«Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»: Έρχεται τις επόμενες ημέρες – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Μέχρι τέλος του μήνα θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα Ανακαινίζω – Ενοικιάζω με το οποίο θα επιδοτείται η επισκευή ακινήτων με σκοπό τη διάθεσή τους για εκμίσθωση

Στα νέα μέτρα στήριξης για νέους γονείς και στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αναφέρθηκε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στο αναλυτικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.

Αναφορικά με τις νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη των νέων γονέων, η υπουργός επεσήμανε: «Δίνεται πλέον μόνιμα αυξημένο ποσό. Για ένα παιδί που δίνονταν 2.000 ευρώ, γίνονται 2.400 ευρώ, για δύο παιδιά γίνονται από 2.000 ευρώ 2.700, για τρία παιδιά πάμε σε 3.000, για τέσσερα παιδιά και πάνω πάμε στα 3.500 ευρώ και αναδρομικά».

Παράλληλα αποκάλυψε πως δουλεύουν από κοινού με το Δήμο Αθηναίων και Θεσσαλονίκης έτσι ώστε να ανακαινιστούν με το Ταμείο Ανάκαμψης λίγα ακόμα διαμερίσματα για τους κατόχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, για νέους ανθρώπους».

Σχετικά με το δημογραφικό σημείωσε: «Η μειώσεις των γεννήσεων συμβαίνουν από το 1981. Αυτό δε σημαίνει ότι θα το κοιτάζουμε μοιρολατρικά. Στοχεύουμε στο να σταθεροποιήσουμε τους αριθμούς, όσο γίνεται να αυξήσουμε τις γεννήσεις. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα θα βοηθήσουν το σημερινό εισόδημα της ελληνικής οικογένειας», τόνισε η υπουργός.

Όλα τα δεδομένα για το «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»

Αναφερόμενη στη στέγαση η κ. Ζαχαράκη δήλωσε πως μέχρι τέλος του μήνα θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω».

Πιο αναλυτικά, στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» συμμετέχουν, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr), ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον:

  • διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το πενήντα τοις εκατό (50%),
  • το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,
  • έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,
  • το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και
  • οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Η επιδότηση ανέρχεται στο σαράντα τοις εκατό (40%) των πραγματοποιηθεισών δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

  • τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά,
  • μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών (3) τουλάχιστον ετών.

Η συνολική δαπάνη του προγράμματος «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» δεν υπερβαίνει τα πενήντα εκατομμύρια (50.000.000) ευρώ και βαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).

Τι αλλάζει στο επίδομα γέννησης 

Σημειώνεται πως το πρωί υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης και η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσαν την αύξηση του επιδόματος γέννησης από 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που ισχύει σήμερα, σε 2.400 έως 3.500 ευρώ αναλόγως του αριθμού των τέκνων, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2023.

Υπενθυμίζεται πως από 1/1/2020 έχει θεσμοθετηθεί επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Δικαιούχος είναι η μητέρα που διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και έχει ετήσιο ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Σήμερα η ενίσχυση ανέρχεται σε 2000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Πλέον, το επίδομα γέννησης αυξάνεται για κάθε παιδί που γεννιέται αναλόγως του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων της οικογένειας (όπως αυτός διαμορφώνονται μετά τη γέννηση του παιδιού) ως ακολούθως:

● 1 τέκνο: 2400 (αύξηση 400 ευρώ
● 2 τέκνα: 2700 (αύξηση 700 ευρώ)
● 3 τέκνα: 3000 (αύξηση 1000 ευρώ)
● 4 ή περισσότερα τέκνα: 3500 (αύξηση 1500 ευρώ).

Το σημερινό κόστος του επιδόματος γέννησης ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ και αφορά σε περίπου 75.000 νέες γεννήσεις ετησίως. Το κόστος της εν λόγω αύξησης εκτιμάται σε 45 εκατ. ευρώ ετησίως και 90 εκατ. ευρώ για το 2024 (λόγω της καταβολής των αναδρομικών ποσών του 2023) και ενισχύει περίπου 35.000 οικογένειες με 1 παιδί, 32.000 οικογένειες με 2 παιδιά, 6.600 τρίτεκνες και 1.400 πολύτεκνες οικογένειες ετησίως.

Η καταβολή των αυξημένων ποσών, καθώς και η καταβολή αναδρομικών ποσών για τις γεννήσεις από 1/1/2023 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί έως τον Απρίλιο του 2024.