Ανατροπή με τα όρια συνταξιοδότησης – Τι αποφασίστηκε

Ξεκάθαρος ήταν ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ σχετικά με ό,τι αφορά τα όρια συνταξιοδότησης 

Στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση και τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, αναφέρθηκε μιλώντας στο ΕΡΤNews, ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, Ηλίας Τσούνης. «Θα μπει στην εξίσωση το γεγονός ότι η χώρα μας έχει ήδη από τα υψηλότερα όρια συνταξιοδότησης στην Ευρώπη, όταν επανεξεταστεί το θέμα σε τρία χρόνια», εκτίμησε.

Και συμπλήρωσε πως «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Μέχρι το 2027 δεν αλλάζουν τα όρια συνταξιοδότησης».

Για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης διαβεβαίωσε πως ο ΕΦΚΑ είναι στο χαμηλότερο επίπεδο εκκρεμοτήτων, με 21.000 εκκρεμότητες στις κύριες συντάξεις και 26.000 στις επικουρικές. ​«Από τον Ιανουάριο του 2024 έχουμε 70.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης και υπολογίζουμε πως έως το τέλος του έτους θα φτάσουμε τις 210.000 αιτήσεις» ανέφερε, που όπως σημείωσε «δεν είναι ρεκόρ. Ρεκόρ είχαμε το 2021 με 212.000 και το 2022 με 211.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Την προηγούμενη χρονιά (2023) είχαμε λιγότερες περίπου 190.000 αιτήθηκαν να βγουν σε σύνταξη».

Αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης

Όπως εκτίμησε η αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης συμβαίνει γιατί:

Η γενιά των «Βaby Βoomers», όσοι δηλαδή έχουν γεννηθεί το 1946 έως το 1964, που είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά στον πλανήτη, σιγά – σιγά συνταξιοδοτείται, που δικαιολογεί τους αυξημένους αριθμούς αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Οικονομικοί παράγοντες

Εν συνεχεία, ο Ηλίας Τσούνης τόνισε: «Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί την κυβέρνηση και γίνονται βήματα για την αντιμετώπισή του με την αύξηση των επιδομάτων, την ενίσχυση των συνταξιούχων για την επανένταξη, που θα στηρίξουν κι αυτοί με τη σειρά τους τα νεότερα ζευγάρια στο να κάνουν οικογένεια», σημείωσε όταν του επισημάνθηκε το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ του αριθμού των γεννήσεων και εκείνου των πολιτών που συνταξιοδοτούνται. Τα όρια συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, είναι νομοθετημένο, ανακαθορίζονται να επανεξετάζονται κάθε τρία χρόνια σε σχέση με το προσδόκιμο επιβίωσης τα 65 έτη, όχι με το προσδόκιμο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι θα επανεξεταστούν το 2027.

Ωστόσο εκτίμησε ότι «αν και έχουμε μια τριετία μπροστά μας, θεωρώ ότι στην εξίσωση θα συμπεριληφθεί το γεγονός ότι έχουμε ήδη από τα υψηλότερα όρια συνταξιοδότησης στην Ευρώπη, τα 62 έτη και τα 67 έτη, εκτός από κάποιες ειδικές διατάξεις για τους δημοσίους υπαλλήλους που είναι κάτω των 62».

Σύνταξη με χρέη στον ΕΦΚΑ: Πίνακες με τις κρατήσεις και τα τελικά ποσά

Η διάταξη που προβλέπει τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες με χρέη ως 30.000 ευρώ θα εφαρμοστεί αναδρομικά και για τις εκκρεμείς αιτήσεις που υποβλήθηκαν πριν από την εφαρμογή του σχετικού νόμου, ακόμη και αν σήμερα τα χρέη ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.

Αυτό προβλέπεται στο τελικό κείμενο της υπουργικής απόφασης που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος» για την έκδοση σύνταξης σε όσους χρωστούν ως 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ και ως 6.000 ευρώ στον ΟΓΑ.

Τα ποσά που θα παρακρατούνται από τη σύνταξη των οφειλετών είναι από 333 ευρώ και άνω για χρέη προς τον ΕΦΚΑ και από 100 ευρώ και άνω για χρέη προς τον ΟΓΑ.

Τα ποσά

Με βάση τα ποσά της παρακράτησης, οι συντάξεις που θα λαμβάνουν οι οφειλέτες για κάποιους μήνες κυμαίνονται από 151 ευρώ ως 520 ευρώ, σύμφωνα με τους ενδεικτικούς πίνακες που δημοσιεύει ο «Ε.Τ».

Η παρακράτηση του 60% της σύνταξης θα διαρκεί μέχρι το χρέος να πέσει στις 20.000 ευρώ όσον αφορά τον ΕΦΚΑ και στις 6.000 ευρώ όσον αφορά τον ΟΓΑ. Από το όριο αυτό και μετά θα καταβάλλεται ολόκληρη η σύνταξη και η υπόλοιπη οφειλή θα παρακρατείται από τη σύνταξη σε 60 δόσεις.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών, οι οφειλέτες που είχαν υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση πριν από την ψήφιση του νόμου, και τα χρέη τους ήταν πάνω από 20.000 ευρώ και πάνω από 6.000 ευρώ, θα ειδοποιηθούν από τον ΕΦΚΑ να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στη διάταξη του νόμου εντός 10 ημερών με παρακράτηση σύνταξης για το τμήμα της οφειλής πάνω από 20.000 ευρώ και πάνω από 6.000 ευρώ. Μέσα στην ίδια προθεσμία (10ήμερο), από τη στιγμή που θα ειδοποιηθούν από τον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση υπαγωγής και όσοι κατέθεσαν αίτηση μετά την ψήφιση του νόμου.

Στις δύο αυτές περιπτώσεις, η αίτηση υπαγωγής θεωρείται υποβληθείσα κατά την ημερομηνία υποβολής της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης. Αυτό σημαίνει ότι το δικαίωμα συνταξιοδότησης και ο συμψηφισμός της σύνταξης με την οφειλή θα εξεταστούν με την αρχική αίτηση, ακόμη κι αν σήμερα τα χρέη υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ προς τον ΕΦΚΑ ή τις 10.000 ευρώ αν πρόκειται για τον ΟΓΑ.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος που υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2024 με χρέη τότε 29.000 ευρώ, ενώ σήμερα το χρέος μπορεί να είναι 31.000 ευρώ, θα ενταχθεί στη ρύθμιση εφόσον υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο νόμο μέσα σε 10 μέρες από τότε που θα ειδοποιηθεί από τον ΕΦΚΑ.

Προσοχή: Επί εκκρεμών αιτήσεων το δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση χάνεται αν έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση στην αίτηση συνταξιοδότησης.

Οι οφειλέτες που θα υποβάλουν για πρώτη φορά τις αιτήσεις τους μετά την έκδοση της υπουργικής απόφασης δεν θα πρέπει να έχουν οφειλές πάνω από 30.000 ευρώ, ή 10.000 ευρώ αν πρόκειται για τον ΟΓΑ.