ΔΥΠΑ: Θέσεις εργασίας για χιλιάδες ανέργους – Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα

ΔΥΠΑ: Οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτοµο που υπάγεται στη δράση από την ηµεροµηνία πρόσληψής του και για χρονικό διάστηµα 12 µηνών

Άνοιξε από τη Δηµόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για υποβολή προτάσεων ο τέταρτος κύκλος του «Προγράµµατος επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 3.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω, στην Αττική, µε έµφαση στις γυναίκες», το οποίο συγχρηµατοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταµείο), µέσω του επιχειρησιακού προγράµµατος «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναµικού, εκπαίδευση και διά βίου µάθηση», µε συνολικό προϋπολογισµό 26 εκατ. ευρώ.

ΔΥΠΑ: Το αντικείμενο της πρόσκλησης

Αντικείµενο της πρόσκλησης είναι η δηµιουργία συνολικά 3.000 νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης µε την πρόσληψη ανέργων, εγγεγραµµένων στο µητρώο ανεργίας της ∆ΥΠΑ, ηλικίας 30 ετών και άνω, στην Περιφέρεια Αττικής, σε περιοχές υψηλής ανεργίας και συγκεκριµένα στις Περιφερειακές Ενότητες του ∆υτικού Τοµέα Αθηνών, της ∆υτικής Αττικής και του Πειραιά.
Το πρόγραµµα υλοποιείται σε κύκλους και η συγκεκριµένη πρόσκληση αφορά τον δ΄ κύκλο αιτήσεων. Κάθε κύκλος αφορά τη δηµιουργία των υπολοίπων θέσεων εργασίας έως εξάντλησης του συνολικού προϋπολογισµού της δράσης. Ο κάθε επόµενος κύκλος προκηρύσσεται µετά την πάροδο 4 µηνών από την ηµεροµηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων χρηµατοδότησης του προηγούµενου κύκλου.

Οπως αναφέρεται στη δηµοσιευµένη πρόσκληση, «δυνητικοί δικαιούχοι – ωφελούµενοι» της δράσης είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα που ασκούν τακτική οικονοµική δραστηριότητα και δραστηριοποιούνται στις Περιφερειακές Ενότητες του ∆υτικού Τοµέα Αθηνών, ∆υτικής Αττικής και Πειραιά.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη µιας επιχείρησης στη δράση είναι να µην έχει προβεί σε µείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριµήνου πριν από την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης χρηµατοδότησης (ηµερολογιακά). Εφόσον ο αριθµός του προσωπικού κατά την ηµεροµηνία έναρξης του ελεγχόµενου τριµήνου είναι ίδιος και κατά την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης –ανεξάρτητα εάν στο διάστηµα αυτό υπάρχουν µεταβολές του προσωπικού– είναι δυνατή η ένταξη της επιχείρησης στη δράση.

Σύµφωνα µε τα δηµοσιευµένα στοιχεία, οι επιχειρήσεις επιχορηγούνται για κάθε άτοµο που υπάγεται στη δράση από την ηµεροµηνία πρόσληψής του και για χρονικό διάστηµα 12 µηνών. Οι επιλέξιµες δαπάνες δίνονται µε τη µορφή επιχορήγησης και αφορούν το µισθολογικό και µη µισθολογικό κόστος του ωφελούµενου για 12 µήνες πλήρους απασχόλησης, συµπεριλαµβανοµένων των µηνιαίων µεικτών αποδοχών, των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και των επιδοµάτων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και των επιδοµάτων αδείας.

Η δράση υλοποιείται µε εφαρµογή κλίµακας µοναδιαίου κόστους το οποίο ανά θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης (25 ασφαλιστικές ηµέρες) ανέρχεται στο ποσό των 933 ευρώ µηνιαίως.

ΔΥΠΑ: Η επιχορήγηση ανά θέση εργασίας – ωφελούµενο ανέρχεται…

α) Για τις άνεργες γυναίκες (όλων των κατηγοριών) σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 75% του µοναδιαίου κόστους (έως 700 ευρώ/µήνα, 8.397 ευρώ ετήσια).
β) Για τους ανέργους άνδρες, ως εξής:

Για ανέργους (έως 12 µήνες συνεχόµενης ανεργίας και ηλικίας 30 έως 49 ετών) σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 50% του µοναδιαίου κόστους (έως 467 ευρώ/µήνα, 5.598 ευρώ ετήσια).

Για τους ανέργους 50 ετών και άνω σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 60% του µοναδιαίου κόστους (έως 560 ευρώ/µήνα, 6.718 ευρώ ετήσια). – Για τους µακροχρόνια ανέργους, 30 ετών και άνω, σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 65% του µοναδιαίου κόστους (έως 606 ευρώ/µήνα, 7.277 ευρώ ετήσια).
Για τους µακροχρόνια ανέργους 50 ετών και άνω σε ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 70% του µοναδιαίου κόστους (έως 653 ευρώ/µήνα, 7.837 ευρώ ετήσια).

Η ενίσχυση η οποία µπορεί να χορηγηθεί συνολικά σε µια ενιαία επιχείρηση από τη δράση, αθροιζόµενη µε οποιαδήποτε άλλη de minimis ενίσχυση έχει χορηγηθεί ή θα χορηγηθεί, δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ ή των 100.000 ευρώ όταν η επιχείρηση δραστηριοποιείται στον τοµέα των οδικών µεταφορών, τα προηγούµενα 3 έτη (τρέχον και δύο προηγούµενα), τηρουµένων των προϋποθέσεων σώρευσης του Καν. Ε.Ε. 1407/2013 (de minimis). Στην επιχορήγηση συµπεριλαµβάνονται τα αντίστοιχα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδόµατα αδείας.

Η αίτηση χρηµατοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο πληροφοριακό σύστηµα κρατικών ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) που παρέχει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr.

ΔΥΠΑ:Καταβλήθηκε το εκπαιδευτικό επίδομα 1.000 ευρώ σε 20.917 ανέργους

Ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος έως 1.000 ευρώ σε ανέργους, που ολοκλήρωσαν με επιτυχία προγράμματα κατάρτισης της επιλογής τους και πιστοποιήθηκαν σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες, όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) στις 17 Μαρτίου 2023.

Συνολικά, μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί 20.695.823 ευρώ σε 20.917 ανέργους.

Το πρόγραμμα απόκτησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων 120.000 ανέργων υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης NextGenerationEU.

Στόχος της δράσης είναι η ποιοτική αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων των ανέργων, μέσω προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας, ώστε να ενισχυθεί η απασχολησιμότητά τους και να επιτευχθεί ταχύτερα η εργασιακή επανένταξή τους.

Οι καταρτιζόμενοι παρακολουθούν πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων γνώσεων και δεξιοτήτων, με διά ζώσης εκπαίδευση σε ποσοστό τουλάχιστον 35% και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, (δηλαδή, με τη μέθοδο της τηλεκατάρτισης), που περιλαμβάνει τουλάχιστον 35% σύγχρονη και έως 30% ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Οι ωφελούμενοι που ολοκληρώνουν την κατάρτιση υποχρεωτικά συμμετέχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης.

Κάθε ωφελούμενος που ολοκληρώνει πρόγραμμα κατάρτισης και αποκτά την πιστοποίηση δικαιούται να λάβει επίδομα έως 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, άρα για πρόγραμμα 200 ωρών φτάνει στα 1.000 ευρώ.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι έξι βασικές καινοτομίες των προγραμμάτων κατάρτισης «νέας γενιάς» της ΔΥΠΑ είναι:

  • Ένα μέρος της πληρωμής των παρόχων και των ωφελουμένων – και συγκεκριμένα το 30% – συνδέεται με την πιστοποίηση. Μόνο αν ο ωφελούμενος περνά τις εξετάσεις, θα λαμβάνει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος τόσο ο ίδιος όσο και ο πάροχος κατάρτισης, που επέλεξε.
  • Ενεργοποιείται το Μητρώο Παρόχων Κατάρτισης, που προβλέπει αυστηρά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια ως προς την τεχνική, αλλά και την οικονομική επάρκεια των παρόχων.
  • Διευρύνεται ουσιαστικά η «γκάμα» των επιλογών κατάρτισης, με περισσότερα από 250 διαφορετικά αντικείμενα υψηλής ζήτησης και αυξημένη έμφαση στις ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες.
  • Δίνεται η δυνατότητα για πιστοποίηση από μεγάλες διεθνείς εταιρίες τεχνολογίας, σε συνέχεια των συνεργασιών της ΔΥΠΑ με τη Microsoft, την Amazon, τη Google και την Cisco.
  • Οι πάροχοι αξιολογούνται για το αν συντελούν στην αναβάθμιση δεξιοτήτων των ωφελουμένων και για το αν οδηγούν πράγματι τους ωφελούμενους στην αγορά εργασίας.
  • Για πρώτη φορά, όλα τα προγράμματα κατάρτισης ελέγχονται από ανεξάρτητο φορέα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα του παρεχόμενου εκπαιδευτικού υλικού.