Εφορία: Αν δεν πληρώσετε θα βγει στη δημοσιότητα το όνομά σας – Ποιους αφορά

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι έχουν μεγάλα χρέη στην εφορία καθώς θα βρεθούν στα… «μανταλάκια» αν δεν πληρώσουν 

«Τακτοποιείστε τα χρέη σας για να μη σας δώσουμε στη δημοσιότητα» είναι το μήνυμα που στέλνουν στους μεγαλοοφειλέτες τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας. Όσοι δεν φροντίζουν να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους θα δουν το όνομά τους να βγαίνει «στα μανταλάκια» στο τέλος Ιουλίου. Με απόφαση που υπογράφουν οι αρμόδιοι υφυπουργοί Χάρης Θεοχάρη και Πάνος Τσακλόγλου, δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στους μεγαλοοφειλέτες καθώς παρατάθηκε κατά ένα μήνα και συγκεκριμένα έως τις 31 Ιουλίου 2024 αντί 30 Ιουνίου που ίσχυε η ημερομηνία δημοσιοποίησης των ονομάτων των μεγαλοφειλετών του δημοσίου και του ΕΦΚΑ.

Στη δημοσιότητα θα βγουν τα ονόματα όσων έχουν:

  • Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς την εφορία που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας και Τελωνείων.
  • Βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον ΕΦΚΑ που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Οι μεγαλοοφειλέτες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 30.000. Πρόκειται για το 1% των οφειλετών οι οποίοι χρωστούν περίπου το 90% από τα σχεδόν 140 δισ. των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Για τους περισσότερους μεγαλοοφειλέτες τα χρέη πάνε πολλές δεκαετίες πίσω ενώ στις καταστάσεις αναμένεται ότι θα περιλαμβάνονται πτωχευμένες επιχειρήσεις που έχουν αφήσει «φέσια» εκατομμυρίων ευρώ σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία ουσιαστικά έχει «διαγράψει» ο εισπρακτικός μηχανισμός.

Για τα φυσικά πρόσωπα η λίστα θα αναγράφει: τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία και μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Εξαιρέσεις

Ο νόμος προβλέπει ότι από τη δημοσιοποίηση εξαιρούνται οι κάτωθι οφειλές ακόμα και αν πληρούν τα κριτήρια ύψους και παλαιότητας οφειλής:

  • οι οφειλές οι οποίες έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και τηρούνται οι όροι αυτής
  • οι οφειλές οι οποίες τελούν υπό αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου
  • οι οφειλές οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης
  • οι οφειλές αποβιωσάντων ή ανηλίκων και
  • οι οφειλές των νομικών προσώπων εντός του στενού ή ευρύτερου δημοσίου τομέα.

Εφορία: «Έφοδος» ελεγκτών σε τουριστικούς προορισμούς

Εντείνεται οι έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών της ΑΑΔΕ κατά της φοροδιαφυγής ιδιως στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας (πχ νησιά) γραμμή» όπου σημειώνεται η πιο υψηλή «συγκέντρωση» τουριστών.

Για φέτος έχουν προγραμματισθεί περισσότεροι από 40.000 επιτόπιοι έλεγχοι της ΑΑΔΕ σε τουριστικούς προορισμούς (νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα) με στόχο την σύλληψη της φοροδιαφυγής και την απόδοση του ΦΠΑ κυρίως από επιχειρήσεις που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φορολογικές παραβάσεις, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Οι φετινοί έλεγχοι είναι αναβαθμισμένοι, καθώς οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ κινητοποιούνται και ρίχνονται στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής με 5.000 laptop και tablet και τη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή «ΕΛΕΓΧΟΣLive».

Η κινητοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού πριν τις ευρωεκλογές, αποσκοπεί και στο να σταλεί μήνυμα στους επίδοξους φοροφυγάδες ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός όχι μόνο δεν χαλαρώνει λόγω συγκυρίας, αλλά αντίθετα ανεβάζει «στροφές» για να παταχθούν τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και να εισρεύσουν πρόσθετα φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στον εντοπισμό κρουσμάτων μη έκδοσης αποδείξεων και απόκρυψης φορολογητέας ύλης από επαγγελματίες και επιχειρήσεις με ροπή προς τις συγκεκριμένες παραβάσεις. Ταυτόχρονα με την εφαρμογή «ΕΛΕΓΧΟΣLive» οι ελεγκτές θα έχουν τη δυνατότητα να:

    • Ελέγχουν αν οι επιχειρήσεις έχουν διαβιβάσει τα δεδομένα των τιμολογίων και αποδείξεων στην πλατφόρμα myDATA.
    • Τσεκάρουν με αυτόματες διαδικασίες την γνησιότητα ή μη των αποδείξεων που εκδίδονται από τις ταμειακές μηχανές. Εκτός από τα tablets θα είναι εφοδιασμένοι και με φορητά Scanners χειρός (QRScanners)
    • Διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων με φορολογικές δηλώσεις, δηλώσεις ΦΠΑ κλπ.
    • Βλέπουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελματία ή της επιχείρησης δηλαδή εάν έχουν υποπέσει σε παραβάσεις στον παρελθόν ή εάν είναι υπότροποι.
    • Εκδίδουν και να κοινοποιούν στον ελεγχόμενο σημείωμα για τα αποτελέσματα του ελέγχου με βάση τα οποία θα επιβάλλονται κυρώσεις και πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και μη απόδοση του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν στα νησιά του Αιγαίου (Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος, Ρόδος, Κέρκυρα, Κρήτη κ.λ.π) αλλά και σε χερσαίους προορισμούς της Πελοποννήσου, της Χαλκιδικής και της Εύβοιας.