Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ανατροπή με την πλατφόρμα – Πότε ανοίγει

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Φέτος στις φορολογικές δηλώσεις προβλέπονται έξτρα φορολογικές εκπτώσεις

Αύριο θα ανοίξει τελικά η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2023, που θα αφορά τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022.

Η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις ήταν αρχικά να ανοίξει σήμερα, ωστόσο τελικά θα ανοίξει αύριο Παρασκευή (30.03.2023).

Φέτος στις φορολογικές δηλώσεις προβλέπονται έξτρα φορολογικές εκπτώσεις για όλους εκείνους που το 2022 πλήρωσαν με ηλεκτρονικά μέσα τις αμοιβές σε 20 κατηγορίες επαγγελματιών καθώς και για τις επιχειρήσεις που αύξησαν τι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Παράλληλα καθίσταται ευκολότερη η κάλυψη του ορίου για τις αποδείξεις για τους φορολογούμενους που εξόφλησαν με ηλεκτρονικό χρήμα τις αμοιβές σε 8 κατηγορίες επαγγελματιών υγείας.

Για τις συγκεκριμένες φοροελαφρύνσεις θα υπάρχουν νέοι κωδικοί στο έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν την πρεμιέρα

Λίγο πριν από την πρεμιέρα των δηλώσεων οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  1. Υποχρέωση να υποβάλει φορολογική δήλωση έχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
  1. Στις κοινές δηλώσεις συζύγων διενεργείται ξεχωριστή βεβαίωση του φόρου και εκδίδονται δύο πράξεις προσδιορισμού φόρου, μία για κάθε σύζυγο.
  1. Οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση εφόσον το έχουν δηλώσει. Υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
  1. Όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης δύνανται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους και έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.
  1. Για τα εισοδήματα που απέκτησαν το έτος 2022 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους, υποβάλλονται από τους νόμιμους κληρονόμους τους εμπρόθεσμα έως 31/12/2023.
  1. Στην περίπτωση που ανήλικο άγαμο τέκνο υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση και παράλληλα αποκτά και εισοδήματα άλλης κατηγορίας, όπως για παράδειγμα εισόδημα από ακίνητη περιουσία, αυτά αναγράφονται στη δήλωση του υπόχρεου γονέα.
  1. Αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΜΚΑ του υπόχρεου και της συζύγου, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που δεν υποχρεούνται σε απόκτηση ΑΜΚΑ. Υποχρεωτική είναι επίσης και η αναγραφή ΑΜΚΑ των εξαρτώμενων μελών. Εξαιρούνται οι φορολογούμενοι οι οποίοι για λόγους που άπτονται ευαίσθητων προσωπικών τους δεδομένων δεν επιθυμούν να γνωστοποιήσουν τον ΑΜΚΑ, ούτε για τους ίδιους, ούτε για τα εξαρτώμενα μέλη τους, καθώς και οι υπάλληλοι της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου.
  1. Για τα εξαρτώμενα μέλη (άγαμα τέκνα, ανιόντες, ανήλικοι ορφανοί συγγενείς, αδέλφια με αναπηρία κ.λπ.) η αναγραφή του ΑΦΜ είναι υποχρεωτική και για τα εξαρτώμενα μέλη άνω των 18 ετών, αλλά και για τα εξαρτώμενα μέλη κάτω των 18, εφόσον τους έχει αποδοθεί ΑΦΜ κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.
  1. Τέκνα που φιλοξενούνται από τους γονείς τους στην κατοικία των γονέων δεν επιβαρύνονται με το τεκμήριο κατοικίας. Το τεκμήριο επιβαρύνει τους γονείς.
  1. Η κατοικία που νοικιάζουν τα παιδιά – εξαρτώμενα μέλη που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο μόνιμης διαμονής δηλώνεται ως δευτερεύουσα από τον γονέα, ώστε να επιβαρύνεται εκείνος από το τεκμήριο.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Αυτά είναι τα φορο-δώρα 

Τα φορο-δώρα για τους επαγγελματίες ξεκινούν με «κούρεμα» κατά 50% της προκαταβολής φόρου και εφαρμογή συντελεστή 4,5% από 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Με το ρολόι να μετράει ανάποδα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων οι επαγγελματίες θεωρούνται από τους «τυχερούς» της εφορίας, καθώς:

  • Οσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα κερδίσουν μείωση κατά 50% στην προκαταβολή φόρου. Θα πρέπει όμως να συμπληρώσουν τον κωδικό 327-328 του φορολογικού εντύπου Ε1.
  • Οι φορολογούμενοι που έκαναν έναρξη επιτηδεύματος το 2022 αλλά και όσοι έχουν υποβάλει πρώτη δήλωση έναρξης επιτηδεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά, δηλαδή όσοι έχουν ατομικές επιχειρήσεις που δεν είχαν συμπληρώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2022 τρία έτη λειτουργίας, δικαιούνται μειωμένο κατά 50% ελάχιστο φορολογικό συντελεστή. Αυτό σημαίνει ότι θα φορολογηθούν με συντελεστή 4,5% αντί 9%. Ωστόσο για να μειωθεί στο μισό ο φόρος θα πρέπει το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα να ήταν μέχρι 10.000 ευρώ το 2022. Οι νέοι επιτηδευματίες θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 του εντύπου Ε1 της δήλωσης.
  • Οι νέοι επαγγελματίες γλιτώνουν και από τέλος επιτηδεύματος για τα πρώτα πέντε χρόνια της δραστηριότητάς τους.
  • Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ που μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2022 αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατ’ ελάχιστο για τρεις μήνες θα απαλλαγούν από το τέλος επιτηδεύματος. Ετσι, στην περίπτωση που επαγγελματίας χωρίς εργαζόμενο είχε προσλάβει από την 1η Οκτωβρίου 2022 έναν εργαζόμενο με καθεστώς πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, και συγκεκριμένα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, θα απαλλαγεί φέτος από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ.
  • Οσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιότητα εμπορική και έχουν γεννηθεί μέχρι και τις 31-12-1960 θα πρέπει να το δηλώσουν προκειμένου να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Η λίστα

Στη λίστα των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος, εκτός από τους επιτηδευματίες που προχωρούν σε προσλήψεις εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, περιλαμβάνονται και:

  1. Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 100 κατοίκους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
  2. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει 5 έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών.
  3. Τα πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.
  4. Οι επιτηδευματίες με ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον υπολείπονται 3 έτη από το έτος της συνταξιοδότησής τους. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται για τη φορολογική νομοθεσία το 65ο έτος της ηλικίας.
  5. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα 5 έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
  6. Οι αλιείς παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι 12 μέτρων, μεταξύ καθέτων.
  7. Οι αγρότες κανονικού καθεστώτος – παραγωγοί, οι οποίοι διαθέτουν τα προϊόντα τους σε λαϊκές αγορές με Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 47.81.10.01 «Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές» και 47.89.10.01 «Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές».
  8. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις.
  9. Οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων.
  10. Οι αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.
  11. Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.
  12. Οι σχολικοί συνεταιρισμοί.
  13. Οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων.
  14. Οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Οι νέοι κωδικοί στο έντυπο Ε1

Ουσιαστικές αλλαγές στο Ε1, το βασικό έντυπο της δήλωσης, δεν υπάρχουν. Οι πιο σημαντικές αλλαγές αφορούν στις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προστεθεί κωδικοί που αφορούν στην έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ από επαγγελματικούς κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής καθώς και στις αποδείξεις από γιατρούς οι οποίες μετρούν διπλά για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα.

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Ο νέος κωδικός

Πιο συγκεκριμένα έχει προστεθεί ένας νέος κωδικός ο οποίος αφορά δαπάνες που εξοφλήθηκαν το 2022, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, σε συγκεκριμένους κλάδους επαγγελματιών (εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, ελαιοχρωματιστή, ηλεκτρολόγου, ξυλουργού , υπηρεσίες ταξί, κομμωτήρια, υπηρεσίες κηδειών, μασάζ, φυσικής ευεξίας, καθαρισμού, σχολές χορού, γυμναστήρια, νομικές υπηρεσίες κ.α.). Τα ποσά θα είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ, με βάση τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι τράπεζες αλλά, εφόσον ο φορολογούμενος διαφωνεί με το ύψος τους, μπορεί να δηλώσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τις αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει. Η χωριστή αναγραφή των συγκεκριμένων δαπανών γίνεται για να υπολογιστεί χωριστά η πρόσθετη έκπτωση του φόρου μέχρι 2.200 ευρώ για δαπάνες προς επαγγελματίες οι οποίοι βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Θα υπάρχει και ένας ακόμη νέος κωδικός, στον οποίο θα συμπληρωθούν τα ποσά που πλήρωσαν με ηλεκτρονικά μέσα οι φορολογούμενοι το 2022 για αμοιβές σε 8 κατηγορίες επαγγελματιών υγείας. Κάθε απόδειξη από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες μετράει διπλά για την κάλυψη του 30% του ατομικού εισοδήματος.

Εντός των ημερών αναμένεται η ψήφιση της διάταξης που προβλέπει την κατάργηση του προστίμου στην περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον δεν προκύπτει πρόσθετος φόρος ή είναι χαμηλότερος από 100 ευρώ. Παράλληλα, εκτός απροόπτου, αναμένεται να επαναληφθεί και φέτος η παροχή έκπτωσης φόρου 3% στους φορολογούμενους που θα πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος εντός της καταληκτικής ημερομηνίας πληρωμής της πρώτης δόσης (έως το τέλος Ιουλίου).

Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων με βάση τα ισχύοντα, εξοφλείται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο του 2023 έως και τον Φεβρουάριο του 2024.