Πανελλήνιες 2023: «Κλείδωσε» η ημερομηνία – Ποιες είναι οι αλλαγές

Πανελλήνιες 2023: Κλείδωσε η ημερομηνία για την διεξαγωγή τους. Τι αποκάλυψε η υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Η Νίκη Κεραμέως έκανε αναφορά και στα νέα προγράμματα σπουδών και τα πολλαπλά βιβλία και επισήμανε ότι στόχος είναι να μπορούν τα παιδιά να διδάσκονται με πιο διαδραστικό και κριτικό τρόπο και να μην μένουν μόνο στην αποστήθιση

Την ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελληνίων Εξετάσεων για το 2023 γνωστοποίησε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως το πρωί της Πέμπτης (19/1).

Όπως αποκάλυψε η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στην ΕΡΤ, την 1η Ιουνίου θα είναι η ημερομηνία διεξαγωγής των φετινών Πανελλήνιων εξετάσεων. Όπως τόνισε, η κυρία Κεραμέως, τις επόμενες μέρες ξεκινάει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Πανελλήνιες 2023: Η προθεσμία

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για τις υποβαλλόμενες αιτήσεις υποψηφιότητας συμμετοχής στις φετινές Πανελλήνιες έληξε στις 12/12.

Για τους υποψηφίους με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες που εξετάζονται προφορικά ή γραπτά κατά περίπτωση θα υπάρξει εγκύκλιος σχετικά με τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβληθούν.

Επιπλέον, οι υποψήφιοι που τυχόν ενδιαφέρονται για τα 3 Μουσικά Τμήματα με την ειδική διαδικασία εισαγωγής (το Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστηµίου, το Τµήµα Μουσικής Επιστήµης και Τέχνης του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας, και το Τµήµα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων), θα πρέπει να υποβάλλουν και σχετική Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση για τα 3 Μουσικά Τμήματα.

1. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, τις Σχολές του Λιμενικού Σώματος και τις Σχολές της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού πρέπει επιπλέον να υποβάλουν αίτηση απευθείας στο Στρατό, στην Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό ή στο Εμπορικό Ναυτικό σε χρονικό διάστημα που θα ορίζεται στις προκηρύξεις που θα εκδώσουν τα αρμόδια Υπουργεία και να κριθούν ικανοί στις προκαταρκτικές εξετάσεις, οι οποίες προγραμματίζονται για το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου 2023. Οι παραπάνω προκηρύξεις θα διατίθενται από τα Στρατολογικά Γραφεία, τα Αστυνομικά Τμήματα, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό αντίστοιχα σε χρόνο που θα καθοριστεί από τα συναρμόδια υπουργεία.

2. Όσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για τα ΤΕΦΑΑ και θα συμμετάσχουν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει υποχρεωτικά να δηλώσουν την επιθυμία τους για τα ΤΕΦΑΑ, ώστε να συμμετάσχουν και στις πρακτικές δοκιμασίες (υγειονομική εξέταση και αγωνίσματα).

3.Υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση) μπορούν να είναι μόνο όσοι εξετάστηκαν πανελλαδικά το 2021 ή το 2022 (με τα ημερήσια ΓΕΛ ή με τα ημερήσια ΕΠΑΛ). Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων, δεν θα υποβάλουν τώρα την Αίτηση-Δήλωση, αλλά απευθείας μηχανογραφικό δελτίο. Αν τυχόν επιθυμούν εισαγωγή σε Στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό, ΑΕΝ, υποβάλλουν σχετική αίτηση στο αρμόδιο Υπουργείο και συμμετέχουν στις προκαταρκτικές εξετάσεις (Μάρτιος-Απρίλιος 2023).

Οι υποψήφιοι για το 10% με τελευταία εξέταση το 2021, θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021. Οι υποψήφιοι για το 10% με τελευταία εξέταση το 2022, θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους με την προϋπόθεση της ΕΒΕ, όπως αυτή διαμορφώθηκε στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022.

4. Όσοι από τους υποψηφίους εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων χωρίς εξετάσεις), πρέπει να απευθυνθούν σε κάποια από τις αρμόδιες επταμελείς επιτροπές των νοσοκομείων, για να αποκτήσουν πιστοποιητικό της πάθησής τους. Αυτοί οι υποψήφιοι, εφόσον δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, δεν υποβάλλουν τώρα την Αίτηση-Δήλωση, αλλά θα καταθέσουν μηχανογραφικό σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Πανελλήνιες 2023: Τι είπε η υπουργός

Η υπουργός Παιδείας μίλησε σήμερα στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ και επισήμανε ότι η ημερομηνία έναρξης για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις 2023 θα είναι η 1η Ιουνίου, ενώ επισήμανε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα ξεκινάει η διαδικασία αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Η Νίκη Κεραμέως έκανε αναφορά και στα νέα προγράμματα σπουδών και τα πολλαπλά βιβλία και επισήμανε ότι στόχος είναι να μπορούν τα παιδιά να διδάσκονται με πιο διαδραστικό και κριτικό τρόπο και να μην μένουν μόνο στην αποστήθιση.

«Δημοσιοποιήσαμε τα προγράμματα σπουδών σε 166 μαθήματα. Να μιλήσουμε για παράδειγμα για την ιστορία, αφού δεν μαθαίνεις απ΄ έξω τι έκανε ο Καποδίστριας, θα σου λένε ότι είσαι ο Καποδίστριας και πρέπει να γράψεις μια ομιλία. Έτσι τα παιδιά καλούνται να διαχειριστούν ιστορικά γεγονότα με τον πιο διαδραστικό τρόπο. Όσο για το πολλαπλό βιβλίο. Μπορεί να υπάρχουν 3-4 βιβλία. Ο εκπαιδευτικός θα επιλέγει με ποιο βιβλίο θα γίνεται το μάθημα. Το παιδί μπορεί να διαβάζει το ένα βιβλίο, αλλά θα υπάρχουν διαθέσιμα και άλλα βιβλία ψηφιακά».

Πανελλήνιες 2023: «Μιλάμε για μια στροφή στην εκπαίδευση»

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι η όλη φιλοσοφία της εκπαίδευσης αλλάζει.

«Πάμε σε προγράμματα που καλλιεργούν όχι την αποστήθιση, αλλά την κριτική σκέψη. Πρέπει να αλλάξει όλη η φιλοσοφία. Χρειάζεται ζύμωση με τους εκπαιδευτικούς. Μιλάμε για στροφή στην εκπαίδευση των γνώσεων. Από εκεί που εστιάζαμε στην μετάδοση της γνώσης, πάμε σε μια προσέγγιση πιο κριτική, πιο διαδραστική».

Για την πρόταξη των πολυτέκνων στους πίνακες και το άνοιγμα του ΑΣΕΠ για τους αναπληρωτές η υπουργός ανέφερε: «Θα δούμε στο νέο σύστημα διορισμών για τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για τους πολύτεκνους. Όπου να ‘ναι ανοίγει το ΑΣΕΠ για αναπληρωτές. Τις επόμενες εβδομάδες θα ανοίξουν οι πίνακες γενικής εκπαίδευσης για προσλήψεις».

Για την διαβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών η Νίκη Κεραμέως ανέφερε: «Είναι μεγάλη συζήτηση. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Το πεδίο είναι αρρύθμιστο για σχεδόν 30 χρόνια. Δεν υπάρχει διαβάθμιση εδώ και 30 χρόνια. Θα ξεκινήσουμε να τα δούμε όλα με τα συναρμόδια υπουργεία. Δεν έχουμε αλλάξει κάτι. Ισχύει ότι και την προηγούμενη 4ετία».

Πανελλήνιες 2023: Οι αλλαγές στα μαθήματα

Από τις επερχόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ισχύσουν αλλαγές στην εξέταση και βαθμολόγηση των επιμέρους θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας, οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν τις βαθμολογίες όλων των υποψηφίων για τα ΑΕΙ.

Ειδικότερα, οι αλλαγές αυτές, στις οποίες προχώρησε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, σε εξέταση και βαθμολόγηση πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, αναμένεται να επηρεάσουν τη διαμόρφωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από τις επερχόμενες Πανελλήνιες 2023.

Στην ουσία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δυσκολεύει το άριστα στα Αρχαία Ελληνικά για τους υποψηφίους των σχολών ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών, ενώ αλλαγές θα ισχύσουν και στη βαθμολόγηση των επιμέρους θεμάτων της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας. Η νέα αυτή εξέλιξη είναι προφανές ότι θα επηρεάσει τις βαθμολογίες όλων των υποψηφίων για τα ΑΕΙ.

Πανελλήνιες 2023: Αλλαγές στα Αρχαία Ελληνικά

Ειδικότερα, στην εξέταση των Αρχαίων Ελληνικών το αδίδακτο κείμενο επανακτά τη βαθμολογική βαρύτητα που είχε προ ετών.

Συγκεκριμένα, στους εξεταζόμενους στα Αρχαία Ελληνικά δίδονται ερωτήσεις από ένα διδαγμένο στο σχολείο κείμενο και από ένα αδίδακτο κείμενο.

Μέχρι τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2022, εάν ένας υποψήφιος απαντούσε άριστα στις ερωτήσεις για το διδαγμένο κείμενο θα συγκέντρωνε 12 μονάδες στις 20, 60 στις 100 και στο αδίδακτο 8 μονάδες στις 20, 40 στις 100.

Με τη νέα απόφαση, λοιπόν, του ΥΠΑΙΘ από τις Πανελλήνιες 2023, κόβεται η μία από τις δύο ερωτήσεις στο διδαγμένο κείμενο για την οποία το άριστα ήταν 2 μονάδες στις 20. Αυτές οι δύο μονάδες θα δοθούν στη μετάφραση του αδίδακτου το άριστα του οποίου από 8 στις 20 μονάδες θα είναι 10 μονάδες στις 20.

Συνακόλουθα αυξήθηκαν και οι στίχοι που θα δίδονται προς μετάφραση.

Η έκταση του αποσπάσματος του αδίδακτου προς μετάφραση κειμένου από 5-6 στίχους αυξάνεται σε 8-10 στίχους.

Η αλλαγή αυτή εκ των πραγμάτων θα δυσκολέψει τους μαθητές στο να αριστεύσουν καθώς ανεξαρτήτως του βαθμού δυσκολίας των θεμάτων στο μάθημα των Αρχαίων η μετάφραση και οι ερωτήσεις επί του αδίδακτου κειμένου δυσκολεύουν περισσότερο τους υποψηφίους σε σχέση.

Πανελλήνιες 2023: Αλλαγές σε Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία

Παράλληλα, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γενικής Παιδείας δίνονται πέντε θέματα. Η αλλαγή που θα ισχύει από το 2023 είναι ότι το άριστα για το πρώτο θέμα, η περίληψη που καλούνται να κάνουν οι υποψήφιοι, θα είναι 20 μονάδες στις συνολικά 100 από 15 μονάδες που ήταν έως πέρυσι.

Οι πέντε μονάδες αφαιρούνται από το δεύτερο θέμα έχει τρία υπο-ερωτήματα σχετικά με το μη λογοτεχνικό κείμενο που δίδονται στους μαθητές του διαγωνίσματος για το οποίο το άριστα από 40/100 μειώνεται σε 35/100 μονάδες. Και εδώ, αυτή η μικρότερης βαρύτητας -σε σχέση με εκείνη των Αρχαίων- αλλαγή εκτιμάται ότι θα δυσχεράνει το 20.

Πανελλήνιες 2023: Μάθημα αυξημένης βαρύτητας

Από το 2022, είναι γνωστή η ισχυροποίηση της θέσης του πανελλαδικώς εξεταζόμενου μαθήματος «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία» σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία.

Μέχρι και το 2021, η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία ήταν εξεταζόμενο μάθημα όλων των Επιστημονικών Πεδίων, αλλά σε κανένα Πεδίο δεν ήταν μάθημα αυξημένης βαρύτητας, ούτε στο πρώτο επιστημονικό πεδίο. Από το 2022 και εξής βλέπουμε ότι είναι σημαντικός ο αριθμός των Τμημάτων που έδωσαν υψηλό συντελεστή στη Γλώσσα.

Έτσι, έχοντας η Νεοελληνική Γλώσσα αναβαθμισμένο ρόλο σε τόσα τμήματα, θα πρέπει πλέον οι υποψήφιοι να της δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα.