Κορονοϊός: Συναγερμός για την Κράκεν και «καμπανάκι» για τις ελλείψεις φαρμάκων

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» έχει χτυπήσει στη χώρα για τη νέα μετάλλαξη που ονομάστηκε «Κράκεν».

Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού δεν έχει το κλινικό αποτύπωμα που θα έβαζε κάποιον σε ανησυχία και δείχνει να έχει μία συμπεριφορά ανάλογη της «Όμικρον»

Για τη μετάλλαξη του κορονοϊού Κράκεν μίλησε το πρωί της Κυριακής (15/1) πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης τονίζοντας πως φαίνεται ότι διαφεύγει της φυσικής ανοσίας ενώ εστίασε και στις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στα φάρμακα.

«Η μετάλλαξη Κράκεν φαίνεται να επικρατεί στην Αμερική και όχι τόσο στην Ευρώπη, στην οποία υπάρχουν ελάχιστα περιστατικά τεκμηριωμένα» είπε.

«Υπάρχουν δύο εργασίες που δείχνουν σε εργαστηριακό επίπεδο, δεν πρέπει να το βάλουμε σε κλινικό επίπεδο, ότι διαφεύγει της φυσικής ανοσίας και να μην έχει μεγάλη προστασία από τα εμβόλια, με μία μικρή υποσημείωση, ότι έχεις μεγαλύτερη άμυνα εάν έχεις κάνει την επικαιροποιημένη (δόση) 4 και 5» σημείωσε ο καθηγητής μιλώντας στο Mega.

Υπογράμμισε δε πως βάσει των στοιχείων η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού δεν έχει το κλινικό αποτύπωμα που θα έβαζε κάποιον σε ανησυχία και δείχνει να έχει μία συμπεριφορά ανάλογη της «Όμικρον».

«Αυτό που έχει μπερδέψει περισσότερο και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να το βλέπουμε είναι ότι ο κόσμος δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη συχνότητα των επαναλαμβανόμενων δόσεων. Έχει μάθει ότι οι δόσεις των εμβολιασμών είναι ετήσιες. Όταν βλέπει λοιπόν, ότι αυτό γίνεται ανά 3-4 μήνες, τον ανησυχεί και τον προβληματίζει» δήλωσε ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης.

Εστιάζοντας στην έντονη έξαρση που παρουσιάζουν οι ιώσεις ο Στέλιος Λουκίδης σημείωσε πως δεν είναι κάτι το περίεργο καθώς πάντοτε αυτή την περίοδο ο κόσμος αρρώσταινε, ωστόσο φέτος το φαινόμενο είναι πιο έντονο γιατί οι ιοί μας βρήκαν ανοσιακά απροετοίμαστους.

«Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι πως κάθε παραλλαγή που έρχεται εξαρτάται ποιον βρίσκει και πώς τον βρίσκει. Υπάρχει φυσική ανοσία στο περιβάλλον; Υπάρχει τεχνητή;» ανέφερε.

«Καμπανάκι» για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης επεσήμανε πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη λήψη αντιβιοτικών και να μην γίνεται αλόγιστη χρήση τους, και τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους ενήλικες να απευθυνόμαστε και στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Κορονοϊός: Τι λέει το ECDC

«Το ECDC συνιστά τη διενέργεια κατάλληλων τεστ και αλληλουχίας, την αύξηση των εμβολιασμών κατά της COVID-19 και την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων», ανέφερε η πρόεδρος.

Σε μια πρώτη αξιολόγηση για την υποπαραλλαγή της Όμικρον XBB.1.5 γνωστή και ως «Κράκεν» προχώρησε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Κορονοϊός: Ο κίνδυνος είναι μέτριος έως υψηλός για τα ευάλωτα άτομα

Το ECDC χαρακτηρίζει την μετάλλαξη Κράκεν του κορονοϊού ως χαμηλό για τον γενικό πληθυσμό. Ο κίνδυνος είναι μέτριος έως υψηλός για τα ευάλωτα άτομα όπως οι ηλικιωμένοι και τα μη εμβολιασμένα και ανοσοκατεσταλμένα άτομα, ανάλογα με την ανοσία τους έναντι του SARS-CoV-2. Υπάρχουν αρκετά κενά γνώσης σχετικά με την XBB.1.5 και αυτή η αξιολόγηση μπορεί να αλλάξει τις επόμενες εβδομάδες, καθώς θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία.

Η μαθηματική μοντελοποίηση από το ECDC δείχνει ότι η XBB1.5 θα μπορούσε να γίνει κυρίαρχη στην ΕΕ/ΕΟΧ μετά από έναν έως δύο μήνες, με δεδομένο τα χαμηλά ποσοστά που αναφέρθηκαν στην ΕΕ/ΕΟΧ και τον εκτιμώμενο ρυθμό ανάπτυξής της. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η σοβαρότητα της μόλυνσης της XBB.1.5 είναι διαφορετική από εκείνη των υποκατηγοριών της Όμικρον που κυκλοφορούσαν.

«Η υποκατηγορία XBB1.5 είναι επί του παρόντος παρούσα μόνο σε πολύ χαμηλά επίπεδα στην ΕΕ/ΕΟΧ, αλλά μπορεί να γίνει κυρίαρχη στην ΕΕ/ΕΟΧ τους επόμενους μήνες», ανέφερε η διευθύντρια του ECDC, Άντρεα Αμμόν σημειώνοντας ότι «υπό το πρίσμα αυτό, το ECDC συνιστά τη διενέργεια κατάλληλων τεστ και αλληλουχίας, την αύξηση των εμβολιασμών κατά της COVID-19 και την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων».

«Θα πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις όπως η παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος είναι άρρωστος, η τηλεργασία, ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων και η κατάλληλη χρήση μασκών προσώπου» συμπλήρωσε η κ. Αμμόν.

Η XBB.1.5 είναι μια υποκατηγορία της XBB, η οποία εξελίχθηκε από δύο προηγούμενες κατηγορίες της Όμικρον, με μια πρόσθετη αλλαγή ακίδας. Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2022 και αυξάνεται αναλογικά στις ΗΠΑ και σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο έκτοτε, συμπεριλαμβανομένων αρκετών χωρών της ΕΕ/ΕΟΧ αναφέρει το ECDC.
Από τις 12 Ιανουαρίου 2023, το ECDC έχει ορίσει αυτήν την υποκατηγορία ως παραλλαγή ενδιαφέροντος.

Το ECDC προτείνει τις ακόλουθες επιλογές ως απάντηση στις αρχές δημόσιας υγείας στην ΕΕ/ΕΟΧ:

-Διατήρηση ή βελτίωση των κατάλληλων επιπέδων τεστ και αλληλουχίας του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τους στόχους και με βάση την καθοδήγηση του ECDC/ ΠΟΥ καθώς και έγκαιρη κοινή χρήση δεδομένων.
-Κατάλληλη ενημέρωση για τον κίνδυνο που απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και στο κοινό, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τις επιλογές θεραπείας.
-Βελτίωση την έγκαιρης πρόσληψης των εμβολίων κατά της COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των πρωτογενών δόσεων και των αναμνηστικών δόσεων σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες.
-Αξιολόγηση των χρονικά περιορισμένων και μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως η παραμονή στο σπίτι όταν κάποιος είναι άρρωστος, η τηλεργασία, η κατάλληλη χρήση μασκών προσώπου και ο καλός αερισμός των εσωτερικών χώρων.

Κορονοϊός: Ποια είναι η υποπαραλλαγή Κράκεν που εξαπλώνεται ραγδαία

Η νέα υποπαραλλαγή του κορονοϊού, η ΧΒΒ.1.5, η οποία εξαπλώνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η XBB.1.5 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο και έκτοτε εξαπλώνεται ραγδαία. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), αυτή την εβδομάδα αντιπροσώπευε το 40% των κρουσμάτων στη χώρα.

Κορονοϊός: Γιατί ονομάστηκε «Κράκεν»

Σύμφωνα με το Sky News, ο εξελικτικός βιολόγος T. Ryan Gregory ήταν ο πρώτος που πρότεινε το παρατσούκλι «Κράκεν» σε ανάρτησή του στο Twitter, εξαιτίας της «ακραίας μεταδοτικότητας» της υποπαραλλαγής. Το Κράκεν προέρχεται από τη σκανδιναβική λαογραφία και είναι ένα θαλάσσιο τέρας με πολλά πλοκάμια που κατέστρεφε ολόκληρα πλοία και παρέσυρε ναυτικούς στο θάνατο.

Η XBB.1.5 είναι μια υποπαραλλαγή της Όμικρον, γι’ αυτό και δεν έχει δικό της ελληνικό γράμμα. Πήρε το όνομά της βάσει του συστήματος Pango (Phylogenetic Assignment of Named Global Outbreak) και το Χ υποδηλώνει ότι πρόκειται για ανασυνδυασμένη παραλλαγή. Πρόκειται για ένα υβρίδιο δύο παραλλαγών που σχηματίζεται όταν και οι δύο μολύνουν ταυτόχρονα ένα άτομο και ανασυνδυάζονται για να δημιουργήσουν κάτι νέο.

Κορονοϊός: Είναι η XBB.1.5 πιο σοβαρό ή ανησυχητικό από άλλες παραλλαγές;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η XBB.1.5 είναι «η πιο μεταδοτική υπο-παραλλαγή που έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής». Πρόκειται για μια μεταλλαγμένη έκδοση της Όμικρον XBB, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον περσινό Αύγουστο. Η XBB.1.5 έχει πλέον εντοπιστεί σε 25 χώρες.

Η XBB μπορεί να αποφύγει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ενώ η XBB.1.5 έχει το πρόσθετο «πλεονέκτημα» ότι δεσμεύεται πιο εύκολα στα κύτταρα και ως εκ τούτου, εξαπλώνεται ευκολότερα.

Κορονοϊός: Υπάρχει αύξηση νοσηλειών και θανάτων από την υποπαραλλαγή;

Σύμφωνα με την επιδημιολόγο δρ Μαρία Βαν Κερκχόβε του ΠΟΥ, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, όπου εξαπλώνεται ραγδαία η XBB.1.5, παρατηρείται αύξηση των νοσηλειών. Ο ΠΟΥ ανέφερε επίσης αύξηση 20% στους παγκόσμιους θανάτους από Covid-19 κατά τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οφείλεται στην αυξημένη διασπορά του ιού κατά την περίοδο των γιορτών και δεν είναι απαραίτητα ενδεικτικές ενός νέου, πιο επικίνδυνου στελέχους.