Πουλήστε άμεσα! Εξελίξεις και ανατροπές με τις χρυσές λίρες

Χρυσές λίρες: Ποιος είναι ο λόγος που οι πολίτες οδηγούνται στην πώληση του χρυσού – Σε ιστορικά υψηλά η τιμή της χρυσής λίρας Αγγλίας

Οι πόλεμοι που βρίσκονται σε εξέλιξη οδηγούν τους πολίτες στο να επενδύουν στην πώληση του χρυσού καθώς οι συνθήκες δεν είναι σταθερές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η η τιμή πώλησης της χρυσής λίρας Αγγλίας, έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι επικρατούσες γεωπολιτικές συνθήκες δημιουργούν αβεβαιότητα σε πολίτες και μικροεπενδυτές, με αποτέλεσμα, όπως διαχρονικά συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, να ωθούνται στην ασφάλεια του χρυσού.

Με κέρδη άνω του 10% από την αρχή του έτους διαπραγματεύεται η τιμή της χρυσής λίρας Αγγλίας παλαιάς κοπής. Την Παρασκευή 27/10 έκλεισε στα 515,36 ευρώ τιμή πώλησης από την ΤτΕ, ενώ αντίστοιχα η τιμή αγοράς ήταν στα 427,68 ευρώ. Μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 26/10, κατέγραψε ιστορικό υψηλό -με εξαίρεση την κατοχική περίοδο-, φτάνοντας τα 516,33 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινείται και η τιμή του χρυσού διεθνώς, υπερβαίνοντας τη Δευτέρα το πρωί το φράγμα των 2.000 δολαρίων, συνεχίζοντας το ράλι του Οκτωβρίου.

Επιπλέον, άλλα πολύτιμα μέταλλα, όπως το ασήμι, κινούνται και αυτά ανοδικά. H τιμή του ασημιού τη Δευτέρα καταγράφεται στα 21,87 ευρώ, με μηνιαία άνοδο άνω του 3%.

Χρυσές λίρες: Αγορές και πωλήσεις

Σε 29.389 αγορές χρυσής λίρας από ιδιώτες έχει προβεί για τους πρώτους 9 μήνες του 2023 η Τράπεζα της Ελλάδος. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις έχουν φτάσει τις 8.462.

Ρίχνοντας μια ματιά στους παρακάτω πίνακες, διαπιστώνουμε ότι οι πωλήσεις χρυσών λιρών από ιδιώτες προς την Τράπεζα της Ελλάδας μειώνονται από το 2019 και έπειτα, ενώ το ενδιαφέρον των πολιτών για αγορά λιρών αναθερμαίνεται, έχοντας ήδη ξεπεράσει στο εννεάμηνο τη ζήτηση των ετών 2019, 2020 και 2021.

Χρυσές λίρες:  Όροι και προϋποθέσεις

Για οποιαδήποτε συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη α) του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και β) πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο ΑΦΜ του πελάτη.

Στις συναλλαγές πώλησης χρυσών λιρών Αγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος εισπράττεται προμήθεια 5‰, με ελάχιστο τα 3 ευρώ.

Για συναλλαγές άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, απαιτούνται επιπλέον:

  • Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.
  • Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).
  • Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).
  • Ισχύουσα άδεια παραμονής προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ).
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας.

Χρυσές λίρες: Πόσες πούλησαν οι Έλληνες το 9μηνο του 2023

Πριν από μερικές ημέρες ο χρυσός έκανε πράξεις στα 1.985 δολάρια ανα ουγγιά των 31 γραμμαρίων, που βάσει της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας ισοδυναμούσαν με 1.879, 38.

Για να αντιληφθεί κανείς τη μεγάλη άνοδο των τελευταίων εβδομάδων, με βάση τα στατιστικά της ΤτΕ, στις 31 Αυγούστου 2023, πριν από περίπου 2 μήνες δηλαδή, η πώληση της χρυσής λίρας έφτανε τα 487 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 30 ευρώ περίπου αυτό το διάστημα.

Αναφορικά με τις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών που είναι καταγεγραμμένες στα γκισέ της ΤτΕ (διότι υπάρχουν πολλές άλλες σε διάφορα ανταλλακτήρια που δεν δηλώνονται), παρατηρεί κανείς μια γεωμετρική άνοδο.

Οι Ελληνες βλέπουν ότι η τιμή της λίρας αυξάνεται συνεχώς και πολλοί σπεύδουν να πουλήσουν προκειμένου να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, το α’ τρίμηνο 2023 οι Ελληνες πούλησαν 3.719 χρυσές λίρες, το β’ τρίμηνο 3.202 και το γ’ τρίμηνο, δηλαδή μέσα στο καλοκαίρι πούλησαν 1.541 λίρες. Συνολικά ρευστοποιήθηκαν στο εννιάμηνο 8.462 χρυσές λίρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν πουληθεί 8.697 λίρες.

Οσον αφορά τις πωλήσεις, αυτές διαμορφώθηκαν από τις αρχές του έτους σε 29.389 χρυσές λίρες, λιγότερες πάντως από πέρυσι όπου συνολικά διατέθηκαν 52.241 λίρες, νούμερο που δύσκολα θα πιαστεί φέτος.

Όπως παρατηρεί κανείς από τα στατιστικά, σε περιόδους μεγάλων κρίσεων και φόβων για την οικονομία οι Ελληνες στρέφονται στις λίρες. Ή και ρευστοποιούν για να τα βγάλουν πέρα.

Το 2011 οι ρευστοποιήσεις λιρών έφτασαν τις 146.867 ενώ οι αγορές τις 122.686.

Το 2013 αντίστοιχα ήταν 61.019 και 105.263 ενώ το 2014 ήταν 29.023 και 109.563.