Eurovision 2024: Στο Μάλμε ο διαγωνισμός – Όσα «καίγεσαι» να μάθεις

Eurovision 2024: Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γιορτή της μουσικής άρχισε την περασμένη  Παρασκευή (07/07), καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) και η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Σουηδίας (SVT) ανακοίνωσαν πως ο επόμενος ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού θα γίνει στο Μάλμε, από τις 7 έως τις 11 Μαΐου.

Η Σουηδία θα φιλοξενήσει τη Eurovision για 7η φορά το 2024, αφού προηγουμένως έχει διοργανώσει τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού στη Στοκχόλμη το 1975, το 2000 και το 2016, στο Γκέτεμποργκ το 1985, καθώς και στο Μάλμε το 1992 και το 2013.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Σουηδία ανέλαβε τη διοργάνωση του 68ου ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού μετά τη νίκη της Loreen με το κομμάτι «Tattoo» στη Eurovision 2023, που έγινε τον περασμένο Μάιο στο Λίβερπουλ εκ μέρους της Ουκρανίας.

Nα σημειωθεί ότι η 67η διοργάνωση της Eurovision είχε ως νικήτρια τη Loreen. Η ερμηνεύτρια από τη Σουηδία είναι η δεύτερη φορά που σηκώνει το τρόπαιο της Eurovision, αφού είχε νικήσει ξανά στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν με το «Euphoria». Ξυπόλητη και με τη φωνή της για όπλο, η ερμηνεύτρια εντυπωσίασε και κέρδισε την καρδιά των Eurofans αλλά και των επιτροπών. Συγκεκριμένα, από τις επιτροπές πήρε 340 βαθμούς και από το κοινό 243 βαθμούς, στο σύνολο δηλαδή 583 βαθμούς. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Φινλανδία με τον Käärijä και το «Cha, Cha, Cha». Αν και πήρε μόνο 150 πόντους από τις επιτροπές, αποθεώθηκε από το κοινό. Συγκεκριμένα, πήρε 376 πόντους σημειώνοντας στο σύνολο 526. Το Ισραήλ πήρε 177 βαθμούς από τις επιτροπές και 185 από το κοινό, δηλαδή 362, με την τρίτη θέση να ανήκει στην Νόα Κιρέλ.

Eurovision 2024: Όλες οι υποψηφιότητες

Υποψηφιότητα για τη διοργάνωση της Eurovision 2024 όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα ieidiseis.gr– πέρα από το Μάλμε – είχαν υποβάλει και άλλες τρεις σουηδικές πόλεις: η Στοκχόλμη, το Γκέτεμποργκ και το Έρνχουελντσβικ. Να σημειωθεί ωστόσο πως , το Μάλμε έχει διοργανώσει τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού άλλες δύο φορές και συγκεκριμένα το 1992 και το 2013. Μάλιστα, πρόκειται για την πέμπτη συνεχόμενη φορά που η Eurovision δεν φιλοξενείται σε πρωτεύουσα διοργανώτριας χώρας.

Eurovision 2024: Γιατί επιλέχθηκε το Μάλμε

Ο επικεφαλής του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision εκ μέρους της EBU, Μάρτιν Έστερνταλ, δήλωσε για την επιλογή του Μάλμε το εξής: «Η EBU είναι ενθουσιασμένη που το Μάλμε επιλέχθηκε ως πόλη υποδοχής του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2024. Το Μάλμε κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του διαγωνισμού, αφού τον φιλοξένησε με επιτυχία αρχικά το 1992 και στη συνέχεια το 2013 – μετά την τελευταία νίκη της Loreen. Είμαστε ενθουσιασμένοι που επιστρέφουμε σε αυτή τη ζωντανή και δυναμική πόλη, η οποία έχει αποδείξει ότι διαθέτει τους χώρους και τις υποδομές που είναι ιδανικές για τη διοργάνωση της μεγαλύτερης εκδήλωσης live μουσικής στον κόσμο. Η δέσμευση του Μάλμε για ποικιλομορφία, συμμετοχικότητα και καινοτομία ευθυγραμμίζεται απόλυτα με το πνεύμα του διαγωνισμού. Επιπλέον, το συμπαγές μέγεθός του και η καλά αναπτυγμένη υποδομή μεταφορών σημαίνει ότι όλοι όσοι συμμετέχουν στον διαγωνισμό, συμπεριλαμβανομένων των αντιπροσωπειών, των μέσων ενημέρωσης και των θαυμαστών, θα μπορούν να περιηγηθούν εύκολα στην πόλη».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Η δέσμευση του Μάλμε στη βιωσιμότητα και τις πράσινες πρωτοβουλίες ευθυγραμμίζεται, επίσης, απόλυτα με τις δικές μας αξίες, καθιστώντας το ως ιδανική πόλη υποδοχής για τον 68ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision. Η υποψηφιότητα του Μάλμε κατέδειξε ένα τεράστιο πάθος για τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision και έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να δημιουργήσουν μια αξέχαστη εμπειρία που θα φέρει κοντά τους θαυμαστές, τους καλλιτέχνες και τους θεατές σε όλο τον κόσμο. Μαζί με τον υπεύθυνο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, το SVT, θα δημιουργήσουμε μια εξαιρετική γιορτή της μουσικής, της ενότητας και της ποικιλομορφίας που θα μαγέψει τον κόσμο τον Μάιο του επόμενου έτους».

Eurovision 2024: Πότε θα διεξαχθεί ο μουσικός διαγωνισμός

Το πλαίσιο διεξαγωγής του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού δεν αναμένεται να αλλάξει ούτε και την επόμενη χρονιά, επομένως η Eurovision 2024 θα αποτελείται από δύο ημιτελικούς και έναν τελικό.

Πάντως, στον τελικό της Eurovision 2024 που θα γίνει στις 11 Μαΐου 2024, έχουν προκριθεί ήδη οι πέντε χώρες με τη μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά στην EBU (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία), καθώς και η Σουηδία ως οικοδέσποινα.

Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες συμμετέχουσες χώρες θα κληθούν να ξεπεράσουν τον σκόπελο των ημιτελικών, με τον πρώτο να γίνεται στις 7 Μαΐου 2024 και τον δεύτερο στις 9 Μαΐου 2024. Η λίστα των κρατών που θα λάβουν μέρος στη Eurovision 2024, θα αποκαλυφθεί το φθινόπωρο και στα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί επί σουηδικού εδάφους η κλήρωση για την κατανομή τους στις δύο προκριματικές βραδιές.

Να σημειωθεί πως η νικήτρια χώρα της Eurovision 2024 αναμένεται να αναδειχθεί από συνδυασμό ψηφοφορίας εθνικών κριτικών επιτροπών και τηλεοπτικού κοινού – μένει να αποσαφηνιστεί η ποσόστωση που θα έχει το κάθε μέρος στη βαθμολογία. Υπενθυμίζεται ότι, στον διαγωνισμό του 2023, το 50,6% του αποτελέσματος στον τελικό κρίθηκε από το τηλεοπτικό κοινό και το 49,4% από τις εθνικές κριτικές επιτροπές. Ακόμα, στον διαγωνισμό του 2023, μόνο το τηλεοπτικό κοινό είχε λόγο στο αποτέλεσμα των δύο προκριματικών σόου.

Eurovision 2024: Οι συμμετοχές Ελλάδας και Κύπρου

Επί του παρόντος, η ΕΡΤ δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision 2024. Από εκεί και πέρα, προεκλογικά, ο πρόεδρος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Κωνσταντίνος Ζούλας, έχει αναγγείλει πως σχεδιάζεται η διεξαγωγή ενός σόου για την ανάδειξη του τραγουδιού και του καλλιτέχνη που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα.

Πάντως, ήδη μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας έχουν εκφράσει ανοιχτά το ενδιαφέρον τους, μέσω ραδιοτηλεοπτικών συνεντεύξεών τους, να βρεθούν στη σκηνή της Eurovision 2024. Έτσι, ορισμένοι από τους καλλιτέχνες που λένε «ναι» στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού – υπό προϋποθέσεις – είναι η Έλενα Παπαρίζου, η Ελένη Φουρέιρα, ο Σαρμπέλ, η Τάμτα, η Καλομοίρα, η Josephine, η Marseaux, ο Good Job Nicky και η Lila.

Αναφορικά με την Κύπρο, o γενικός διευθυντής του ΡΙΚ, Θανάσης Τσώκος, έχει ανακοινώσει από τον περασμένο Μάιο πως ο εκπρόσωπος του νησιού στη Eurovision 2024 θα προκύψει μέσα από ένα talent show.