Συναγερμός! Πότε έρχεται νέα πανδημία

Ανησυχητικές ήταν οι δηλώσεις του διευθυντή του ΠΟΥ σχετικά με το ενδεχόμενο να έρθει μία νέα πανδημία 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε ανάρτησή του «η ιστορία μας διδάσκει ότι η επόμενη πανδημία είναι θέμα του πότε, όχι του αν».

Τι έγραψε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους σε ανάρτησή του στο X:

«Η ιστορία μας διδάσκει ότι η επόμενη πανδημία είναι θέμα του πότε, όχι του αν. Και όπως έχουν τα πράγματα, ο κόσμος παραμένει απροετοίμαστος για την επόμενη πανδημία.

Οι κυβερνήσεις έθεσαν στον εαυτό τους προθεσμία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας Pandemic Accord μέχρι την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Αυτό απέχει τώρα μόλις 15 εβδομάδες.»

Στη σημερινή παρέμβασή του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η COVID-19 ήταν μια ασθένεια Χ – ένα νέο παθογόνο που προκαλεί μια νέα ασθένεια.

Αλλά θα υπάρξει και άλλη ασθένεια Χ, ή ασθένεια Υ ή ασθένεια Ζ. Και όπως έχουν τα πράγματα, ο κόσμος παραμένει απροετοίμαστος για την επόμενη Ασθένεια Χ και την επόμενη πανδημία. Αν χτυπούσε αύριο, θα αντιμετωπίζαμε πολλά από τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με το COVID-19»

Ωστόσο, υπάρχουν επί του παρόντος δύο σημαντικά εμπόδια για την τήρηση αυτής της προθεσμίας.

Το πρώτο είναι μια ομάδα θεμάτων για τα οποία οι χώρες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συναίνεση. Σημειώνουν πρόοδο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τομείς διαφορών που χρειάζονται περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών. Κανένα από αυτά δεν είναι ανυπέρβλητο. Εάν οι χώρες ακούσουν η μία τις ανησυχίες της άλλης, είμαι βέβαιος ότι μπορούν να βρουν κοινό έδαφος και κοινή προσέγγιση.

Το δεύτερο σημαντικό εμπόδιο είναι η λιτανεία των ψεμάτων και των θεωριών συνωμοσίας σχετικά με τη συμφωνία:

-Ότι πρόκειται για κατάληψη εξουσίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,
-Ότι θα εκχωρήσει κυριαρχία στον ΠΟΥ,
-Ότι θα δώσει στον ΠΟΥ την εξουσία να επιβάλλει αποκλεισμούς ή εντολές εμβολίων στις χώρες,
-Ότι πρόκειται για “επίθεση στην ελευθερία”,
-Ότι ο ΠΟΥ δεν θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν,

Και ότι ο ΠΟΥ θέλει να ελέγχει τις ζωές των ανθρώπων.

Αυτά είναι μερικά από τα ψέματα που διαδίδονται. Αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνα, αυτά τα ψέματα θα ήταν αστεία».

Πανδημία: Το Διακυβερνητικό Όργανο Διαπραγμάτευσης σχετικά με τις πανδημίες

Σημειώνεται πως το Διακυβερνητικό Όργανο Διαπραγμάτευσης, το INB συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 σε ειδική σύνοδο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας και του ανατέθηκε η διοργάνωση μιας σειράς συνεδριάσεων για τη διαπραγμάτευση μιας σύμβασης, συμφωνίας ή άλλου διεθνούς μέσου στο πλαίσιο του καταστατικού του ΠΟΥ για την ενίσχυση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Οι εργασίες του INB για τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας σχετικά με την πανδημία βασίζονται στις αρχές της συμμετοχικότητας, της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας, της ηγεσίας των κρατών μελών και της συναίνεσης, αναφέρει ο ΠΟΥ. Οι κυβερνήσεις επί του παρόντος αναμένεται να αποφασίσουν για οποιοδήποτε κείμενο στην επόμενη Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο του 2024. Το προσωπικό του ΠΟΥ λειτουργεί ως γραμματεία σε αυτές τις συζητήσεις, υποστηρίζοντας τις χώρες στο έργο τους, αλλά δεν συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων.

Κορονοϊός – Γαλλία: Χωρίς το πρώτο lockdown και τους εμβολιασμούς ο αριθμός των θανάτων θα ήταν υπερδιπλάσιος

Χωρίς το πρώτο lockdown και στη συνέχεια τους εμβολιασμούς ο αριθμός των θανάτων στη Γαλλία εξαιτίας της Covid-19 μεταξύ Μαρτίου του 2020 και Οκτωβρίου του 2021 θα ήταν υπερδιπλάσιος. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στο περιοδικό Epidemics.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, το πρώτο lockdown μείωσε τον αριθμό των νέων μολύνσεων στη Γαλλία κατά 84%, ενώ όσον αφορά τα εμβόλια, απέτρεψαν 159.000 θανάτους από το τέλος του 2020, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα σκευάσματα με βάση το RNA, έως και τον Οκτώβριο του 2021. Χωρίς αυτά, η θνησιμότητα που συνδέεται με την επιδημία θα είχε επομένως υπερδιπλασιαστεί, αφού η Covid-19 σκότωσε 116.000 ανθρώπους την ίδια περίοδο.

Η μελέτη επιβεβαιώνει επίσης «τη σημασία της ταχείας λήψης αποφάσεων σε περίπτωση αναδυόμενης επιδημίας με εκθετική διάχυση», ανέφερε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Ροντόλφ Τιμπό, από το Πανεπιστήμιο του Μπορντό, ο οποίος συντόνισε τη μελέτη, επισημαίνοντας πως αν ο πρώτος περιορισμός είχε τεθεί σε ισχύ στις 10 Μαρτίου αντί για τις 17 Μαρτίου 2020, όταν το πρώτο κύμα σάρωνε τη Γαλλία, θα είχαν σωθεί από 13.000 έως 26.000 ζωές.

Ανέφερε τέλος ότι το πρώτο lockdown ήταν το πιο αποτελεσματικό μειώνοντας τη μετάδοση κατά 84%, ενώ το δεύτερο την επιβράδυνε κατά 74%.