Εφορία: Αποκάλυψη! Πώς θα έχετε έως και 50% κούρεμα στα πρόστιμα

Η εφορία κάνει διαρκώς ελέγχους προκειμένου να ανακαλύψει παραβάτες και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή

Μειωμένα πρόστιμα από 25% έως και 50% μπορούν να εξασφαλίσουν φορολογούμενοι – φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις από την 1η Οκτωβρίου εφόσον αποδεχτούν τα αποτελέσματα των ελέγχων της Εφορίας ή ομολογήσουν φοροδιαφυγή με την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», οι εκπτώσεις θα υπολογίζονται επί των προστίμων για μη υποβολή δηλώσεων ή για υποβολή ανακριβών δηλώσεων, στο πλαίσιο της νέας μόνιμης διαδικασίας εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Η έκπτωση στα πρόστιμα εξαρτάται από το ποιο στάδιο γίνεται η αποδοχή των ευρημάτων του ελέγχου. Εάν η ομολογία των παραβάσεων γίνει μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου η έκπτωση θα είναι στο 50%. Αντίθετα, εάν συμβεί λίγο προτού εκδικαστεί η υπόθεση στο διοικητικό δικαστήριο θα πέφτει στο 25%.

Τα πρόστιμα για τους φοροδιαφεύγοντες επιβάλλονται σε ποσοστό 10% έως 50% επί των φόρων που προκύπτουν από τις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις ή επί διαφορών του φόρου. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου και μέσω της πλατφόρμας γίνεται η αίτηση αποδοχής του ελέγχου.

Εφορία: Υποθέσεις που εκκρεμούν και καταλογισμοί

Στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δείχνουν πως από τον Νοέμβριο του 2020 κατατέθηκαν στην επιτροπή περίπου 5.500 υποθέσεις στις οποίες το συνολικό ποσό, που έχει καταλογιστεί από τις εφορίες άγγιζε το 1 δις ευρώ. Οι προτάσεις συμβιβασμού της επιτροπής αφορούν περίπου τα 650 εκατ. ευρώ.

Σε ό, τι αφορά στα πρόστιμα μετά τη μείωσή τους το 25% θα πρέπει να καταβληθεί σε διάστημα εντός τριών ημερών μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, που θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου. Το υπόλοιπο της οφειλής όμως θα πρέπει να εξοφληθεί μέσα σε 12 μηνιαίες δόσεις ή σε 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις με πάγια ρύθμιση.

ΑΑΔΕ: Μπαράζ ελέγχων από την Εφορία και 490 λουκέτα 48 ωρών – Πρόστιμα άνω του 1,34 εκατ. ευρώ

Μπαράζ ελέγχων έχει πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ, όπως γνωστοποιεί, με ανακοίνωσή της. Εως σήμερα έχουν διενεργηθεί πάνω από 48.000 επιτόπιοι φορολογικοί έλεγχοι από τους οποίους διαπιστώθηκε αποκρυβείσα αξία, που ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ, και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω του 1,34 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, σε 628 περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις, και πιο συγκεκριμένα, ανεστάλη η λειτουργία 490 επιχειρήσεων, ενώ στις υπόλοιπες 138 περιπτώσεις επιβλήθηκε χρηματική κύρωση.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ, αποσκοπώντας στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και στην εξασφάλιση των δημοσίων εσόδων, διενεργεί πλήθος φορολογικών ελέγχων σε όλη την ελληνική επικράτεια και σε όλους τους κλάδους δραστηριότητας, έχοντας ως στόχο την διενέργεια τουλάχιστον 40.000 επιτόπιων ελέγχων.

Μέσω της δημιουργίας μιας δεξαμενής έμπειρων ελεγκτών, η ΑΑΔΕ έχει ενισχύσει το υφιστάμενο ελεγκτικό δυναμικό των νησιών, επικεντρώνοντας τους ελέγχους τόσο σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όσο και σε κλάδους δραστηριότητας, που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά παραβατικότητας.

Επιπλέον, υπήρξε μέριμνα, έτσι ώστε τα κλιμάκια ελέγχου να εναλλάσσονται, μετακινούμενα τόσο στην ηπειρωτική, όσο και στη νησιώτικη Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, οι έλεγχοι διενεργούνται κυρίως από ελεγκτές διαφορετικής χωρικής αρμοδιότητας.

Οι ελεγκτές έχουν στη διάθεση τους tablet, με εγκατεστημένο το σύστημα ΕΛΕΓΧΟΣlive, μέσω του οποίου έχουν άμεση πρόσβαση στα πλήρη στοιχεία των ελεγχόμενων διευκολύνοντας το ελεγκτικό τους έργο.

Για την υποστήριξη των κλιμακίων ελέγχου, ειδική επιχειρησιακή ομάδα της ΑΑΔΕ, κάνοντας χρήση της Αίθουσας Επιχειρήσεων και διαθέτοντας ειδικό λογισμικό, σαρώνει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας δεδομένα και επιλέγει τις περιοχές εντατικοποίησης των ελέγχων.

Τα αποτελέσματα του risk analysis εμπλουτίζονται και με τα στοιχεία, που προκύπτουν από την αντιπαραβολή των δεδομένων του συστήματος e-send με εκείνα των POS. Πιο συγκεκριμένα, αντιπαραβάλλονται οι αποδείξεις, που διαβιβάζονται μέσω του συστήματος e-send και τα έσοδα των πληρωμών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων.

Τέλος, τα κλιμάκια ελέγχου αντλούν πληροφορίες για ελέγχους εξακρίβωσης από δύο σημαντικά εργαλεία που έχουν υλοποιηθεί για τη μείωση της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για την πλατφόρμα Καταγγελίες Πολιτών, όπου υποβάλλονται καταγγελίες ή πληροφορίες και για την εφαρμογή Appodixi.