Market Pass: Αυτά είναι τα νέα δεδομένα – Τι πρέπει να ξέρετε

Market Pass: Οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Δεν υπάρχει προτεραιότητα

Στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Για την πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το MarketPass:

Δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός στους καταναλωτές. Μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους σε βάθος χρόνου χωρίς να χάσουν χρήματα. Το υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων χειρίζεται την πλατφόρμα.

Για όσους υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως την 28η Φεβρουαρίου, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 θα αποσταλεί στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή τους κάρτα έως την 3η Μαρτίου.

Μπορούν να κάνουν τις αιτήσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου. Δεν υπάρχει προτεραιότητα. Όλοι όσοι θα κάνουν αιτήσεις και είναι δικαιούχοι, θα εξυπηρετηθούν.

Για όσους υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης με την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας από την 1η Μαρτίου έως τις 15 Μαρτίου θα λάβουν την ενίσχυση στην κάρτα τους μέχρι και τις 20 Μαρτίου και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση τους επόμενους μήνες με τον ίδιο τρόπο.

Οι καταναλωτές που θα επιλέξουν να πάρουν τα χρήματα στο λογαριασμό τους και πάλι θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αίτησης έως τις 28 Φεβρουαρίου. Θα πάρουν τα χρήματα για τον Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο μαζί, στις 3 Μαρτίου του 2023.

Market Pass: Οι δικαιούχοι είναι περίπου 8,5 εκατομμύρια πολίτες.

Υπάρχει μια κλιμάκωση της επιδότησης από τα 22 ευρώ το μήνα μέχρι και τα 100 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού ή τα ειδικά χαρακτηριστικά του.

Ο ορίζοντας του μέτρου είναι το τέλος Αυγούστου του 2023.

Για το καλάθι του νοικοκυριού:

Είναι ένα μέτρο το οποίο έχει μηδενικό δημοσιονομικό αποτύπωμα και έχει ουσιαστικά επίδραση στις τιμές στην πράξη. Το καλάθι του νοικοκυριού είναι διαρθρωτικό μέτρο, καθώς αυξάνει τον ανταγωνισμό στην αγορά.

Θα διατηρηθεί για όσο διάστημα θα λειτουργεί το καλάθι του νοικοκυριού.

Υπάρχει σκέψη επέκτασης του καλαθιού του νοικοκυριού έως τον Ιούνιο προκειμένου να πιάσουμε και την πασχαλινή περίοδο, αλλά και να πιάσουμε περίοδο που βλέπουμε ότι ενδεχομένως θα υπάρχει αυξημένο πληθωριστικό πρόβλημα.

Για το καλάθι της Σαρακοστής

Ο κ. Αναγνωστόπουλος, ανέφερε πως θα ανακοινωθεί την εβδομάδα της Τσικνοπέμπτης, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί από την επόμενη Τετάρτη, δηλαδή την Τετάρτη πριν από την Καθαρή Δευτέρα.

Market Pass: Τι είναι το NFC

Η συγκεκριμένη τεχνολογία που κάνει δυνατή τη χρήση του κινητού τηλεφώνου για πληρωμές χρησιμοποιείται και για τη λειτουργία των ψηφιακών πορτοφολιών.

«Για να μπορέσετε να λάβετε το μάξιμουμ των χρημάτων του Market Pass, θα πρέπει να ελέγξετε εάν το κινητό σας έχει τη δυνατότητα NFC (Νear Field Communication) ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η φοροτεχνικός, Φιλοθέη Μακριδάκη.

Τι είναι, όμως, αυτή η τεχνολογία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ; Το NFC (Near Field Communication) είναι η τεχνολογία που εφαρμόζεται κυρίως πάνω στα smartphone και δίνει τη δυνατότητα στο κινητό να έχει ασύρματη επικοινωνία με άλλες συσκευές ή εξαρτήματα σε πολύ μικρή απόσταση.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία που κάνει δυνατή τη χρήση του κινητού τηλεφώνου για πληρωμές χρησιμοποιείται και για τη λειτουργία των ψηφιακών πορτοφολιών που κερδίζουν συνεχώς έδαφος και στην ελληνική αγορά, με όλες τις τράπεζες να δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να κατεβάσει την εφαρμογή της τράπεζάς του και να δηλώσει τα στοιχεία της κάρτας.

Market Pass: Πώς λειτουργεί η τεχνολογία του NFC

«Το NFC, που λειτουργεί όπως και το bluetooth, είναι μία τεχνολογία επικοινωνίας μεταξύ συσκευών σε πολύ μικρή απόσταση (μερικών εκατοστών). Η τεχνολογία αυτή ενδείκνυται για περιπτώσεις που θέλουμε γρήγορη και εύκολη ανταλλαγή δεδομένων, με τρόπο που να μειώνει τον κίνδυνο ακούσιας ανταλλαγής.

Μία από τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές του NFC είναι οι ψηφιακές συναλλαγές με χρήση ψηφιακών πορτοφολιών (digital wallets) μέσω έξυπνων κινητών (smartphones) ή φορητών συσκευών (wearables) όπως τα έξυπνα ρολόγια (smartwatches)», σύμφωνα με τον Μιχάλη Τσαρμπόπουλο, Chief Digital Officer της Alpha Bank.

Άμεση διασύνδεση συσκευών

Οι πληρωμές των οικονομικών ενισχύσεων της κυβέρνησης (Market Pass, Fuel Pass κ.ά) μέσω της άυλης ψηφιακής κάρτας καθώς και οι συναλλαγές μέσω ψηφιακού πορτοφολιού αναμένεται να σημειώσουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στο εγγύς μέλλον λόγω της ευκολίας και της ασφάλειας που παρέχουν.

Πιο συγκεκριμένα, οι συναλλαγές που γίνονται με αυτό τον τρόπο δεν απαιτούν από τον χρήστη να πληκτρολογήσει κωδικό ασφαλείας στο σημείο της συναλλαγής, καθώς η επιβεβαίωση της γνησιότητας της συναλλαγής γίνεται άμεσα με τη χρήση των βιομετρικών στοιχείων (αποτύπωμα, αναγνώριση προσώπου).

Επίσης, το smartphone έχει πλέον γίνει ένα μέσο που φυλάσσει με ασφαλή τρόπο αρκετά από τα προσωπικά μας δεδομένα (ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, στοιχεία καρτών, εισιτήρια, κ.λπ.) με αποτέλεσμα να μην απαιτούνται κάρτες ή έγγραφα ταυτοπροσωπίας.

Πώς προστατευόμαστε από NFC Hacking

Ο καλύτερος τρόπος για να διαφυλάξουμε τα χρήματά μας που βρίσκονται στο ψηφιακό πορτοφόλι από επίδοξους hacker είναι να απενεργοποιούμε την επιλογή NFC από το κινητό μετά από κάθε συναλλαγή μας.

Ενεργοποιούμε την υπηρεσία μόνο κι εφόσον πρέπει να πραγματοποιήσουμε διασύνδεση στιγμιαία. Πριν την διασύνδεση ενεργοποιείται το NFC, γίνεται η διασύνδεση και μετά αμέσως απενεργοποιείται.

Market Pass: Οι δικαιούχοι 

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα. Για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, κατά το άρθρο 67 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

Τα εισοδηματικά κριτήρια: α) Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ. β) Οι έγγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. γ) Οι μονογονεϊκές οικογένειες θα πρέπει να έχουν εισόδημα έως 24.000 ευρώ, συν 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. δ) Το ύψος της ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους είναι έως 250.000 ευρώ και για τους έγγαμους έως 400.000 ευρώ.

Εξαιρούνται:

  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021 ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.
  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021 ότι φιλοξενούνται.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021.
    Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η.12.2022.

Market Pass: Αναλυτικά όλα τα δεδομένα

Η υποβολή των αιτήσεων μέσω του vouchers.gov.gr από τους δικαιούχους και ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για να λάβει κανείς την οικονομική ενίσχυση.

Όσοι επιλέξουν ψηφιακή κάρτα θα πάρουν στο ακέραιο το 100% αυτού του ποσού. Αντίθετα οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν την επιδότηση με μείωση της τάξης του 20%.

Όπως σημείωσε ο κ. Οικονόμου, με την κάρτα αυτή ένα μονομελές νοικοκυριό θα λαμβάνει 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση, ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα 32 ευρώ, μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο, επίσης 32 ευρώ, μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα 42 ευρώ, ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο, επίσης, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση και ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα 52 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για να λάβει κανείς την οικονομική ενίσχυση ξεκινούν από 16.000 ευρώ για τον άγαμο, για ζευγάρι έως 24.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, για τις μονονεϊκές οικογένεια δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 24.000 ευρώ με 5.000 για κάθε επιπλέον παιδί. Ως προς τα περουσιακά στοιχεία των δικαιούχων αυτά είναι έως 250.000 ευρώ για άγαμους, χήρους ή ζευγάρια σε διάσταση.

Από την ενίσχυση εξαιρούνται φυσικά πρόσωπα που το 2021 δηλώθηκαν ως εξαρτώμενα ή σαν φιλοξενούμενα καθώς και όσοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για το 2021. Από το Market Pass εξαιρούνται επίσης οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού και όλοι όσοι δεν υπέβαλλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματρος του 2021 έως και την 31η/12/2022.

Τα πρώτα χρήματα θα πιστωθούν στους καταναλωτές έως τις 3 Μαρτίου για αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 28 Φεβρουαρίου και έως τις 20 Μαρτίου για όσες κατατεθούν μέχρι τις 15 Μαρτίου. Για τους υπόλοιπους μήνες, η πληρωμή θα πραγματοποιείται έως την τρίτη μέρα του κάθε μήνα.

Με το Market Pass δίνεται για έξι μήνες ενίσχυση ύψους 10% επί των αγορών νοικοκυριών, που πληρούν τα κριτήρια, σε σουπερμάρκετ, φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων.

Market Pass: Διπλή ή και τριπλή δόση

Διπλή ή και τριπλή δόση του «Market Pass» θα λάβουν έως τις 3 Μαρτίου τα νοικοκυριά που θα υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα όσοι δικαιούχοι επιλέξουν την ψηφιακή πίστωση των ποσών στο κινητό τους θα λάβουν διπλή δόση (δόσεις Φεβρουαρίου και Μαρτίου) ενώ όσοι επιλέξουν κατάθεση της οικονομικής ενίσχυσης στον τραπεζικό τους λογαριασμό θα λάβουν τριπλή δόση (δόσεις για Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο). Όσοι υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 15 Μαρτίου θα λάβουν τις πρώτες ενισχύσεις έως τις 20 Μαρτίου 2023.

Οι δικαιούχοι που θα επιλέξουν τον τραπεζικό λογαριασμό θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα με όποιο τρόπο θέλουν οι δικαιούχοι αλλά είναι κατά 20% λιγότερα σε σχέση με την ψηφιακή μορφή της ενίσχυσης μέσω της οποίας τα χρήματα αξιοποιούνται συνολικά ή εν μέρει σε καταστήματα τροφίμων από σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία, φούρνους, μίνι μάρκετ.

Διπλή ή και τριπλή δόση: Έως τις 15 Μαρτίου οι αιτήσεις

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει μετά τις 15 Φεβρουαρίου ενώ η περίοδος υποβολής αιτήσεων εκπνέει στις 15 Μαρτίου.

Όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση:

  • Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 15 Μαρτίου 2023 σε ειδική εφαρμογή στην ψηφιακή πύλη του δημοσίου gov.gr. Ο δικαιούχος επιλέγει ψηφιακή κάρτα αγορών ή πίστωση των χρημάτων στον τραπεζικό του λογαριασμό. Η είσοδος την εφαρμογή γίνεται με κωδικούς Taxisnet , ακολουθεί επικαιροποίηση στοιχείων (κινητό, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) και επιλογή πίστωσης σε τραπεζικό λογαριασμό ή ψηφιακή χρεωστική κάρτα.
  • Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 3η Μαρτίου 2023. Για αιτήσεις έως 15 Μαρτίου, Φεβρουάριος και Μάρτιος πληρώνονται έως τις 20 Μαρτίου. Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η ενίσχυση των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός.
  • Για αιτήσεις έως 28 Φεβρουαρίου οι πληρωμές για το τρίμηνο Φεβρουαρίου- Απριλίου θα γίνουν έως τις 3 Μαρτίου και αντίστοιχα τριπλή δόση έως τις 20 Μαρτίου θα λάβουν όσοι κάνουν αιτήσεις έως τις 15 Μαρτίου. Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 20ή Μαρτίου 2023. Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό η ενίσχυση των μηνών Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαΐου 2023.

Market Pass: Πού μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κάρτα

Η ψηφιακή κάρτα αγορών μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων ιδίως σε παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών, αρτοποιεία και διάφορα καταστήματα τροφίμων. Η ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως την 31η.08.2023, μετά την πάροδο της οποίας το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός υποχρεούται άμεσα να την απενεργοποιήσει.

  • Η οικονομική ενίσχυση ξεκινά από 22 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπα νοικοκυριά με αύξηση κατά 10 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού και μέγιστο όριο μηνιαίας ενίσχυσης τα 100 ευρώ. Έτσι για μια τετραμελή οικογένεια, το μηνιαίο ύψος ενισχύσεων ανέρχεται σε 52 ευρώ. Τα ποσά αυτά είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα.
  • Οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 8,4 εκατομμύρια μέλη νοικοκυριών με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Για άγαμο 16.000 ευρώ , για έγγαμους ή μονογονεϊκές οικογένειες 24.000 ευρώ με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο με παράλληλο όριο αξίας ακίνητης περιουσίας τα 250.000 ευρώ για άγαμους και τα 400.000 ευρώ για οικογένειες, μονογονεϊκές ή μη. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από τον φόρο εισοδήματος.

Και στα ΚΕΠ οι διαδικασίες

  • Οι διαδικασίες για την έκδοση ψηφιακής κάρτας και την πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό μπορεί να πραγματοποιηθεί και μέσω των ΚΕΠ, από πιστοποιημένο υπάλληλο, κατόπιν σχετικής αίτησης του φυσικού προσώπου – δικαιούχου, κατά τις ημερομηνίες υποβολής των αιτήσεων.
  • Σε περίπτωση απόρριψης της διαδικασίας πίστωσης της ενίσχυσης στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή στον τραπεζικό του λογαριασμό, ο αιτών θα ενημερώνεται με e-mail και η αίτηση του θα ενεργοποιείται μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων ώστε να μπορεί να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις και να επαναυποβάλει την αίτηση μέχρι την 2α Μαΐου 2023.

Μετά την επανυποβολή ξαναγίνεται η διαδικασία πίστωσης στην ψηφιακή κάρτα ή στον τραπεζικό λογαριασμό, στον επόμενο μήνα όπου πιστώνονται και τα ποσά των προηγούμενων μηνών που απορρίφθηκαν. Δεν επιτρέπεται η τροποποίηση του αρχικώς επιλεχθέντος τρόπου καταβολής της ενίσχυσης.