Βασίλης Τόπαλος: Πώς δημιουργήθηκε το αιμάτωμα στον εγκέφαλο

Βασίλης Τόπαλος: Πώς δημιουργήθηκε το αιμάτωμα στον εγκέφαλο

Βασίλης Τόπαλος: Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση και ποιο είναι το ενδεχόμενο που αποκλείουν οι Αρχές.

«Από την ιατροδικαστική εξέταση που υπεβλήθη ο 16χρονος πυγμάχος, προκύπτει ότι υπήρχε ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα, δηλαδή μία συλλογή αίματος, μεταξύ εγκεφάλου και κρανίου», τόνισε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες των αρχών γύρω από τον θάνατο του 16χρονου πυγμάχου Βασίλη Τόπαλου, με κρίσιμα ερωτήματα γύρω από την τραγωδία να παραμένουν αναπάντητα.

Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ο θάνατος του νεαρού αθλητή προκλήθηκε από κρανιοεγκεφαλική κάκωση που επέφερε εγκεφαλική νέκρωση. Όμως οι Αρχές δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο ο 16χρονος να δέχθηκε κάποιο δυνατό χτύπημα είτε κατά τη διάρκεια αγώνα σπάρινγκ (στον οποίο αναφέρεται πως συμμετείχε) είτε εν μέσω έντονης προπόνησης και ύστερα να λιποθύμησε στις τουαλέτες του γυμναστηρίου στον Ταύρο.

Βασίλης Τόπαλος: Τι λέει ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης

Στα αίτια θανάτου του Βασίλη Τόπαλου αναφέρθηκε και ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, εξηγώντας σε τι μπορεί να οφείλεται το αιμάτωμα που βρέθηκε στον εγκέφαλό του: «Από την ιατροδικαστική εξέταση που υπεβλήθη ο 16χρονος πυγμάχος, προκύπτει ότι υπήρχε ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα, δηλαδή μία συλλογή αίματος, μεταξύ εγκεφάλου και κρανίου. Αυτή η συλλογή για να δημιουργηθεί και για να αρχίσει να πιέζει τον εγκέφαλο για να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα, θέλει κάποιο χρόνο. Στην συνέχεια βλέπουμε ότι ο 16χρονος πυγμάχος καταρρέει, οπότε βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της δημιουργίας του αιματώματος. Οπότε θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι αυτό το αιμάτωμα δημιουργήθηκε ώρα πριν. Συνεπώς η αιτία πρέπει να μεταφερθεί πριν τη λιποθυμία. Θεωρώ ότι η πτώση του δεν είναι η αιτία», είπε μιλώντας στο ΟPEN.

Συνέχισε λέγοντας ότι η αιτία της αιμορραγίας πρέπει να αναζητηθεί κατά τη διάρκεια της προπόνησης, πριν το λιποθυμικό επεισόδιο: «Αυτά τα αιματώματα είναι φλεβικής αιτιολογίας. Συνεπώς η αιμορραγία είναι αργή. Ο χρόνος με τον οποίο εξελίσσεται ένα αιμάτωμα έχει να κάνει με το τραύμα του αγγείου, όσο μεγαλύτερο, τόσο πιο γρήγορα εκδηλώνεται αυτό το αιμάτωμα. Ο χρόνος που χρειάζεται για να χαρακτηριστεί κάτι οξύ αιμάτωμα είναι τέσσερις μέρες. Ο ασθενής σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να φέρει συμπτώματα ζαλάδας, κεφαλαλγίας, αστάθειας κλπ. Οπως καταλαβαίνεται αυτά τα συμπτώματα δεν υπήρχανε, από το ιστορικό που γνωρίζουμε, συνεπώς το χτύπημα που δημιούργησε αυτή την αιμορραγία, νομίζω ότι εντοπίζεται την ίδια μέρα και στην προπόνηση που προηγήθηκε της ζάλης και της κατάρρευσης», τόνισε ο κ. Γαλεντέρης

Δήλωσε δε, ότι ο 16χρονος πρωταθλητής πυγμαχία θα μπορούσε να είχε σωθεί αλλά λόγω του τραύματος η περίπτωσή του καθίστατο δύσκολη: «Θα μπορούσε να σωθεί. Συνήθως τα υποσκληρίδια αιματώματα αντιμετωπίζονται με μία αποσυμφόρηση και με νοσηλεία με στενή παρακολούθηση. Εδώ όμως η αιμορραγία ήταν πολύ έντονη, εκτεταμένη και νομίζω ότι είχε και επιπλοκές, όπως περιεγράφηκε από το ιστορικό του νοσοκομείου που νοσηλεύτηκε ο 16χρονος. Ηταν μία περιπλεγμένη κατάσταση».

«Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα πράγματα κινήθηκαν αρκετά γρήγορα. Γρήγορα κλήθηκε το ασθενοφόρο, γρήγορα μπήκε στο χειρουργείο ο 16χρονος. Οι ασθενείς που έχουν υποσκληρίδια αιματώματα τα αντιλαμβάνονται την στιγμή της κατάρρευσης. Εκτός αν ο αρχικός τραυματισμός οδήγησε στο νοσοκομείο και πάνω στη διερεύνηση βρέθηκε το υποσκληρίδιο αιμάτωμα», πρόσθεσε ο κ.Γαλεντέρης.

Κατέληξε λέγοντας ότι πράγματι είναι δυνατό ένα σφοδρό χτύπημα να μπορέσει να δημιουργήσει σε ορισμένες περιπτώσεις ένα θανατηφόρο αιμάτωμα: «Τα χτυπήματα αυτά προκαλούν μία κίνηση εντός του εγκεφάλου. Αυτή η κίνηση τεντώνει τα αγγεία. Αν μία τέτοια κίνηση είναι απότομη με μεγάλη ενέργεια μπορεί ένα αγγείο να υποστεί ρήξη στο τοίχωμά του. Μπορεί να είναι σπάνιο, αλλά συμβαίνει αυτό το πράγμα. Οι τραυματισμοί αυτοί μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και με προστατευτική κάσκα και γάντια. Η κίνηση της κεφαλής είναι αυτή που προκαλεί τη ρήξη του αγγείου», διευκρίνισε ο ιατροδικαστής.

Βασίλης Τόπαλος: «Ο αθλητής δέχεται αμέτρητα χτυπήματα στο κεφάλι»

Στην σκληρότητα της πυγμαχίας στάθηκε ο συνδικαλιστής αστυνομικός Σταύρος Μπαλάσκας τονίζοντας ότι και ο ίδιος είχε ασχοληθεί με το εν λόγω άθλημα:

«Ήμουν πυγμάχος στο Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο από τις αρχές του 83 μέχρι τέλη του 85. Δεν φοράγαμε κάσκα τότε και η πυγμαχία ήταν πραγματικά βάρβαρη», ανέφερε αρχικά στον ΣΚΑΪ ο κ. Μπαλάσκας

Πρόκειται όπως είπε για ένα πολύ δυναμικό άθλημα στο οποίο ο αθλητής δέχεται αμέτρητα χτυπήματα στο κεφάλι και για αυτό ενέχει έναν κίνδυνο. «Έχουμε περιστατικά που έχουν σκοτωθεί πυγμάχοι στο εξωτερικό. Όταν πας να βγάλεις τον αντίπαλο νοκ άουτ σημαίνει πως θα δώσεις μπουνιά και θα χάσει τις αισθήσεις του», τόνισε.

Μάλιστα δήλωσε πως ο πατέρας του τον ώθησε να διακόψει την πυγμαχία έπειτα από έναν αγώνα που έναν αγώνα που τραυματίστηκε βαριά: «Παράτησα την πυγμαχία λόγω του πατέρα μου γιατί έφαγα πολύ ξύλο από έναν αντίπαλό μου. Με είχαν κάνει “κουδούνι” στο ξύλο, αναγκάστηκα να βγω με ντισκαλιφιέ. Έκανα να συνέλω 15 ημέρες. Είχα σπάσει σε τέσσερα σημεία τη μύτη μου», κατέληξε.

Βασίλης Τόπαλος: Είχε παίξει με 3 μεγαλύτερους αθλητές πριν καταρρεύσει

Με τρεις μεγαλύτερους αθλητές πυγμαχίας από εκείνον -κι όχι μόνο με έναν- φαίνεται να είχε παλέψει ο 16χρονος Βασίλης Τόπαλος, λίγη ώρα πριν βρεθεί λιπόθυμος στο πάτωμα της τουαλέτας του γυμναστηρίου της Καλλιθέας στις 16 Δεκεμβρίου του 2022.

Ο 16χρονος αθλητής πυγμαχίας Βασίλης Τόπαλος μεταφέρθηκε από την Καλλιθέα στο Τζάνειο και τελικά πέθανε μετά από 17 ημέρες νοσηλείας.

Την Τετάρτη (04.01.2023) και μετά την ολοκλήρωση του βασικού σταδίου της ιατροδικαστικής εξέτασης που αναφέρει ως αιτία θανάτου βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ο ιδιοκτήτης του γυμναστήριου την Καλλιθέα όπου συνέβη του μοιραίο περιστατικό κλήθηκε εκτάκτως στην υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους προκειμένου να δώσει συμπληρωματική κατάθεση, ενώ κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και με άλλα άτομα τα οποία ήταν αυτόπτες μάρτυρες. Μέχρι στιγμής από τη ΓΑΔΑ έχουν περάσει 15 άτομα που έδωσαν τις δικές τους απαντήσεις σε όσα ερωτήθηκαν από τους αστυνομικούς που διεξάγουν την προανάκριση, ενώ μεταξύ αυτών εκτός από τους παρευρισκόμενους ήταν συγγενείς αλλά και προπονητές του άτυχου έφηβου.

Υπενθυμίζεται πως ο Βασίλης Τόπαλος είχε πάρει χρυσό μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Στο βίντεο φαίνεται ο αγώνας του από το2:01:00 μέχρι το 2:11:41. Η απονομή το χρυσού μεταλλίου φαίνεται από 2:23:00 μέχρι το 2:28:00.

Βασίλης Τόπαλος: Τι δείχνει η ιατροδικαστική εξέταση 

Η ιατροδικαστική εξέταση που φαίνεται να ολοκληρώθηκε χθες (04.01.2023) το απόγευμα δείχνει ότι ο 16χρονος έφυγε από τη ζωή εξαιτίας ενός αιματώματος στο δεξί κρόταφο και στην δεξιά πλευρά του εγκεφάλου. Αυτό που καλούνται τώρα να αποκρυπτογραφήσουν επιστήμονες κι αστυνομικές αρχές είναι εάν αυτό θανατηφόρο τραύμα προήλθε από την πτώση στην τουαλέτα του γυμναστηρίου της 16η Δεκεμβρίου, από κάποιους άλλους παράγοντες ή σε συνδυασμό και των δύο περιπτώσεων.

Έτσι εκτός από το ατύχημα, ερευνούν εάν τα τραύματα στο κεφάλι του αθλητή προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια αγώνων προπόνησης (sparing) που έγινε την ίδια ημέρα και πριν την πτώση ή προϋπήρχαν αρκετό καιρό και δεν είχαν δώσει κάποια σημάδια στον αθλητή.

Βασίλης Τόπαλος: Φορούσε τον ίδιο προστατευτικό εξοπλισμό με τον συναθλητή του

Τα εργαστηριακά αποτελέσματα αναμένει η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιά για να εξάγει ασφαλή συμπεράσματα ως προς τον μηχανισμό που προκάλεσε την βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στην δεξιά πλευρά του κρανίου και του εγκεφάλου του αδικοχαμένου 16χρονου πρωταθλητή της πυγμαχίας, Βασίλη Τόπαλου, στο άνθος της ηλικίας του και με μία κοινώς ομολογούμενη, πολλά υποσχόμενη αθλητική καριέρα.

Η μέχρι στιγμής εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το τραύμα είναι συμβατό με πτώση σε σκληρή επιφάνεια, ωστόσο αυτό θα διαπιστωθεί με απόλυτο τρόπο από την εργαστηριακή ανάλυση και τα ευρήματά της, τις επόμενες ημέρες, ώστε να συντάξει ο αρμόδιος ιατροδικαστής την έκθεσή του.

Βεβαίως, μένει να διαπιστωθεί αν υπήρξε και συνδυασμός γεγονότων, δηλαδή κάποιος τραυματισμός εκείνης της ημέρας ή προηγούμενος που οδήγησε στην αδιαθεσία του αθλητή και στη συνέχεια την πτώση του στα αποδυτήρια.

Από την Αστυνομία διερευνάται επίσης αν υπήρχε όντως οδηγία από τους ομοσπονδιακούς προπονητές να ρίξουν όλοι οι αθλητές ρυθμούς και να απέχουν την συγκεκριμένη χρονική περίοδο από προπονητικούς αγώνες, καθώς ο πρωταθλητής πραγματοποίησε τέτοιου είδους προπόνηση και την μοιραία ημέρα και τις προηγούμενες.

Ως προς την επιλογή του 18χρονου συναθλητή που προπονήθηκε μαζί του ο 16χρονος πρωταθλητής, η αίσθηση που έχουν αποκομίσει οι αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, της Ασφάλειας Αττικής, είναι πρωτίστως ότι δεν υπήρχε πρόθεση να του κάνει εκείνος ή κάποιος άλλος κακό και πως η διαφορά των 10 κιλών που είχαν και των δύο ετών εξισωνόταν από την αθλητική κατάσταση και εμπειρία του πρωταθλητή.

Ο ίδιος ο πατέρας του αθλητή που τον συνόδευε σε όλες του τις προπονήσεις επέμενε κάθε φορά όπως και εκείνη την ημέρα, τόσο ο γιος του όσο και ο συναθλητής του να φορέσουν τον άριστο προστατευτικό εξοπλισμό που είχε προμηθευτεί ο ίδιος, όπως κράνη, ειδικά γάντια κλπ., που ήταν ανώτερος του γυμναστηρίου, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς τόσο ο πρωταθλητής όσο και οποιοσδήποτε άλλος αθλητής θα πραγματοποιούσε προπονητικό αγώνα μαζί του, όπως και έγινε.

Το βράδυ της Τετάρτης κλήθηκε εκ νέου ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου στην Ασφάλεια να καταθέσει συμπληρωματικά για να αναφέρει τυχόν πρόσθετους μάρτυρες που ήταν παρόντες εκείνη την ημέρα, για την περίπτωση που κάποιος αντιλήφθηκε κάτι που οι μάρτυρες που ήδη έχουν καταθέσει δεν είχαν αντιληφθεί.

Αν και η προκαταρκτική έρευνα που γίνεται για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάτι μεμπτό στην υπόθεση αυτή, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μόνο μετά την έκθεση του ιατροδικαστή και τις πρόσθετες καταθέσεις που έχουν μείνει, η γενική αίσθηση των αρμόδιων αστυνομικών που διερευνούν την υπόθεση είναι πως δεν προκύπτουν μέχρι στιγμής στοιχεία που να υποδεικνύουν για αρχή κάποιου είδους πρόθεση.

Υπάρχει γενικά η αίσθηση της …«κακής στιγμής», ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί αν υπάρχει και κάποιου είδους αμέλεια σε καθοριστικές αποφάσεις που ελήφθησαν για τον αθλητή, ο οποίος ήταν ένα υγιέστατο κατά τα λοιπά παιδί που έχασε τόσο άδικα και τόσο νωρίς την ζωή του.

Exit mobile version