Qatar Gate: Ραγδαίες εξελίξεις – Μπλόκο σε τραπεζικούς λογαριασμούς

Qatar Gate: Δικαστήριο «πάγωσε» έξι τραπεζικούς λογαριασμούς των Παντσέρι, Τζόρτζι και Βιζεντίνι.

Το αίτημα για «πάγωμα» των λογαριασμών προήλθε από την εισαγγελία των Βρυξελλών

Μπλόκο σε έξι τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στον Αντόνιο Παντσέρι και στην κόρη του Σίλβια, στον Φραντσέσκο Τζόρτζι και στον πρόεδρο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συνδικάτων Λούκα Βιζεντίνι, έβαλε δικαστήριο του Μπέργκαμο, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Ιl Giornale, στο πλαίσιο της υπόθεσης δωροδοκίας ευρωβουλευτών από το Κατάρ, γνωστής κι ως Qatargate.

Το αίτημα για «πάγωμα» των λογαριασμών προήλθε από την εισαγγελία των Βρυξελλών και, σύμφωνα με πληροφορίες, στους λογαριασμούς του Παντσέρι και της κόρης του υπάρχουν συνολικά 240.000 ευρώ.

Ο Βιζεντίνι δήλωσε ότι δεν ενημερώθηκε για το μπλοκάρισμα του λογαριασμού του και ότι μένει «έκπληκτος», διότι από τον λογαριασμό αυτόν αποπληρώνει «στεγαστικό δάνειο», αποκλειστικά και μόνον από τον μισθό του.

Qatar Gate: Οι «ύποπτες σχέσεις» με το Μαρόκο από το 2013

Στενές σχέσεις φέρονται να διατηρούσαν ήδη από το 2013 ο πρώην ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ οι δύο άντρες φέρονται να είχαν «ύποπτες σχέσεις» με την κυβέρνηση του Μαρόκο από το 2013.

Συγκεκριμένα, οι σχέσεις τους προκύπτει από απόρρητα διαβαθμισμένα έγγραφα που υπεκλάπησαν και δόθηκαν στη δημοσιότητα το 2015 από μια υπόθεση που έγινε γνωστή ως «Morocco Leaks».

Το ένα από αυτά τα έγγραφα έχει ημερομηνία Ιανουάριος του 2013 και όπως προκύπτει το έστειλε ο διπλωματικός αντιπρόσωπος του Μαρόκου στην ΕΕ προς τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας του. Στο έγγραφο γνωστοποιείται η απόφαση του Μαρόκου να δημιουργήσει ένα γραφείο lobbying με σκοπό να αυξήσει την επιρροή του στην ΕΕ. Μάλιστα στο έγγραφο ο Παντσέρι περιγράφεται ως πολύ καλός φίλος της Ελλάδας.

Παράλληλα, τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου, από ένα δεύτερο έγγραφο προκύπτει ότι ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι ταξίδεψαν στο Μαρόκο όπου και συναντήθηκαν με τον Αμπντελραχίμ Ατμούν, το σημερινό πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία. Τον συγκεκριμένο άνθρωπο ο Τζιόρτζι τον περιέγραψε στην απολογία του ως τον άνθρωπο που μετέφερε τα «δώρα» από το Μαρόκο προς τους πρωταγωνιστές του Qatargate. Η επίσκεψη τότε των δύο ανδρών στο Μαρόκο αφορούσε μια αμφισβητούμενη περιοχή στη Δυτική Σαχάρα η οποία διοικείται από το Μαρόκο και το για την οποία όμως έχει καταδικαστεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το αποτέλεσμα των επαφών αυτών ήταν στην επόμενη έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΕ να μην υπάρξει καμία αρνητική αναφορά σε βάρος του Μαρόκου για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, μέχρι και σήμερα έχει καταφέρει το Μαρόκο να παρακάμψει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την συγκεκριμένη περιοχή της Σαχάρας.

Qatar Gate: Προφυλακιστέα η Καϊλή

Στη φυλακή για άλλον ένα μήνα θα παραμείνει η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, όπως αποφάσισαν και ανακοίνωσαν οι Βέλγοι δικαστές, μετά την πρωινή απολογία της για την εμπλοκή της στο Qatargate.

Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή, όπως είπαν στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο της βελγικής πρωτεύουσας, υποστήριξαν ενώπιον των δικαστών ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είναι αθώα, δεν έχει δωροκηθεί και συνεργάζεται με τις Αρχές.

Δεν κατάφεραν να πείσουν, ωστόσο, τη βελγική Δικαιοσύνη.

Qatar Gate: Η ανακοίνωση του Βέλγου εισαγγελέα 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Βέλγου εισαγγελέα, εάν η Εύα Καϊλή ασκήσει έφεση κατά της συγκεκριμένης απόφασης εντός 24 ωρών, θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον του δικαστηρίου (σ.σ. Τμήμα Εξέτασης Εφέσεων) εντός 15 ημερών.

Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει μόνο τα αρχικά της κυρίας Καϊλή (Ε.Κ.), τονίζοντας ότι αποφασίστηκε η παράταση της κράτησής της για ένα μήνα. Τονίζει ακόμη ότι δεν θα δοθούν, προς το παρόν, περισσότερες πληροφορίες, καθώς η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Ζητήσαμε να υπαχθεί η κ. Καϊλή στο καθεστώς ηλεκτρονικής επιτήρησης», εξήγησε ο Αντρέ Ριζόπουλος. «Συμμετέχει ενεργά στην έρευνα. Αμφισβητεί οποιαδήποτε διαφθορά από πλευράς της», πρόσθεσε.

«Αποφάσισα να μην επικοινωνήσω σε αυτή την υπόθεση γιατί η έρευνα γίνεται από τις δικαστικές αρχές. Ως εκ τούτου, δεν θα προβώ σε περαιτέρω δήλωση. Ευχαριστώ όλους, η τύχη της κυρίας Καϊλή βρίσκεται, προς το παρόν, στα χέρια της βελγικής δικαιοσύνης», είπε απευθυνόμενους στους πολλούς δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στην έξοδο της ακροαματικής αίθουσας του συμβουλίου.

Qatar Gate: Το σκεπτικό της απόφασης

Το σκεπτικό της απόφασης να παραμείνει στη φυλακή η Εύα Καϊλή επικεντρώνεται κυρίως σε 3 λόγους. Πρώτον γιατί θεωρείται ύποπτη φυγής, δεύτερον για εκτιμάται πως μπορεί να καταστρέψει στοιχεία που αφορούν στην έρευνα και μπορούν να οδηγήσουν και σε περαιτέρω αποκαλύψεις και τρίτον επειδή θά μπορούσε να έρθει σε επαφή με υπόπτους αγνώστων στοιχείων, οι οποίοι θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στην εν εξελίξει έρευνα.

«Προς όφελος και προστασία της έρευνας καμία άλλη πληροφορία δεν θα δίνεται στο εξής και τα ΜΜΕ θα ενημερώνονται μέσω νέων δελτίων τύπου» αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας.

Qatar Gate: Τι υποστήριξε η Εύα Καϊλή

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής πέρασε νωρίς το πρωί και υπό άκρα μυστικότητα το κατώφλι του κτιρίου που στεγάζεται το Μέγαρο Δικαιοσύνης στις Βρυξέλλες όπου και παρέμεινε για περίπου μία ώρα και 20 λεπτά στο πλαίσιο της ακρόασης για την παράταση της προφυλάκισης της ή της άρση της, με την επιβολή ή μη περιοριστικών όρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εύα Καϊλη υποστήριξε πως δεν έχει κανένα τρόπο αλλά και λόγο να αλλοιώσει στοιχεία, πως δεν είναι ύποπτη διαφυγής, ενώ έκανε αναφορά και στο δυο ετών παιδί της.

Qatar Gate: Ποιες είναι οι φυλακές που θα περάσει τον επόμενο μήνα

Οι φυλακές του Χάρεν στις οποίες κρατείτο -και θα συνεχίσει να κρατείται- η κ. Καϊλή δεν είναι σαν τις παραδοσιακές φυλακές. Θυμίζουν χωριό που αποτελείται από πολλά κτήρια και μονάδες, στην καθεμία εκ των οποίων κρατούνται περίπου 30 άτομα.

Οι κρατούμενοι μοιράζονται στα κτήρια ανάλογα με το προφίλ και την ηλικία τους και μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στους χώρους της μονάδας. Συμμετέχουν σε υποχρεωτικές δραστηριότητες, όπως είναι οι υπηρεσίες στην κουζίνα ή στο πλυντήριο.

Στις φυλακές του Χάρεν κρατούνται διάφοροι τύποι ατόμων: άνδρες, γυναίκες, γυναίκες με παιδιά, νεαροί κρατούμενοι και ψυχιατρικοί ασθενείς. Συνολικά, το χωριό μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 1.190 κρατούμενους, οι οποίοι ζουν σε ομάδες ατόμων που λειτουργούν αυτόνομα και ως ενιαία κοινωνική ομάδα.

Το «χωριό» των φυλακών του Χάρεν θεωρείται οικολογικά βιώσιμο, καθώς εφαρμόζεται διάφορες μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας: ηλιακά πάνελ στις οροφές, 37.000τμ πρασίνου, γεωθερμικές αντλίες θερμότητας και παραγωγής ενέργειας.

Qatar Gate: Στη φυλακή μαζί με το μωρό της;

Οι φυλακές έχουν την δυνατότητα να «φιλοξενούν» μητέρες με τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είθισται στις φυλακές του Χάρεν οι κρατούμενες να έχουν μαζί τα παιδιά τους.

Πέντε ειδικά διαμορφωμένα υπνοδωμάτια μπορούν να φιλοξενήσουν τις μητέρες με τα μωρά τους, ενώ οι υπερσύγχρονες φυλακές διαθέτουν εσωτερικό και εξωτερικό παιχνιδότοπο αλλά και έναν μικρό κήπο.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν δεν είναι ακόμα γνωστό τι θα αποφασίσει η Εύα Καϊλή σχετικά με το 2 χρονών μωρό της και αν θα το φέρει μαζί της στη φυλακή.

Qatar Gate: Οι λόγοι που την κρατούν στη φυλακή

Τα επόμενα βήματα για την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσουν μετά τη χθεσινή απόφαση για παράταση της προφυλάκισής της, καταστρώνουν η Εύα Καϊλή με τους δικηγόρους της.

Η απόφαση φαίνεται πως ήταν αναμενόμενη για την πλευρά Καϊλή καθώς το κλίμα για την ελληνίδα ευρωβουλευτή είχε βαρύνει το τελευταίο διάστημα και όλα τα στοιχεία έδειχναν πως η πρώην αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου θα περνούσε τις γιορτές των Χριστουγέννων στις φυλακές του Χάρεν.

Οι δικαστικές Αρχές του Βελγίου οι οποίες συνεχίζουν την έρευνα για το Qatargate υπό άκρα μυστικότητα, φαίνεται πως στάθμισαν τρεις παράγοντες σχετικά με την απόφαση για συνέχιση της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή.

Ο Νίκος Κορογιαννάκης, δικηγόρος Βρυξελλών αναφέρθηκε στο σκεπτικό της απόφασης που κρατά την κ. Καϊλή στη φυλακή.

«Για να φθάσουμε στο δικαστικό συμβούλιο αυτό σημαίνει ότι ο ανακριτής είχε προτείνει την προφυλάκιση, διαφορετικά δεν θα είχαμε δικαστικό συμβούλιο. Με βάση την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής εισαγγελέως του Βελγίου, η κα Καϊλή παραμένει προφυλακισμένη και επειδή θεωρείται ύποπτη φυγής και γιατί θεωρείται ότι μπορεί να εμποδίσει την έρευνα και διότι θεωρείται ότι μπορεί να επηρεάσει μάρτυρες».

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Ορέστης Ομράν σημείωσε ότι μέτρησαν δύο πράγματα στην απόφαση για παράταση της προφυλάκισης Καϊλή.

«Το πρώτο είναι ότι συνεχίζεται η έρευνα και μάλιστα επεκτείνεται και σε άλλους ευρωβουλευτές που εμπλέκονται και δεύτερο ο όγκος του αποδεικτικού υλικού.

Qatar Gate: Το σενάριο της απαγωγής

Φαίνεται πάντως, βάσει όσων είπε ο δικηγόρος της Εύας Καϊλή Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ότι υπάρχει και ένας ακόμη λόγος που επικαλέστηκαν οι δικαστικές Αρχές του Βελγίου για τη συνέχιση της προφυλάκισής της.

Όπως είπε ο εισαγγελέας υπάρχει κίνδυνος «οι μυστικές δυνάμεις του Κατάρ, που θα στείλουν κατασκόπους, να την πάνε στο Κατάρ», με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο να απαντά ότι «υπάρχει κίνδυνος να κίνδυνος να στείλουν οι Καταριανοί στρατεύματα για να καταλάβουν τις Βρυξέλλες και να μπορέσουν να απαγάγουν την κυρία Καϊλή».

Ο συνήγορος της πρώην αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, επίσης, έκανε λόγο για αρνητικό κλίμα που υπήρχε τις τελευταίες ώρες για την Εύα Καϊλή ενώ μίλησε για πιέσεις που δέχθηκε ο βέλγος εισαγγελέας από τα ΜΜΕ και το πολιτικό περιβάλλον της ΕΕ.

Qatar Gate: Δεν θα ασκήσουν έφεση

Επιπλέον οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή ανακοίνωσαν την απόφασή τους να μην ασκήσουν έφεση στην απόφαση της προφυλάκισης της κα Καϊλή, καθώς όπως είπαν οι ίδιοι το θεωρούν «νομική μικρότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Καϊλή ανέπτυξε τα επιχειρήματά της μαζί με τους δικηγόρους της ενώπιων των δικαστικών αρχών προκειμένου να μπορέσει να αποφυλακιστεί, προτείνοντας μάλιστα να παραμείνει στο σπίτι με βραχιολάκι αλλά και να παρακολουθείται το κινητό της τηλέφωνο.

Η πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, φέρεται να υποστήριξε μεταξύ άλλων, πως δεν είναι ύποπτη φυγής, αναφέρθηκε στο μόλις δύο ετών παιδί της ενώ υπογράμμισε πως δεν έχει τρόπο να αλλοιώσει στοιχεία της έρευνας που είναι σε εξέλιξη.

Ωστόσο, τα επιχειρήματά της δεν έπεισαν και ως εκ τούτου, θα παραμείνει στις φυλακές του Χάρεμ για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμη.