Δήλωσες αυτό το εισόδημα; Θα σε καλέσει άμεσα η ΑΑΔΕ

Στα πλαίσια της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής η ΑΑΔΕ βάζει στο στόχαστρο ακόμα μία κατηγορία φορολογουμένων

Τονίζεται πως ο ελεγκτικός μηχανισμός από το καλοκαίρι προχώρησε για πρώτη φορά σε διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων 3,8 εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Μάλιστα από την ολοκλήρωση της διασταύρωσης χτύπησε «κόκκινο» για 440.000 περιπτώσεις.

Οι δηλώσεις Πιτσιλή

Τους φορολογούμενους των οποίων το κόστος διαβίωσης είναι πολύ υψηλό αλλά ταυτόχρονα δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, καλεί η εφορία για εξηγήσεις. Κι αυτό καθώς ολοκληρώθηκαν οι διασταυρώσεις σε 3,8 εκατομμύρια δηλώσεις με δηλωθέντα οικογενειακά εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ. Όπως ανέφερε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής (real fm) στον τελευταίο τμήμα των διασταυρώσεων χρησιμοποιήθηκαν 80 εκατομμύρια δεδομένα (πληροφορίες). Συγκεκριμένα ελέγχθηκαν οι τραπεζικές καταθέσεις, οι λογαριασμοί ρεύματος, οι λογαριασμοί γενικώς όλων των ΔΕΚΟ και διάφορες άλλες πληροφορίες.

Από τη διασταύρωση αυτή εντοπίστηκαν 440.000 φορολογούμενοι των οποίων το κόστος διαβίωσης δεν προκύπτει από τα δηλωθέντα εισοδήματα και την ανάλωση κεφαλαίου που πραγματοποίησαν. Για τους περισσότερους από αυτούς οι διαφορές είναι μικρές και για περίπου 20.000 οι διαφορές τεράστιες.

Αυτοί οι 20.000 θα κληθούν τις επόμενες μέρες από την εφορία να δώσουν εξηγήσεις. Θα πρέπει να προσκομίσουν πρόσθετα στοιχεία και εφόσον δεν καταφέρουν να αποδείξουν ότι όσα έχουν δηλώσεις στη φορολογική τους δήλωση είναι σωστά, θα ελεγχθούν περαιτέρω και θα πληρώσουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα. Μάλιστα ο έλεγχος δεν θα μείνει μόνο στο έτος 2022, αλλά θα επεκταθεί στην τελευταία πενταετία. Αυτό σημαίνει ότι για ορισμένους τα πρόστιμα και οι φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι πολύ μεγάλοι.

Το μεγαλύτερο τμήμα των φορολογούμενων που θα κληθούν από την εφορία είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ 612.413 επαγγελματίες που έχουν κάνει έναρξη πριν το 2019 και έχουν υποβάλει και για τα 5 φορολογικά έτη (2018 έως 2022) δήλωση φόρου οι 170.338 δηλώνουν για αυτά τα συνεχόμενα έτη μηδενικά κέρδη ή ζημιές.

Πέρα από αυτούς που θα καλέσει η εφορία και οι οποίοι προέκυψαν από τις διασταυρώσεις θα ελεγχθούν και οι επαγγελματίες με συνεχόμενες ζημιές. Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που δηλώνουν για παράδειγμα για πέντε συνεχόμενα έτη ζημιές άνω των 100.000 ευρώ και θα κατεβαίνουν προς τα κάτω.

Σημειώνεται ότι την προσεχή Δευτέρα ολοκληρώνεται η διαβούλευση του φορολογικού νομοσχεδίου με τους φορολογούμενους να έχουν υποβάλλει 2.000 σχόλια. Παρά τις αντιδράσεις σχεδόν όλων των επαγγελματικών κλάδων η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα προχωρήσει σε μικρές διορθώσεις. Ο νέος τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων των επαγγελματιών προβλέπει ελάχιστο ποσό και συγκεκριμένα 10.920 ευρώ, που μπορεί να φθάσει τα 14.196 ευρώ μετά από 12 χρόνια λειτουργία της ατομικής επιχείρησης.

ΑΑΔΕ: Το Appodixi αποκάλυψε λογισμικό που διέγραφε πάνω από το 60% του τζίρου σε εστιατόριο

Μία ακόμη τρανταχτή περίπτωση «πειραγμένου» και παράνομου λογισμικού ήρθε στο φως, μέσω καταγγελίας στην εφαρμογή Appodixi της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν εστιατόριο, το οποίο είχε «πειράξει» το λογισμικό τού φορολογικού μηχανισμού ως εξής:

Το σύστημα ERP, δηλαδή το λογισμικό εφαρμογής έκδοσης φορολογικών στοιχείων, έδινε την εντολή να σταλεί για καταγραφή στο Ζ το αρχείο που περιείχε μόνο το πρώτο είδος της παραγγελίας. Στη συνέχεια, έστελνε προς εκτύπωση ένα αρχείο με άλλο περιεχόμενο (με όλα τα παραγγελθέντα είδη), ώστε να δοθεί στον πελάτη και έτσι αυτός να βεβαιωθεί ότι πήρε απόδειξη.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Για να ενισχυθεί η νομιμοφάνεια στην όλη διαδικασία και να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία, το πειραγμένο λογισμικό έβγαζε στην απόδειξη και έναν ψεύτικο σειριακό αριθμό (γνωστός και ως ΠΑΗΨΣ).

Το παράνομο, όμως, λογισμικό δεν σταματούσε μόνο στη διαγραφή των παραγγελθέντων ειδών, πλην του πρώτου. Προχωρούσε και ένα βήμα παρακάτω:

Διέγραφε στο επίσημο προς την εφορία αρχείο το 30% του συνολικού λογαριασμού.

Τι σημαίνει αυτό σε νούμερα; Ότι το 2020, το 2021 και το 2022 το παράνομο λογισμικό είχε μειώσει κατά πάνω από 60% την αξία 18.300 αποδείξεων, με την επιχείρηση να αποκρύβει κατά αυτόν τον τρόπο τζίρο 440.000 ευρώ.

Τόσο στην επιχείρηση εστίασης όσο και στην εταιρεία που παρείχε το λογισμικό έκδοσης αποδείξεων θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη περαιτέρω έλεγχος στην ευρύτερη φορολογική συμπεριφορά του εστιατορίου και των μετόχων αυτού.