Έκτακτο δώρο Πάσχα: «Κλειδώνει» το επίδομα – Ποιοι μένουν εκτός

Έκτακτο δώρο Πάσχα: Στην τελική ευθεία η νέα ενίσχυση που θα λάβουν οι πολίτες.

Δείτε αναλυτικά πότε θα πληρωθεί το Έκτακτο δώρο Πάσχα, αλλά και ποιοι… μένουν εκτός.

«Κλειδώνει» η ενίσχυση των 300 ευρώ που θα πληρωθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα στους πιο ευάλωτους συνταξιούχους και πολίτες. Ποιοι θα μείνουν εκτός επιδόματος.

Το ύψος των νέων μέτρων θα εξαρτηθεί από την πορεία των τιμώς στην ενέργεια, ενώ κύρια στόχευση είναι να ενισχυθούν όσοι έμειναν εκτός των παροχών που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα στους συνταξιούχους.

Έτσι εκτός επιδόματος αναμένεται να μείνουν:

  • Όσοι έχουν ατομικό εισόδημα άνω των 9.600 ευρώ (800/μήνα)
  • Όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα άνω των 16.800
  • Όσων η αξία της ακίνητης περιουσίας ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Έκτακτο δώρο Πάσχα: Ποιοι συνταξιούχοι θα το πάρουν 

Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν το έκτακτο δώρο Πάσχα θα φτάσουν τους 140.000 με συντάξεις από 800 έως 1000 ευρώ.

Πρόκειται για εκείνους οι οποίοι δεν πήραν:

  • Επιταγή ακρίβειας (επίδομα 250 ευρώ) τα Χριστούγεννα διότι έχουν συντάξεις άνω των 800 ευρώ
  • Μόνιμη αύξηση 7,75% ή μικρότερη, διότι έχουν σημαντική προσωπική διαφορά και έλαβαν μόνο λογιστική αύξηση – ροκάνισμα της προσωπικής διαφοράς (μηδενική αύξηση στην τσέπη)
  • Αύξηση από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης

Το νέο έκτακτο «Δώρο Πάσχα» του ΕΦΚΑ θα δοθεί σε αυτόν τον στοχευμένο πληθυσμό και αναμένεται να πληρωθεί πριν το Πάσχα και πριν τις πρώτες εκλογές. Αυτοί που θα λάβουν το «μπόνους» προσωπικής διαφοράς είναι όσοι αποκλείστηκαν από τις υπόλοιπες παροχές που έχουν δοθεί στους συνταξιούχους.

Έκτακτο δώρο Πάσχα: Οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας» οι προαναφερόμενοι είναι η βάση των δικαιούχων για το νέο έκτακτο εφάπαξ επίδομα. Ωστόσο, το αν θα διευρυνθεί αυτή η βάση των 140.000 – 150.000 συνταξιούχων και με άλλες κατηγορίες θα προσδιοριστεί τον Φεβρουάριο και ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει.

Υποψήφιες ομάδες προς έξτρα ενίσχυση (πέραν των εν 140.000 – 150.000) είναι:

  • όσοι είχαν πολύ μικρή αύξηση, για παράδειγμα 2, 3 ευρώ ή κάτω από 10 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (π.χ. συνταξιούχοι με συντάξεις 1.000 – 1.200 ευρώ)
  • όσοι είχαν πολύ μικρές αυξήσεις από το 7,75% επειδή είχαν προσωπική διαφορά που «έσβησε». Υπάρχει μια δεξαμενή 300.000 συνταξιούχων που «έσβησαν» την προσωπική τους διαφορά και πήραν «ψαλιδισμένες» αυξήσεις στην τσέπη μικρότερες από 7,75%.

Εφόσον προστεθούν και αυτοί στους δικαιούχους ανοίγει η βεντάλια.

Έκτακτο δώρο Πάσχα Το ποσό που θα λάβουν

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, καθώς οι δικαιούχοι είναι πλέον λιγότεροι και αυστηρά προσδιορισμένοι σε ένα συνταξιοδοτικό εισόδημα της τάξης των 800 – 1.000 ευρώ το πιθανότερο είναι το έκτακτο εφάπαξ επίδομα να είναι τελικά οριζόντιο και όχι κλιμακωτό.

Με την φόρμουλα αυτή το λεγόμενο «μπόνους» προσωπικής διαφοράς θα μπορεί να συνδυαστεί ευκολότερα με την καταβολή της νέας επιταγής ακρίβειας, που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες δείχνει να έχει προβάδισμα στα έκτακτα μέτρα που εξετάζονται για την περίοδο πριν τις εκλογές και το Πάσχα.

Δεν αποκλείεται, για παράδειγμα, το ποσό της επιταγής ακρίβειας – που δεν αποκλείεται αυτή τη φορά να είναι αυξημένο προς τα 300 ευρώ – να επεκταθεί πέραν των χαμηλοσυνταξιούχων – στους οποίους θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια – και στην ειδική αυτή κατηγορία συνταξιούχων με συνταξιοδοτικό εισόδημα 800 – 1.000 ευρώ και προσωπική διαφορά που λειτούργησε ως κόφτης στις αυξήσεις. Έτσι – για παράδειγμα – θα πάρουν το έκτακτο επίδομα των 300 ευρώ και συνταξιούχοι με μεσαίες συντάξεις, που δεν θα πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο, αλλά δεν πήραν αύξηση από 1/1/2023.

Σε κάθε περίπτωση η νέα επιταγή ακρίβειας το Πάσχα θα ακολουθεί την φόρμουλα των Χριστουγέννων (χαμηλοσυνταξιούχοι έως 800 ευρώ σύνταξη το εισοδηματικό κριτήριο) ενδεχομένως με αυξημένο ποσό στα 300 ευρώ. Πάντως για να προετοιμαστούν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ώστε να πληρώσουν το έκτακτο αυτό μπόνους πριν από το Πάσχα, θα πρέπει η απόφαση να κλειδώσει τον Φεβρουάριο και να προωθηθεί σχετική νομοθετική διάταξη στη Βουλή.

Έκτακτο Δώρο Πάσχα: Ποιοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς

Ποιοι εργαζόμενοι θα δουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους – «Τσακίζει» τα εισοδήματα των νοικοκυριών η ακρίβεια.

Η ακρίβεια «γονατίζει» τις αυξήσεις μισθών κάνοντας τα νοικοκυριά να δυσκολεύονται. Η αύξηση του κατώτατου είναι ένα σενάριο που το Υπουργείο Εργασίας τείνει να το θέσει σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», τα δεδομένα δείχνουν ότι υπήρξαν αυξήσεις το 2022. Προς τα πάνω και μάλιστα περισσότερο από τους μισθούς κινήθηκαν και οι τιμές λόγω της ενεργειακής κρίσης και της έκρηξης του πληθωρισμού.

Στην αγορά εργασίας υπάρχει και μια μερίδα εργαζομένων που αμείβονται με αποδοχές της τάξης των 500 ως 600 ευρώ.

Συγκεκριμένα, με λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα αμείβονται 336.400 εργαζόμενοι στην Ελλάδα (14,95 %) και μόνο 72.000 μισθωτοί λαμβάνουν περισσότερα από 3.000 μηνιαίως. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και συγκεκριμένα 376.542 άτομα (16,74%) αμείβονται με 701 – 800 ευρώ μηνιαίως.

Μπορεί οι μισθοί το 2022 να αυξήθηκαν κατά 5% ωστόσο δεν φάνηκε στην τσέπη των εργαζομένων καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι μισθοί ήταν πολύ χαμηλοί.

Έκτακτο δώρο Πάσχα: Αυξήσεις μισθών – Τα σενάρια που πρέπει να πέσουν στο τραπέζι της κυβέρνησης

«Η εξέλιξη των τριετιών κρίνεται απαραίτητη αν η κυβέρνηση θέλει να δει το θέμα σοβαρά» υποστήριξε ο κ. Καρούζος μιλώντας στην εκπομπή του Open «Τώρα Μαζί». Μάλιστα πρότεινε και μία δευτερεύουσα λύση. «Τουλάχιστον να εξελίσσονται οι τριετίες όσο ο εργαζόμενος παραμένει στον ίδιο εργοδότη». συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Καρούζος επιβεβαίωσε το παράλογο. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο εργοδότης προτιμά για μία μέση θέση εργασίας έναν εργαζόμενο που δεν έχει πολλά εφόδια (μεταπτυχιακό, γλώσσες, περαιτέρω εξειδίκευση) καθώς μπορεί είτε να θεσπιστούν νέα επιδόματα από την κυβέρνηση είτε να ζητήσει αύξηση του μισθού του ο ίδιος ο εργαζόμενος.