Ανακαινίζω – Ενοικιάζω: Επιδότηση έως 10.000 ευρώ – Ποιοι κόβονται

Ανακαινίζω – Ενοικιάζω: Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω».

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της Στρατηγικής Κοινωνικής Στέγασης της Κυβέρνησης, η οποία θεσπίζεται με το υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο που έχει τίτλο «Σπίτι μου».

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ένταξη κενών κατοικιών στη μισθωτική αγορά με την επιδότηση των ιδιοκτητών για την αναβάθμισή τους.

Ανακαινίζω – Ενοικιάζω: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν ιδιοκτήτες κατοικιών με:

  • ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και
  • ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ,

ενώ αποκλείονται όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης για οποιοδήποτε ακίνητό τους τα τελευταία πέντε έτη.

  • Το ακίνητο πρέπει να έχει εμβαδόν έως 100 τ.μ. και
  • να βρίσκεται σε αστική περιοχή,
  • δεν πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένη αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα επιδοτούνται για δαπάνες επισκευής και ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ, με το ποσό να καλύπτει υλικά και εργασίες.

Σημειώνεται πως η επιδότηση φθάνει στο 40% της δαπάνης με προϋπόθεση την ηλεκτρονική εξόφληση των τιμολογίων και την εκμίσθωση του ακινήτου για τουλάχιστον τρία χρόνια.

Με το ίδιο νομοσχέδιο θεσπίζονται αναγκαίες πολεοδομικές και άλλες ρυθμίσεις για την άρση εμποδίων και την επιτάχυνση εφαρμογής της στεγαστικής πολιτικής.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε:

«Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, εντάσσονται στην Στρατηγική Κοινωνικής Στέγασης «Σπίτι Μου!» που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Υπουργικό Συμβούλιο και περιλαμβάνει πλέγμα άμεσων και μεσοπρόθεσμων δράσεων, με στόχο να αποκτήσουν προσιτή και ποιοτική κατοικία χιλιάδες νέοι, νέα ζευγάρια και ευάλωτοι συμπολίτες μας. Μεταξύ αυτών τα άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια για νέους και πολύτεκνες οικογένειες, νέα – για τη χώρα μας – εργαλεία όπως η κοινωνική αντιπαροχή που εφαρμόζεται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η συνέχιση των μισθώσεων του προγράμματος «Εστία» για τη στέγαση νέων με χαμηλά εισοδήματα, τα προγράμματα χρηματοδότησης της ανακαίνισης υφιστάμενων παλαιών κατοικιών. Είναι δράσεις με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους που ωφελούν τόσο τους συμπολίτες μας που θα αποκτήσουν στέγη όσο και, τους ιδιοκτήτες ακινήτων, το Δημόσιο που αξιοποιεί την περιουσία του, αλλά και την απασχόληση στα τεχνικά επαγγέλματα. Με τις ρυθμίσεις αυτές, το κράτος επαναδραστηριοποιείται στην στεγαστική πολιτική – από την οποία απουσίαζε τα τελευταία χρόνια – προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • Καθιερώνεται η ειδική κατηγορία χρήσης γης «κοινωνική κατοικία», ως υποσύνολο της ειδικής κατηγορίας χρήσης γης «κατοικία» και ορίζεται σε ποιες γενικές κατηγορίες χρήσης γης αντιστοιχεί.
  • Ανακαλείται η παραχώρηση ακινήτων του Δημοσίου προς οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που ελέγχονται από το Δημόσιο, εφόσον έχουν περάσει 15 χρόνια από την παραχώρηση και ο σκοπός για τον οποίο έγινε δεν πραγματοποιήθηκε.
  • Προβλέπεται η εφαρμογή υφιστάμενης ταχείας διαδικασίας προσδιορισμού αποζημίωσης που οφείλεται εκατέρωθεν, προκειμένου να προκύψουν σύντομα τα νέα όρια των οικοπέδων, στις ρυμοτομούμενες περιοχές όπου υπάρχουν ακίνητα του δημοσίου.
  • Ορίζονται οι δικαιούχοι και η διαδικασία κατασκευής των κατοικιών που θα διατεθούν σε πυρόπληκτους στην περιοχή «Μάτι» της Ανατολικής Αττικής, με αξιοποίηση της σχετικής δωρεάς της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  • Θεσπίζονται ρυθμίσεις για την αξιοποίηση ακινήτων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.

Ανακαινίζω – Ενοικιάζω: Πώς θα γλιτώσετε φόρο από την ανακαίνιση ακινήτων

Το φορομπόνους για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτηρίων πήρε παράταση για άλλα δύο χρόνια και θα ισχύει έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι σκοπεύουν να ανακαινίσουν ή να επισκευάσουν το σπίτι τους θα κερδίσουν έκπτωση φόρου την οποία θα δουν με την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης.

Ωστόσο, η εφορία «ξεκλειδώνει» το φορομπόνους υπό την προϋπόθεση ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικό χρήμα τις εργασίες που γίνονται στο ακίνητο. Η έκπτωση φόρου κατανέμεται ισόποσα σε περίοδο τεσσάρων ετών και ανέρχεται σε ποσοστό 40% του ύψους των επιλέξιμων δαπανών για τη λήψη των υπηρεσιών, με ανώτατο συνολικό όριο δαπανών τα 16.000 ευρώ.

Το μέγιστο ποσό έκπτωσης διαμορφώνεται, συνεπώς, συνολικά στα 6.400 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος δαπάνησε 5.000 ευρώ μέσα στο 2022 για την ανακαίνιση του διαμερίσματός του, τότε θα γλιτώσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 2.000 ευρώ, ποσό το οποίο επιμερίζεται σε τέσσερα χρόνια: 500 ευρώ αφαιρούνται από το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης που θα υποβληθεί το 2023, 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό του 2024, 500 ευρώ από τον λογαριασμό του 2025 και άλλα 500 ευρώ από το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2026.

Για τον υπολογισμό της έκπτωσης λαμβάνονται υπόψη μόνο οι δαπάνες για τις εργασίες, και όχι τα έξοδα για τις προμήθειες υλικών. Δύο είναι οι προϋποθέσεις για να ισχύσει η έκπτωση. Οι δαπάνες να αποδεικνύονται με νόμιμα παραστατικά και η εξόφληση των δαπανών να γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες, υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής) ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.

Δικαιούχοι της έκπτωσης από τον φόρο εισοδήματος είναι τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας στο κτίριο στο οποίο πραγματοποιούνται οι επιλέξιμες δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης. Επίσης, δικαιούχοι είναι και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν δικαίωμα ψιλής κυριότητας επί του ακινήτου, με την προϋπόθεση να το χρησιμοποιούν είτε ως κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία είτε ως έδρα ή υποκατάστημα για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητάς τους. Στις παραπάνω περιπτώσεις δικαιούχος της μείωσης είναι μόνο το πρόσωπο στο όνομα του οποίου εκδίδεται το σχετικό παραστατικό.

Εάν οι δαπάνες αφορούν κοινόχρηστους χώρους κτιρίου, ο διαχειριστής της πολυκατοικίας / συγκροτήματος ιδιοκτησιών εξοφλεί ηλεκτρονικά τις δαπάνες και αυτές λαμβάνονται υπόψη για τους δικαιούχους ανάλογα με τα χιλιοστά συνιδιοκτησίας τους, με βάση σχετική βεβαίωση που θα χορηγείται από τον διαχειριστή και στην οποία θα καταχωρίζεται ο ΑΤΑΚ του ακινήτου το οποίο βρίσκεται εντός του κτιρίου για το οποίο πραγματοποιείται η σχετική δαπάνη.

Στις επιλέξιμες ενεργειακές, λειτουργικές – αισθητικές δαπάνες περιλαμβάνονται:

  • Τοποθέτηση θερμομόνωσης.
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων, υαλοπινάκων και εξωτερικών προστατευτικών φύλλων.
  • Εγκατάσταση ή αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης.
  • Αναβάθμιση φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικίας.
  • Τοποθέτηση / αντικατάσταση υδραυλικής εγκατάστασης.
  • Τοποθέτηση / αντικατάσταση ηλεκτρολογικής εγκατάστασης.
  • Συντήρηση / επισκευή στέγης.
  • Επισκευή τοιχοποιίας / χρωματισμού εσωτερικά και εξωτερικά.
  • Τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης.
  • Αναβάθμιση ή εγκατάσταση ανελκυστήρα.

Ανακαινίζω – Ενοικιάζω: Φωτοβολταϊκά στις στέγες

Υπόθεση λίγων εβδομάδων είναι σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr η οριστικοποίηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των τελευταίων παραμέτρων του προγράμματος «φωτοβολταϊκά στις στέγες», μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν τουλάχιστον 250.000 ιδιώτες, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες για τον δραστικό περιορισμό του ενεργειακού τους κόστους, με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτιμάται ότι έως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν «κλειδώσει» πλήρως ο τρόπος με τον οποίο θα «τρέξει» το πρόγραμμα. Έτσι, στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να προδημοσιευτεί ο Οδηγός, ώστε να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι για όλη τη διαδικασία.

Πρόκειται για την πρώτη από μία σειρά δράσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ώστε να διαδοθεί η αποκεντρωμένη παραγωγή από ΑΠΕ και να αποτελέσει «ασπίδα» στις υψηλές τιμές ρεύματος. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έγραψε πριν από λίγα 24ωρα το Insider.gr, δρομολογείται επίσης ένα πρόγραμμα επιδότησης αποκλειστικά επιχειρήσεων, για την αυτοπαραγωγή ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών, με σκοπό την αποθήκευσή της και την ιδιοκατανάλωσή της.

Η παρέμβαση αυτή θα τροφοδοτηθεί από την Πρωτοβουλία REPowerEU που προωθεί η Ε.Ε. Η ιδιοκατανάλωση της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής θα διασφαλίζει ότι δυνατότητα ένταξης στο πρόγραμμα θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το αν στην περιοχή που βρίσκονται υπάρχει ή όχι διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος», για σύνδεση στο δίκτυο.

Ανακαινίζω – Ενοικιάζω: Κίνητρο για μπαταρίες

Το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στις στέγες» περιλαμβάνεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2023, με το κρατικό κονδύλι που δεσμεύεται για τις επιδοτήσεις να ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ποσά που θα διατεθούν για κοινωνικές παρεμβάσεις το επόμενο έτος, καθώς για παράδειγμα το δημοσιονομικό κόστος των προγραμμάτων «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ για νέους» και «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» ανέρχεται σε 350 εκατ., ενώ για την επέκταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή» προβλέπεται να διατεθούν 140 εκατ.

Τα 700 εκατ. καλύπτουν το κόστος επιδότησης τουλάχιστον 250.000 «πράσινων» συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής, όπως είχε αναγγελθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, τα οποία θα λειτουργούν με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering). Όπως έχει αναδείξει το Insider.gr, ο σχεδιασμός προβλέπει πως θα αναπτυχθούν τουλάχιστον 100.000 συστήματα σε κατοικίες και από 75.000 σε μικρές επιχειρήσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις.

Μία από τις εκκρεμότητες που πρόκειται να διευθετηθεί το επόμενο διάστημα είναι ο λεπτομερής επιμερισμός του ποσού στις τρεις κατηγορίες καταναλωτών. Κάτι που θα γίνει με την οριστικοποίηση των ακριβών ποσοστών επιδότησης για κάθε ομάδα δικαιούχων.

Αν και τα ποσοστά επιδότησης δεν έχουν «κλειδώσει», η γενική κατεύθυνση είναι η μεγαλύτερη χρηματοδότηση να δοθεί σε φωτοβολταϊκά τα οποία θα συνδυασθούν με μπαταρίες, οι οποίες έχουν υψηλό κόστος.

Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί κίνητρο στον συνδυασμό των φωτοβολταϊκών με μονάδες αποθήκευσης, οι οποίες θα επιτρέψουν στους δικαιούχους να καλύψουν σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό των αναγκών τους σε ρεύμα (με τις «πράσινες» κιλοβατώρες που θα αποθηκεύονται στην μπαταρία, στην περίπτωση που δεν καταναλώνονται τη στιγμή που θα παραχθούν). Οι μπαταρίες θα έχουν όμως και όφελος για το δίκτυο, περιορίζοντας τα φαινόμενα κορεσμού.

Ανακαινίζω – Ενοικιάζω: «Φαβορί» η χρονική προτεραιότητα

Σε αυτό το πλαίσιο, ο συνδυασμός με μια μονάδα αποθήκευσης θα επιδοτείται με το ανώτατο ποσοστό επιδότησης, 60%. Αντίθετα, θα είναι πολύ χαμηλότερη η επιδότηση για ένα «απλό» φωτοβολταϊκό, ξεκινώντας από τα επίπεδα του 15%.

Την ίδια στιγμή, για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ παραμένει επικρατέστερη επιλογή η πρόκριση των δικαιούχων με κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα στην υποβολή της αίτησης, όπως έχει γράψει το Insider.gr. Μία επιλογή που θα διασφαλίσει περισσότερο την άμεση υλοποίηση των φωτοβολταϊκών, μειώνοντας τις πιθανότητες να υπάρξουν δικαιούχοι που στην πορεία θα υπαναχωρήσουν, διαπιστώνοντας ότι δεν μπορούν να καλύψουν το ποσό της ίδιας εισφοράς.

Το πρόγραμμα θα «τρέξει» ο ΔΕΔΔΗΕ, με τη σχετική πλατφόρμα να βρίσκεται στις τελευταίες φάσεις ανάπτυξης από τον Διαχειριστή. Εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα.

Ανακαινίζω – Ενοικιάζω: Ευελιξία στον χρόνο αίτησης για σύνδεση

Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ προετοιμάζεται τεχνικά και για την απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων σύνδεσης στο δίκτυο συστημάτων net-metering. Σκοπός είναι με την απλοποίηση να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο αριθμός των απαιτούμενων δικαιολογητικών και η υποβολή των αιτήσεων να γίνει ακόμη πιο «φιλική» (ώστε να μην χρειάζεται καν μηχανικός για να διεκπεραιωθεί).

Η «ενεργοποίηση» των σχετικών αλλαγών, στο πληροφοριακό σύστημα του ΔΕΔΔΗΕ για την υποβολή αιτήσεων σύνδεσης ΑΠΕ, θα γίνει όταν θα δημοσιευθεί σχετική Υπουργική Απόφαση, η οποία θα θεσπίζει την απλοποίηση για το καθεστώς net-metering.

Πάντως, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις σύνδεσης φωτοβολταϊκού, πριν από την κατάθεση των αιτημάτων για επιδότηση. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως θα δίνεται η δυνατότητα διεκδίκησης χρηματοδότησης και για φωτοβολταϊκά συστήματα τα οποία έχουν κατακυρώσει ηλεκτρικό «χώρο» έως και λίγους μήνες νωρίτερα από το «άνοιγμα» της πλατφόρμας για την επιδότηση.