Ελαιόλαδο: Δραματική εκτίμηση – Στα 15 ευρώ η τιμή του

Δραματικές καταστάσεις με το ελαιόλαδο στη χώρα μας και την πορεία των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ!

Για την ακρίβεια στο ελαιόλαδο και τον ρόλο των σούπερ μάρκετ που απασχολεί χιλιάδες καταναλωτές μίλησε στο Newsbomb.gr, ο πρόεδρος των μικρών και μεσαίων σούπερ μάρκετ, Γιάννης Πηλίδης.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο το γεγονός ότι το επόμενο διάστημα οι τιμές στο ελαιόλαδο στο ράφι θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ το λίτρο.

Οι περσινές τιμές και φετινό ελαιόλαδο

«Για το ελαιόλαδο από την στιγμή που οι μεγαλύτερες παραγωγοί – χώρες έχουν τρομακτική μείωση της παραγωγής και το προϊόν είναι σε έλλειψη ο νόμος του εμπορίου λέει ότι δημιουργείται αύξηση της τιμής.

Έρχονται οι ξένοι έμποροι και προσφέρουν υψηλές τιμές που φτάνουν φέτος και 9 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο θα πει κάποιος ότι τα ελαιόλαδα που αγοράζαμε μέχρι τώρα στο ράφι είναι περσινής εσοδείας. Κάποιες εταιρείες οι οποίες είναι πολυεθνικές πήραν το ελαιόλαδο έβαλαν την υπεραξία και ανέβασαν την τιμή», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος των μικρών και μεσαίων σούπερ μάρκετ, Γιάννης Πηλίδης.

Και προσθέτει: «Δεν την ανέβασαν όμως στην κανονική τελική τιμή. Δηλαδή η τιμή που παίρνουμε σήμερα στο ελαιόλαδο δεν είναι η τελική τιμή αλλά η τιμή με βάση την προηγούμενη γι’ αυτό και με 10 ευρώ βρίσκεις λάδι στο ράφι.

Πιστεύω ότι με βάση της φετινές τιμές το ελαιόλαδο στο ράφι το επόμενο διάστημα θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ το λίτρο το επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι βέβαιο».

Πώς θα καταλάβετε πως σας έδωσαν νοθευμένο λάδι

Η κρίση του ελαιόλαδου συνεχίζεται και θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμα και οι επιτήδειοι αναζητούν τρόπους να πλουτίσουν, νοθεύοντάς το.

Πώς μπορούν λοιπόν οι καταναλωτές να αναγνωρίσουν ένα ελαιόλαδο ότι δεν είναι ακριβώς ελαιόλαδο ή ότι πρόκειται για νοθευμένο ελαιόλαδο που πλέον έχει χάσει την ιδιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου;

Γεύση, χρώμα, μυρωδιά μπορούν να «δείξουν» τα ύποπτα έλαια. Οι ειδικοί λένε πως οι τρόποι είναι πολλοί, η φαντασία ανεξάντλητη και το θράσος όσων ασύδοτα πλουτίζουν, χωρίς τέλος.

Δεν είναι όμως μόνο το οικονομικό κέρδος για τους ασυνείδητους και η ζημιά για τους καταναλωτές. Πολύ πιο σοβαροί είναι οι κίνδυνοι για την υγεία.

Για το πορτοφόλι, πρακτικά ο καταναλωτής, με τη νοθεία, φτάνει να πληρώνει τα ίδια ή και περισσότερα από τα σουπερμάρκετ.

Οι ειδικοί τονίζουν πως για να έχει ο καταναλωτής ασφάλεια στα προϊόντα που καταναλώνει, αυτά θα πρέπει να είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα, αλλιώς οι κίνδυνοι για την υγεία είναι αδιανόητοι.

«Θα μπορούσε να αποτελέσει εχθρό για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα όταν δεν τηρούνται οι προδιαγραφές της παρασκευής του, έχει νοθευτεί ή έχει παρέλθει ο ‘χρόνος ζωής’ του που έχει ως αποτέλεσμα την οξείδωσή του. Στην περίπτωση αυτή, μετατρέπεται από σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών σε προ-οξειδωτικό φορέα με αποτέλεσμα την επιτάχυνση οξειδωτικού στρες, το οποίο επιφέρει ως αποτέλεσμα την κυτταρική φθορά και τη γήρανση», αναφέρει σε άρθρο του το «ΒΗΜΑ».

Κίνδυνος για την υγεία από τις χρωστικές

Αυτά που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας δεν έχουν προηγούμενο, με τους νοθευτές ελαιόλαδου να μη διστάζουν να ρίξουν στην αγορά ακόμα και χρωστικές.

«Το φως της δημοσιότητας έχουν δει υποθέσεις νοθείας ελαιόλαδου, το οποίο εμπεριείχε μεγάλες ποσότητες ηλιελαίου μαζί με χρωστικές ουσίες, επικίνδυνες για την υγεία», συμπληρώνει το άρθρο του «ΒΗΜΑΤΟΣ».

Αδιανόητο το σοκ στην Ισπανία από τη νοθεία που κόστισε ζωές.

«Το 1981, στην Ισπανία, η κατανάλωση ενός λαδιού που πωλούνταν δόλια ως ελαιόλαδο προκάλεσε ξέσπασμα μιας προηγουμένως μη καταγεγραμμένης πάθησης, αργότερα γνωστής ως σύνδρομο τοξικού ελαίου. Από τα 20.000 άτομα που επλήγησαν, περίπου 300 πέθαναν λίγο μετά την εμφάνιση της νόσου και ένας μεγαλύτερος αριθμός εμφάνισε χρόνια νόσο».

Κλοπή «μαμούθ» σε ελαιώνα στην Καβάλα – Βάζουν GPS για προφύλαξη

Ολο και αυξάνονται οι κλοπές καρπού ελιάς την ώρα που η τιμή του «πράσινου χρυσού» έχει εκτοξευθεί.

Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και κάποιο βάζουν τσιπάκια στα ελαιόδεντρα. Σύμφωνα με όσα γράφει το proininews.gr o ο ελαιοπαραγωγός Χρήστος Χαριτίδης βρέθηκε μπροστά σε δυσάρεστη έκπληξη όταν πήγε στον ελαιώνα του, καθώς διαπίστωσε πως έλειπε ο καρπός σε αρκετά δέντρα Ενημερώθηκε αμέσως και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου Γρηγόρης Γρουζίδης που βρέθηκε στο σημείο.

Ο κ. Χαριτίδης διηγήθηκε αυτό που είδε:

«Σήμερα το πρωί (15/11) μπήκαμε στον ελαιώνα να δουλέψουμε, όπως κάθε μέρα. Αρχικά δεν βρήκαμε, κάποιος τα είχε πάρει, δύο ζευγάρια ελαιόπανα. Αυτά που στρώνουμε στο έδαφος για να μαζεύουμε τις ελιές. Αμέσως μετά διαπιστώσαμε μαζεμένους τους καρπούς από 40-50 δέντρα. Κάθε ένα από αυτά είχε πολύ παραγωγή πάνω του. Κάποιος ή κάποιοι βρέθηκαν την προηγούμενη μέρα στον ελαιώνα και μάζεψαν τις ελιές από τα συγκεκριμένα δέντρα. Δεν ξέρω πόσοι ήταν… Υπολογίζω ότι μάζεψαν ελιές συνολικού βάρους έως και 3 τόνους! Ανάλογα πόσοι ήταν, έμειναν και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μάλλον μπήκαν με βέργες, βαρούσαν τα δέντρα να πέσει ο καρπός. Ήθελαν όλα να γίνουν όλα γρήγορα. Τα πανιά τα είχαμε εκεί, τα έστρωσαν να κάνουν τη δουλειά τους και τα πήραν φεύγοντας. Τα δέντρα είναι ιδιοκτησίας μου. Η περιοχή δεν είναι κοντά σε σπίτια, ούτε κοντά στον κεντρικό δρόμο. Βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου από την παλιά εθνική οδό Καβάλας- Θεσσαλονίκης. Στον κάμπο. Μεταξύ των χωριών Ποδοχώρι- Πλατανότοπος. Δούλευαν στην ερημιά! Δίπλα έχει κι άλλες ελιές, μαζεμένες οι περισσότερες. Έτυχε να είμαστε εμείς οι… τυχεροί. Το γεγονός το ανέφερα ήδη στην αστυνομία. Θα καταθέσω μήνυση κατ’ αγνώστων. Ενημέρωσα και τα ελαιοτριβεία της περιοχής. Να ξέρουν αν τους φέρουν ελιές, μήπως είναι αυτές που κλάπηκαν. Υπολογίζω τη ζημιά 400-450 κιλά λάδι. Δηλαδή ζημιά οικονομική 2.500 με 3.000 ευρώ».

Βάζουν GPS στις ελιές Για να γλιτώσουν τις κλοπές οι ελαιοπαραγωγοί είτε κάνουν περιπολίες είτε καταφεύγουν στη λύση του GPS σε σχήμα ελιάς Ο κύριος Χιλετζάκης είναι ο πρώτος που έβαλε στις ελιές του τα GPS, τα οποία χρησιμοποιούνται στην Ισπανία από το 2019 και όπως λέει, έχουν βοηθήσει πολύ στο να πιαστούν οι ληστές του πράσινου χρυσού.

«Μπορούσαμε να βλέπουμε από το κινητό μας όλη την διαδρομή τι ώρα έφυγε ο ελαιόκαρπος, ποια διαδρομή ακολούθησε και που κατέληξε. Το χρησιμοποιώ κανονικά εδώ και ένα μήνα χωρίς κανένα πρόβλημα», εξήγησε.