Τράπεζες: Μεγάλες αλλαγές στις μεταφορές χρημάτων – Τι θα συμβεί

Τράπεζες: Μεγάλες αλλαγές στις μεταφορές χρημάτων - Τι θα συμβεί

Μέσα στις πολλές αλλαγές που έρχονται στις τράπεζες από το 2025 είναι και εκείνες στις μεταφορές χρημάτων για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες

Συγκεκριμένα στις 14 Φεβρουαρίου 2024 δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ ο Κανονισμός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αναφορικά με την τροποποίηση του πλαισίου λειτουργίας των άμεσων μεταφορών πίστωσης σε ευρώ.

Οι νέες διατάξεις, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από τις 5 Μαρτίου 2024, υποχρεώνουν σε συμμόρφωση τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμής της Ευρωζώνης, ώστε, εντός εννέα μηνών (από 5 Δεκεμβρίου 2024), να αποδέχονται άμεσες πληρωμές και, εντός 18 μηνών (από 5 Σεπτεμβρίου 2025), να αποστέλλουν άμεσες πληρωμές.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι άμεσες μεταφορές πίστωσης χρημάτων (εμβάσματα) γίνονται:

1. Υποχρεωτικές για όλους τους παρόχους πληρωμών στην ΕΕ έως το φθινόπωρο του 2025, τόσο για τις εμπορικές όσο και για τις κεντρικές τράπεζες

2. Με χαμηλή χρέωση, καθώς εξισώνεται με τη χρέωση του φθηνότερου εμβάσματος που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους. Στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει άμεσα εμβάσματα με χρέωση μικρότερη του 1 ευρώ, από 4 ή 5 ευρώ που κοστίζουν σήμερα. Περαιτέρω το κόστος διασυνοριακών εμβασμάτων εξισώνεται με το κόστος των εγχώριων εμβασμάτων.

3. Ασφαλείς, καθώς οι τράπεζες υποχρεούνται να εισάγουν πρόσθετη επαλήθευση μέσω αντιστοίχισης ΙΒΑΝ και ονόματος δικαιούχου ώστε ο εντολέας να μπορεί να προλάβει έγκαιρα τυχόν λάθος στον αποδέκτη της πληρωμής.

4. Απρόσκοπτες, καθώς επιβάλλεται ρύθμιση των ελέγχων που επιβάλλουν οι τράπεζες προς αποφυγή απάτης ή προς επιβολή κυρώσεων, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την άσκοπη απόρριψη σημαντικού ποσοστού εμβασμάτων. Ο χρόνος απόρριψης μειώνεται από τα 20 στα 10 δευτερόλεπτα ώστε οι μεταφορές πίστωσης να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα και με ασφάλεια.

Τράπεζες: Στα 4,5 δισ. βλέπουν τα κέρδη για το 2024 οι αναλυτές

Την υπέρβαση των στόχων για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης που είχαν θέσει νωρίτερα μέσα στη χρονιά, επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα εξαμήνου της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Οι δύο όμιλοι κατέγραψαν ένα ακόμη τρίμηνο υψηλής κερδοφορίας, η οποία στηρίχθηκε τόσο στην ανάπτυξη των εργασιών τους, όσο και στον περιορισμό του κόστους, λειτουργικού και πιστωτικού.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το καθαρό αποτέλεσμα των τεσσάρων συστημικών ομίλων θα μπορούσε να προσεγγίσει εφέτος τα 4,5 δισ. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ το 2023, ενώ δεν αποκλείουν μία νέα αναθεώρηση των προβλέψεων στα business plans.

Θεωρούν δε ότι ακόμη και μετά την επιτάχυνση του κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, οι τράπεζες θα διατηρήσουν το συνολικό τους εισόδημα κοντά στα πολυετή υψηλά των τελευταίων τριμήνων.

Αυτό θα καταστεί δυνατό τόσο μέσω της αύξησης των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης, όσο και δια της ενίσχυσης των εσόδων από προμήθειες, καθώς η άνοδος των εργασιών από μη τοκοφόρες εργασίες αναμένεται συνεχής.

Μεγάλου και Καραβίας

Τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, όσο και ο ομόλογός του στη Eurobank Φωκίων Καραβίας, εμφανίστηκαν κατά τις χθεσινές παρουσιάσεις στους αναλυτές, αισιόδοξοι για τις μακροοικονομικές προοπτικές των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται οι δύο όμιλοι.

Η πρώτη αποκλειστικά στην Ελλάδα, ενώ η δεύτερη και σε Βουλγαρία, Κύπρο, όπου έχει συστημική παρουσία.

Στο ευνοϊκό αυτό περιβάλλον αναμένουν αύξηση των επενδύσεων και των χρηματοδοτήσεων προς την πραγματική οικονομία, που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μεγέθυνση του ενεργητικού τους.

Επίσης παρουσίασαν τα νέα σχέδια ανάπτυξής τους, με τη Eurobank να ολοκληρώνει την απόκτηση του 55,9% της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου και να προσβλέπει σε απορρόφησή της, εξέλιξη που θα ενισχύσει σημαντικά τα μεγέθη της και την Τράπεζα Πειραιώς να προαναγγέλλει την έναρξη λειτουργίας της νέας ψηφιακής τράπεζας που ετοιμάζει για το α΄ τρίμηνο του 2025 στην Ελλάδα, με προοπτική για δραστηριοποίησή της σε δεύτερο χρόνο σε άλλες 3 – 4 ευρωπαϊκές αγορές.

Οι κύριες επιδόσεις

Αναλυτικότερα, τα κύρια σημεία των αποτελεσμάτων των δύο τραπεζών στο α΄ εξάμηνο του 2024 ήταν τα εξής:

– Καθαρά έσοδα από τόκους

Eurobank: Ανήλθαν σε 1,13 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 8,6% σε ετήσια βάση, ως αποτέλεσμα του μεγαλύτερου επιτοκιακού περιθωρίου, της μεγέθυνσης του δανειακού χαρτοφυλακίου και των αυξημένων εσόδων από το χαρτοφυλάκιο ομολόγων.

Πειραιώς: Έφτασαν τα 1,05 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 13% έναντι του αντίστοιχου περυσινού διαστήματος, στηριζόμενα στα ελκυστικά spreads στο χαρτοφυλάκιο των χορηγήσεων και στο χαμηλό beta στις καταθέσεις.

– Καθαρά έσοδα από προμήθειες

Eurobank: Διαμορφώθηκαν σε 282 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια άνοδο 4,7%. Τη μεγαλύτερη συμβολή για αυτήν την αύξηση είχαν οι προμήθειες από τα νέα δάνεια, οι συναλλαγές, οι πιστωτικές κάρτες και οι υπηρεσίες wealth management.

Πειραιώς: Ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ, φτάνοντας τα 324 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 44% σε ετήσια βάση, με στήριξη από τα δάνεια, τις κάρτες, τις μεταφορές κεφαλαίων και το asset management.

– Λειτουργικά έξοδα

Eurobank: Παρά την άνοδο των επενδύσεων σε ψηφιακές τεχνολογίες, μείωσε το σύνολο των λειτουργικών της δαπανών κατά 1,2% σε ετήσια βάση, στα 318 εκατ. ευρώ.

Πειραιώς: Υποχώρησαν κατά 3,7% σε ετήσια βάση, στα 392 εκατ. ευρώ, κόντρα στον πληθωρισμό και τις αυξημένες δαπάνες για πληροφορική.

– Προβλέψεις για τον πιστωτικό κίνδυνο

Eurobank: Το κόστος για τον πιστωτικό κίνδυνο διαμορφώθηκε σε 143,6 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 13% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2023. Για το σύνολο του 2024 εκτιμάται ότι θα κινηθεί γύρω από τη ζώνη των 70 μονάδων βάσης, λόγω της αποκλιμάκωσης του δείκτη καθυστερήσεων στο 3%, των υψηλών επιπέδων κάλυψης των επισφαλειών από προβλέψεις (93%) και των χαμηλών εισροών νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Πειραιώς: Έπεσαν σε ιστορικά χαμηλά, σε μόλις 38 εκατ. ευρώ, υποχωρώντας από τα 380 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, εξέλιξη που συνδέεται με το καθάρισμα του ισολογισμού της.

Το κόστος για τον πιστωτικό κίνδυνο, λαμβάνοντας υπόψιν και τις προμήθειες για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων υποχώρησε σε πολυτετή χαμηλά, στις 46 μονάδες βάσης έναντι 114 μονάδων βάσης ένα χρόνο νωρίτερα.

– Καθαρή κερδοφορία

Eurobank: Σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα 732 εκατ. ευρώ , αυξημένη κατά 22% ετησίως, ενώ τα καθαρά κέρδη που καταγράφονται στις οικονομικές καταστάσεις ανήλθαν σε 712 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5,4% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2023.

Για το σύνολο της εφετινής χρήσης η διοίκηση της τράπεζας εκτιμά ότι θα βασικά λειτουργικά κέρδη θα ξεπεράσουν τα 1,6 δια. ευρώ, ενισχυμένα κατά τουλάχιστον 9% σε ετήσια βάση.

Ως αποτέλεσμα, η απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων θα φτάσει το 16,5% έναντι αρχικού στόχου για 15%.

Πειραιώς: Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 612 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 38% σε ετήσια βάση, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, στα 563 εκατ. ευρώ έναντι 300 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2023.

Η απόδοση επί των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων έφτασε το 18%, σημαντικά υψηλότερα από το στόχο του 15% που έχει τεθεί για το σύνολο της χρήσης.

Exit mobile version