Ανατροπή: Πότε κλείνουν για Χριστούγεννα 2023 τα σχολεία φέτος

Τα σχολεία όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα παραμείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες για Χριστούγεννα 2023. Δείτε αναλυτικά τι ισχύει.

Μπορεί ο καιρός ακόμη να είναι ζεστός, ωστόσο τα Χριστούγεννα δεν είναι και πολύ…μακριά.

Περισσότερο από δύο μήνες έχουν ακόμα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Φέτος, θα κλείσουν την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου και θα ανοίξουν ξανά μετά τα Θεοφάνεια και συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, επειδή συνήθως την τελευταία ημέρα των μαθημάτων γίνεται σχολική γιορτή, επί της ουσίας τα μαθήματα θα τελειώσουν από την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου.

Σχολεία: Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι αργίες στα σχολεία ορίζονται ως εξής:

Διακοπές Χριστουγέννων από την 24η Δεκεμβρίου μέχρι και την 7η Ιανουαρίου.
Διακοπές Πάσχα, από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι την Κυριακή του Θωμά.
Θερινές διακοπές, από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 31η Αυγούστου.

Οι αργίες που απομένουν μέχρι το τέλος του 2023

Οι αργίες μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς είναι τρεις και μιαα από αυτές πέφτει Σάββατο.

28η Οκτωβρίου 2023, Σάββατο
Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου 2023, Δευτέρα
Σύναξη της Θεοτόκου 26 Δεκεμβρίου 2023, Τρίτη

Εορτασμός του Πολυτεχνείου στα σχολεία

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο που στάλθηκε στα σχολεία της χώρας την 1 Σεπτεμβρίου ορίστηκαν ποιες θα είναι οι σχολικές δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής.

Σε αυτές δεν περιλαμβάνεται η εξέγερση του Πολυτεχνείου, η επέτειος της οποίας φέτος «πέφτει» Σάββατο (17/11).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΔΟΕ, στην εγκύκλιο Φ7/ 95955/Δ1/1 – 9 -2023 και συγκεκριμένα στο εδάφιο Β6, αναφέρονται τα εξής:

«Σχολικές δράσεις στο πλαίσιο της σχολικής ζωής (Εορταστικές εκδηλώσεις – Διδακτικές επισκέψεις -Εκδρομές – Ενδοσχολικές εκδηλώσεις)

Σε ό,τι αφορά τις εορταστικές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου (27 Οκτωβρίου) και της 25ης Μαρτίου (22 Μαρτίου) στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: α. Πραγματοποιούνται εκδηλώσεις, σύμφωνα με τις παρ. 2 και 6 του άρθρου 3 του ΠΔ 79/2017(Α΄109), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 23 του ν. 4559/2018 (Α’ 142). β. Οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους/τις άλλους/ες μαθητές/τριες. γ. Με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας/Προϊσταμένου/ης και του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών ειδοποιούνται οι γονείς και οι κηδεμόνες για την ώρα αποχώρησης των μαθητών/τριών από το σχολείο. Κατά την ημέρα του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου) πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις για την προσφορά τους στα γράμματα, ενώ το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας τηρείται κανονικά (άρθρο 3, ΠΔ 79/2017 (Α΄ 109), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 56 του ν4653/2020 (Α΄12)».

ΔΟΕ: Να γίνει Παρασκευή σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα

Όπως σημειώνει η ΔΟΕ σε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναφέρει πως «στο άρθρο 3 του ΠΔ 79/2017, προβλέπεται ότι: εορταστικές εκδηλώσεις στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία πραγματοποιούνται “στις 17 Νοεμβρίου για την επέτειο του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση. Όταν η 17η Νοεμβρίου είναι Σάββατο ή Κυριακή, οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την προηγούμενη Παρασκευή“».

«Πέρα από το γεγονός ότι μια εγκύκλιος δεν μπορεί να καταργήσει ένα Προεδρικό Διάταγμα, αντιλαμβάνεστε ότι, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία όπου ο φασισμός και ο ρατσισμός ενισχύονται ποικιλότροπα από διάφορους κύκλους, είναι το λιγότερο απαράδεκτο να υπάρξει από την πλευρά του ΥΠΑΙΘΑ οποιαδήποτε προσπάθεια κατάργησης της εορτής του Πολυτεχνείου. Σε κάθε περίπτωση, οι εκπαιδευτικοί θα τιμήσουν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον αντιδικτατορικό αγώνα και την Εθνική Αντίσταση όπως ακριβώς κάνουν κάθε χρόνο», τονίζει η ΔΟΕ.

«Απαιτούμε την αναδιατύπωση της εγκυκλίου ώστε να περιλαμβάνεται και ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου, οπότε και θα πραγματοποιούνται στα σχολεία οι ανάλογες εκδηλώσεις μνήμης», καταλήγει η επιστολή.

Σχολεία: Σχολικό έτος και διδακτικό έτος – Η διαφορά

1. Σχολικό έτος είναι η περίοδος που αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 31η Αυγούστου του επόμενου έτους.

2. Το διδακτικό έτος αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου και λήγει την 21η Ιουνίου του επόμενου έτους.

3. Η διδασκαλία των μαθημάτων αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 15 Ιουνίου του επόμενου έτους.

Όταν η 11 Σεπτεμβρίου ή η 15 Ιουνίου είναι αργία, τα μαθήματα αρχίζουν την επόμενη εργάσιμη ημέρα ή λήγουν την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα αντίστοιχα ωστόσο, φέτος η 11η Σεπτεμβρίου πέφτει Δευτέρα οπότε τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά τότε εν αναμονή και της επίσημης εγκυκλίου.

Οι γονείς θα επιλέγουν το σχολείο

Σε συνέντευξη του στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης μιλά για τη δυνατότητα των των γονέων να επιλέγουν το σχολείο των παιδιών τους.

Στο δημοσίευμα που υπογράφει η Μάρνυ Παπαματθαίου αναφέρεται το εξής για το θέμα: “Δυνατότητα των γονέων να επιλέγουν το σχολείο των παιδιών τους, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις σε πρώτη φάση και με επεξεργασία κριτηρίων σε σχολεία που παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση σε δεύτερη”

Ερώτηση δημοσιογράφου (Μάρνυ Παπαματθαίου): Θα μπορούν οι γονείς να επιλέγουν το σχολείο των παιδιών τους , εάν φυσικά υπάρχουν κενές θέσεις στις τάξεις του; Πως θα αποκτήσουν τα σχολεία έναν …ευγενή ανταγωνισμό;

Ποιο είναι το πλάνο της νέας κυβέρνησης για την παιδεία

Ελεύθερη επιλογή του σχολείου στο οποίο θα φοιτούν τα παιδιά τους , είναι ένα από τα σχέδια της νέας Κυβέρνησης, η οποία προέκυψε από τις χθεσινές εκλογές, , όπως προβλέπεται   στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Επίσης για τις αποδοχές των εκπαιδευτικών η Νέα Δημοκρατία, προεκλογικά είχε δεσμευθεί    για “αύξηση των μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών, με έμφαση στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και σε στελέχη εκπαίδευσης με αυξημένες αρμοδιότητες”.

Επιπλέον  υποσχέθηκε  Voucher για διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και ψηφιακών δεξιοτήτων.

Ειδικότερα το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την παιδεία περιλάμβανε  τα εξής:

Διεύρυνση της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου ως τις 17:30 και επέκταση εφαρμογής του διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα.

Επέκταση πρότυπων και πειραματικών σχολείων: 150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027.

Αύξηση των μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών, με έμφαση στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς και σε στελέχη εκπαίδευσης με αυξημένες αρμοδιότητες.

Ελεύθερη επιλογή από γονέα της σχολικής μονάδας φοίτησης των μαθητών.

Ανέγερση φοιτητικών εστιών για τη στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ.

Ενίσχυση του θεσμού της μαθητείας και Αναβάθμιση Επαγγελματικών Λυκείων.

Επικαιροποίηση των προγραμμάτων σπουδών και αναβάθμιση των υποδομών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας. Επέκταση του θεσμού των Πειραματικών ΕΠΑΣ και ενιαίος τρόπος λειτουργίας των ΕΠΑΛ, όπως τα Πρότυπα ΕΠΑΛ.

Ειδικό πρόγραμμα για τον σχολικό εκφοβισμό. Εθνική στρατηγική κατά της βίας κατά των ανηλίκων.

Voucher για διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και ψηφιακών δεξιοτήτων σε  Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση.