Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι ζητά το Οικονομικό Επιμελητήριο για την παράταση

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Όλα είναι ανοιχτά για την παράταση – Τα τελευταία δεδομένα για τους φορολογουμένους 

Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2023 λήγει στις 29 Ιουλίου τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για επιχειρήσεις. Ωστόσο, τη μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος για το τέλος Σεπτεμβρίου ζητά, με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Το αίτημα αυτό, όπως αναφέρει ανακοίνωση, εντάσσεται στο πλαίσιο της θέσης του ΟΕΕ να ορισθεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η τελευταία ημέρα του τέταρτου μήνα, μετά την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας, με την έκδοση όλων των εγκυκλίων και οδηγιών από τις Φορολογικές Αρχές και με αντίστοιχη προσαρμογή των δόσεων, μέχρι τη λήξη του δημοσιονομικού έτους.

Ο κ. Κόλλιας τονίζει ότι η καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιουλίου δεν είναι εφικτή, δεδομένου ότι:

« Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, έχουν μέχρι σήμερα υποβληθεί από τα νομικά πρόσωπα το 60% των φορολογικές δηλώσεις (Ε3). Συνεπώς, σε 10 ημέρες είναι αδύνατον να υποβληθούν οι υπόλοιπες περιπτώσεις, δεδομένου ότι ο αριθμός των Ε3 των τελευταίων ημερών πριν την εκπνοή της προθεσμίας είναι δύσκολες και με σωρεία προβλημάτων.

Τα Clawback (επιστροφές χρηματικών ποσών από φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο) Β’ εξαμήνου του 2022 αναρτήθηκαν στις 6/7/2023.

Η μισθοδοσία της 4ης Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) αναρτήθηκε στις 30/6/2023.

Ο κωδικός 013 στο Ε3 ενημερώνεται αυτόματα από τις 6/7/2023 και έχει ενεργοποιηθεί η αφαίρεση του τέλους επιτηδεύματος από το έντυπο Ν από τις 17/7/2023.

Το τέλος επιτηδεύματος δεν υπολογίζεται σωστά στους αγρότες που έχουν και ΚΑΔ πώλησης προϊόντων στις λαϊκές αγορές.

Προστίθεται σε όλα τα παραπάνω και η υποβολή ΦΠΑ Β’ τριμήνου 2023 για τα απλογραφικά και του μήνα Ιουνίου 2023 για τα διπλογραφικά.

Η συμπλήρωση του εντύπου Ν για τα νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες του άρθρου 45 του Ν. 4172/2013 άνοιξε στις 20 Μαΐου 2023.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ότι εκκρεμούν και δεν έχουν ακόμα υποβληθεί περίπου 1.500.000 φορολογικές δηλώσεις Ε1 φυσικών προσώπων.

Δεδομένου και ότι οι εργαζόμενοι στα λογιστικά γραφεία δικαιούνται υποχρεωτικά, βάσει νόμου, άδεια εν μέσω θέρους, διευκρινίζεται ότι οι λογιστές – φοροτεχνικοί δεν ζητούν παρατάσεις, αλλά οι αυξημένες υποχρεώσεις που τους έχει αναθέσει η πολιτεία, απαιτούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την ικανοποίηση του αιτήματός τους».

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Άνω του 80% η υποβολή για τα φυσικά πρόσωπα

Έκκληση τόσο προς τους λογιστές, όσο και τους φορολογουμένους, να συνεχίσουν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με δεδομένο ότι καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Ιουλίου, απευθύνουν κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ήδη, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, η κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα έχει υπερβεί το 80%. Και επισημαίνουν ότι «διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν για παρατάσεις δεν βοηθούν την κοινή μας προσπάθεια».

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

  • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.
  • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.
  • Σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.
  • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με πλαστικό χρήμα θα κερδίσουν και την έκπτωση 3% που προβλέπεται στην εφάπαξ οφειλή.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Δέκα «μυστικά» που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

«Παγίδες» κρύβουν οι κωδικοί της φορολογικής δήλωσης για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα καθώς ένα λάθος στη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 μπορεί να τους στοιχίσει ακριβά.

Τα εισοδήματα από ακίνητα αποτυπώνονται αναλυτικά στο έντυπο Ε2 της φορολογικής δήλωσης και στη συνέχεια μεταφέρονται αυτόματα στο έντυπο Ε1 για να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 15% και φθάνουν έως και 45%.

Σημειώστε ότι η Εφορία θα σας αφαιρέσει αυτόματα ένα ποσοστό 5% το οποίο αναγνωρίζεται ως δαπάνη για επισκευή, συντήρηση, ανακαίνιση και άλλες λειτουργικές ανάγκες των εκμισθούμενων ακινήτων. Στο έντυπο Ε2 δηλώνονται και τα εισοδήματα από ενοίκια τα οποία όμως δεν κατάφεραν να εισπράξουν οι φορολογούμενοι από τους ενοικιαστές.

Κατά τη συμπλήρωση του Ε2 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφύγουν τις «παγίδες» που αυξάνουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Τα «μυστικά» του Ε2 που θα πρέπει να γνωρίζουν είναι τα εξής:

  1. Σύζυγοι. Στην περίπτωση εγγάμων και εφόσον η Σύζυγος/Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ) έχει εισοδήματα από ακίνητη περιουσία που ανήκουν στη δική της κυριότητα, έχει υποχρέωση υποβολής του εντύπου Ε2 είτε χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς της κωδικούς πρόσβασης είτε του υπόχρεου/συζύγου, με την επιλογή «Ε2 Συζύγου/ΜΣΣ».
  2. Είδος ακινήτου. Η στήλη 17 (ΕΙΔΟΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ-ΧΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ) συμπληρώνεται υποχρεωτικά με το είδος της μίσθωσης και τη χρήση του μισθίου, όπως εκμίσθωση κατοικίας, γραφείου, δωρεάν παραχώρηση κατοικίας, κενό, ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων κλπ.
  3. Airbnb. Eπιλέγοντας τον κωδικό 60 της στήλης 17 δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Booking κ.λπ.), ενώ επιλέγοντας τον κωδικό 61 της στήλης θα δηλώνονται συγκεντρωτικά ανά ακίνητο όλα τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από τη βραχυχρόνια υπεκμίσθωση ακινήτων μέσω ψηφιακών πλατφορμών (Airbnb, Booking κ.λπ.) κατά το φορολογικό έτος 2022.
  4. Aνείσπρακτα ενοίκια. Δηλώνονται στο Ε2 αφού έχουν υποβληθεί τα δικαιολογητικά στην Εφορία. Για να μην φορολογηθούν θα πρέπει έως την προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης να έχει εκδοθεί σε βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων που συνοδεύεται από το αποδεικτικό επίδοσής της. Ανείσπρακτα ενοίκια που δηλώθηκαν το προηγούμενο φορολογικό έτος στους κωδικούς 125-126 του Ε1 και εισπράχθηκαν το 2022, δηλώνονται ανά κατηγορία ακινήτου και είδος μίσθωσης στο έντυπο Ε2 του φορολογικού έτους 2022.
  5. Ανήλικο τέκνο. Ακίνητο και εισόδημα που προκύπτει απ’ αυτό το οποίο έχει στην κατοχή του ένα ανήλικο εξαρτώμενο τέκνο θα καταχωρηθεί στο Ε2 του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα.
  6. Συνιδιοκτησία. Και οι δύο σύζυγοι έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν χωριστό έντυπο Ε2 για τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους, έστω και αν υπάρχει συνιδιοκτησία σε μερικά ή σε όλα τα ακίνητα.
  7. Βοηθητικοί χώροι. Για βοηθητικούς χώρους (αποθήκη, θέση στάθμευσης) οι οποίοι ηλεκτροδοτούνται από τον κοινόχρηστο μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στον αριθμός παροχής συμπληρώνετε τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.
  8. Αγροτεμάχια. Στις περιπτώσεις αγροτεμαχίων που δεν έχουν μετρητή κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, θα συμπληρώνεται το πεδίο με τον εννιαψήφιο αριθμό 999999999.
  9. Κενό ακίνητο. Για ακίνητο που δηλώνεται ως κενό και έχει γίνει διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος αναγράφεται ο αριθμός παροχής.Στην περίπτωση που το ακίνητο είναι κενό για όλο το χρόνο ή για συγκεκριμένο διάστημα συμπεριλαμβάνεται στο έντυπο με την ένδειξη ΚΕΝΟ και συμπληρώνεται και το χρονικό διάστημα για το οποίο ήταν κενή.
  10. Λάθη. Εφόσον υποβληθεί οριστικά το έντυπο Ε2 τα ποσά των στηλών 13, 14, 15, 16 μεταφέρονται στους αντίστοιχους κωδικούς του Ε1 και θα πρέπει να ελεγχθεί η ορθότητα των ποσών που καταχωρήθηκαν στο Ε2. Εάν διαπιστώσετε λάθος θα πρέπει να διορθώσετε πρώτα το έντυπο Ε2 και στη συνέχεια να το οριστικοποιήσετε ξανά.