Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Ημερομηνία πληρωμής

Επίδομα θέρμανσης: Στο myΘερμανση μπορούν οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης να προχωρήσουν στις σχετικές αιτήσεις. Δικαιούχοι και ποσά…

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης και την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους, με τη πρώτη δόση του να καταβάλλεται πριν το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, η πλατφόρμα θα ανοίξει αφού υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) τις επόμενες ημέρες και θα υπάρχει καταληκτική ημερομηνία.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Νοέμβριο. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα μπορούν να υποβληθούν οι αιτήσεις και στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει η πρώτη πληρωμή, η δεύτερη στο τέλος Φεβρουαρίου και η τρίτη δόση στο τέλος Απριλίου.

Αναφορικά με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον Ant1 υποστήριξε πως «δεν είναι πανακριβο το πετρέλαιο θέρμανσης. Είναι λίγο αυξημένη η τιμή του σε σχέση με πέρσι και ακόμη δεν έχει υπολογιστεί το επίδομα θέρμανσης. Έχουμε συναίσθηση τι γίνεται παγκοσμίως;».

Σχετικά με τη δυνατότητα κατάργησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι από τον ΕΦΚ στα καύσιμα υπάρχουν έσοδα 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δεν μπορούν να βρεθούν από αλλού, ώστε έστω προσωρινά να υπάρξει κατάργηση του φόρου, λέγοντας ακόμη πως με τα μέτρα που έχουν ληφθεί

«Τι κάνουμε; Επιστρέφουμε χρήματα στα νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Παίρνουμε φόρους από όλους και από τον φτωχό που πάει στο βενζινάδικο, αλλά γυρίζουμε χρήματα μόνο στον φτωχό», είπε χαρακτηριστικά.

«Τα στοιχεία δείχνουν αυξημένη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης» είπε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας σε σχέση με το επίδομα πως «αυτό που διαφοροποιείται φέτος είναι πως ανεξάρτητα από την ποσότητα που θα βάλουν οι δικαιούχοι του επιδόματος, που ήταν και πέρσι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, θα δοθούν προκαταβολές ανάλογες με την δαπάνη που έκαναν τον περασμένο χειμώνα και θα γίνει αργότερα συμψηφισμός εάν δεν καταναλώσουν την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στην προκαταβολή του επιδόματος».

«Μιλάμε για πάνω από μισό δις ευρώ βοήθεια στα νοικοκυριά για την θέρμανση, από το επίδομα θέρμανσης και την επιδότηση του πετρελαίου. Σε κάθε περίπτωση θα έχουν δοθεί 150 εκατομμύρια ευρώ από το επίδομα στους πολίτες για το επίδομα θέρμανσης μέχρι το τέλος του έτους και άλλα τόσα για την επιδότηση του πετρελαίου», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Πετρέλαιο κίνησης

Σχετικά με τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση εξετάζει την επαναφορά της επιδότησης των 15 λεπτών του ευρώ στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, στην αντλία των βενζινάδικων, από την 1η Νοεμβρίου, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «εξαντλήσαμε τον δημοσιονομικό χώρο με μια σειρά από μέτρα. Αξιολογήσαμε τις προτεραιότητες. Θα αξιολογηθεί εάν μελλοντικά θα επανέλθει το μέτρο της επιδότησης της τιμής του πετρελαίου κίνησης στην αντλία».

«Ποτέ δεν βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Θέλει υπευθυνότητα. Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά. Μετράμε, αξιολογούμε και εφόσον υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος θα ληφθούν οι αποφάσεις», συμπλήρωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Επίδομα θέρμανσης: Μέσα στην εβδομάδα η ΚΥΑ για την επιδότηση στο πετρέλαιο

Πιθανότατα μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε θα εκδοθεί η ΚΥΑ που αφορά στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «ήδη πραγματοποιούμε τις εξαγγελίες της ΔΕΘ, ξεκινήσαμε από το επίδομα θέρμανσης, έρχεται η ΚΥΑ για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης -εκτιμώ ότι θα γίνει μέσα στην εβδομάδα- κια στη συνέχεια θα έρθει η υλοποίηση του μέτρου.

Σε τρεις δόσεις το επίδομα θέρμανσης: Πότε θα μπουν τα χρήματα

αρά τον αρχικό προγραμματισμό, η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης θα εκδοθεί τελικά την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να επισημοποιηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις χροήγησης.
Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις στο myθέρμανση της ΑΑΔΕ για το πολυπόθητο επίδομα θέρμανσης, που έρχεται ενισχυμένο φέτος και πρόκειται να πληρωθεί σε τρεις δόσεις.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, μαζί με την επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία – μέτρο που σε πρώτη φάση θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να αποκλείεται, εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν να παραταθεί.

Δικαιούχοι του επιδόματος εφέτος είναι περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ πέρυσι ήταν κάτι λιγότερο από 900.000 και αυτό διότι έχουν διευρυνθεί τα περιουσιακά στοιχεία, ενώ θα αυξηθεί και η βάση για το περιουσιακό κριτήριο, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Το ανώτερο ποσό που μπορεί να λάβει ένα νοικοκυριό είναι τα 800 ευρώ από 750 ευρώ πέρυσι, και το κατώτερο τα 100 ευρώ, όσο ήταν και πέρυσι.

Επίδομα θέρμανσης: Ας δούμε τα κριτήρια που θα ισχύσουν για εφέτος:

1. Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο.

2. Σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

3. Τα περιουσιακά κριτήρια, αυξάνεται πιθανότητα στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία για τον άγαμο, ενώ θα παραμείνει στις 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Στην περίπτωση όμως που κάποιος θελήσει να λάβει το διπλάσιο ποσό, τότε το κριτήριο είναι 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 20.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Ποιοι δικαιούνται διπλό επίδομα

Οι παλαιοί δικαιούχοι που θα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο θέρμανσης θα λάβουν διπλάσιο επίδομα εφόσον πληρούν τα παραπάνω εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τα νοικοκυριά που θα υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση δικαιούνται διπλάσιο επίδομα θέρμανσης, με βάση όμως τα εισοδηματικά όρια που ίσχυσαν πέρυσι, δηλαδή 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 20.000 ευρώ για τον έγγαμο με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Oι 3 δόσεις του επιδόματος θέρμανσης

Οι πληρωμές θα γίνουν έως εξής:

Έως και τις 30 Δεκεμβρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν, υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Δεκεμβρίου 2022.

Έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.

Έως τις 28 Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 14η Απριλίου 2023.

Τετραπλός ο «μποναμάς» τα Χριστούγεννα: Επιταγή ακρίβειας, επιδόματα και bonus δόσεις

Διπλό Χριστουγεννιάτικο «μποναμά» θα λάβει ένας μεγάλος αριθμός πολιτών μέσα στον Δεκέμβριο, με την επιταγή ακρίβειας (2,3 εκατ. πολίτες), αλλά και το επίδομα θέρμανσης (1,3 εκατ. πολίτες) – Έξτρα δόσεις περιμένουν τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του επιδόματος παιδιού
Τα δύο επιδόματα εκτιμάται ότι θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν από τα Χριστούγεννα και θα δώσουν ανάσα ρευστότητας στα ευάλωτα νοικοκυριά σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονική συγκυρία.

Το συνολικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό των δύο παρεμβάσεων (επίδομα θέρμανσης και επιταγής ακρίβειας) ανέρχεται σε περίπου 750 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει για το επίδομα θέρμανσης οι δικαιούχοι είναι περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά. Όσοι μάλιστα το είχαν λάβει πέρυσι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους περίπου στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ οι νέοι δικαιούχοι θα πληρωθούν έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα 2,3 εκατ. πολίτες θα λάβουν εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ.

Δικαιούχοι είναι:

1 εκατ. συνταξιούχοι, έναντι 634.000 τον Απρίλιο, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ, έναντι 600 ευρώ τον Απρίλιο.
35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ.
172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ.
Διπλές και… υπέρδιπλες δόσεις

Παράλληλα, θα δοθεί σε:

225.000 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, διπλή δόση τον Δεκέμβριο και
800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα δουν μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση.
Το συνολικό κόστος για τα παραπάνω ανέρχεται στα 496 εκατ. ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια για το επίδομα θέρμανσης και το έξτρα bonus

Η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) θα εκδοθεί τελικά την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία θα προσδιορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ, μαζί με την επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία – μέτρο που σε πρώτη φάση θα ισχύσει μέχρι το τέλος του έτους, χωρίς να αποκλείεται, εάν οι συνθήκες το επιβάλλουν να παραταθεί.

Δικαιούχοι του επιδόματος εφέτος είναι περίπου 1,3 εκατ. νοικοκυριά, ενώ πέρυσι ήταν κάτι λιγότερο από 900 χιλ. και αυτό διότι έχουν διευρυνθεί τα περιουσιακά στοιχεία, ενώ θα αυξηθεί και η βάση για το περιουσιακό κριτήριο, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών. Το ανώτερο ποσό που μπορεί να λάβει ένα νοικοκυριό είναι τα 800 ευρώ από 750 ευρώ πέρυσι, και το κατώτερο τα 100 ευρώ, όσο ήταν και πέρυσι.

Ας δούμε τα κριτήρια που θα ισχύσουν για εφέτος:

1. Το όριο εισοδήματος ανέρχεται σε 16.000 ευρώ για τον άγαμο.

2. Σε 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί.

3. Τα περιουσιακά κριτήρια, αυξάνεται πιθανότητα στις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία για τον άγαμο, ενώ θα παραμείνει στις 300.000 ευρώ αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους.

Στην περίπτωση όμως που κάποιος θελήσει να λάβει το διπλάσιο ποσό, τότε το κριτήριο είναι 14.000 ευρώ για τον άγαμο και 20.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Η πρώτη δόση, που θα αφορά του παλαιούς δικαιούχους, θα χορηγηθεί, περίπου στις 10 Δεκεμβρίου και αφού έχει προηγηθεί η υποβολή της σχετικής αίτησης στο myθέρμανση έως το τέλος Νοεμβρίου.

Θα ακολουθήσει η πληρωμή των νέων δικαιούχων που θα υποβάλλουν αίτηση έως τις 15 Δεκεμβρίου και η πληρωμή θα γίνει στο τέλος του ίδιου μήνα.