«Baby Reindeer»: Η αμφιλεγόμενη σειρά του Netflix και η δικαστική απόφαση

Η σειρά του Netflix «Baby Reindeer» (Μικρό Ταρανδάκι) έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον και συζητήσεις, τόσο για την ιστορία που αφηγείται όσο και για τη νομική διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχετικά με το κατά πόσο η υπόθεση είναι αληθινή. Παρά τις επιτυχίες της, με αποκορύφωμα τη βράβευσή της στα Emmy, η σειρά βρίσκεται στο επίκεντρο μιας δικαστικής διαμάχης στις ΗΠΑ.

Ο Ρίτσαρντ Γκαντ, δημιουργός της σειράς, περιγράφει τη φρικτή εμπειρία του από την καταδίωξή του από μια γυναίκα που ονομάζεται Μάρθα στη σειρά, βασιζόμενος στις δικές του εμπειρίες. Ωστόσο, η γυναίκα στην οποία υποτίθεται ότι βασίζεται ο χαρακτήρας της Μάρθας, η Φιόνα Χάρβεϊ, κατέθεσε αγωγή εναντίον του Netflix, ισχυριζόμενη ότι η σειρά την δυσφήμισε. Αν και δεν κατονομάζεται στο «Baby Reindeer», οι τηλεθεατές γρήγορα την αναγνώρισαν μέσα από τα social media, προκαλώντας της απειλές και σοβαρή συναισθηματική δυσφορία.

Ο δικαστής Gary Klausner, στην απόφασή του, τόνισε ότι η σειρά παρουσιάστηκε λανθασμένα ως «αληθινή ιστορία» χωρίς να καταβληθεί καμία προσπάθεια επαλήθευσης των γεγονότων. Η σειρά ξεκινά με τη φράση «This is a true story», ενισχύοντας την αίσθηση της αυθεντικότητας. Παρόλα αυτά, ο δικαστής υπογράμμισε ότι οι πράξεις της «Μάρθας» στη σειρά είναι πιο ακραίες από αυτές που ισχυρίζεται ο Γκαντ ότι συνέβησαν στην πραγματικότητα, επισημαίνοντας την απόσταση ανάμεσα στην παρενόχληση και τη σεξουαλική επίθεση.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν δημοσιευθεί, η Χάρβεϊ δεν είχε καταδικαστεί ποτέ για το έγκλημα που υπαινίσσεται η σειρά, κάτι που αποτέλεσε το βασικό σημείο της αγωγής της, η οποία ανέρχεται σε 170 εκατομμύρια δολάρια. Ο Γκαντ, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι το έργο και η σειρά αποτελούν μυθοπλασία και όχι ακριβή αναπαράσταση της πραγματικότητας. Ο ίδιος, μάλιστα, είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τη χρήση της φράσης «αληθινή ιστορία», την οποία το Netflix τελικά συμπεριέλαβε​.

Η υπόθεση αυτή ανοίγει μια μεγαλύτερη συζήτηση για το πώς οι πλατφόρμες streaming παρουσιάζουν πραγματικές ιστορίες, ειδικά όταν περιέχουν στοιχεία μυθοπλασίας που μπορούν να επηρεάσουν τους θεατές και τα πρόσωπα που εμπλέκονται. Το μέλλον της σειράς και της αγωγής παραμένει αβέβαιο, αλλά σίγουρα αναμένεται να συνεχίσει να απασχολεί την κοινή γνώμη και τα δικαστήρια.