Απίστευτα πράγματα με τις διακοπές φέτος – Πόσα χρήματα χρειάζεται μια οικογένεια

Η ακρίβεια δεν χτυπά μόνο τα τρόφιμα, αλλά και τις… διακοπές καθώς τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια έχουν εκτιναχθεί στα ύψη

Έναν ολόκληρο μισθό καλούνται να δώσουν οι Έλληνες για να πάνε ταξίδι σε κάποιο ελληνικό νησί το καλοκαίρι. Σύμφωνα μάλιστα με τους τουριστικούς πράκτορες, συμφέρει καλύτερα μια οικογένεια να επιλέξει ένα πακέτο διακοπές με τουριστικό γραφείο παρά να κλείσει μόνη της διαμονή.

Είναι χαρακτηριστικό της ακρίβειας που επικρατεί ότι ακόμη και ένα ταξίδι σε έναν προορισμό τριών ωρών είναι απαγορευτικό για την τσέπη μιας μέσης οικογένειας, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το MEGA.

Στα ύψη τα ακτοπλοϊκά

Γονείς με δύο παιδιά έως 10 ετών για να ταξιδέψει αρχές Ιουλίου, από τον Πειραιά μέχρι την Πάρο μαζί με αυτοκίνητο, θα χρειαστεί να καταβάλλει 530 ευρώ, ενώ αν τα παιδιά είναι άνω των 10 ετών το κόστος φτάνει τα 632 ευρώ. Από το λιμάνι της Ραφήνας για την Τήνο η ίδια οικογένεια με παιδιά άνω των 10 ετών θα πληρώσει 414 ευρώ, ενώ για ένα ζευγάρι με μοτοσυκλέτα μικρού κυβισμού το κόστος φτάνει τα 200 ευρώ.

«Πλέον για μια μέση ελληνική οικογένεια τα περισσότερα όμορφα νησιά των Κυκλάδων είναι απροσπέλαστα, η κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει και στο συγκεκριμένο θέμα για να μπορέσουν οι τιμές να διατηρηθούν ή να μειωθούν», επεσήμανε τουριστικός πράκτορας.

Διακοπές: Νέες ανατιμήσεις μέσα στο καλοκαίρι προβλέπουν οι φορείς της αγοράς

Σοκαριστική είναι η τιμή των ναύλων αν η οικογένεια επιλέξει τη μακρινή Ρόδο, ένα ταξίδι 18 ωρών, οπότε θα χρειαστεί καμπίνα. Μαζί με το αυτοκίνητο το κόστος του ταξιδιού μετ’ επιστροφής εκτινάσσεται στα 1.014 ευρώ, σχεδόν διακόσια ευρώ πάνω από τον κατώτατο μισθό.

Ο πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Κρήτης ανέφερε: «Τα ακτοπλοϊκά εισηγήτρια πήραν μεγάλη αύξηση το ’22 με την αύξηση των καυσίμων που έφτασε το 40%. Αυτή η αύξηση δεν έφυγε, έμεινε».

Αντίστοιχα για τη Λήμνο από το λιμάνι του Λαυρίου, ένα ταξίδι εννέα ωρών, το κόστος της οικογένειας με αυτοκίνητο και με παιδιά μικρότερα των 10 ετών, στην οικονομική θέση είναι 346 ευρώ, με τα μεγαλύτερα παιδιά 403 ευρώ. Στην περίπτωση, δε, που επιλέξουν καμπίνα το κόστος φτάνει στα 755,40ευρώ. Φορείς της αγοράς πάντως δεν αποκλείουν να υπάρξουν και νέες ανατιμήσεις μέσα στο καλοκαίρι.

Κοινωνικός τουρισμός:Τελειώνει η προθεσμία για τη χρήση των voucher

Συνολικά 16.011 επιταγές κοινωνικού τουρισμού 2023-2024 της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) ενεργοποιήθηκαν σε τουριστικά καταλύματα της χώρας στο διάστημα 1-10 Ιουνίου 2024.

Ως δημοφιλέστερος προορισμός αναδείχτηκε η Εύβοια, ενώ ακολουθούν ο Νότιος Τομέας Αθηνών και η Χαλκιδική.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι διακοπές μπορούν να πραγματοποιηθούν έως τις 30 Ιουνίου 2024.

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως έξι διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων.

Ειδικά, για καταλύματα σε Λέρο, Μυτιλήνη, Χίο και Κω, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν, ενώ στα καταλύματα Ρόδου, Β. Εύβοιας, Έβρου και Σάμου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%. Για ΑμεΑ, τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση www.dypa.gov.gr/koinonikos-toyrismos.

Ακολουθεί, ο πίνακας με τις 10 περιφερειακές ενότητες με τον μεγαλύτερο αριθμό ενεργοποιημένων επιταγών κατά το διάστημα 1-10 Ιουνίου.

Περιφερειακή Ενότητα Επιταγές Ποσοστό
ΕΥΒΟΙΑΣ 1.960 12,2%
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 1.729 10,8%
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 962 6,0%
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 916 5,7%
ΠΙΕΡΙΑΣ 823 5,1%
ΝΗΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 713 4,5%
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 601 3,8%
ΘΑΣΟΥ 525 3,3%
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 471 2,9%
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 465 2,9%

Ταξίδι: Τα φθηνότερα ελληνικά νησιά για διακοπές

Σύμφωνα με την Καλλιόπη Κουτούζη, Αντιδήμαρχο Τουρισμού η τουριστική περίοδος στο νησί ξεκινά τον Μάρτιο και τελειώνει τον Νοέμβριο. Η σεζόν έχει επεκταθεί και αυτό βοηθά τους κατοίκους να αναπτυχθούν οικονομικά και να εξελίξουν το τουριστικό προϊόν, αναμεταδίδει ο Ελεύθερος Τύπος.

Οι ιδιαιτερότητες της Καλύμνου είναι πολλές. Το νησί είναι ταυτόχρονα του ύψους και του βάθους. Ορειβασία και αναρρίχηση, από την μια, καταδύσεις, ως συνέχεια της παράδοσης των σφουγγαράδων. Σε αυτά προστίθενται ο γαστρονομικός και θρησκευτικός τουρισμός.

Οι κρατήσεις είναι πολλές και οι επισκέπτες δεν περιορίζονται μόνο στις παραλίες και την γαστρονομία του νησιού. Αυτό που για έναν βρετανό είναι φτηνές διακοπές για τους Έλληνες είναι μια διαφορετική υπόθεση και αυτό γιατί τα πρακτορεία χρεώνουν διαφορετικές τιμές, εξηγεί η κ. Κουτούζη μιλώντας στην εκπομπή “Περίμετρος”.

«Όσο πιο νωρίς κλείσει κάποιος τα αεροπορικά εισιτήρια τόσο πιο φτηνά θα είναι». Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες άρχισαν να ξεπερνούν την συνήθεια για διακοπές της τελευταίας στιγμής. Φροντίζουν να προγραμματίζουν έγκαιρα το που και για πόσο διάστημα θα ταξιδέψουν.

Για εκείνους που δεν πρόλαβαν να επισκεφτούν το νησί έως τώρα κατά τις γιορτές του Πάσχα η κ. Κουτούζη υπενθυμίζει το μουούρι, το πασχαλινό έδεσμα της Καλύμνου, που πρόσφατα εντάχθηκε στην λίστα της Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Η συνταγή αφορά το παραγεμισμένο αρνί που ψήνεται σε πήλινο σκεύος σε ξυλόφουρνο για μια ολόκληρη νύκτα και αποτελεί μοναδική εμπειρία.