Αδιανόητα πράγματα με τον καφέ – Οι αντιδράσεις

Τα πάνω κάτω έχει φέρει η αύξηση του ΦΠΑ στον καφέ, η οποία έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις τόσο από τους πελάτες, όσο και από τους επαγγελματίες

Η αύξηση του ΦΠΑ κατά 24% στην τιμή του σερβιρισμένου καφέ, ίσως δίνει την απάντηση στους λάτρεις του αγαπημένου ροφήματος για το πόσα λεφτά πρέπει να βγάζουν πλέον από την τσέπη τους.

Όπως τονίζουν φορείς της εστίασης, με την τροποποίηση αυτήν, όποιος επιλέξει να πιει τον καφέ του σε κατάστημα, θα τον πληρώσει από 30 έως και 70 λεπτά παραπάνω.

Καφές, σοκολάτα, τσάι, χαμομήλι, φασκόμηλο και άλλα αφεψήματα, τα οποία σερβίρονται στο κατάστημα, φορολογούνται από 1η Ιουλίου με ΦΠΑ 24%, μια αύξηση που είναι στην ευχέρεια της κάθε επιχείρησης αν θα την απορροφήσει ή θα την περάσει στους καταναλωτές.

Οι τιμές στον καφέ

Οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:

Ελληνικός: από 2,10€ -> 2,40€ ( +14,3% )

Freddo espresso: από 3,80 -> 4,20€ ( + 10,5% )

Freddo cappuccino: από 4€ -> 4,30€ ( + 7,5% )
Στην περίπτωση των αφεψημάτων στο χέρι, που ο ΦΠΑ παραμένει στο 13%, οι τιμές διαμορφώνονται:

Ελληνικός: 1,50 – 2€
Freddo espresso: 2 – 2,50€
Freddo capuccino: από 2,30 – 2,70€

«Διαμαρτύρονται, μέχρι που δεν παίρνουν καφέ το πρωί και παίρνουν ένα νεράκι», λέει στο MEGA ιδιοκτήτρια καφενείου.

«Όποιος πάρει για έξω πρέπει να φύγει γιατί έχουμε πρόστιμα, δεν μπορεί να κάτσει. Εγώ επί 4 χρόνια κρατούσα τις ίδιες τιμές συνέχεια, απλά τώρα έφτασα στο απροχώρητο, δεν μπορώ».

Ακρίβεια: Έρχεται καύσωνας διαρκείας στις τιμές των φρούτων

«Καύσωνας» διαρκείας στην τιμή των φρούτων θα πρέπει να περιμένουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Eurostat, στους πρώτους μήνες 2024, σημειώθηκε αύξηση άνω του 20% στις τιμές των αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που στις περισσότερες χώρες – μέλη της ΕΕ καταγράφηκε πτώση των τιμών ή στη χειρότερη περίπτωση μικρή άνοδος.

Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο κος Γιώργος Πολυχρονάκης από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (INCO FRUIT HELLAS) «πράγματι υπάρχει αύξηση τιμών και στα φρούτα και λαχανικά. Βάσει στοιχείων τετράμηνου η μέση τιμή εξαγωγής ex factory στα μεν λαχανικά συνολικά είχε μείωση – 3,5% στα δε φρούτα αύξηση + 28,8% και στο σύνολο + 20,7%».

«Θεωρητικά εφ’ όσον υπάρχει σύμμετρη μετακύλιση των αυξήσεων αυτές πρέπει να είναι και αντίστοιχα οι αυξήσεις στις τιμές παραγωγού», τονίζει ο κος Πολυχρονάκης, συμπληρώνοντας πως αυτά τα ποσοστά αυξήσεων σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των εισαγομένων (λαχανικά 3% φρούτα 1% σύνολο 2%) είναι και ένας λόγος της τεράστιας αύξησης των εισαγωγών κατά 23,7% κατ’ όγκο.

Ο κος Πολυχρονάκης επισημαίνει, επίσης, ότι οι διαφορές των αυξήσεων 28,% στις εξαγωγές φρούτων (θεωρητικά και παραγωγής) με τις αυξήσεις μόνο κατά 1% στα εισαγόμενα παρέχει κίνητρο στους εισαγωγείς για αύξηση του όγκου εισαγωγών συνεπικουρώντας και της αύξησης της ζήτησης λόγω τουρισμού.

Προβλέψεις – σοκ από την Τράπεζα της Ελλάδας

Σύμφωνα με την έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, τα μη επεξεργασμένα είδη διατροφής (περιλαμβάνουν τα νωπά κρέατα, ψάρια, φρούτα, λαχανικά και τα αυγά) διαφοροποιούνται σε σημαντικό βαθμό από τα επεξεργασμένα είδη, καθώς σημαντικό μέρος τους αποτελείται από εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, κυρίως τα είδη «φρέσκα φρούτα» και «φρέσκα λαχανικά».

Σε αντίθεση με τον πληθωρισμό των επεξεργασμένων ειδών διατροφής, ο πληθωρισμός των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα, η οποία αποδίδεται στο ευμετάβλητο των τιμών των φρέσκων φρούτων και λαχανικών που επηρεάζονται σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες.

Ο πληθωρισμός των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής εισήλθε σε ανοδική τροχιά τον Ιούνιο του 2021, μέσα στο 2022 κατέγραψε μέγιστο το Μάιο (13,2%), ενώ μέσα στο 2023, μετά από μήνες έντονης διακύμανσης, κατέγραψε μέγιστο τον Ιούλιο, σημειώνει η ΤτΕ.

Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία έπληξαν την πλευρά της προσφοράς τροφίμων, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των τιμών, καθώς παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε πολλά αγαθά.

Δεδομένου ότι η κλιματική κρίση συνεπάγεται και αβεβαιότητα των καιρικών προγνώσεων, εκτιμάται ότι στο μέλλον θα υπάρξει μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις τιμές των ειδών διατροφής.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021, ενδεικτικά στη Θεσσαλία παράγεται το 34% σκληρού σιταριού, το 26,6% των νωπών φρούτων, το 24,2% των βοοειδών και το 18,5% του γάλακτος (μερίδια εγχώριας παραγωγής).

Πρόσθετη ανοδική επίδραση στις τιμές των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής είχε το μισθολογικό κόστος, το οποίο επηρεάστηκε από τις αυξήσεις των μισθών, όπως αυτές παρατηρούνται μέσω των κατανομών αμοιβών, και ειδικότερα από τις αυξήσεις στα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, τονίζει η ΤτΕ.

Σε άλλο σημείο της, η έκθεση της ΤτΕ αναφέρει πως «η μελλοντική πορεία του πληθωρισμού ειδών διατροφής θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την ύπαρξη και τη φύση πιθανών πληθωριστικών διαταραχών στο μέλλον. Ωστόσο, εάν ληφθούν υπόψη οι εκτιμώμενες τιμές της παραμέτρου επιμονής, η αβεβαιότητα για τη μελλοντική πορεία του πληθωρισμού ειδών διατροφής είναι μεγάλη».