Ακίνητα: Τα 4 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να γλιτώσετε το πρόστιμο

Μέσα στις επόμενες οι μέρες θα πρέπει να προλάβουν να κάνουν διευθετήσουν συγκεκριμένες εκκρεμότητες όσοι διαθέτουν ακίνητα

Η κλεψύδρα αδειάζει για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς από τις 20 έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 θα πρέπει να τακτοποιήσουν τέσσερις υποχρεώσεις στην Εφορία που αφορούν δηλώσεις, αιτήσεις και πληρωμές προκειμένου να γλιτώσουν από έξτρα φόρους και πρόστιμα.

Οι εκκρεμότητες 

Ειδικότερα οι εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν οι φορολογούμενοι είναι οι εξής:

– Βραχυχρόνια Μίσθωση Ακινήτων. Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2024 οι ιδιοκτήτες ή διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης οφείλουν να υποβάλουν δηλώσεις Βραχυχρόνιας Διαμονής καθώς ο νόμος προβλέπει ότι η σχετική υποχρέωση πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ημέρα αναχώρησης του μισθωτή από το «Ακίνητο». Σε περίπτωση ακύρωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης και όταν βάσει πολιτικής ακύρωσης προβλέπεται καταβολή ποσού μισθώματος από τον μισθωτή, υποβάλλεται αρχική «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα από την ακύρωση.

– Αίτηση για έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ. Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2024 θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές να υποβάλλουν αίτηση στο myProperty για να λάβουν την έκπτωση έως 10% στον ΕΝΦΙΑ. Αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει έως τις 11 Μαρτίου 2024 να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που αναγράφονται. Ειδικά για την φετινή εκκαθάριση, την έκπτωση θα δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για τουλάχιστον 900 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ από την επόμενη χρονιά θα ισχύσει το όριο των 1.000 ευρώ. Η έκπτωση του 10% θα χορηγηθεί σε όσους είχαν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για ολόκληρο το 2023. Πάντως χωρίς την έκπτωση στον φετινό λογαριασμό αναμένεται να μείνουν πολλοί φορολογούμενοι με ασφαλισμένες κατοικίες. Πρόκειται κυρίως για ιδιοκτήτες διαμερισμάτων που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό και πυρκαγιά αλλά όχι για πλημμύρα. Παράλληλα με βάση το νόμο η έκπτωση δεν χορηγείται για βοηθητικούς χώρους όπως πυλωτές, παρκινγκ και αποθήκες οι οποίοι εμφανίζονται με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9.

– Οριστικοποίηση Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις θα πρέπει έως τις 28 Φεβρουαρίου να οριστικοποιήσουν τις δηλώσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις του 2023 και να διορθώσουν τυχόν λάθη και παραλείψεις. Όσοι δεν το πράξουν κινδυνεύουν να φορολογηθούν στο 100% των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί με τις αρχικές δηλώσεις.

– Τελευταία δόση ΕΝΦΙΑ. Στις 29 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της δέκατης δόσης του ΕΝΦΙΑ του 2023. Εντός Απριλίου αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ που θα προβλέπουν ότι ο φετινός λογαριασμός θα μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10 με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου 2025.Από το 2025, ο ΕΝΦΙΑ θα εξοφλείται σε 12 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα καταβάλλεται έως το τέλος Μαρτίου κάθε έτους. Διορθώσεις, προσθήκες και διαγραφές στα στοιχεία των ακινήτων που αποτυπώνονται θα πρέπει να γίνονται έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους.

Ακίνητα: Στις 800.000 ευρώ αυξάνεται η «Χρυσή Βίζα»

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αυξάνονται τα όρια χορήγησης της «Χρυσής Βίζας» για ακίνητα, κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή.

Πρόκειται για μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία προβλέπει αύξηση των χρηματικών ποσών για την απόκτηση της Χρυσής Βίζας τουλάχιστον για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, όπου είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση για την αγορά ακινήτων, ώστε να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα με τις τιμές τόσο αγοράς όσο και ενοικίασης.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη ζώνη ανεβαίνει το όριο για την απόκτηση χρυσής βίζας στα 800.000 ευρώ.
Εκεί θα εντάσσονται τα νότια και βόρεια προάστια της Αττικής, τουριστικές περιοχές -και στην Κρήτη- και αρκετά νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Ενδεχομένως και στη Θεσσαλονίκη θα εντάσσονται διαφορετικές περιοχές, ακριβώς ώστε αυτοί οι οποίοι θα αποφασίσουν να επενδύσουν σε συγκεκριμένες περιοχές, ουσιαστικά να προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις και όχι να έχουν αυτοσκοπό την εξασφάλιση του ευρωπαϊκού διαβατηρίου.

Πλέον, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι θα γίνει στις υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Σημειώνεται ότι παρατηρήθηκε το προηγούμενο διάστημα σοβαρό πρόβλημα, ειδικά στα δυτικά και στα ανατολικά προάστια με μεγάλες ανατιμήσεις.

Φαίνεται ότι και σε αυτές τις περιοχές θα «ανέβει ο πήχης», ενδεχομένως και στις 400.000 και 500.000 ευρώ και από εκεί και πέρα θα μείνουν στο όριο των 250.000 ευρώ, που είναι, άλλωστε και το σημερινό.