ΔΥΠΑ: Αυτά είναι τα 15 προγράμματα για άνεργους

ΔΥΠΑ: 15 προγράμματα συνολικά τα οποία αφορούν ανέργους – Αναλυτικά ποια είναι αυτά

Πρόκειται για 8 προγράµµατα που στοχεύουν στη βελτίωση των δεξιοτήτων των ανέργων και άλλα 7 στοχευµένα προγράµµατα για την εύρεση εργασίας, που αφορούν είτε περιοχές θύλακες της ανεργίας είτε οµάδες ωφελουµένων, όπως νέοι, γυναίκες και µακροχρόνια άνεργοι.

ΔΥΠΑ: Ποια είναι τα προγράμματα

Τα προγράµµατα κατάρτισης, που κατά κύριο λόγο επικεντρώνονται στην ανάπτυξη των επαγγελµατικών δεξιοτήτων των ανέργων, για να ενισχυθεί η δυνατότητα σύνδεσης µε την αγορά εργασίας, είναι τα εξής:

1. Συµβουλευτική υποστήριξη, κατάρτιση, πιστοποίηση και προώθηση στην απασχόληση ανέργων νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Το πρόγραµµα υλοποιείται από τον Σύνδεσµο Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (1.600 θέσεις κατάρτισης).

2. Συµβουλευτική υποστήριξη, κατάρτιση και πιστοποίηση στο αντικείµενο του ψηφιακού µάρκετινγκ για ανέργους έως 29 ετών σε µικρές και µικροµεσαίες επιχειρήσεις στον κλάδο του Τουρισµού. To πρόγραµµα υλοποιείται από το Ινστιτούτο Συνδέσµου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (1.940 θέσεις).

3. Πρόγραµµα από το Οικονοµικό Επιµελητήριο Ελλάδος για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων ανέργων πτυχιούχων νέων έως 29 ετών, σε δυναµικούς τοµείς του αναπτυξιακού µοντέλου της οικονοµίας (2.000 ωφελούµενοι).

4. Πρόγραµµα για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων ανέργων πτυχιούχων νέων έως 29 ετών, σε δυναµικούς τοµείς του αναπτυξιακού µοντέλου της οικονοµίας από το Γεωτεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδος (1.840 θέσεις).

5. Πρόγραµµα για την ενίσχυση γνώσεων και δεξιοτήτων ανέργων πτυχιούχων νέων έως 29 ετών, σε δυναµικούς τοµείς του αναπτυξιακού µοντέλου της οικονοµίας από το Τεχνικό Επιµελητήριο Ελλάδος (1.950 θέσεις).

6. Ολοκληρωµένη παρέµβαση ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναµικού και καταπολέµησης της ανεργίας στον κλάδο των υποδοµών και των µεταφορών, από την Κεντρική Ενωση Επιµελητηρίων Ελλάδος (4.500 θέσεις).

7. Ολοκληρωµένη παρέµβαση επαγγελµατικής ενδυνάµωσης και ένταξης στην αγορά εργασίας για άτοµα άνω των 30 ετών στον αγροδιατροφικό κλάδο, από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνοµοσπονδίας Επαγγελµατιών Βιοτεχνών Ελλάδος

Βελτίωση δεξιοτήτων ανέργων και στοχευµένες δράσεις για εύρεση εργασίας µε επιδότηση έως 36.051 θέσεων.

(3.000 ωφελούµενοι).

8. Ολοκληρωµένη παρέµβαση επαγγελµατικής ενδυνάµωσης και ένταξης στην αγορά εργασίας για ανέργους 30 ετών και άνω στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων στον πολιτισµό. Θα υλοποιηθεί από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ (7.000 άτοµα).

ΔΥΠΑ: 7 προγράμματα τρέχουν

Παράλληλα, «τρέχουν» 7 προγράµµατα απασχόλησης για έως 36.051 επιδοτούµενες θέσεις εργασίας:

1. Πρόγραµµα 3.400 νέων θέσεων εργασίας στις λιγνιτικές περιοχές, διάρκειας 12-18 µηνών, µε επιχορήγηση µισθού και εισφορών 75%100%, έως 16.794 ευρώ.

2. Απόκτησης εργασιακής εµπειρίας 3.000 θέσεων σε λιγνιτικές περιοχές, µε επιχορήγηση µισθού και εισφορών 100%.

3. Πρόγραµµα απασχόλησης 10.000 µακροχρόνια ανέργων 45 ετών και άνω, µε επιχορήγηση µισθού και εισφορών 80%, έως 13.709 ευρώ.

4. Πρόγραµµα για 10.000 ανέργους που αντιµετωπίζουν σηµαντικά εµπόδια στην επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, µε επιχορήγηση µισθού και εισφορών 75%, έως 16.800 ευρώ.

5. Πρόγραµµα απασχόλησης 6.500 µακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών, µε ποσοστό επιχορήγησης 75%, έως 18.000 ευρώ.

6. Πρόγραµµα για 3.000 ανέργους ηλικίας 56 ετών και άνω που ολοκλήρωσαν το πρόγραµµα απασχόλησης µακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55-67 ετών, µε επιχορήγηση 8.580 ευρώ.

7. Προγράµµατα νέας επιχειρηµατικότητας για ανέργους ηλικίας 2044 ετών, που ανήκουν σε περιθωριοποιηµένες κοινωνικές οµάδες.

ΔΥΠΑ: Ποιοι παίρνουν σήμερα έκτακτο δώρο Πάσχ

Σήμερα, 5 Απριλίου 2023, πληρώνει η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), το εφάπαξ «μπόνους» των 300 ευρώ σε επιπλέον 2.311 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που κατάρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (Ψηφιακό ΑΣΔ). Συνολικά, έως τώρα η παροχή έχει καταβληθεί σε 63.401 δικαιούχους.

ΔΥΠΑ: Οι δικαιούχοι 

Δικαιούχοι του έκτακτου δώρου Πάσχα είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που:

    • Έχουν συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των 5 ετών και κατόπιν καταρτίζουν Ψηφιακό ΑΣΔ και
    • Έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ οι άγαμοι, 24.000 ευρώ οι έγγαμοι (προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο) ή 27.000 ευρώ οι μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο).

ΔΥΠΑ: Η διαδικασία 

Η διαδικασία για να πληρωθεί το έκτακτο «δώρο Πάσχα» είναι η παρακάτω:

      • Οι δυνητικά δικαιούχοι μπαίνουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TaxisNet στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/
      • Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) για την καταβολή της παροχής, καθώς και την οικογενειακή τους κατάσταση
      • Η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων αυτεπάγγελτα (διάστημα ανεργίας και Ψηφιακό ΑΣΔ), καθώς και μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ)

Η καταβολή θα γίνει στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Μόνο όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 5 έτη και καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να καταχωρίσουν ΙΒΑΝ.

Όσοι άνεργοι έχουν ήδη καταρτίσει Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) θα πρέπει να το μετατρέψουν σε Ψηφιακό ΑΣΔ. Συγκεκριμένα, εισέρχονται με κωδικούς TaxisNet στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (eservices) της ΔΥΠΑ και επιβεβαιώνουν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία του ΑΣΔ, ώστε να μετατραπεί σε Ψηφιακό ΑΣΔ.

Όσοι άνεργοι δεν έχουν ήδη καταρτίσει ΑΣΔ θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με εργασιακό σύμβουλο στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της περιοχής τους είτε μέσω τηλεδιάσκεψης (MyDYPAlive) είτε δια ζώσης