Εύα Καϊλή: Οι κλήσεις που την «καίνε» – Ποια είναι η «γραμμή» της

Εύα Καϊλή: Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση με το Κατάρ που συγκλονίζει.

Η Εύα Καϊλή φέρεται να έχει πέσει σε αρκετές αντιφάσεις στις πρώτες της καταθέσεις…

Σε λιγότερες από 24 ώρες η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον των ανακριτικών Αρχών του Βελγίου με το ενδεχόμενο της προφυλάκισής της να είναι κάτι παραπάνω από ορατό. Η τέως Ευρωβουλευτής, κατηγορείται για διαφθορά, η οποία συνίσταται σε δημόσιο χρήμα, δωροδοκία, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Εύα Καϊλή: Αντιφάσεις στις κατεθέσεις

Ο δικηγόρος της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος βρίσκεται ήδη στο αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες κι όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, θα πάει στα δικαστήρια για να διαβάσει την δικογραφία, από τη μιάμιση το μεσημέρι έως τις 4:30μ.μ., ακολούθως θα επισκεφθεί την Εύα Καϊλή στη φυλακή, και τέλος θα συναντηθεί με τον δικηγόρο της στις Βρυξέλλες, τον κύριο Ριζόπουλο για να οργανώσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την απολογία της πελάτισσάς τους.

Η Εύα Καϊλή φέρεται να έχει πέσει σε αρκετές αντιφάσεις στις πρώτες της καταθέσεις στην αστυνομία και στην εισαγγελία, γεγονός που περιπλέκει την απολογία της, και φέρεται να έχει προχωρήσει σε σειρά τηλεφωνημάτων που ίσως την «κάψουν», καθώς φέρεται να παραδέχεται ότι γνώριζε τι γινόταν. Μάλιστα, τηλεφώνησε αμέσως μετά τη σύλληψη του Τζόρτζι Φραντσέσκο σε δικηγόρο στις Βρυξέλλες, ο οποίος την καθησύχασε λέγοντάς της ότι έχει ασυλία και δεν κινδυνεύει, όταν εκείνη φέρεται να του εξέφρασε την ανησυχία ότι πλησιάζουν οι Αρχές και σε εκείνην.

Παράλληλα, σύμφωνα με την LeSoir φέρεται να παραδέχθηκε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει χρήματα, ενώ μεγάλο μυστήριο αποτελεί το γεγονός ότι βρέθηκαν μαζί με τα λεφτά κι αντικείμενα του παιδιού στις βαλίτσες.

Η υπερασπιστική της γραμμή πάντως είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με όσα της καταλογίζουν. Παρότι οι Αρχές φέρονται να της ζητούν να συνεργαστεί, να δώσει… ονόματα και διευθύνσεις, η κυρία Καϊλή μέσω των δικηγόρων της θα δηλώσει αθώα για όσα κατηγορείται, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για τα «μαύρα λεφτά» στον σύντροφό της, ο οποίος φέρεται να έχει πάρει κι όλο το φταίξιμο πάνω του.

Εύα Καϊλή: Το… τρις εξαμαρτείν που την καίει

  • Η Εύα Καϊλή φέρεται να παραδέχτηκε στην πρώτη της κατάθεση ότι είχε ξαναδεί σακούλες, βαλίτσες ή φακέλους με χρήματα του Τζόρτζι στο σπίτι που διέμεναν στις Βρυξέλλες, όμως ποτέ δεν μπήκε στον κόπο να ρωτήσει πού τα βρήκε, δεν τον απέτρεψε από την ύποπτη δραστηριότητα, ούτε κατήγγειλε στις Αρχές ή στο ΕΚ τα λεφτά που παρελαύνουν κατά διαστήματα από το σπίτι της.
  • Τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αναφέρουν ότι εκείνη ειδοποίησε τον πατέρα της να απομακρύνει ένα μεγάλο ποσό σε μετρητά (σ.σ.: 600.000€) από το σπίτι της μέσα σε βαλίτσα και να το παραδώσει στον παραλήπτη του, μετά την σύλληψη του Τζόρτζι.
  • Μετά την έφοδο της οικονομικής αστυνομίας και της εισαγγελίας στο σπίτι της ειδοποίησε τον πατέρα της για την σύλληψη του Τζόρτζι και πιθανώς του είπε να τραπεί σε φυγή, όμως συνελήφθη επ’ αυτοφώρω. Την ίδια στιγμή φέρεται να κάλεσε τον Παντσέρι, αλλά και δύο ακόμη Ευρωβουλευτές, για να τους ενημερώσει για τη σύλληψη Τζόρτζι.

Εύα Καϊλή: Ανακρίθηκαν ξανά

Νέος γύρος ανακρίσεων για το «Qatar Gate» πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τρίτη (20.12.2022).

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, η Εύα Καϊλή και ο σύντροφος της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ανακρίθηκαν ξανά, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό αν ήταν μαζί ή χωριστά. Ο λόγος που ανακρίθηκε ξανά η Εύα Καϊλή είναι για να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, εν όψει της απολογίας της την Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022, και να αποφασιστεί αν θα παραμείνει στη φυλακή ή θα αφεθεί ελεύθερη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βελγικές αρχές ζητούν από την Εύα Καϊλή να συνεργαστεί.

Εύα Καϊλή: Η «θυσία» του Τζόρτζι

Σύμφωνα με την αναποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα: «το γεγονός ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι τα πήρε όλα επάνω του -με βάση τα δημοσιεύματα- μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της Εύας Καϊλή και το δικαστήριο να την αφήσει ελεύθερη με περιοριστικούς όρους ή και χωρίς καθόλου όρους, αναφέρουν πηγές. Ωστόσο, οι απόψεις είναι αντικρουόμενες. Γιατί μπορεί από τη μία πλευρά να έχουμε αυτή την απόφαση και να αφεθεί η Εύα Καϊλή, από την άλλη πλευρά μέσα σε 24 ώρες ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση και να ανατρέψει την πρώτη απόφαση[…]

Σε σχέση με την Εύα Καϊλή, όπως αναφέρουν πηγές, σε οποιοδήποτε στάδιο της έρευνας θα μπορούσε ένας δικαστής, για έναν οποιοδήποτε ύποπτο, να πάρει απόφαση να τον βγάλει με περιοριστικούς όρους ή να τον θέσει υπό ηλεκτρονική επιτήρηση κι εκεί ο ο εισαγγελέας δεν μπορεί να ασκήσει έφεση. Αυτό, όμως, που μας εξηγούσαν οι ίδιες πηγές σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι είναι νωρίς να ληφθεί μια τέτοια απόφαση».

Εύα Καϊλή: Η παραδοχή

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, που επικαλούνται πληροφορίες από το υπόμνημα του Βέλγου εισαγγελέα που έκανε την ανάκριση, η Εύα Καϊλή ομολόγησε ότι ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα που βρίσκονταν στο σπίτι της.

Το βελγικό περιοδικό «Knack» αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της ανάκρισής της, στις 9 Δεκέμβριου, η Εύα Καϊλή όχι μόνο παραδέχτηκε ότι είχε δώσει εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα, αλλά ότι βαλίτσες με μετρητά «κυκλοφορούσαν» στο σπίτι της.

«Η κατηγορούμενη παραδέχεται ότι έδωσε εντολή στον πατέρα της να κρύψει τα χρήματα, όπως έγραψε ο δικαστής Μισέλ Κλες στο ένταλμα σύλληψης. Ισχυρίζεται ότι γνώριζε από το παρελθόν για τις σχέσεις του συζύγου της με τον Παντσέρι και ότι βαλίτσες με μετρητά ‘περνούσαν’ από το διαμέρισμα», λέει το περιοδικό.

Το δημοσίευμα του «Knack» δεν είναι το μόνο που «καίει» την 44χρονη πολιτικό. «Παραδέχτηκε ότι ενημέρωσε τον πατέρα της προκειμένου να πάρει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι χρημάτων που βρισκόταν στο σπίτι της. Προσπάθησε να προειδοποιήσει τον Παντσέρι καθώς και δύο ευρωβουλευτές, που αναφέρονται στην έρευνα», λέει η βελγική εφημερίδα «Le Soir».

«Είναι αλήθεια, ήξερα για τις δραστηριότητες του κ. Παντσέρι. Και ήξερα ότι στο σπίτι μου υπήρχαν βαλίτσες γεμάτες χρήματα», αναφέρει σε δημοσίευμά της η «La Repubblica».

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, στην εισαγγελία είναι πεπεισμένοι ότι η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι δεν έχουν πει ακόμα όλα όσα ξέρουν. Οι βελγικές αρχές φαίνεται επίσης να πιστεύουν ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής -ίσως και παρά τη θέλησή της- είναι στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του κυκλώματος του Αντόνιο Παντσέρι. Υποστηρίζεται δε ότι η ομάδα «επένδυσε» εν γνώσει της Καϊλή «για να υποστηρίξει τα συμφέροντα του Μαρόκου και του Κατάρ – λένε – ο Παντσέρι και ο Τζιόρτζι επηρέασαν τους διορισμούς των μελών των επιτροπών αλλά και του αντιπροέδρου».

Εύα Καϊλή: Συναντήθηκε με τον δικηγόρο

Στις φυλακές του Χάρεν παραμένει η Εύα Καϊλή η οποία συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης με τον δικηγόρο της Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ενόψει της αυριανής κρίσιμης κατάθεσής της στον ανακριτή, στον απόηχο του Qatargate.

Ο ιταλικός και βελγικός Τύπος έγραψε σήμερα πως η Εύα Καϊλή παραδέχθηκε ότι γνώριζε για το κύκλωμα με τις μίζες στο οποίο κατηγορείται ότι συμμετέχει ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζι, αλλά και ότι η ίδια ζήτησε από τον πατέρα της να κρύψει τη βαλίτσα με τα μετρητά.

Αυτό είναι το παραθαλάσσιο οικόπεδο στην Πάρο που αγόρασε η Εύα Καϊλή με τον σύντροφό της

Από τις 12 Δεκεμβρίου η Ευα Καϊλή κρατείται στις φυλακές του Χάρεν και σε περίπου 24 ώρες θα γνωρίζει εάν θα έχει την ίδια τύχη με το σύντροφό της ή εάν θα αφεθεί ελεύθερη.

Ωστόσο από πλευράς του ο δικηγόρος της υποστήριξε ότι η κ. Καϊλή ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι γνώριζε ή ότι συμμετείχε στις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο σύντροφός της. Σημείωσε ακόμα ότι η εντολέας του δεν είχε ποτέ κυριότητα ή κατοχή στα χρήματα που βρέθηκαν στο κοινό διαμέρισμα και πρόσθεσε ότι ουδέποτε στη ζωή της έχει δωροδοκηθεί.

Εύα Καϊλή: «Πλαστά τα έγγραφα δωροδοκίας»

Ο δικηγόρος της ελληνίδας Ευρωβουλευτού μίλησε σχετικά με το σκάνδαλο δωροδοκίας από το Κατάρ και -μεταξύ άλλων- τόνισε ότι τα έγγραφα που δείχνουν δωροδοκία προς την ίδια και τους συγγενείς της είναι πλαστά.

«Τα έγγραφα που εμφανίζουν το κράτος του Κατάρ μέσω της Εθνικής Τράπεζας του Κατάρ να δωροδοκούν την Εύα Καϊλή και μέλη της οικογένειάς της σε τραπεζικούς λογαριασμούς ονομαστικούς στον Παναμά είναι προδήλως και εμφανέστατα πλαστά» είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Θα ζητήσουμε από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να διερευνήσει ποιος είναι ο πλαστογράφος και ποιες οι σκοπιμότητές του» προσέθεσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Παράλληλα, κάλεσε τον πρόεδρο της Αρχής για την Καταπολέμηση Προϊόντων που προέρχονται από Εγκληματική Δραστηριότητα να επιληφθεί άμεσα, ώστε να υπάρχουν δύο υπηρεσίες που θα πιστοποιήσουν την πλαστότητα.