Ακρίβεια: Έρχεται λίστα με 100 προϊόντα επιτήρησης – Τι σημαίνει αυτό

Η ακρίβεια συνεχίζει να ταλαιπωρεί τα νοικοκυριά με το υπουργείο Ανάπτυξης να σχεδιάζει νέες παρεμβάσεις 

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, καταρτίζεται λίστα με 100 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης προκειμένου να παρακολουθούνται καθημερινά από τα στελέχη της ΔΙΜΕΑ. Παράλληλα, στις συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των βιομηχανιών τροφίμων και των πολυεθνικών, ζητείται η μείωση του μεσοσταθμικού κέρδους και των τιμών ιδιαίτερα το προσεχές φθινόπωρο όταν τα νοικοκυριά θα αντιμετωπίζουν πρόσθετα έξοδα. Οι δύο πλευρές συμφωνούν σε αλλαγές στον τρόπο που γίνονται οι προσφορές. Για παράδειγμα, αντί για μείωση τιμών κατά 20% για 15 ημέρες, προωθείται η μείωση 5% για αρκετούς μήνες. Οι επιχειρηματίες του κλάδου των τροφίμων, από την πλευρά τους ζητάνε μείωση του διοικητικού κόστους και την κατάργηση του «καλαθιού του νοικοκυριού».

Ακρίβεια: Τι θα περιλαμβάνει η λίστα

Η λίστα με τα 100 προϊόντα που θα μπουν σε επιτήρηση περιλαμβάνει ελαιόλαδο, τυριά, μακαρόνια, ρύζι, όσπρια, ζάχαρη, απορρυπαντικά για ρούχα και πιάτα, αλεύρι, μέλι, κατεψυγμένα λαχανικά, κοτόπουλα, κρέας κ.α.

Επίσης προχωράει η διαδικασία δημιουργίας πλατφόρμας η οποία θα δέχεται καταγγελίες από τους καταναλωτές για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.

Επιπλέον, η ΔΙΜΕΑ ενισχύεται με 30 εξειδικευμένα στελέχη και η Επιτροπή Ανταγωνισμού με 50.

Βάρος δίνεται επίσης στις παραπλανητικές εκπτώσεις. Χιλιάδες έλεγχοι γίνονται καθημερινά με τη βοήθεια της τεχνολογίας, ενώ η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τις τιμές με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Τα πρόστιμα είναι επίσης ένα σημαντικό όπλο στη μάχη καταπολέμησης της αισχροκέρδειας. Οι ελεγκτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιβάλλουν αυξημένα πρόστιμα που φτάνουν έως και 11 εκατ. ευρώ.

Ενόψει Σεπτεμβρίου οι ελεγκτές έχουν εστιάσει την προσοχή τους στα σχολικά είδη προκειμένου να αποφευχθούν ανατιμήσεις.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς τονίζουν ότι τα περιθώρια κέρδους είναι ήδη πολύ χαμηλά στο λιανεμπόριο και ότι οι τιμές υποχωρούν.

Τι θα συμβεί με το ελαιόλαδο

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί της Μαγνησίας που φοβούνται για μηδενική παραγωγή.

Με τον φόβο να μην καταφέρουν να μαζέψουν καθόλου ελιές φέτος φθινόπωρο ζουν οι ελαιοπαραγωγοί στη Μαγνησία, οι οποίο λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και της ανομβρίας βλέπουν την παραγωγή να πέφτει από τα δέντρα.

Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα που ακολούθησε των καταστροφικών πλημμυρών, η ελαιοπαραγωγή έρχεται αντιμέτωπη με μία περίοδο παρατεταμένης ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών που παρουσιάζουν διάρκεια για παραπάνω από 10 ημέρες.

«Εχουμε σοβαρά προβλήματα και δεν ξέρουμε πώς να τα αντιμετωπίσουμε» λέει προβληματισμένος ο Γιάννης Καλαντζής, ελαιοπαραγωγός από την περιοχή του Πτελεού. «Ετσι και αλλιώς πηγαίναμε για μία χαμηλή παραγωγή, περίπου στο 50-60%, και τώρα ζούμε με τον φόβο ότι μπορεί να μην μαζέψουμε και καθόλου» εξηγεί μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Όπως παρατηρείται σε όλη την Ελλάδα, εξαιτίας της ανομβρίας ο καρπός παραμένει σε πολύ μικρό μέγεθος ενώ όσο… προχωράει ο Αύγουστος πολλά κτήματα έχουν βγει… εκτός γιατί πλέον ο παραγωγός επιλέγει τα κτήματα που θα σώσει αφού δεν επαρκεί το νερό.

Ο κ. Καλαντζής αναφέρει ότι οι ελιές που βρίσκονται την τρέχουσα περίοδο στα δέντρα, λόγω του καύσωνα και των κλιματικών συνθηκών, έχουν αρχίσει να …ζαρώνουν, να γίνονται καφέ και στη συνέχεια να πέφτουν από τα δέντρα.

«Βλέπουμε ότι η εικόνα των δέντρων έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες. Ειδικά, την περίοδο με τον καύσωνα των 16 ημερών, τα δέντρα είχαν αλλάξει μορφή. Τα φύλλα ήταν ξερά και αφυδατωμένα, με αποτέλεσμα οι ελιές να συρρικνώνονται και να πέφτουν στο έδαφος» σημειώνει ο κ. Καλαντζής.

Όπως εξηγεί, κατά κύριο λόγο, στην περιοχή της Μαγνησίας η ελαιοπαραγωγή αποτελεί ξηρική καλλιέργεια, υπό την έννοια ότι μόνος τρόπος ποτίσματος ενδείκνυται ο φυσικός, της βροχής. «Από τη στιγμή που δεν έχει βρέξει, δεν μπορούν να ενυδατωθούν τα δέντρα μας» υπογραμμίζει.

Ενώ η συγκομιδή για τις πράσινες, τις λεγόμενες άγουρες ελιές, είναι να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο, οι ελαιοπαραγωγοί εκτιμούν ότι δεν θα καταφέρουν να μαζέψουν. «Δεν υπάρχει άγουρη ελιά, είναι ζαρωμένη. Ελπίζουμε να καταφέρουμε να μαζέψουμε τις άλλες για το ελαιόλαδο» εξηγεί ο κ. Καλαντζής.

Η κατάσταση στη νοτιοδυτική Μαγνησία είναι κρίσιμη. Οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής κινδυνεύουν να χάσουν το μοναδικό εισόδημά τους, καθώς η ελιά αποτελεί μονοκαλλιέργεια για εκείνους.

«Εχουμε αναφέρει και στον ΕΛΓΑ το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, αλλά δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για το εάν θα αποζημιωθούμε τελικά για την καταστροφή» προσθέτει ο κ. Καλαντζής.

Το θέμα της λειψυδρίας απασχολεί το σύνολο των ελαιοπαραγωγών στη χώρα, οι οποίοι αδυνατούν να προβλέψουν αν τελικά του χρόνου θα έχουμε… λάδι.