Δάνεια: Σοκ! Ποιοι θα πληρώσουν έως και επτά δόσεις επιπλέον

Δάνεια: Το επιτόκιο ποικίλει από τράπεζα σε τράπεζα και από πελάτη σε πελάτη, ωστόσο οι διαφορές δεν είναι πολύ μεγάλες.

Η ΕΚΤ δεν επηρεάστηκε τελικά και την χρηματοπιστωτική κρίση που βρίσκεται προ των θυρών στην Ευρώπη, μετά τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει με την Credit Suisse και προχώρησε στην εξαγγελθείσα αύξηση των επιτοκίων παρέμβασης κατά 50 μονάδες βάσης, προκαλώντας «έμφραγμα» στους δανειολήπτες οι οποίες βλέπουν το ύψος των δόσεων τους να εκτοξεύεται σε δυσθεώρητα ύψη.

Αν μάλιστα γίνει πράξη η «απειλή – υπόσχεση» της Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα πράξει ότι απαιτείται ώστε να τιθασεύσει το τέρας του πληθωρισμού και προχωρήσει σε νέες αυξήσεις επιτοκίων (δύο από 25 μονάδες βάσης), τότε οι δανειολήπτες θα κληθούν από το καλοκαίρι να καταβάλλουν έως και επτά (!!!) δόσεις επιπλέον για ένα δάνειο 100.000 ευρώ που θα εξοφληθεί σε 30 χρόνια.

Σήμερα το Euribor 3μηνου με βάση το οποίο και διαμορφώνεται το τελικό επιτόκιο για τα περισσότερα δάνεια, ανέρχεται κοντά στο 3% και πλέον πολύ σύντομα θα φτάσει στο 3,5% και από το καλοκαίρι, με βάση τον σχεδιασμό θα διαμορφωθεί στο 4%.

Με βάση λοιπόν τα κρατούντα στην αγορά των στεγαστικών δανείων, που το τελικό επιτόκιο διαμορφώνεται σε Euribor συν 2,5 ποσοστιαίες μονάδες σε κάποιες περιπτώσεις είναι και τρεις, τότε το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί στο 6%.

Βέβαια το επιτόκιο ποικίλει από τράπεζα σε τράπεζα και από πελάτη σε πελάτη, ωστόσο οι διαφορές δεν είναι πολύ μεγάλες.

 

Δάνεια: Η συνολική επιβάρυνση 

Η συνολική επιβάρυνση σε ετήσια βάση μπορεί να φτάσει ακόμη και τις τέσσερις ή και πέντε επιπλέον δόσεις τον χρόνο. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια ενός δανείου τόσο μεγαλύτερη είναι η συνολική επιβάρυνση.

 

Ας δούμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα.

  1. Για δάνειο 100.000 ευρώ δανείου διάρκειας 20 ετών είχε επιτόκιο 2,5% (Euribor 3μηνου που ήταν μηδενικό συν 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, η μηναία δόση τον περασμένο Ιούλιο ήταν 537,77 ευρώ, πλέον θα ανέλθει στα 723,37 ευρώ, με επιτόκιο 6%. Διαφορά δηλαδή της τάξεως των 185,6 ευρώ το μήνα. Συνολικά τον χρόνο θα κληθεί να πληρώσει 2.2272 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε 4,2 επιπλέον δόσεις επιπλέον τον χρόνο.
  2. Για το ίδιο δάνειο, αλλά διάρκεια 30 χρόνια, η επιβάρυνση είναι αρκετά μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, η δόση τον περασμένο Ιούλιο ήταν 401,39 ευρώ τον μήνα και η νέα δόση θα διαμορφωθεί σε 607,27 ευρώ τον μήνα, επιβάρυνση δηλαδή 205,88 ευρώ τον μήνα. Αθροιστικά στην διάρκεια ενός έτους, το συνολικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο εν λόγω δανειολήπτης είναι της τάξεως των 2.470,56 ευρώ που αντιστοιχεί σε 6,1 δόσεις επιπλέον.

Γίνεται αντιληπτό ότι εφόσον η διάρκεια του δανείου φτάσει τα 35 χρόνια η ετήσια επιβάρυνση μπορεί να πλησιάσει τις 6,5 δόσεις επιπλέον τον χρόνο, ενώ από το καλοκαίρι ίσως ξεπεράσει και τις 7 επιπλέον δόσεις τον μήνα.

Δάνεια: Αυξήθηκαν τα κόκκινα, στεγαστικά και καταναλωτικά που διαχειρίζονται οι Servicers

Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τα κόκκινα δάνεια στο τελευταίο τρίμηνο 2022.

Στα 70,7 δισ. ευρώ έφτασε η ονομαστική αξία των κόκκινων δανείων που διαχειρίζονται οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (servicers) στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας μικρή μείωση κατά 289 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων μειώθηκε σε 23, 587 δισ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022, από 23 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

Η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) μειώθηκε κατά 93 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 23,509 δισ. ευρώ στο τέλος του δ΄ τριμήνου του 2022. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 12.433 εκατ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 273 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 9.665 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2022.

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 77 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 37,428 εκατ. ευρώ στο τέλος του δ’ τριμήνου του 2022.

Τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 31 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 15,854 δισ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 46 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 21, 386 δισ. ευρώ.