Ακρίβεια: Βόμβα με τις τιμές στο παγωτό – Πόσο θα κοστίζει μία μπάλα

Όλο και πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα για τους καταναλωτές καθώς η ακρίβεια αυξάνεται διαρκώς 

«Πικρή» αναμένεται να είναι φέτος μία από τις μικρές απολαύσεις του καλοκαιριού, που δεν είναι άλλη από το παγωτό καθώς η μπάλα έχει φτάσει τα 4 ευρώ.

Αιτία των ανατιμήσεων, που έχουν αγγίξει το 25%, όπως μετέδωσε η εκπομπή του Mega «Κοινωνία Ώρα MEGA» το πρωί της Τετάρτης 29/5 είναι η αύξηση της τιμής των πρώτων υλών (σοκολάτα, ζάχαρη).

Πόσο κοστίζει το παγωτό στο ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς

Μία μπάλα σε κυπελάκι

2023: 2,50 – 3,20 ευρώ
2024: 3 – 4 ευρώ (απλές γεύσεις: βανίλια – σοκολάτα κ.ά.) +0,20 ευρώ παρφέ γεύσεις (ξηροί καρποί, φρούτα, κομμάτια σοκολάτας)
*Χύμα: από 8 -> 10 ευρώ το κιλό

Πόσο κοστίζουν τα συσκευασμένα παγωτά

Ξυλάκι 68 γρ.: 2,78 ευρώ
Σάντουιτς 85 γρ.: 2,89 ευρώ
Πύραυλος 68 γρ.: 2,68 ευρώ

Ακρίβεια: Αυξάνονται οι τιμές σε πολλά προϊόντα 

Το πρόβλημα του πληθωρισμού σε βασικά αγαθά επιμένει, με αρκετά προϊόντα να ακολουθούν στον «χορό» το ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου αυξήθηκε κατά 63,7% μέσα σε μόλις έναν χρόνο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, γεγονός το οποίο καθιστά τον «υγρό χρυσό» σε «πρωταθλητή» των ανατιμήσεων στη χώρα μας.

Επιπλέον, αύξηση που θα φθάσει ακόμη και το 20% αναμένεται το επόμενο διάστημα στο κόστος του καφέ και του κακάο, λόγω της «εκτίναξης» των διεθνών τιμών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1. Σε αυτό το πλαίσιο, μελετάται η παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο 13% για άλλους έξι μήνες.

Ανησυχία για την τιμή του χυμού πορτοκαλιού – Αυξημένος κατά 48,4% μέσα σε έναν χρόνο

Ο χυμός πορτοκάλι τείνει να μετατραπεί, αν δεν έχει γίνει ήδη, είδος πολυτελείας, με το πορτοκάλι να ακολουθεί τον δρόμο του ελαιόλαδου, του ρυζιού, του κακάο και άλλων πρώτων υλών.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως, η Βραζιλία, θα έχει εφέτος τη χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων 36 ετών και καθώς τα εσπεριδοειδή είναι ευαίσθητα στην ξηρασία, οι συνθήκες και κατ’ επέκταση οι προοπτικές της παραγωγής είναι εξαιρετικά δυσμενείς.

Η μικρή ατομική συσκευασία χυμού που θα πάρουν τα παιδιά στο σχολείο, κόστιζε:

– 2022: 0.35€.
– 2023: 0.43€.
– 2024: 0.66€.
– Αύξηση: 0.31€ ή 88.57%.

Όμως, αδιανόητος είναι ο «καλπασμός» και στην οικογενειακή συσκευασία χυμού, αυτή του λίτρου δηλαδή.

– 2023: 1.72€.
– 2024: 2.74€.
– Αύξηση: 1.02€ ή 59.30%.

Αυτή η ακρίβεια σημαίνει πως μία οικογένεια:

– 10 μεγάλες συσκευασίες: Από 17.20€ στα 27.40€.
– Επιβάρυνση: 10.20€.
– 20 ατομικές συσκευασίες: Από 7€ στα 13.20€.
– Επιβάρυνση: 6.20€.
– Συνολικό κόστος: 16.40€.

Ακρίβεια: Γιατί αυξάνονται οι τιμές στον καφέ

Το κακάο και ο καφές έχουν κοινή πορεία φέτος, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις ελλείψεις να τροφοδοτούν τα ράλι και των δύο προϊόντων, δοκιμάζοντας τις αντοχές των traders.

Σύμφωνα με το Bloomberg, όπως και το κακάο, η αγορά του καφέ αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις. Και, όπως και το κακάο, η παραγωγή καφέ συγκεντρώνεται σε δύο χώρες. Το πιο σημαντικό είναι ότι πολλοί μεγάλοι traders συναλλάσσονται και στα δύο εμπορεύματα, επομένως οι αυξανόμενες τιμές του κακάο του στερεί ρευστότητα και έτσι αναγκάζονται προχωρούν σε πωλήσεις στα συμβόλαια καφέ που κατέχουν.

Η σύνδεση είναι σημαντική γιατί βοηθά εν μέρει να εξηγηθεί γιατί οι τιμές για τον καφέ εκτοξεύτηκαν στα ύψη και πώς η κρίση μετρητών αποκλείει τους traders από την αγορά. Οι τελευταίες επιπτώσεις του κακάο στον καφέ μπορεί να καταλήξουν να είναι περιορισμένες χάρη στις διαφορές του από το συστατικό παραγωγής σοκολάτας.

Το εμπόριο του καφέ μπορεί να έχει επηρεαστεί από ένα κύμα κερδοσκοπικών αγοραστών που στοιχηματίζουν ότι οι τιμές θα αυξάνονταν μετά τα προβλήματα στο κακάο, δήλωσε ο Carlos Costa, επικεφαλής πωλήσεων της Hedgepoint Global Markets LLC.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του καφέ robusta σημείωσαν άνοδο περισσότερο από 70% κατά τη διάρκεια των έξι μηνών έως τον Απρίλιο, φτάνοντας στην υψηλότερη τιμή τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Οι τιμές του κακάο υπερδιπλασιάστηκαν φέτος σε ρεκόρ τον περασμένο μήνα.

Το ράλι του κακάο είχε «ψυχολογική επίδραση» στον καφέ, ωθώντας σε συγκρίσεις μεταξύ των εμπορευμάτων, δήλωσε ο Andre Acosta, διευθυντής της οικονομικής εταιρείας Marex Group Plc. Τόσο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο όσο και της robusta μπορεί να άντλησαν «σημαντικά περιθώρια κέρδους» καθώς ανέβαιναν, αναγκάζοντας τους επενδυτές να άρουν την αντιστάθμιση κινδύνου ή να προχωρήσουν σε άλλες επιλογές για να προστατεύσουν τις θέσεις τους. Τα περιθώρια για τις εταιρείες που προμηθεύονται και τα δύο εμπορεύματα είναι πιθανό να στενέψουν, πρόσθεσε.

Η παγκόσμια προσφορά καφέ και κακάο προέρχεται από ελάχιστες χώρες. Το Βιετνάμ και η Βραζιλία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% των εξαγωγών κόκκων καφέ, με το Βιετνάμ να βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρή ξηρασία. Οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί κακάο είναι η Γκάνα της Δυτικής Αφρικής και η Ακτή Ελεφαντοστού, όπου οι ελλείψεις παραγωγής προκαλούν πρωτοφανή αστάθεια και τιμές ρεκόρ.

«Η μεγάλη συγκέντρωση του κακάο σε δύο μόνο χώρες οδήγησε στα προβλήματα που βλέπουμε τώρα και δεν μπορούμε να αφήσουμε το ίδιο να συμβεί στον καφέ», δήλωσε η Vanúsia Nogueira, εκτελεστική διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Καφέ. Αν και η κατάσταση των αγορών καφέ μπορεί να είναι λιγότερο ακραία, είπε ότι το εμπόρευμα «ακολουθεί την ίδια γραμμή» του κακάο.

Ενώ οι ανησυχίες για την προσφορά ωθούν ήδη υψηλότερα τις τιμές του καφέ, οι παρατηρητές της αγοράς επισημαίνουν ότι ο κόκκος που χρησιμοποιείται στα ροφήματα πρωινού δείχνει ότι μπορεί να πάει πολύ καλύτερα από το κακάο.

Οι καλλιεργητές καφέ αντικαθιστούν τα παλαιότερα φυτά με νέα και πιο παραγωγικά με καθορισμένο ρυθμό κάθε χρόνο, υποστηρίζοντας τις αποδόσεις και αποτρέποντας τις ασθένειες, δήλωσε ο Τιάγκο Καζαρίνι, ο οποίος διευθύνει μια χρηματιστηριακή εταιρεία στη ζώνη καφέ της Βραζιλίας. Το κίνητρο για τους αγρότες να επενδύσουν στον καφέ είναι «σημαντικά υψηλότερο», είπε, καθώς οι παραγωγοί μπορούν να επωφεληθούν άμεσα από την άνοδο των τιμών της αγοράς.

Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά από το κακάο, καθώς οι τιμές στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Γκάνα καθορίζονται από τις κυβερνήσεις. Ακόμη και με το τρέχον ράλι κακάο, οι αγρότες αμείβονται πολύ λιγότερο από τα επίπεδα της αγοράς και οι δεκαετίες ανεπαρκών επενδύσεων έχουν καταστήσει δύσκολο για τους καλλιεργητές να αντικαταστήσουν τα γηράσκοντα δέντρα ή να πληρώσουν για φυτοφάρμακα και λιπάσματα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις αποδόσεις.