Απίστευτη «βόμβα» με τον καφέ – Τι θα συμβεί στις τιμές σε λίγες ώρες

Ακόμα πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα για τους πολίτες καθώς από σήμερα θα πληρώνουν περισσότερα για καφέ

Με φορο-καπέλο επιβαρύνονται από σήμερα, 1η Ιουλίου, όσοι απολαμβάνουν τον καφέ τους στην καφετέρια ή στο καφενείο.

Ο καφές για όποιον τον καταναλώσει εντός καταστήματος επιβαρύνεται με ΦΠΑ 24%, ενώ όποιος παραγγείλει τον καφέ του σε «πακέτο» και τον πάρει στο χέρι θα τον πληρώσει φθηνότερα, καθώς εφαρμόζεται ΦΠΑ 13%.

Ο συντελεστής ΦΠΑ στον σερβιριζόμενο καφέ αλλά και στο τσάι, στο κακάο, στο χαμομήλι και τα άλλα αφεψήματα μετά από τέσσερα χρόνια «μετακόμισε» στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% από το 13%. Στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, 13%, παραμένει μόνιμα ο καφές που θα παραγγέλνει ο καταναλωτής με delivery ή όταν θα επιλέγει take away, δηλαδή στο χέρι. Παράλληλα, στο 13% μονιμοποιήθηκε ο συντελεστής ΦΠΑ στα κόμιστρα των ταξί.

Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 24% φέρνει αυξήσεις στην τιμή του καφέ κατά 11%. Για παράδειγμα, ο ελληνικός καφές σε ένα καφενείο, ο οποίος μέχρι χθες κόστιζε 2,5 ευρώ, σήμερα πωλείται 2,80 ευρώ, ενώ ο freddo espresso των 3,80 ευρώ, αν καταναλωθεί στην καφετέρια, φτάνει να πωλείται περίπου στα 4,5 ευρώ.

Το νέο τοπίο στην εστίαση, με τους δυο συντελεστές ΦΠΑ στον καφέ και τα άλλα ροφήματα, που ισχύει από σήμερα 1η Ιουλίου, ξεκαθαρίζει διευκρινιστική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ. Με την εγκύκλιο αποσαφηνίζονται οι περιπτώσεις που ο ΦΠΑ στον καφέ θα παραμείνει μόνιμα μειωμένος στο 13%, αλλά και πότε οι καταναλωτές θα πληρώνουν τον καφέ με τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Ειδικότερα, όπως διευκρινίζει η ΑΑΔΕ:

Από την 1η Ιουλίου 2024 εφαρμόζεται ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% στην επιτόπια κατανάλωση (σερβιριζόμενα) κάθε είδους καφέδων, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων και συνεπώς, ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 24% εφαρμόζεται σε όλα τα αλκοολούχα και μη αλκοολούχα ποτά χυμούς και ροφήματα που διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση.

Εξακολουθεί και μετά την 1η Ιουλίου 2024 να εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13% στην παράδοση μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων σε «πακέτο» (take away και delivery), συμπεριλαμβανομένων των καφέ, κακάο, τσάι και χαμομήλι και λοιπών αφεψημάτων καθώς συνιστούν παραδόσεις αγαθών καθώς επίσης και όταν η παράδοση αυτών από τις επιχειρήσεις εστίασης προς τους πελάτες τους δεν αποτελεί μέρος μιας συνολικής επιτόπιας παροχής υπηρεσίας εστίασης.

Αντιδράσεις για τον καφέ

Η επαναφορά του ΦΠΑ στο 24% στα σερβιζόμενα ροφήματα, αντίστοιχα δηλαδή με τα μη αλκοολούχα ποτά, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των επαγγελματιών της εστίασης, καθώς, όπως υποστηρίζουν, μέσα στο περιβάλλον των έντονων πληθωριστικών πιέσεων της τελευταίας τριετίας, με το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν την όποια επιπλέον επιβάρυνση.

Παρότι κάθε επιχείρηση αποφασίζει η ίδια πώς θα διαμορφώσει τις τιμές των υπηρεσιών που παρέχει, στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της εστίασης, φαίνεται δύσκολο να αποφευχθούν οι αυξήσεις στην τελική τιμή προς τους καταναλωτές, καθώς η επαναφορά του καφέ στον υψηλό ΦΠΑ, 24%, θα οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση 11 μονάδων, οι οποίες θα μετακυλήσουν στη λιανική τιμή. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης με αρνητικές επιπτώσεις για τον κλάδο της εστίασης.

Ακρίβεια: Έρχεται καύσωνας διαρκείας στις τιμές των φρούτων

«Καύσωνας» διαρκείας στην τιμή των φρούτων θα πρέπει να περιμένουν οι καταναλωτές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Eurostat, στους πρώτους μήνες 2024, σημειώθηκε αύξηση άνω του 20% στις τιμές των αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που στις περισσότερες χώρες – μέλη της ΕΕ καταγράφηκε πτώση των τιμών ή στη χειρότερη περίπτωση μικρή άνοδος.

Όπως αναφέρει στο newsit.gr ο κος Γιώργος Πολυχρονάκης από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (INCO FRUIT HELLAS) «πράγματι υπάρχει αύξηση τιμών και στα φρούτα και λαχανικά. Βάσει στοιχείων τετράμηνου η μέση τιμή εξαγωγής ex factory στα μεν λαχανικά συνολικά είχε μείωση – 3,5% στα δε φρούτα αύξηση + 28,8% και στο σύνολο + 20,7%».

«Θεωρητικά εφ’ όσον υπάρχει σύμμετρη μετακύλιση των αυξήσεων αυτές πρέπει να είναι και αντίστοιχα οι αυξήσεις στις τιμές παραγωγού», τονίζει ο κος Πολυχρονάκης, συμπληρώνοντας πως αυτά τα ποσοστά αυξήσεων σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των εισαγομένων (λαχανικά 3% φρούτα 1% σύνολο 2%) είναι και ένας λόγος της τεράστιας αύξησης των εισαγωγών κατά 23,7% κατ’ όγκο.

Ο κος Πολυχρονάκης επισημαίνει, επίσης, ότι οι διαφορές των αυξήσεων 28,% στις εξαγωγές φρούτων (θεωρητικά και παραγωγής) με τις αυξήσεις μόνο κατά 1% στα εισαγόμενα παρέχει κίνητρο στους εισαγωγείς για αύξηση του όγκου εισαγωγών συνεπικουρώντας και της αύξησης της ζήτησης λόγω τουρισμού.

Προβλέψεις – σοκ από την Τράπεζα της Ελλάδας

Σύμφωνα με την έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, τα μη επεξεργασμένα είδη διατροφής (περιλαμβάνουν τα νωπά κρέατα, ψάρια, φρούτα, λαχανικά και τα αυγά) διαφοροποιούνται σε σημαντικό βαθμό από τα επεξεργασμένα είδη, καθώς σημαντικό μέρος τους αποτελείται από εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, κυρίως τα είδη «φρέσκα φρούτα» και «φρέσκα λαχανικά».

Σε αντίθεση με τον πληθωρισμό των επεξεργασμένων ειδών διατροφής, ο πληθωρισμός των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα, η οποία αποδίδεται στο ευμετάβλητο των τιμών των φρέσκων φρούτων και λαχανικών που επηρεάζονται σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες.

Ο πληθωρισμός των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής εισήλθε σε ανοδική τροχιά τον Ιούνιο του 2021, μέσα στο 2022 κατέγραψε μέγιστο το Μάιο (13,2%), ενώ μέσα στο 2023, μετά από μήνες έντονης διακύμανσης, κατέγραψε μέγιστο τον Ιούλιο, σημειώνει η ΤτΕ.

Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία έπληξαν την πλευρά της προσφοράς τροφίμων, με αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των τιμών, καθώς παρατηρήθηκαν ελλείψεις σε πολλά αγαθά.

Δεδομένου ότι η κλιματική κρίση συνεπάγεται και αβεβαιότητα των καιρικών προγνώσεων, εκτιμάται ότι στο μέλλον θα υπάρξει μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις τιμές των ειδών διατροφής.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021, ενδεικτικά στη Θεσσαλία παράγεται το 34% σκληρού σιταριού, το 26,6% των νωπών φρούτων, το 24,2% των βοοειδών και το 18,5% του γάλακτος (μερίδια εγχώριας παραγωγής).

Πρόσθετη ανοδική επίδραση στις τιμές των μη επεξεργασμένων ειδών διατροφής είχε το μισθολογικό κόστος, το οποίο επηρεάστηκε από τις αυξήσεις των μισθών, όπως αυτές παρατηρούνται μέσω των κατανομών αμοιβών, και ειδικότερα από τις αυξήσεις στα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, τονίζει η ΤτΕ.

Σε άλλο σημείο της, η έκθεση της ΤτΕ αναφέρει πως «η μελλοντική πορεία του πληθωρισμού ειδών διατροφής θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την ύπαρξη και τη φύση πιθανών πληθωριστικών διαταραχών στο μέλλον. Ωστόσο, εάν ληφθούν υπόψη οι εκτιμώμενες τιμές της παραμέτρου επιμονής, η αβεβαιότητα για τη μελλοντική πορεία του πληθωρισμού ειδών διατροφής είναι μεγάλη».