ΑΑΔΕ: Έκτακτα πρόστιμα από την Εφορία – Δείτε αν είστε στη λίστα

Η ΑΑΔΕ ξεκινά σαφάρι ελέγχων σε όσους φορολογούμενους «ξέχασαν» να εμφανίσουν στην Εφορία αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία είχαν εισπράξει το 2016.

Επίσης, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που δεν υπέβαλαν ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών έτους 2016, ιδιοκτήτες ακινήτων που «έκρυψαν» εισοδήματα άρχισαν να λαμβάνουν “μπιλιετάκια” από την ΑΑΔΕ. Με το e-mail οι φορολογούμενοι ενημερώνονται για τις πράξεις επιβολής προστίμων και έξτρα φόρων που έχουν εκδοθεί στο όνομά τους για παραβάσεις που έγιναν στο παρελθόν.

Ταμειακές μηχανές

Την ίδια ώρα, υπό στενή παρακολούθηση τίθενται οι επιχειρήσεις που δεν διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των αποδείξεων που εκδίδουν από τις ταμειακές μηχανές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ανεξάρτητη Αρχή στήνει μια ειδική εφαρμογή που θα παρακολουθεί τις επιχειρήσεις και όταν διαπιστώνει ότι δεν στέλνουν στην ώρα τους τα στοιχεία των αποδείξεων θα τους καλούν να συμμορφωθούν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με «καμπάνες» και λουκέτα τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί από χθες Δευτέρα.

Οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει τα σημειώματα με πρόστιμα καλούνται να τα εξοφλήσουν εντός 30 ημερών ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης. Απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια δεν επιτρέπεται.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός βρίσκεται αντιμέτωπος με το χρόνο προκειμένου να προλάβει την παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων και άλλων φορολογικών αντικειμένων στο τέλος του έτους. Εφορίες και Ελεγκτικά Κέντρα έχουν λάβει εντολή να περάσουν από «κόσκινο» παλιές υποθέσεις με παραβάσεις προχωρώντας άμεσα στην έκδοση και την κοινοποίηση των πράξεων επιβολής προστίμου και οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των υποθέσεων που θα μπουν οριστικά στο αρχείο.

Τα σημειώματα με την επιβολή των προστίμων και των φόρων θα πρέπει να έχουν φθάσει στους φορολογούμενους πριν την εκπνοή του 2022 καθώς σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.

Οι φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2022 αφορούν:

1. Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2016 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη.

2. Υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2016 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ.

3. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2013, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2019.

4. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2011 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.

5. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2006, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Για τις υποθέσεις αυτές η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής.

Άσχημα τα πράγματα αν «κρύβεται» εισόδημα – Δείτε τι ετοιμάζει η ΑΑΔΕ

ΑΑΔΕ: Η Ανεξάρτητη Αρχή ετοιμάζει το έδαφος για σαφάρι ελέγχων το 2023. Πάνω από 15.000 στοχευμένους και επιτόπιους ελέγχους και άλλες 900 έρευνες φοροδιαφυγής!

Υψηλούς στόχους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θέτει η ΑΑΔΕ, δίνοντας εντολή στην Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) να πραγματοποιήσει το 2023 τουλάχιστον 15.500 στοχευμένους και επιτόπιους ελέγχους και άλλες 900 έρευνες φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, θα συγκροτηθούν ειδικές ομάδες με κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό για τη διενέργεια ερευνών και ελέγχων σε ειδικά θέματα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές της ΥΕΔΔΕ, που θα αναλάβουν τις 900 έρευνες φοροδιαφυγής, δεν θα χρειαστεί να μεταβούν στις υπηρεσίες τους για να ελέγξουν τα στοιχεία, καθώς θα τα έχουν μέσα στον υπολογιστή τους.

ΑΑΔΕ: Αναλυτικά, στο στόχαστρο των ελεγκτών μπαίνουν:

Ο εντοπισμός αδήλωτης εργασίας με αντίστοιχη ενημέρωση των αρμοδίων αρχών.

Η αναζήτηση, η συγκέντρωση και η επεξεργασία στοιχείων σχετικά με την απάτη στον ΦΠΑ από τις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, καθώς και από άλλες Αρχές ή τράπεζες πληροφοριών, και η ανάλυση, η αξιολόγηση και η διαχείριση αυτών που σχετίζονται με κυκλική απάτη στον ΦΠΑ (τύπου Καρουζέλ/Carousel).

Η συγκέντρωση των καταγγελιών, παραπόνων, υποδείξεων, προτάσεων, αιτημάτων, στοιχείων και πληροφοριών που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες της διεύθυνσης και των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων των οποίων η λήψη πραγματοποιείται με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο, όπως, τηλεφωνικά, μέσω Διαδικτύου, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), με τηλεομοιοτυπία (fax), με φυσική παρουσία κ.λπ., καθώς και η ταυτοποίηση των εμπλεκόμενων προσώπων, η καταγραφή, η επεξεργασία και η κατ’ αρχήν αξιολόγηση αυτών, τόσο μεμονωμένα όσο και σωρευτικά για κάθε περίπτωση.

Η συγκέντρωση, επιπλέον, στοιχείων από διάφορες Αρχές ή τράπεζες πληροφοριών, καθώς και μέσω της διοικητικής συνδρομής από άλλες χώρες, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της ΑΑΔΕ, για περαιτέρω συσχετισμό και τεκμηρίωση των πληροφοριών.

Η διενέργεια ελέγχων πρόληψης εφαρμογής της φορολογικής νομοθεσίας, εντός και εκτός των επιχειρήσεων.

Η διενέργεια φορολογικών ελέγχων στη διακίνηση, στη διαμετακόμιση, στις εισαγωγές και στις εξαγωγές, στον εφοδιασμό και στη διάθεση των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης (ΕΦΚ).

Η διενέργεια ελέγχων σε πλοία παντός είδους, μέσα στα χωρικά ύδατα, για φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή και την ανακάλυψη παράνομης διακίνησης.

Η διενέργεια ερευνών σε υποθέσεις για τις οποίες υπάρχει υποψία σοβαρής φορολογικής απάτης ή εκτεταμένης φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής, κατά παράβασιν της φορολογικής νομοθεσίας.

Ο εντοπισμός και η εξάρθρωση κυκλωμάτων που αποσκοπούν στην εκτεταμένη απώλεια δημοσίων εσόδων από φόρους και τέλη. Η έρευνα και ο εντοπισμός περιουσιακών στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων που φοροδιαφεύγουν ή που προέρχονται από λαθρεμπορία. Οι έλεγχοι παντός είδους μεταφορικών μέσων, καταστημάτων, αποθηκών και άλλων χώρων, όπου βρίσκονται αγαθά, ανεξάρτητα από τον φορέα εκμετάλλευσής τους και από το τελωνειακό καθεστώς υπό το οποίο τελούν.

ΑΑΔΕ: Η δράση της ΥΕΔΔΕ

Η δράση των ειδικών ομάδων για τη διενέργεια ερευνών και ελέγχων σε ειδικά θέματα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, διαφοροποιείται αρκετά από τους συνήθεις ελέγχους της ΑΑΔΕ. Σκοπός των ελεγκτών της ΥΕΔΔΕ είναι ο εντοπισμός φυσικών και νομικών προσώπων για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ή πληροφορίες ανάμιξής τους σε εκούσια φοροδιαφυγή ή φοροαποφυγή, με στόχο την απόκρυψη της πραγματικής φοροδοτικής τους ικανότητας.

Οι έλεγχοι/έρευνες δύνανται να διενεργούνται αιφνιδιαστικά, στις επαγγελματικές εγκαταστάσεις τόσο των υπό έρευνα οντοτήτων, όσο και των συναλλασσομένων με αυτές, ακόμη και στις οικίες (κατόπιν εισαγγελικής εντολής) φυσικών προσώπων για τα οποία υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση πράξεων φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής. Θα λειτουργούν επί 24ώρου βάσεως, 7 ημέρες την εβδομάδα, χωρίς χωρικούς ή άλλους περιορισμούς αρμοδιοτήτων, θα προβαίνουν σε συντονισμένες δράσεις, ταυτόχρονα, σε διάφορα σημεία της χώρας ενώ συνεργάζονται και θα εμπλέκονται σε κοινές δράσεις με άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς, εντός και εκτός της ΑΑΔΕ, όπως τα Τελωνεία, την Οικονομική Αστυνομία, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τις Λιμενικές Αρχές, τις Εισαγγελικές Αρχές, κ.λπ.

Επίσης, οι ελεγκτές θα αξιολογούν και θα αξιοποιούν κάθε πληροφορία που θα μπορούσε να οδηγήσει στον εντοπισμό φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής και αξιοποιούν τα ευρήματα των προληπτικών ελέγχων που οι ίδιες διενεργούν, μετατρέποντάς τα σε επιχειρησιακά σχέδια δράσης, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο νέες τάσεις φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Παράλληλα, θα διενεργούν ελέγχους και έρευνες σε κάθε είδους επαγγελματική εγκατάσταση ή μεταφορικό μέσο, να προβαίνουν σε δεσμεύσεις λογαριασμών, σε κατασχέσεις εγγράφων, ψηφιακών αρχείων, αγαθών, μέσων μεταφοράς και όποιου άλλου στοιχείου κρίνεται απαραίτητο, όταν υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για την τέλεση παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι έχουν επιλεγεί να μπουν στην ομάδα των ελεγκτών της ΥΕΔΔΕ έχουν αποκτήσει εξειδικεύσεις σε σημαντικούς τομείς έρευνας, όπως η κυκλική απάτη στον ενδοκοινοτικό ΦΠΑ (carousel fraud) και στον εντοπισμό εξαφανισμένων εμπόρων (missing traders).

ΑΑΔΕ: Προειδοποίηση στους φορολογουμένους για email με κακόβουλο λογισμικό

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΑΑΔΕ για e-mail που στέλνεται στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο πολλών φορολογουμένων και στο οποίο δήθεν η Εφορία σας ενημερώνει ότι δικαιούστε επιστροφή φόρου. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, πρόκειται για νέα διαδικτυακή απάτη καθώς στο εν λόγω e-mail υπάρχει κακόβουλο λογισμικό και γίνεται έκκληση να μην πατήσει κανένας το link που περιέχεται στο μήνυμα.

Μάλιστα, η ΑΑΔΕ έστειλε μήνυμα στους φορολογουμένους στο οποίο προειδοποιεί πως οι επιτήδειοι γράφουν στο εν λόγω e-mail πως «η εφορία υπολόγισε τη φορολογική σας δήλωση και δικαιούστε επιστροφή φόρου». «Πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης μέσω παραποίησης εικόνας και στοιχείων» τονίζεται στο σχετικό μήνυμα.

Και συνεχίζει:

«Για την προστασία σας:

ΜΗΝ ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος
ΜΗΝ επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)
Διαγράψετε ΑΜΕΣΩΣ το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο».