Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Στα ΑΤΜ το ΚΕΑ Νοεμβρίου 2023

Η ημερομηνία πληρωμής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που προηγουμένως ήταν γνωστό ως Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), για το Νοέμβριο του 2023 είναι η εξής.

Η αμοιβή για τον μήνα Νοέμβριο 2023 θα δοθεί στους δικαιούχους του προγράμματος “Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα” (πρώην ΚΕΑ), οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2023 και η αίτησή τους έχει εγκριθεί.

Η πληρωμή αυτή θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου 2023, δηλαδή την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023.

Την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή στις απογευματινές ώρες της Τετάρτης 29 Νοεμβρίου 2023, τα χρήματα θα είναι προσβάσιμα μέσω των ΑΤΜ των τραπεζών.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Ερχονται αυξήσεις

Αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος προβλέπεται για τις αιτήσεις που θα εγκριθούν από την 1η Δεκεμβρίου και έπειτα.

Συγκεκριμένα, μετά την αύξηση τα ποσά θα ανέρχονται σε:

216 ευρώ/μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, αντί για 200 ευρώ,
108 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος, αντί για 100 ευρώ
και 54 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος, αντί για 50 ευρώ.

Σημειώνεται ωστόσο πως ως ανώτατο όριο του εγγυημένου ποσού ορίζονται τα 972 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας η αύξηση του εγγυημένου ποσού συμπαρασύρει και τα εισοδηματικά κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, το δηλούμενο εισόδημα του νοικοκυριού, όπως υπολογίζεται για τους σκοπούς της ένταξης στο πρόγραμμα, τους έξι (6) τελευταίους μήνες πριν την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα παρακάτω ποσά:

Το εξαμηνιαίο εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει πλέον το ποσό των 5.832 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.

Συνεπώς, πέραν της αύξησης του ποσού που λαμβάνουν οι ωφελούμενοι, αναμένεται και αύξηση του αριθμού των δικαιούχων.

Τι είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα; 

Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα είναι ένα προνοιακό πρόγραμμα που δίνεται σε περισσότερα από 200.000 ευάλωτα νοικοκυριά. Αποτελεί ένα αναγκαίο δίχτυ προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της φτώχειας και την αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το πρόγραμμα βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) την εισοδηματική ενίσχυση, β) τη διασύνδεση με υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης, και γ) τη διασύνδεση με υπηρεσίες ενεργοποίησης που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας και στην κοινωνική επανένταξη.

Σε τι συνίσταται;

1. Σε εισοδηματική ενίσχυση: το χρηματικό ποσό ενίσχυσης της ωφελούμενης μονάδας.(Δείτε παρακάτω ποιες χαρακτηρίζονται ωφελούμενες ομάδες )

2. Σε συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες, παροχές και αγαθά: διασύνδεση των μελών της ωφελούμενης μονάδας, εφόσον πληρούν τα κριτήρια ένταξης εκάστου προγράμματος, με:

–  Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων.

–  Παραπομπή και ένταξη σε δομές και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης.

– Ένταξη σε προγράμματα και κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας. -` Ένταξη στις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους.

– Κοινωνικό τιμολόγιο παροχών ηλεκτρικής ενέργειας.

–  Κοινωνικό τιμολόγιο παροχών ύδρευσης.

– Κοινωνικό τιμολόγιο Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων.

3. Σε υπηρεσίες ενεργοποίησης: προώθηση των δικαιούχων, εφόσον δύνανται να εργαστούν, σε δράσεις που στοχεύουν στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και μπορεί να περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

– Την κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας.

– Τη συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

– Τη συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

– Τη συμμετοχή σε προγράμματα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.

– Την ένταξη ή την επιστροφή στο εκπαιδευτικό σύστημα και στα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.

Ποιες θεωρούνται ωφελούμενες ομάδες;

α. Μονοπρόσωπο νοικοκυριό:

κάθε ενήλικο άτομο που διαμένει μόνο του σε κατοικία και δεν εμπίπτει στην κατηγορία ενηλίκων έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής.

β. Πολυπρόσωπο νοικοκυριό: όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη.

Στο πολυπρόσωπο νοικοκυριό εντάσσονται:

1) φιλοξενούμενα άτομα ή φιλοξενούμενη οικογένεια, με την προϋπόθεση ότι η φιλοξενία είχε δηλωθεί στην τελευταία εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος και

2) τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.

γ. Άστεγοι: τα άτομα που διαβιούν στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας ή κάνουν χρήση Υπνωτηρίων που λειτουργούν στους Δήμους, δύναται να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. Η διαπίστωση της έλλειψης στέγης δεν δύναται να τεκμηριωθεί μόνο μέσω του εντύπου της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Η κρατική μέριμνα για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θωρακίζεται με το Άρθρο 21 του Συντάγματος.