Εκλογές 2023: Συνεργασίες ή αυτοδυναμία; Όλα τα σενάρια

Εκλογές 2023: Χρονιά εκλογών είναι αυτή που διανύουμε και όλοι περιμένουν την τελική ημερομηνία.

Ωστόσο, πέρα από τα σενάρια για την ακριβή ημερομηνία υπάρχουν και εκείνα για τις συνεργασίες και την αυτοδυναμία.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εκλογικοί μηχανισμοί όλων των κομμάτων με τα ψηφοδέλτια να είναι έτοιμα και να μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές. Το βλέμμα όλων βρίσκεται στραμμένο στο αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, η οποία όπως όλα δείχνουν θα στηθεί στις 9 Απριλίου.

Εκλογολόγοι παρακολουθούν τις διεργασίες, αφουγκράζονται τον παλμό των ψηφοφόρων μέσα από τις δημοσκοπήσεις οι οποίες έχουν πληθύνει και κάνουν σενάρια τόσο για το πόσα κόμματα θα μπουν στην Βουλή αλλά και αν είναι επιτεύξιμη η αυτοδυναμία στην δεύτερη κάλπη κάτι που αποτελεί ζητούμενο για το κυβερνών κόμμα. Φυσικά στο τραπέζι πέφτουν και σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών παρά το γεγονός ότι πολλά από τα κόμματα τα χωρίζει πλέον άβυσσος στον τομέα της συνεννόησης.

Καθοριστικός παράγοντας θεωρείται ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στην Βουλή και όσο περισσότερα διαβούν το κατώφλι του κοινοβουλίου τόσο πιο δύσκολη γίνεται η αυτοδυναμία για εκείνον που θα τερματίσει πρώτος και θα κόψει το εκλογικό νήμα.

Εκλογές 2023: Τα σενάρια συνεργασιών

Ως δεδομένο λαμβάνουν ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις πρώτη τερματίζει η ΝΔ και η διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ κινείται από 7 έως 9 μονάδες.

Με αυτό το δεδομένο, στις πρώτες κάλπες κυριαρχούν 4 σενάρια συνεργασίας.

Αν από τις εκλογές της απλής αναλογικής μπουν στην Βουλή έξι κόμματα τότε οδηγούμαστε σε υποθετικές συνεργασίες ανάμεσα σε: α) ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, β) ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΜΕΡΑ25 γ) ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και δ) ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25. Και καθώς ο Περισσός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμεί συνεργασίες και άρα δεν θα δώσει και ψήφο ανοχής π.χ. στο 4ο σενάριο και έτσι αν δεν έρθουν τα πάνω, κάτω, τότε δεν φαίνεται να σχηματίζεται κυβέρνηση μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής.

Έτσι, τα σενάρια για συνεργασίες που μπορούν να οδηγήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη δεύτερη Κυριακή με την ενισχυμένη αναλογική εφόσον πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ με ποσοστό της τάξης του 38% που θα εξασφαλίζει οριακή αυτοδυναμία είναι τα εξής: α) ΝΔ + ΠΑΣΟΚ β) ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 γ) ΝΔ + ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μόνο υποθέσεις εργασίας καθώς το κλίμα ήδη έχει οξυνθεί και ειδικά πριν από την πρώτη κάλπη κάθε κόμμα θέλει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του και να αυξήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ποσοστό του.

Εκλογές 2023: Τα σενάρια αυτοδυναμίας

Οι εκλογολόγοι στρέφουν το βλέμμα τους και στην πρώτη και στην δεύτερη κάλπη και προσπαθούν να εντοπίσουν τους παράγοντες που θα κρίνουν την αυτοδυναμία.

Στις εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής θα μπορούσε να προκύψει κυβέρνηση αν συντρέξουν οι εξής λόγοι:

Η Βουλή να είναι εξακομματική, η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στις 6 μονάδες και έτσι, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα έχουν 152 έδρες. Αν όμως τα κόμματα που θα εισέλθουν στο κοινοβούλιο γίνουν 7, τότε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα έχουν 148 έδρες αθροιστικά και ο σχηματισμός κυβέρνησης καθίσταται αδύνατος αφού το 7ο κόμμα κερδίζει 10 έδρες.

Στις δεύτερες εκλογές με βάση το παραπάνω σενάριο, η διαφορά των 6 μονάδων ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται στις 8 μονάδες και η ΝΔ με ποσοστό 38% παίρνει μπόνους 46 εδρών και αποκτά αυτοδύναμη κυβέρνηση με 152 έδρες. Με επτά κόμματα ακόμα και με το ίδιο ποσοστό η αυτοδυναμία χάνεται καθώς οι έδρες γίνονται 149. Αν αναζητηθεί κυβερνητικός εταίρος (π.χ. ΠΑΣΟΚ) τότε με τις 27 έδρες η κυβέρνηση συνεργασίας έχει 176 έδρες.

Επίσης, αν στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική η διαφορά ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα είναι κοντά στις 8 μονάδες τότε η Βουλή σίγουρα δεν θα είναι επτακομματική. Η ΝΔ θα λάβει 121 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 95, το ΠαΣοΚ 36 και η Ελληνική Λύση 17. Εδώ, μαθηματικά δεν προκύπτει κυβέρνηση συνεργασίας αλλά στις δεύτερες εκλογές με βάση τα παραπάνω δεδομένα η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται στις 9 μονάδες, και με το μπόνους των 48 εδρών, σε εξακομματική Βουλή προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ με 156 έδρες.

Υπάρχει βεβαίως και το ενδεχόμενο η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να είναι μικρή π.χ. στις 3 μονάδες. Τότε μπαίνουν 7 κόμματα στην Βουλή με το 7ο να παίρνει 12 έδρες και να καθιστά αδύνατο τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζετε

Τα σενάρια για το πότε θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές δίνουν και παίρνουν χωρίς κανείς να είναι σε θέση να γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία. Αυτό που είναι σχεδόν σίγουρο είναι ότι όταν θα προκηρυχθούν οι εκλογές εμείς θα πρέπει να αναδείξουμε την νέα κυβέρνηση και θα πρέπει να πάμε στην κάλπη.

Ξέρουμε όμως που ψηφίζουμε; Σε αυτό το ερώτημα μας βοηθά η εφαρμογή που του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε που ψηφίζεις» η οποία μας δείχνει το εκλογικό κέντρο στο οποίο υπαγόμαστε. Τα στοιχεία που χρησιμοποιεί η εφαρμογή έχουν επικαιροποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου του 2022.

Ο σκοπός της εφαρμογής είναι να ενημερωθούν οι ψηφοφόροι για το που ψηφίζουν στις επερχόμενες εθνικές εκλογές . Σημειώνεται πως οι πολίτες καλό είναι να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή και να φροντίζουν να επιβεβαιώσουν την ακριβή τοποθεσία στην οποία πρέπει να μεταβούν προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Εκλογές 2023 – Πού ψηφίζω: Δείτε ΕΔΩ 

Εκλογές 2023: Πού και πως ψηφίζω

Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας – ένας ή σε ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.

Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και υποψηφίων.

Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.

Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα (διαγώνια διαγράμμιση) ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος ή αν ο φάκελος δεν φέρει τη σφραγίδα και τη μονογραφή του δικαστικού αντιπροσώπου και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).

Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.

Εκλογές 2023: Πόσους σταυρούς βάζουμε;

Εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών της εκλογικής περιφέρειας. Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων του συνδυασμού, σημειώνοντας στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους, ως ακολούθως:

α) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.

β) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.

γ) Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και

δ) στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Ψηφίζουμε αποκλειστικά με σταυρό (+) στην αριστερή ή τη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου. Εάν βάλουμε σταυρό, και αριστερά και δεξιά, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Εκλογές 2023: Πώς μπορούν να ψηφίσουν οι ομογενείς

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού είναι οι εκλογείς να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια για τις εκλογές:

  • να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
  • να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Ως «φορολογική δήλωση», νοείται η υποβολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Έντυπο Ε1), αναλυτικής δήλωσης εισοδημάτων από μίσθωση ακινήτων (Έντυπο Ε2), κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Έντυπο Ε3) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9), όπως κάθε φορά ισχύουν. Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει τα τριάντα (30) έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Εκλογές 2023: Εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού

Ο εκλογέας μπορεί να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού οποτεδήποτε και για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών από την ημερομηνία αποδοχής της αίτησης. Εφόσον η αίτηση εγγραφής γίνει αποδεκτή, οι εκλογικοί κατάλογοι θα ενημερωθούν με τα επικαιροποιημένα στοιχεία εντός δύο μηνών. Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε να μεταβάλει τα προσωπικά στοιχεία του, να αναστείλει την εγγραφή του για ορισμένο χρονικό διάστημα και να ακυρώσει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Οι εκλογικοί κατάλογοι θα ενημερωθούν με τα επικαιροποιημένα στοιχεία εντός δύο μηνών.

Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε να μεταβάλει τα στοιχεία της αίτησής του. Εισέρχεται στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr και υποβάλλει αίτηση μεταβολής στοιχείων, καταχωρίζοντας τη νέα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του και τους νέους τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας. Οι εκλογικοί κατάλογοι θα ενημερωθούν με τα επικαιροποιημένα στοιχεία εντός δύο μηνών. Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε να αναστείλει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Εισέρχεται στην εφαρμογή apodimoi.gov.gr και υποβάλλει αίτηση αναστολής εγγραφής εκλογέα. Μπορεί να ενεργοποιήσει εκ νέου την εγγραφή του, μέσω της εφαρμογής apodimoi.gov.gr, υποβάλλοντας αίτηση άρσης αναστολής εγγραφής εκλογέα. Ο εκλογέας μπορεί οποτεδήποτε να ακυρώσει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Εκλογές 2023: Αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής

Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, ο εκλογέας λαμβάνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της αίτησης με αριθμό πρωτοκόλλου και ξεκινά η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης της αίτησης για τις εκλογές. Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρίζεται εντός δύο μηνών στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού και για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο εκλογέας ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής.

Οι εκλογείς, εφόσον αδυνατούν οι ίδιοι να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, μεταβολής, αναστολής ή διαγραφής εκλογέα, έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στις αρμόδιες προξενικές αρχές της χώρας. Με αυτοπρόσωπη παρουσία, τον ΑΦΜ τους και με την αρωγή διαπιστευμένου υπαλλήλου των προξενικών αρχών, μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν την αίτησή τους στην εφαρμογή.