Αλλαγή ώρας: Τέλος η θερινή, γυρίζουμε σε χειμερινή ώρα

Αλλαγή ώρας από θερινή σε χειμερινή ώρα. Μια ώρα πίσω γυρίζουν τα ρολόγια στις 4 το πρωί…

Μια ώρα ύπνου κερδίζουμε απόψε, αφού τα ρολόγια θα γυρίσουν πίσω στις 4 τα ξημέρωματα.

Πιο συγκεκριμένα από τις 04:00 π.μ. θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας στις 03:00 π.μ.

Το υπουργείο Μεταφορών αναφέρει: «Την Κυριακή λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, ως ισχύει σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Ως εκ τούτου οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ σε 03:00 π.μ.».

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε.

Κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.

Aλλαγή ώρας: Πως επηρεάζει τη σωματική και ψυχική μας υγεία – 5 tips για να αποφύγετε τις διαταραχές

Η αλλαγή της ώρας από θερινή σε χειμερινή μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία μας.

Επηρεάζει τον ύπνο, το σώμα μας αλλά και την ψυχική μας υγεία.

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023 θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας 1 ώρα πίσω. Πιο συγκεκριμένα, όταν ο δείκτης φτάσει στις 4 π.μ. τα ρολόγια θα γυρίσουν μία ώρα πίσω, προκειμένου να δείξει 3 π.μ.

Η εφαρμογή του μέτρου αρχικά, στόχευε στην εξοικονόμηση ενέργειας, μια συζήτηση η οποία ανακύπτει κάθε χρόνο τέτοια εποχή με πολλές υπέρ και κατά απόψεις.

Εκτός όμως από το εάν έχει ή όχι οφέλη στις καθημερινές μας δραστηριότητες, το σίγουρο είναι ότι η αλλαγή της ώρας επηρεάζει και την υγεία μας.

Έρευνα που παρουσιάζει δημοσίευμα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αναφέρει ότι η αλλαγή ώρας, «μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στην ψυχική και σωματική ευεξία των ανθρώπων βραχυπρόθεσμα», λέει ο Δρ Τσαρλς Τσάισλερ, καθηγητής Ιατρικής Ύπνου στο Τμήμα Ιατρικής Ύπνου της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Η συγκεκριμένη έρευνα αναφέρεται κυρίως στην αλλαγή από τη χειμερινή σε θερινή ώρα στα τέλη Μαρτίου, αλλά τα συμπεράσματα είναι παρόμοια και στις δύο περιπτώσεις.

«Αυτή η αλλαγή της μίας ώρας μπορεί να μην φαίνεται πολύ, αλλά μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στην ψυχική και σωματική ευεξία των ανθρώπων βραχυπρόθεσμα», λέει ο Δρ Τσαρλς Τσάισλερ, καθηγητής Ιατρικής Ύπνου στο Τμήμα Ιατρικής Ύπνου της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αλλαγή ώρας σε θερινή μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς, τους φυσικούς 24ωρους κύκλους του σώματος που ρυθμίζουν βασικές λειτουργίες όπως η όρεξη, η διάθεση και ο ύπνος.

Οι κιρκάδιοι ρυθμοί εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την έκθεση στο φως. Η αλλαγή ώρας την άνοιξη προκαλεί αρχικά πιο σκοτεινά πρωινά και πιο φωτεινά απογεύματα. Ωστόσο, το λιγότερο πρωινό φως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της σεροτονίνης που τονώνει τη διάθεση. Αντίθετα, η έκθεση στο φως αργότερα το βράδυ μπορεί να καθυστερήσει την παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που σας βοηθά να κοιμηθείτε.

Πολλοί άνθρωποι έχουν επίσης πρόβλημα να προσαρμόσουν το πρόγραμμα ύπνου τους στη νέα ώρα. Τις πρώτες μέρες ή ακόμα και μια εβδομάδα μετά, μπορεί να πάνε για ύπνο αργότερα ή να ξυπνήσουν νωρίτερα από το συνηθισμένο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει στέρηση ύπνου. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο μέσος άνθρωπος κοιμάται 40 λεπτά λιγότερο τη Δευτέρα μετά την έναρξη της θερινής ώρας σε σύγκριση με άλλες νύχτες του χρόνου.