ΑΑΔΕ: Έτσι θα αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή – Τα δύο νέα μέτρα

ΑΑΔΕ: Πρόκειται για δύο μέτρα που τα οποία θα προηγηθούν από την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές

Νέες «τρικλοποδιές» σε εκείνους που επιχειρούν να ξεφύγουν από την Εφορία χρησιμοποιώντας παραποιημένες ταμειακές μηχανές που εκδίδουν πλαστές αποδείξεις επιχειρεί να βάλει η ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για δύο μέτρα που ετοιμάζεται να ληφθούν από την ΑΑΔΕ και τα οποία θα προηγηθούν από την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Το πρώτο βήμα θα είναι η καταγραφή των POS που λειτουργούν στην Ελλάδα και η υποχρεωτική χρήση του QR code, ο οποίος αναγνωρίζει τη γνησιότητα των αποδείξεων, σε όλους τους φορολογικούς μηχανισμούς που έχουν υποχρέωση διαβίβασης παραστατικών στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές με τον τρόπο αυτό θα έχουν στην διάθεσή τους, στοιχεία απαραίτητα πριν προχωρήσουν στο σκανάρισμα κάποιας επιχείρησης προς έλεγχο. Δηλαδή τον αριθμό των POS που αυτές διαθέτουν, ποια είναι δηλωμένα και ποια χρησιμοποιούνται νόμιμα ή παράνομα.

Το ηλεκτρονικό Μητρώο POS θα συσταθεί αυτόματα με βάση τις πληροφορίες που θα στείλουν οι πάροχοι POS τις οποίες στη συνέχεια θα έρθουν να διορθώσουν και να συμπληρώσουν οι επιχειρήσεις δηλώνοντας τα POS που τυχόν δεν περιλαμβάνονται στα στοιχεία που θα έχουν αποσταλεί από τους παρόχους.

ΑΑΔΕ: Η απόφαση του διοικητή 

Όπως ορίζεται σε απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή τα ενεργά POS των επιχειρήσεων θα δηλώνονται αυτοματοποιημένα, μέσω διεπαφής (API), ανά δεκαήμερο:

  • από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirers) που εκκαθαρίζουν συναλλαγές που εξοφλούνται με τη χρήση καρτών πληρωμής και
  • από τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών (NSPs) που παρέχουν, εγκαθιστούν και διαχειρίζονται τερματικά μηχανήματα POS , ανεξάρτητα αν η καταστατική τους έδρα ή ο τόπος πραγματικής διοίκησης ή η μόνιμη εγκατάστασή τους βρίσκεται στην Ελλάδα.

Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν POS:

  • Από 29 Σεπτεμβρίου 2023, λαμβάνουν γνώση των ενεργών POS τους, που έχουν δηλωθεί γι’ αυτές στο Μητρώο POS από τους Παρόχους. Η είσοδος στο Μητρώο γίνεται στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή: Μητρώο και Επικοινωνία/Στοιχεία Επιχείρησης.
  • Υποχρεούνται, από τις 11 έως τις 30 Οκτωβρίου 2023 να υποβάλουν δήλωση για την τυχόν διόρθωση της εικόνας των ενεργών POS που διαθέτουν κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2023.
  • Εφεξής, υποχρεούνται, από την 11η έως και την τελευταία ημέρα κάθε μήνα, να υποβάλλουν δήλωση για τις μεταβολές του προηγούμενου μήνα, εφόσον αυτές δεν έχουν δηλωθεί από τους Παρόχους, καθώς και για την επικαιροποίηση ή τυχόν διόρθωση των δηλωθέντων στοιχείων.

Από την 1η Νοεμβρίου η χρήση του QR code που αποτυπώνεται στις αποδείξεις και αποδεικνύει τη γνησιότητά τους θα είναι υποχρεωτική για όλους τους φορολογικούς μηχανισμούς που έχουν υποχρέωση διαβίβασης παραστατικών στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA ενώ όσοι δεν συμμορφωθούν με τη συγκεκριμένη υποχρέωση θα βρεθούν αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα.

Με βάση το QRcode ελέγχεται άμεσα η γνησιότητα των αποδείξεις τόσο από τους εφοριακούς υπαλλήλους όσο και από τους καταναλωτές. Με το σκανάρισμα του κωδικού διαπιστώνεται αμέσως εάν η απόδειξη είναι νόμιμη. Οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να τη σκανάρουν με την εφαρμογή «Αppodixi» στο κινητό τους. Μέσω της εφαρμογής οι φορολογούμενοι διαπιστώνουν εάν η απόδειξη που έλαβαν από κατάστημα ή επαγγελματία είναι γνήσια, ή έχει εκδοθεί από ταμειακή μηχανή που δεν είναι δηλωμένη. Εφόσον διαπιστώσουν ότι δεν είναι κανονική η απόδειξη, έχουν τη δυνατότητα να το καταγγείλουν την ίδια στιγμή στην ΑΑΔΕ.

ΑΑΔΕ: Πάνω από 784.000 φορολογικές παραβάσεις από την αρχή του χρόνου

Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογικές παραβάσεις βεβαίωσε η ΑΑΔΕ από την αρχή του χρόνου μέχρι τις 31 Αυγούστου, ενώ τα χρηματικά ποσά που «χάθηκαν» υπολογίζονται πάνω από 28 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΑΑΔΕ, σημαντικά είναι τα ευρήματα από τους φετινούς φορολογικούς ελέγχους, τόσο στις τουριστικές περιοχές, τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, όσο και στο σύνολο της χώρας, το οκτάμηνο καθώς διαπιστώθηκαν χιλιάδες φορολογικές παραβάσεις.

Πρόκειται για ελέγχους, οι οποίοι πραγματοποιούνται σε επίπεδο τόσο επισκέψεων στις επιχειρήσεις, με σκοπό την επιτόπια διαπίστωση ή μη, παραβάσεων, όσο και κατόπιν διασταυρώσεων.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε και στα στοιχεία από τις ψηφιακές πλατφόρμες, e-send και myDATA, συνδυαστικά με τα στοιχεία συναλλαγών από τα POS.

Εντοπίστηκαν επιχειρήσεις με παραβάσεις μη έκδοσης και μη διαβίβασης φορολογικών στοιχείων, καθώς και πλήθος περιπτώσεων, όπου η πληρωμή είχε γίνει με πλαστικό χρήμα, αλλά η επιχείρηση δεν είχε κόψει ή δεν είχε διαβιβάσει τα αντίστοιχα παραστατικά.

Σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, επιβλήθηκε κλείσιμο 48 ωρών, καθώς και τα αναλογούντα πρόστιμα.

Αναλυτικότερα, από τις αρχές της χρονιάς έως και τις 31 Αυγούστου:

  • Πραγματοποιήθηκαν 50.000 έλεγχοι
  • Καταγράφηκαν 784.150 παραβάσεις
  • Με καθαρή αποκρυβείσα αξία 24 εκατ. ευρώ
  • Πλέον ΦΠΑ άνω των 4 εκατ. ευρώ
  • Έκλεισαν για 48 ώρες 621 επιχειρήσεις
  • Και επιβλήθηκε ειδική χρηματική ποινή σε 131 επιχειρήσεις (πρόκειται για ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις, που δεν προβλέπεται το κλείσιμό τους, λόγω του αντικειμένου τους, ώστε να εξυπηρετούν τους πελάτες τους)

Οι έλεγχοι συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με έμφαση τον Σεπτέμβριο στις τουριστικές περιοχές.

Όπως δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, «η διασφάλιση των συνθηκών για τη λειτουργία της αγοράς υπό συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και η προστασία των συνεπών φορολογουμένων είναι αυτονόητα για εμάς. Για αυτό τον σκοπό, εντείναμε και φέτος τους ελέγχους, αναπτύσσουμε διαρκώς νέα ψηφιακά εργαλεία και εφαρμόζουμε εξελιγμένες τεχνικές ελέγχου, ώστε να περιορίζουμε, όλο και περισσότερο, τα παράθυρα φοροδιαφυγής».