Χρυσές λίρες: Δυσάρεστα νέα – Πρέπει να τις πουλήσετε άμεσα

Ανατρετικά είναι τα δεδομένα σχετικά με την επένδυση χρυσού και τις χρυσές λίρες. Ειναι τελικά ως η πιο ασφαλής επένδυση;

Τι απαντά ο επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίων της X-Spot Wealth, Χρήστος Αλωνιστιώτης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο podcast του newsbeast.gr, ο πιο ασφαλής και πιο αποδοτικός τρόπος επένδυσης αποτελεί πλέον, η αγορά αμερικάνικων ή ευρωπαϊκών ομολόγων.

Κάθε φορά που υπάρχει μια μεγάλη κρίση, ο χρυσός παρουσιάζεται ως το αποκούμπι του επενδυτή. Η κατοχή χρυσού προσφέρεται για πολλούς ως η επένδυση που παρέχει ασφάλεια. Είναι η -παραδοσιακή- δύναμη της συνήθειας;

Ακόμη και σήμερα, πάντως, σε γάμους και βαφτίσια, προσφέρονται χρυσές λίρες.

Δυσάρεστα νέα 

Το δώρο που θα πιάσει τόπο, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Αν γυρίσουμε κάποιες δεκαετίες πίσω, ένα σωρό ελληνικά νοικοκυριά στήθηκαν πάνω στις οικονομίες που δημιουργήθηκαν με κόπο – και δεν ήταν άλλες από την αξία των χρυσών λιρών που συνήθως ήταν κρυμμένες κάτω από το στρώμα ή σε κάποιο κουτί στα ντουλάπια της κουζίνας.

Παρελθόν και παρόν έχουν την ίδια αγάπη για το χρυσό; Τον επιλέγουν ακόμη οι επενδυτές; Τα υπέρ και τα κατά ενός τέτοιου χαρτοφυλακίου και ποια είναι η αξία των χρυσών λιρών σήμερα; Απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα επιχειρεί να δώσει το νέο podcast με τον Χρήστο Αλωνιστιώτη, επικεφαλής διαχειριστής κεφαλαίων της εταιρείας XSpot Wealth, να βρίσκεται στο στούντιο του Newsbeast.

«Ο χρυσός είναι ένα επενδυτικό προϊόν που μπορεί να προσφέρει σε έναν επενδυτή σταθερότητα, με την έννοια ότι οι αποδόσεις που θα λάβει κάποιος μετά από πολλά χρόνια, δεν είναι κάτι το εξαιρετικό.

Σε περιόδους, όμως, όπου οποιοδήποτε επενδυτικό προϊόν έχει μεγάλες διακυμάνσεις και μπορεί να βρεθεί στο -20 ή στο -30% της αξίας του, ο χρυσός, κατά πάσα πιθανότητα, δε θα έχει τόσο μεγάλες διακυμάνσεις», σημειώνει ο κύριος Αλωνιστιώτης.

«Είναι ένα επενδυτικό προϊόν όπου κάποιος μπορεί να διεκδικήσει μια λογική απόδοση σε βάθος χρόνου, αλλά αυτό δεν είναι η παντοτινή πραγματικότητα. Υπάρχουν περίοδοι, όπως ήταν από το 2008 μέχρι σήμερα, όπου κάποιος που αγόρασε χρυσό στα υψηλότερα σημεία του ακόμη δεν έχει καταφέρει να βρεθεί πάνω από αυτά», τονίζει.

Χρυσές λίρες: Με την αξία των μετρητών να πέφτει…

το μηδενικό επιτόκιο των τραπεζικών καταθέσεων, αποτελεί ο χρυσός το σημαντικότερο μέσο διαφύλαξης ενός χαρτοφυλακίου;

«Η άμεση απάντηση είναι “όχι”. Εκτός από μια σταθερότητα, δεν παρέχει κάτι άλλο, επιτόκιο ή εισόδημα, και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ασφαλές καταφύγιο. Τα υψηλά επιτόκια, για παράδειγμα, όπως είναι και τώρα, δεν είναι θετικά για το χρυσό και τους κατόχους του», μας λέει.

Ποια είναι τα σημαντικότερα είδη λιρών που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά; «Τα πιο βασικά είδη λίρας που μπορεί να βρει κάποιος στην ελληνική αγορά είναι οι λίρες Αγγλίας με το πρόσωπο της βασίλισσας Ελισάβετ – οι προ του 1973 και οι μετά. Οι έλληνες επενδυτές που έχουν λίρες, έχουν συνήθως μία από αυτές τις δύο κατηγορίες».

Αν κάποιος διαθέτει 10 χρυσές λίρες Αγγλίας, πόσα χρήματα εκτιμάται ό,τι έχει; «Ένα νοικοκυριό το οποίο μπορεί να διαθέτει 10 λίρες, έχει μια αποτίμηση που κυμαίνεται μετά των 4.500 και 4.800 ευρώ».

Ποια είναι η αξία μιας ράβδος χρυσού; «Οι ράβδοι που βλέπουμε στις ταινίες να φορτώνονται στις τσάντες όταν μπαίνουν στα θησαυροφυλάκια, και να φεύγουν τρέχοντας, έχουν βάρος 12,5 κιλά. Και η αξία της είναι περίπου στις 735 με 750.000 ευρώ».

Επενδύουν οι παράγοντες της αγοράς στον χρυσό ή επιλέγουν διαφορετικά χαρτοφυλάκια; «Τα τελευταία χρόνια ο χρυσός έχει ξεπεραστεί στην έννοια των επενδύσεων.

Μπορεί να τον βάλει κάποιος σε ένα χαρτοφυλάκιο, σε ένα μικρό ποσοστό, για να του προσφέρει μια σταθερότητα σε μια περίοδο αναταραχής.

Αν κάποιος θέλει να κάνει μια επένδυση για τα επόμενα δέκα χρόνια, αυτό που θα δώσει αξία στα κεφάλαιά του είναι να έχει ένα σωστά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο το οποίο θα αποτελείται από τους μεγάλους κλάδους της αμερικανικής οικονομίας, από τους μεγάλους αμερικανικούς δείκτες, από αμερικανικά ή ευρωπαϊκά ομόλογα».

Χρυσές λίρες: Οι μετοχές που ξεπερνούν τις αποδόσεις του χρυσού

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος και αφορούσαν τις συναλλαγές χρυσών λιρών, που έγιναν μέσα στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς, κινήθηκαν ακριβώς στο ίδιο μοτίβο. Με τους πωλητές δηλαδή να έχουν ξεκάθαρα το πάνω χέρι. Όπως άλλωστε συμβαίνει διαχρονικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα της τελευταίας δεκαετίας, που μετράει από το ξεκίνημα του 2013, οι Έλληνες έχουν εκποιήσει συνολικά 726.955 χρυσές λίρες. Βάρους περίπου 5,8 τόνων και με τα εκτιμώμενα έσοδα των πωλητών (με βάση τις μέσες τιμές) να ανέρχονται στα επίπεδα των 201,8 εκατ. ευρώ.

Ως τάξη μεγέθους οι πωλητές έχουν μερίδιο 76% στις συνολικές συναλλαγές. Αφού στην απέναντι όχθη οι αγοραστές απέκτησαν στο ίδιο δεκαετές χρονικό διάστημα 229.317 χρυσές λίρες. Για τις οποίες εκτιμάται ότι δαπανήθηκαν 71,2 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά όμως έχουν να κάνουν μόνο με τις αγοραπωλησίες που γίνονται στην τράπεζα της Ελλάδος. Η οποία ναι μεν είναι εκείνη που καταφανώς δίνει τον τόνο της αγοράς, αλλά σε αυτήν υπάρχουν και άλλοι «παίκτες».

Η Πειραιώς, επί σειρά ετών δραστηριοποιείται έντονα στο συγκεκριμένο πεδίο του επενδυτικού χρυσού, ενώ κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι η δράση της πανσπερμίας των ενεχυροδανειστηρίων και των λογής -λογής γραφείων με το ίδιο αντικείμενο.

Κατά συνέπεια το πραγματικό μερίδιο της (απελευθερωμένης) αγοράς είναι μεγαλύτερο από αυτό της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Μπορεί κατά μία ή και κατά δύο φορές.

Η ερμηνεία των κινήσεων αγοραστών και πωλητών

Όπως και να΄χει από τα στοιχεία της Τ.τ.Ε προκύπτει ότι οι συναλλαγές λιρών στην τελευταία δεκαετία ( για την ακρίβεια 10 χρόνια και ένα τρίμηνο) έχουν μειωθεί δραστικά σε σχέση με την προηγούμενη. Διότι στην περίοδο των ετών 2003 έως και 2012, οι συνολικές πωλήσεις είχαν φτάσει σε 2.270.703 λίρες και οι αγορές σε 1.167.934 τεμάχια. Ενώ εν συνεχεία η δυναμική των πωλητών έχει απομειωθεί κατά 68% και το ενδιαφέρον των αγοραστών έχει υποχωρήσει κατά 80,4%.

Στην πρώτη περίπτωση φαίνεται ότι η μεγάλη «βουτιά» είναι απόρροια της βαθμιαίας μείωσης του στοκ σε χρυσές λίρες που διαθέτουν οι Έλληνες.

Από την άλλη πλευρά η συρρίκνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, δείχνει να έχει πολυπαραγοντικά αίτα. Από το τοκογλυφικού χαρακτήρα spread που εφαρμόζει η Τ.τ.Ε και βαρύνει τους αγοραστές, μέχρι την εισοδηματική απίσχναση της μεσαίας τάξης. Και από την σταδιακή αποκλιμάκωση του ρίσκου της χώρας, μέχρι την επενδυτική ποικιλία για ουσιωδέστερες αποδόσεις.

Το ότι οι πωλητές εξακολουθούν να έχουν τα ηνία στις συναλλαγές, καταδεικνύει πώς αυτοί είναι σε μεγαλύτερη πίεση σε σχέση με τους αγοραστές. Είτε γιατί επιζητούν να κλείσουν τρύπες στους ελλειμματικούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς, είτε γιατί θεωρούν ότι η άνοδος των τιμών προσφέρεται για ρευστοποιήσεις μακροχρόνιων θέσεων, με σημαντικά κέρδη.

Ο δρόμος μέχρι τα ιστορικά υψηλά

Στην εκκίνηση του 2013 η τιμή του χρυσού ήταν στα 1.664,5 δολάρια, ενώ αργά χθες το βράδυ βρισκόταν στα 1.988,8 δολάρια ανά ουγγιά. Καταγράφοντας κέρδη 19,5%.

Στο ίδιο διάστημα και κατ’ αντιστοιχίαν των συναλλαγματικών ισοτιμιών ο χρυσός με όρους κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος έχει κινηθεί από τα 1.261,56 έως τα χθεσινά 1.831,59 ευρώ ανά ουγγιά. Αποκομίζοντας κέρδη 45,2%. Με το πλεόνασμα στις αποδόσεις να εκφράζει την κάμψη του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Αναφορικά με τη χρυσή λίρα οι τιμές της σε ορίζοντα δεκαετίας έχουν ενισχυθεί κατά 45%. Τα κέρδη αυτά όμως αναλογούν στους έχοντες λίρες από παλαιότερα.

Διότι αν κάποιος αγόραζε μια χρυσή λίρα από της τράπεζα της Ελλάδος την τελευταία μέρα του 2012 θα την πλήρωνε 345,31 ευρώ. Αν την ρευστοποιούσε χθες θα έπαιρνε 415,28 ευρώ. Έχοντας κέρδος μόνο 20,3%. Το υπόλοιπο της απόδοσης «ροκανίστηκε» από το spread των τιμών που έχει επιβάλει η Τ.τ.Ε.

Στις 20 του μηνός του περασμένου Μαρτίου και δύο ώρες το πρωί η χρυσή λίρα έφτασε στα ιστορικά της υψηλά. Με την τράπεζα της Ελλάδος να δίνει τιμή πώλησης στα 514,64 ευρώ και τιμή αγοράς στα 427,09 ευρώ. Όλα αυτά λόγω της ανόδου του χρυσού, στον απόηχο της κατάρρευσης περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών, αλλά και της διαχεόμενης ανησυχίας που έχει προκαλέσει η καθίζηση της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse .