανοσολογικός μηχανισμός στη μύτη, με συνέπεια να εισβάλλουν πιο εύκολα οι αναπνευστικοί ιοί στον οργανισμό.

Τέλος, μερικοί από τους ιούς που προκαλούν κρυολόγημα, αναπτύσσονται καλύτερα σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας, όπως συχνά συμβαίνει τον χειμώνα.

Μύθος: Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προκαλέσει γρίπη

Τα εμβόλια της γρίπης περιέχουν μίγμα πρωτεϊνών από αδρανοποιημένους ιούς γρίπης.

Επομένως είναι αδύνατο να προκαλέσουν γρίπη. Αν εκδηλώσετε συμπτώματα από το αναπνευστικό τις ημέρες μετά το εμβόλιο, κατά πάσα πιθανότητα έχετε κολλήσει κάποιον άλλο αναπνευστικό ιό. Και αυτό γιατί στις ανεπιθύμητες ενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου δεν συμπεριλαμβάνονται τόσο συμπτώματα από το αναπνευστικό, όσο ενοχλήματα στο σημείο της ένεσης (πόνος, κοκκίνισμα ή/και πρήξιμο), πονοκέφαλος, «δέκατα», ναυτία και πόνοι στους μυς.

Ιώσεις: Μύθος – Από τότε που έκανα το εμβόλιο της γρίπης, αρρωσταίνω συνέχεια

Οι ενήλικες εκδηλώνουν 2-3 κρυολογήματα τον χρόνο κατά μέσον όρο, ενώ τα παιδιά περισσότερα (φθάνουν τα 7-10 ετησίως κατά τα πρώτα χρόνια που πάνε στον βρεφονηπιακό ή τον παιδικό σταθμό). Αν μετά το αντιγριπικό εμβόλιο αρρωστήσετε 2-3 φορές, δεν έχετε πάθει γρίπη αλλά κοινό κρυολόγημα.

Μύθος: Αν νιώσω τον βήχα να «κατεβαίνει» στο στήθος, πρέπει να πάρω αμέσως αντιβιοτικό για να αποφύγω την πνευμονία
Κατ’ αρχάς, τα αντιβιοτικά σκοτώνουν βακτήρια (μικρόβια) και όχι ιούς. Επομένως, δεν θα επηρεάσουν την ίωση που σας προκαλεί τον βήχα. Επιπλέον, τα αντιβιοτικά δεν ασκούν προληπτική, αλλά θεραπευτική δράση. Αν ο «βήχας πίσω από το στήθος» δεν οφείλεται ήδη σε βακτήριο, δεν πρόκειται να τον επηρεάσουν.

Το χειρότερο είναι ότι η αναίτια λήψη τους μπορεί να δημιουργήσει ανθεκτικά βακτήρια, τα οποία θα αντισταθούν στην αντιβιοτική αγωγή όταν και εάν στ’ αλήθεια την χρειασθείτε.Για όλους αυτούς τους λόγους, μην παίρνετε αντιβιοτικά όταν έχετε ίωση του αναπνευστικού. Υπάρχουν ειδικά αντιιικά φάρμακα που μπορεί να σας χορηγήσει ο ιατρός σας για να σας προστατεύσει από τις επιπλοκές π.χ. της γρίπης ή του κορωνοϊού, εάν κρίνει ότι σας είναι απαραίτητα. Δεν έχετε παρά να τον συμβουλευθείτε. Το ίδιο πρέπει να κάνετε και αν νιώσετε ότι επιδεινώνεται η ίωσή σας.

Μύθος: Ο πυρετός περνάει καλύτερα όταν μένουμε νηστικοί

Το αν και τι θα φάτε είναι καθαρά θέμα ατομικής προτίμησης. Αν αισθάνεστε άρρωστοι ή έχετε αλλοιωμένη γεύση, μπορεί να μην θέλετε να φάτε τίποτα. Ή μπορεί όταν έχετε πυρετό να σας ανοίγει η όρεξη. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι η θερμότητα που παράγει ο οργανισμός κατά την πέψη των τροφίμων, είναι αρκετή για να ανεβάσει τον πυρετό σας. Σε κάθε περίπτωση, όταν έχετε πυρετό φροντίστε να πίνετε άφθονα υγρά με μικρές γουλιές, για να μπορεί ο οργανισμός σας να ιδρώνει και να ρίχνει τη σωματική θερμοκρασία.

Μύθος: Η κοτόσουπα είναι φάρμακο για τις ιώσεις

Φάρμακο δεν είναι, διότι δεν μπορεί να επηρεάσει την πορεία, την σοβαρότητα ή τη διάρκειά τους.

Είναι όμως ένα πλήρες, υγιεινό γεύμα που τροφοδοτεί τον οργανισμό με καλής ποιότητας θρεπτικά συστατικά, μπορεί να καταπραΰνει τη ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) και να ενυδατώσει τους ερεθισμένους βλεννογόνους της μύτης και του λαιμού, έτσι όπως αχνίζει στο πιάτο.

Ιώσεις: Μύθος – Οι ιώσεις κάνουν κύκλο λίγων ημερών και μετά περνούν

Αν και μπορεί να είναι σύντομος ο κύκλος ζωής των διαφόρων ιών που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις, τα συμπτώματά τους μπορεί να διαρκέσουν πολύ καιρό.

Τα κρυολογήματα, π.χ., μπορεί να σας προκαλούν συνάχι, φτάρνισμα, πονόλαιμο και βήχα για 1 εβδομάδα ή περισσότερο.

Αντίστοιχα, η κόπωση από τη γρίπη μπορεί να επιμείνει για καιρό. Ειδικά στα παιδιά, τους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν ακόμα περισσότερο. Για κάθε ενδεχόμενο, να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας όταν αναπτύσσετε συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης. Εκείνος θα σας πει τι είδους λοίμωξη μπορεί να έχετε, πόσο μπορεί να διαρκέσει και πότε χρειάζεστε νέα αξιολόγηση.

Μύθος: Η βιταμίνη C μπορεί να αποτρέψει τις ιώσεις

Αν και έχουν γίνει πολλές μελέτες γι’ αυτό το θέμα, δεν έχει επιβεβαιωθεί πέρα από κάθε αμφιβολία ότι η λήψη υψηλών δόσεων της βιταμίνης αυτής (ή οποιουδήποτε άλλου συμπληρώματος) μπορεί να αποτρέψει τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού. Σίγουρα βοηθάει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από μία συγκεκριμένη βιταμίνη ή διατροφικό συμπλήρωμα.

Exit mobile version